Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

shutterstock_629675480
Johannes
Passion

Johannes Passion

5 dagen

Bijbelse groepsreis, Busreis

Muziek en de Lijdenstijd: de Johannes Passion

Iedere reis heeft een Verhaal. In deze 5-daagse muziekreis rond Goede Vrijdag en Pasen naar Leipzig, de stad van Johann Sebastian Bach, staat het Passieverhaal centraal. Een reis die een onvergetelijke indruk op u zal maken met als hoogtepunt het bijwonen van de Johannes Passion op Goede Vrijdag in de Thomaskirche. Dit is dé plaats waar de Matthäus-Passion voor het eerst op Goede Vrijdag in 1729 werd uitgevoerd. Dit jaar is het voorrecht aan de Johannes Passion, een geliefde compositie over de laatste dagen van het lijden van Jezus Christus, die verhaalt over het laatste Avondmaal, Petrus’ ontkenning, het verraad van Judas, de veroordeling door Pontius Pilatus, de marteling en kruisgang. 

 

"Muziek is een acceptabele harmonie voor de eer van God en de toegestane geneugten van de ziel" - Johann Sebastian Bach

 

Tijdens deze reis bezoekt u uitgebreid de Thomaskirche maar ook het Bachmuseum en het Mendelssohn huis. Op Paaszondag kunt u in de Thomaskirche de indrukwekkende Paasdienst meemaken.

 

Govert Jan Bach over de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach

Bij boeking (en doorgaan) van de reis ontvangt u het prachtige luisterboek, inclusief twee cd’s, van Govert Jan Bach, Bachkenner bij uitstek,  over de Johannes Passion. Zo komt u meer te weten over Bach en de Johannes Passion en kunt alvast inspiratie opdoen. En met hulp van dit luisterboek begrijpt en doorleeft u het meesterwerk nog beter.

Programma

Dag 1, donderdag 18 april 2019 Witte donderdag

Vanuit Nederland per luxe touringcar naar Leipzig waar u aan het eind van de middag aankomt. U verblijft de komende nachten in het comfortabele Balance Hotel Leipzig Alte Messe.

 

Dag 2, vrijdag 19 april 2019 Goede vrijdag

Bachmuseum

Liefhebbers van de muziek van Johann Sebastian Bach kunnen hun hart ophalen in het Bachmuseum. Een interactieve multimedia tentoonstelling vertelt u het Verhaal over leven en werk van Bach. Het museum toont meubels, instrumenten en handschriften uit zijn tijd. De parel van het museum is de schatkamer met originele manuscripten en andere kostbare voorwerpen.

 

Aansluitend lunch in de Auerbach’s Keller. Johann Wolfgang von Goethe was tijdens zijn studententijd vaak te gast in Auerbachs Keller. Hier werd hij geïnspireerd om een scène van zijn wereldberoemde toneelstuk Faust aan het restaurant te wijden.

 

Mendelssohn huis

Na de lunch bezoekt u, onder leiding van een Duitstalige gids, het Mendelssohnhuis. In de Goldschmidtstrasse staat dit woonhuis van de componist Felix Mendelssohn Bartholdy. In dit huis ziet u meubels, aquarellen en zijn studeer- en muziekkamer. Na dit bezoek keert u terug naar uw hotel. Vervolgens transfer naar een restaurant in de stad voor een vroeg diner.

 

Johannes Passion

Aansluitend naar de Thomaskirche om de Johannes Passion bij te wonen. U beleeft een indrukwekkende avond waar u het Verhaal over de laatste dagen van Jezus Christus in muzikale noten wordt verteld.

 

Dag 3, zaterdag 20 april 2019 Paas zaterdag

Thomaskirche

Vandaag maakt u een stadswandeling door Leipzig. Uw Duits- of Engelstalige gids geeft uitleg over deze stad die zichzelf terecht promoot als de Bachstad! Nergens anders heeft Bach zo lang gewerkt en zo veel beroemde werken gecomponeerd. De Thomaskirche was een van Johann Sebastian Bach’s belangrijkste podia. Hij was als Thomascantor lange tijd in dienst van de stad Leipzig. En het was hier, in de Thomaskerk, dat de Matthäus Passion voor het eerst ten gehore werd gebracht. U bezoekt deze beroemde kerk waar ook Luther zijn sporen heeft achtergelaten. Want in 1539 verkondigde Luther hier zijn nieuwe ideeën. Lunch in een lokaal restaurant.

 

Grassi-museum

Aansluitend kunt u op eigen gelegenheid het Grassi-museum bezoeken. Dit museum herbergt een van de grootste collecties muziekinstrumenten ter wereld. Tijdens dit bezoek reist u door vijf eeuwen muziekgeschiedenis en worden muziekinstrumenten van weleer tot leven gebracht. De middag bent u verder vrij. Tips zijn: het Oude Raadhuis en de Nikolaikirche.

 

Oude Raadhuis

Aan de Markt ligt het Oude Raadhuis, een juweel uit de renaissancetijd. Tegenwoordig het Stads historisch Museum waar in diverse tentoonstellingen de geschiedenis van de stad Leipzig getoond wordt. Ook vindt u er schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Reformatie. Zoals de authentieke trouwring van Katharina von Bora, die op 13 juni 1525 met Luther in het huwelijk trad.

 

Nikolaikirche

Het oudste bouwwerk van Leipzig is de Nikolaikirche uit 1165 waar onder meer Maarten Luther preekte. De kerk dankt zijn naam aan de patroonheilige van kooplieden, Sint Nicolaas. De binnenzijde van de kerk is verrassend mooi: zuilen met palmbladeren en een plafond in roze, appelgroen en wit. Het was in deze kerk dat Bach in 1724 voor het eerst de Johannes Passion opvoerde.

 

Dag 4, zondag 21 april 2019 Paas zondag

Het is Pasen; de verrijzenis van Jezus wordt uitgebreid gevierd. Woont u ’s morgens de indrukwekkende Paasdienst in de Thomaskirche bij. U hoort de door Johann Sebastian Bach gecomponeerde Kantate BWV 31 "Der Himmel lacht! Die Erde jubilieret" met medewerking van het Thomanerchor en het Gewandhausorchester Leipzig. Een bijzondere ervaring. De middag is verder vrij en kunt u in alle rust genieten van deze Eerste Paasdag en alle indrukken op u in laten werken.

 

Dag 5, maandag 22 april 2019 Tweede Paasdag

Na een vroeg ontbijt reist u terug naar Nederland. Aan het begin van de avond aankomst bij de opstapplaatsen.

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
18-4-2019
Hermine Tien
Te boeken
898,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vervoer per comfortabele bus
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunch op dag 1 en 5)
 • Entrees
 • Entree Johannes Passion in de Thomaskirche op vrijdag 19 april 2019 (categorie 1)
 • Fooien
 • Lokale Nederlands- en Engelssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 150,-
 • Lunches op dag 1 en 5
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Optionele excursies
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Hotel

Balance Hotel Leipzig Alte Messe****

Het Balance Hotel Leipzig Alte Messe is rustig gelegen, naast het Monument van de Slag van de Naties, in een gerenoveerde historische wijk van Leipzig. Op ca. 150 meter van de tramhalte Weißestraße bent u met tram 4 in slechts 15 minuten in het stadscentrum van Leipzig. Het hotel biedt gratis WiFi, gebruik van de sauna, het fitnesscentrum en gratis kaartjes voor het openbaar vervoer van Leipzig tijdens uw verblijf. Alle kamers zijn voorzien van een flatscreen-tv met satellietzenders. Er zijn ook gratis thee- en koffiefaciliteiten aanwezig. Het gastronomische restaurant Amaroso serveert Saksische specialiteiten en internationale gerechten. Het terras in de tuin is bij aangename temperaturen een heerlijke plek om tot rust te komen.

 

Busvervoer:

Heenreis Veenendaal/Duiven – Leipzig

Terugreis Leipzig – Duiven/Veenendaal

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 18 april staat gepland voor zaterdag 30 maart

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief