Naar de betoverende Noordkaap en Lofoten

Iedere reis heeft een verhaal en tijdens deze reis hoort én ervaart u het verhaal van de betoverende Noordkaap en Lofoten. Elke dag belooft een bijzondere ervaring te worden! De zon die in het ijskoude zeewater schittert; een grote zeearend die door de lucht zweeft terwijl de papegaaiduikers rustig ontwaken op een rots….Laat u betoveren door het schitterende landschap in dit noordelijk deel van Europa. Van ruige hoogvlakten en wouden in allerlei groentinten tot ijsblauwe meren en uitgestrekte ho...

Over deze reis

Naar de betoverende Noordkaap en Lofoten

Iedere reis heeft een verhaal en tijdens deze reis hoort én ervaart u het verhaal van de betoverende Noordkaap en Lofoten. Elke dag belooft een bijzondere ervaring te worden! De zon die in het ijskoude zeewater schittert; een grote zeearend die door de lucht zweeft terwijl de papegaaiduikers rustig ontwaken op een rots….Laat u betoveren door het schitterende landschap in dit noordelijk deel van Europa. Van ruige hoogvlakten en wouden in allerlei groentinten tot ijsblauwe meren en uitgestrekte hoogvlaktes waar u oog in oog kunt staan met een rendier. U verkent de Lofoten waar een weelderige flora en fauna voorkomt vanwege het milde klimaat. Hier vindt u dromerige vissersdorpjes waar de kabeljauw hangt te drogen aan rekken tussen de felgekleurde, houten huisjes. Op het programma staat ook een bezoek aan het Noordkaap-plateau. Hier kunt u genieten van het weidse uitzicht op de Noordelijke IJszee en het ongerepte landschap boven de poolcirkel. Bij helder weer is hier de magische Middernachtzon op z’n mooist! Ook maakt u kennis met de karakteristieke Lapse bevolking, de Sámi, en bezoekt u bijzondere steden als Tromsø en Alta. Het zijn slechts enkele van de, letterlijke, hoogtepunten van deze afwisselende reis door Zweden en Noorwegen, gaat u mee?

Bestemming

Algemene informatie Noorwegen

Het Koninkrijk Noorwegen is het westelijkste deel van wat Scandinavië genoemd wordt. Geografisch bestaat dit uit Noorwegen, Zweden en een deel van Noord-Finland. Vaak wordt de term echter politiek geduid en worden Denemarken, Zweden en Noorwegen bedoeld. Landen met overeenkomsten maar ook grote verschillen. Zo is Noorwegen bijvoorbeeld als enige geen lid van de EU. Noorwegen is een groot land en meet van noord naar zuid zo’n 1800 km (vrijwel gelijk aan de afstand van Amsterdam naar het zuiden van Spanje). Het is ook op veel plaatsen een smal land: van de kust tot de Zweedse grens is het hier en daar maar 80 km. In het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan en vanwege de vele fjorden en inhammen is de kust ruim 25.000 km lang en daarmee de langste in Europa. Onder invloed van de Warme Golfstroom zijn, ondanks de noordelijke ligging, de meeste havens het hele jaar ijsvrij. Landgrenzen zijn er met Zweden, Finland en Rusland. Hoewel de geschiedenis van Noorwegen ver teruggaat, is het een “jong” land: sinds 1905 is het een zelfstandig koninkrijk. Voor die tijd vormde het land een unie met Zweden en nog verder terug waren de Vikingen (of Noormannen) er heer en meester. Zij zijn vooral berucht geworden door hun vele rooftochten door Noordwest Europa. Nog altijd is Noorwegen ruig land, vooral als het om de rijke en afwisselende natuur gaat. De grillige rotskust met talrijke fjorden, uitgestrekte bossen, onbewoonde rotsige hoogvlakten en bergen tot wel 2650 meter hoog. Van Noorwegen maken ook zo’n 15000 eilanden deel uit, meestal onbewoond. Onder de eilanden die wel bewoond zijn horen onder meer de Lofoten en Spitsbergen.

Informatie over Noorwegen

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta
kr

Uitgebreide informatie over Noorwegen

Taal

Het Noors hoort bij de Noord Germaanse taalgroep, evenals Deens, Zweeds en IJslands. Er zijn twee gelijkgestelde (en nauw verwante) schrijftalen: het bokmål en het nynorsk. Het bokmål hvindt zijn oorsprong in de meer dan 400 jaar durende Deense overheersing. Nynorsk is afgeleid van het IJslands en lijkt op de taal die de Vikingen spraken. De meerderheid van de bevolking gebruikt plaatselijke dialect als spreektaal. Dezen staan in hoog aanzien en worden als kostbaar erfgoed gekoesterd. Pogingen om tot één gemeenschappelijke taal, het samnorsk te komen, komen niet van de grond. Het Noorse alfabet telt 29 letters, onze 26 letters en de æ, de å en de ø. Het Samisch, de taal van de Sami, wordt in Noord-Noorwegen als derde officiële taal erkend en is verwant met het Fins, Estlands en Hongaars.

Beste reistijd, weer en klimaat

Voor een bezoek aan midden en zuid Noorwegen zijn de maanden mei t/m augustus het geschiktst.
Het noorden laat zich het best bezoeken in de zomermaanden. Het wordt er dan nauwelijks donker en de temperatuur is aangenaam. Noorwegen kent drie klimaatzones. Dankzij de Warme Golfstroom heeft de kust een gematigd klimaat met veel neerslag. In Centraal-Noorwegen zijn er grote verschillen tussen de zomer- en wintertemperaturen. Sommige dalen zijn zo beschut dat de temperatuur hoog kan oplopen en nauwelijks neerslag valt. Op de boomloze hoogvlakten heerst een toendra klimaat, met hete droge zomers en extreem lage winterse temperaturen. Die kou is echter goed uit te houden, doordat het nauwelijks waait en relatief droog is.

Eten & drinken

De Noren zijn trots op hun culinaire tradities, waarbij het gebruik van verse ingrediënten een vereiste is. Noorwegen is vooral een land van de vis, Noorse zalm is wereldberoemd. Maar ook vlees heeft een plaats in de Noorse keuken. Rendier-, eland- en lamsvleesgerechten komen veelvuldig voor. Het nationale gerecht is kjøttkaker (een soort gehaktbal geserveerd met een bruine saus). Bij vis of vlees worden aardappelen en (in mindere mate) groente geserveerd. Daarnaast staat vaak flatbrød op tafel, een flinterdun brood gebakken van ongezuurd deeg. In veel hotels wordt een kildtbord geserveerd, een uitgebreid koud buffet, dat meestal ook warme gerechten bevat. De trots van veel Norse hotels is het uitgebreide ontbijtbuffet.

Wist u dat

- Noorwegen twee volksliederen heeft?
- Veel Noren dagelijks hun vlag buiten hangen?
- Noorwegen het grootste aantal medailles tijdens de Olympische Winterspelen gewonnen heeft?

Dagprogramma

dag
1

DI: Heenreis naar Rovaniemi

Vliegreis van Amsterdam, met een overstap in Helsinki, naar Rovaniemi in Finland. Na aankomst een korte transfer naar het hotel in Rovaniemi.

dag
2

WO: Jukkasjärvi – Kiruna

Na het ontbijt gaat u richting Zweeds Lapland. Onderweg passeert u de poolcirkel en bevindt zich op minder dan 2600 kilometer van de Noordpool. Door een prachtig en afwisselend landschap rijdt u naar Kiruna waar u in de loop van de middag aankomt. Kiruna is het kloppende hart van Zweeds Lapland, de thuisbasis van het noorderlicht en de grootste ondergrondse ijzerertsmijn ter wereld. In Jukkasjärvi bezoekt u het openluchtmuseum Márkanbáiki. Hier maakt u kennis met het leven van Sámi; u ziet grazende rendieren aan de oevers van de machtige rivier de Torne en bezoekt de openluchttentoonstelling over het nomadische en moderne Sámi-leven.

dag
3

DO: Kiruna – Stokmarknes

Reisdag. Langs het uitgestrekte Torneträskmeer gaat u via Narvik naar Stokmarknes in Noorwegen. Stokmarknes is een van de slechts twee nederzettingen op de Vesterålen-eilanden met stadsrechten. Deze voormalige handelspost is de thuisbasis van de Hurtigruten, in 1891 opgestart en Bergen met Kirkenes verbindt. Indien mogelijk bezoek aan het nieuwe Hurtigrutenmuseum (opening zomer 2021; entree exclusief) om over de geschiedenis van deze iconische handelsroute aan boord van de authentiek gerenoveerde MS Finnmarken uit 1956 te leren.

dag
4

VR: Verkening Lofoten

Vandaag staat een verkenning van de prachtige Lofoten op het programma. Na een korte rit over het eiland Hadseløya, neemt u bij Melbu de veerboot naar Fiskebøl. Hier ziet u een ongerepte natuur, met boogbruggen verbonden eilandjes en de vissersdorpjes waar de kabeljauw hangt te drogen aan rekken tussen de felgekleurde huisjes. ’s Middags een bezoek aan het Lofotr Vikingmuseum in Borg, opgebouwd rond een indrukwekkende reconstructie van het grootste Vikinghuis ooit gevonden, het huis van een Viking-opperhoofd, met een lengte van 83 meter. In de loop van de middag keert u terug naar uw hotel in Stokmarknes.

dag
5

ZA: Stokmarknes – Tromsø

In de ochtend gaat de route verder richting Tromsø. Via Finnsnes en de schilderachtige route van Senja reist u naar Botnhamn waar u met de ferry oversteekt naar Brensholmen. Verder per bus naar Tromsø, ook wel "Parijs van het Noorden" genoemd met aankomst eind van de middag. Tromsø ligt 350 kilometer ten noorden van de Noordpool en is de grootste stad van Noord-Noorwegen, waar u de kans heeft om het spectaculaire middernachtzon te zien.

dag
6

ZO: Vrije dag

Er wordt een zondagsviering gehouden of een lokale dienst bijgewoond. Na de gezamenlijke lunch in het hotel is de rest van de dag vrij. Misschien gaat u 's middags het centrum van Tromsø verkennen, bezoekt u de kathedraal Arctic of het Polarmuseum (entree exclusief).

dag
7

MA: Tromsø – Alta

’s Ochtends per bus naar Breivikeidet om vanaf daar, tussen de steile bergen van de Ullsfjord, de ferry te nemen naar Svensby. Aansluitend naar Lyngseidet om de oversteek op de Lyngenfjord te maken naar Olderdalen. Onderweg ziet u het Lyngsalpene-gebergte met de hoge bergtoppen, diepe valleien en gletsjers. Via de kustweg komt u aan het eind van de middag aan in Alta, de grootste en meest noordelijke stad van Noorwegen aan de Altafjord. Op deze plek ligt ook het UNESCO-werelderfgoed Hjemmeluft met sporen van een nederzetting van ongeveer 4.200 tot 500 voor Chr. (entree exclusief).

dag
8

DI: Alta – Honningvåg

Vandaag reist u naar het meest noordelijke puntje van Europa, de Noordkaap. Voor het vertrek uit Alta eerst nog een bezoek aan de The Northern Lights Cathedral (Alta Church), een moderne ‘elegante’ kathedraal. Aansluitend via het schiereiland Sennalandet en Posangerfjorden naar Honningsvåg waar u eind van de middag aankomt. 's Avonds bezoekt u het Noordkaap-plateau met uitzicht over de Noordelijke IJszee. Bij helder weer kunt u het bijzondere fenomeen Middernachtzon meemaken; de zon die niet ondergaat waardoor het licht blijft. Een onvergetelijke ervaring!

dag
9

WO: Honningvåg – Karasjok – Ivalo

Langs de Porsangerfjord volgt u de bekende rendierweg naar Karasjok, het culturele centrum van de Noorse Sámi. Vervolgens de Finse grens over naar Inari, de stad gelegen aan het gelijknamige meer, het heilige meer van de Sámi met meer dan 3.000 eilanden. In Inari en andere dorpen in dit gebied is de Sami-cultuur erg aanwezig in het alledaagse leven. Voor de laatste overnachting naar Ivalo, gelegen in het uiterste noorden van Fins Lapland. Het uniek noordelijk platteland, nationale parken, merengebieden, rivieren en hooglanden laat u voor de laatste keer aan u voorbij gaan.

dag
10

DO: Terugreis naar Amsterdam

In de loop van de ochtend transfer naar de luchthaven van Rovaniemi en terugvlucht, met overstap in Helsinki, naar Amsterdam.

Accommodaties

Scandic Hotel Pohjanhovi ****

Rovaniemi, Finland
Scandic Pohjanhovi is mooi gelegen aan de Kemijoki-rivier, in het centrum van Rovaniemi, dichtbij verscheidene restaurants, cafés en winkels en op ca. 9 km van de luchthaven Rovaniemi. De kamers zijn comfortabel ingericht en voorzien van hardhouten vloeren, tv en een bureau; de badkamer is uitgerust met een douche en een haardroger. Er is gratis Wifi beschikbaar. Het ontbijt wordt geserveerd in het restaurant van het Pohjanhovi, dat een betoverend uitzicht biedt op de Kemijoki-rivier. Pohjanhovi biedt ook een à-la-cartemenu. Verder heeft dit hotel een 19 meter lang zwembad en 4 saunaʼs.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Scandic Hotel Ferrum ***

Kiruna, Zweden
Dit milieuvriendelijke hotel ligt op ca. 10 minuten lopen van het centraal station van Kiruna. De moderne kamers zijn voorzien van kabel-tv, een bureau, een licht interieur en eigen badkamer. Er zijn 2 restaurants, Reenstierna en Grapes, en serveren elk traditionele Zweedse en Laplandse gerechten zoals gehaktballetjes, rendieren en kruipbramenjam. De bar en het restaurant bieden een mooi uitzicht op de berg Kebnekaise. Verder is er gratis Wifi en een sauna. Op het terras bij de bar kunt u op een verfrissende manier de avond afsluiten.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vesterålen Kysthotell ***

Stokmarknes, Noorwegen
Dit Vesterålen hotel bevindt zich in het centrum van Stokmarknes. De kamers beschikken over kabel-tv en een eigen badkamer met een douche. Er is gratis WiFi en heeft u gratis toegang tot de sauna. Het hotel organiseert verschillende activiteiten, zoals vistochten en walvissafari's. De 2 restaurants van het Vesterålen Kysthotell serveren Noorse en internationale gerechten. De Isqueen Restaurant & Bar is gevestigd op een boot en serveert traditioneel Noorse gerechten, bereid met lokale ingrediënten. In het café van het hotel zijn warme dranken en snacks verkrijgbaar. Verder is er een solarium en een hottub (tegen toeslag).

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Scandic Ishavshotel ****

Tromsø, Noorwegen
Het Scandic Ishavshotel heeft een schilderachtige ligging aan het water in Tromsø en biedt een prachtig uitzicht op de haven en de stad. De kamers zijn modern ingericht en voorzien van een flatscreen-tv, kluisje, koelkast en badkamer. De meeste kamers bevinden zich aan het einde van de kade en bieden een panoramisch uitzicht op de omgeving. Het restaurant Lobby en het restaurant Roast serveren een verscheidenheid aan heerlijke, traditionele Noorse gerechten. Voor verfrissende drankjes kunt u een bezoek brengen aan de bar Roast, gelegen aan het water met uitzicht op de Tromsø-brug en de beroemde architectonische kathedraal Arctic.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Scandic Alta ****

Alta, Noorwegen
Dit centraal doch rustig gelegen Scandic Alta ligt op enkele minuten lopen van de winkelstraat Markedsgata. Het biedt frisse, moderne kamers en beschikken over een eigen badkamer en een flatscreen-tv met kabelkanalen. Gratis Wifi. In de ochtend wordt een royaal ontbijtbuffet geserveerd. Het restaurant Alta biedt Noorse en internationale gerechten. Verder is er een bar en sauna.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Scandic Honningvåg ***

Honningvåg, Noorwegen
Dit hotel ligt naast de haven in de kustplaats Honningsvåg, op 35 km van de Noordkaap, met mooi uitzicht op zee. De kamers hebben een satelliet-tv, bureau en een fauteuil om in te ontspannen. Veel kamers kijken uit op de haven.
Drankjes en snacks zijn 24 uur per dag verkrijgbaar in de winkel van het Scandic. In de ochtend is er een ontbijtbuffet. Gratis Wifi in de openbare ruimtes.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Ivalo ****

Ivalo, Finland
Dit hotel in Fins Lapland ligt bij de rivier de Ivalo. Alle kamers hebben een klassieke inrichting, satelliet-tv en een kleine koelkast, een zithoek en een eigen badkamer met een douche. Het restaurant van het hotel serveert Lapse specialiteiten en biedt uitzicht op de rivier. U kunt ontspannen in de gezellige lounge met open haard. Verder zijn er 3 sauna's en een binnenzwembad. U hebt 's avonds gratis toegang tot de sauna en is er een bar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
Sauna
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
11:55
Helsinki
15:15
Tussenstop
1h
Vlucht deel 2
Helsinki
16:20
Helsinki
Rovaniemi
17:35
Helsinki
Uw terugreis
Vlucht deel 1
Rovaniemi
14:15
Rovaniemi
Helsinki
15:30
Rovaniemi
Tussenstop
0h
Vlucht deel 2
Helsinki
16:15
Helsinki
Amsterdam
17:45
Helsinki

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Retourvlucht incl. luchthavenbelasting
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 9 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch op zondag
 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Lokale Engelssprekende gids dag 2 en 4
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 495,-
 • Overige lunches
 • Optionele excursies
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Carla Melgers

Reisleiders DrieTour sinds 1991.

In welke landen heb je gereisd?

Denemarken, België, Engeland, Turkije, Griekenland, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Slovenië, Hongarije, Spanje (Andalusië), Cyprus, Israël, Egypte, Syrië, Jordanië, Libanon, Armenië, Amerika, Curaçao , Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Tanzania, Ethiopië. Indonesië, Vietnam, Guatemala, Ecuador, Argentinië, Chili

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Reizen met Drie Tour betekent, naast een boeiend dagprogramma waarbij alles goed is georganiseerd en kwaliteit voorop staat, ruimte om te delen wie jij bent en wat jou raakt.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Aandacht, actie en stilte, respect en uitgedaagd worden steeds meer te zien, dat maakt reizen met DrieTour voor mij bijzonder.
Ze typeren mijn reisleiderschap waarbij ik geïnspireerd word door deze woorden:
Geef mij terug de ogen van een kind
dat ik zie wat is
en mij toevertrouw
(naar Huub Oosterhuis)

Ik verheug mij erop samen met u nieuwsgierig en verwonderd te reizen door landschappen, dorpen en steden en ons toe te vertrouwen aan de mensen die we onderweg ontmoeten en aan alles wat we gaan doen, zien en ervaren.