Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oezbekistan 11 dagen o.l.v. Hermine Tien

Groepsrondreis, Verre reis, Vliegreis

Omringd door exotische namen als Kazachtstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, wordt Oezbekistan steeds meer ontdekt door toeristen: een verborgen land uit 1001 nacht, veilig, vriendelijk en gastvrij!

 

Overal kom je ogen te kort door de betoverende schoonheid en rijkdom van de legendarische Zijderoute, 10.000 km lange, eeuwenoude handelsroute tussen China en het Middellandse Zeegebied, waarlangs niet alleen kostbare zijde vervoerd werd, maar ook specerijen, keramiek, tapijten, diamanten, specerijen, parels, papier, vruchten én opvattingen, religies, ziekten en culturen werden overgebracht. Sprookjesachtige, rijk gedecoreerde madrassa’s, moskeeën, karavanserais. Markten met versgebakken brood, kruiden, gedroogd fruit. Oezbeekse maaltijden zijn kunstwerken op zich en het brood is elke dag een feest!

 

Je stapt een totaal andere wereld binnen...

De kleurrijke Zijderoutesteden Khiva, Buchara en Samarkand zijn meer dan 2500 jaar oud en haast te mooi om waar te zijn! Dit is veel meer dan een bezoek aan een paar steden: je stapt een totaal andere wereld binnen!

 

De enorme moskeeën en medreses met hun azuurblauwe en turquoise keramiek, overal de fijn-geborduurde suzani’s (wandtapijten), bont Oezbeeks keramiek, steeds weer de theeceremonie als gebaar van gastvrijheid...

 

Laat je in deze voormalige Sovjetrepubliek imponeren door brede boulevards en futuristische bouwwerken in de groene, kosmopolitische hoofdstad Tashkent: mix van Oriëntaalse flair en Russische ‘touch’. Net als in Moskou zijn de metrostations van Tashkent paleiszalen en natuurlijk maken we een ritje!

 

Dwaal door de geheimzinnige stad Khiva, intieme oase in de woestijn; oude karavaanstad, voor handelaren een laatste stop voordat ze de woestijn overstaken naar Perzië, nu Iran.

 

Raak in vervoering door de oosterse spirit van Bukhara, ooit centrum van de Zijderoute, uitvalsbasis richting Midden - Oosten, India en China en dus vól karavanserais. Stad van wetenschap, theologen en filosofen en o.a. ook beroemd door het goudborduurwerk. Het oude centrum staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

 

En sta tot slot oog in oog met het magische Samarkand, één van de oudste steden ter wereld, waar zelfs Alexander de Grote al van onder de indruk was. De pracht en praal van de stad en haar ongelofelijke Registanplein zijn onbeschrijfelijk en - zoals de dichter zei - met níets te vergelijken:

 

“Je kunt de hele wereld gezien hebben, maar als je ooit Samarkand gezien hebt, zul je voor altijd betoverd blijven door zijn magie!”,

(Onbekende dichter)

 

Voor altijd!

Oezbekistan is zeker niet een en al romantiek. Het is een land in opbouw, kent grote ecologische - dus ook sociale - problemen rond het Aralmeer, waar 90% van het oorspronkelijke water verdween door te intensieve katoenproductie, ooit aangemoedigd door de sovjets. Maar de schoonheid van dit land laat niemand onberoerd, de historie maakt steeds nieuwsgieriger en je voelt je wonderlijk thuis tussen de Oezbeken - een mengelmoes van volken.

 

Ervaren reisleider

Hermine Tien, uw reisleider op deze reis, is inmiddels vier keer met DrieTour groepen op bezoek geweest in dit fascinerende land. Deelnemers aan deze reizen zeiden onder meer:

 

Wát een land en wát een kleuren: je hebt geen woord teveel gezegd!

 

De reis heeft onze verwachtingen overtroffen!

 

Ik ben ontzettend geraakt door de schoonheid van alles! Een betoverende reis naar een nog onbekende wereld!

 

Een reis naar dit nu nog enigszins verborgen land zal je voor altijd bijblijven!

 

Programma

Dag 1, vrijdag 30 augustus: Op reis

In de ochtend vertrek vanaf Amsterdam per Turkish Airlines met een overstap in Istanbul naar Tashkent, de hoofdstad van Oezebekistan.

 

Dag 2, zaterdag 31 augustus: Kennismaking met Tashkent

Aankomst in Tashkent en transfer naar het hotel. Na een niet al te vroeg ontbijt, gaan we Tashkent zien: de groene, kosmopolitische hoofdstad met oude sovjetarchitectuur, futuristische bouwwerken en de Oude Stad. De typisch oosterse Chorsu Bazar, het grote plein van Timur - ooit de machtige heerser van het land. Onderduiken in de paleisachtige metrostations van Tashkent en een ritje maken! Een hoogtepunt is ook het bezoek aan de werkplaats en galerie van een Meester-keramist, waar we bij thee en oosterse lekkernijen van de Oezbeekse gastvrijheid genieten.

 

Dag 3, zondag 1 september: Duits Lutherse Kerk en vrije tijd

Om 10:00 uur is er gelegenheid om in de Duitse Lutherse Kerk een dienst bij te wonen: een kleine gemeenschap die zich in het land staande probeert te houden. Ze verheugen zich over ons bezoek! Ook een kijkje bij de indrukwekkende Russisch-Orthodoxe Alexander Nevsky Kathedraal.

Middag vrij, voor de liefhebbers kan een optioneel bezoek aan een Kunst Museum worden gebracht. ’s Avonds kunnen we  eventueel een opera in het Alisher Navoi Theater bijwonen (facultatief)

 

Dag 4, maandag 2 september: Vlucht van Tashkent naar Urgench, dan per bus naar Khiva.

In de geheimzinnige woestijnstad van Khiva waan je je een paar eeuwen terug in de tijd: we dwalen langs oude moskeeën en medreses (koran scholen), proeven de sfeer van lang vervlogen tijden, onder meer in een lokale bakkerij. Ook is er tijd om de stad op eigen houtje te verkennen.

 

Dag 5, dinsdag 3 september: Van Khiva naar Bukhara

Van Khiva per touringcar verder door de eindeloze Kyzylkum woestijn naar Bukhara, een tocht die ooit de kamelenkaravanen ook aflegden. Een geweldig uitzicht is onze beloning en dus mag een een fotostop aan de oevers van de rivier de Amudarya niet ontbreken. Een rivier die al in de oudheid werd gemeld van in totaal 2400 km lang. We lunchen midden in de woestijn! Eind van de middag en avond; eerste  ontmoeting  met het levendige, ‘heilige’ Bukhara, zoals de stad wel genoemd wordt.

 

Dag 6, woensdag 4 september: Bukhara

Onder de koepels van de bazaars terug in de tijd van de Zijderoute, omringd door kleuren en geuren: glanzende zijde, kleurrijke kleding, specerijen, muziekinstrumenten en verdere schatten van de Zijderoute. Bezoek aan de oude Zijdemarkt en Labi Hauz: de ontmoetingsplek voor Oezbeken én bezoekers.

 

Ook bezoeken we de beroemde goud-borduurwerkplaats van Bukhara: kostbare producten van goud op fluweel: tapijten, gordijnen, rijkversierde chapans (Oezbeekse gewaden voor mannen en vrouwen), hoofdversieringen, souvenirs zoals tassen en schoenen worden hier gecreëerd.

En dan: het wereldberoemde Suzani-atelier Rahmon’s House, waar de meest schitterende wandkleden en tapijten gemaakt worden. We krijgen een demonstratie, maar zien ook hoe de Plov - het nationale gerecht van Oezbekistan - bereid wordt. En natuurlijk eten we hier Plov!

 

Dag 7, donderdag 5 september: Bukhara

Bukhara biedt nog zoveel meer, zoals bijvoorbeeld het Samaniden- Mausoleum, in de 10e eeuw gebouwd door de Samaniden, heersers in Centraal-Azië. Het Mausoleum lag lang onder woestijnzand verborgen en bleef zo helemaal gaaf. En dan bekijken we ook nog het rijkgedecoreerde zomerpaleis van de laatste Emir, vorst van Bukhara. Een bezoek aan Bukhara is niet compleet zonder een proeverij van de meest excellente theesoorten in  een echt theehuis! Na de vrije tijd dineren we ook nu weer op een bijzondere plek.

 

Dag 8, vrijdag 6 september: Bukhara - Samarkand

We reizen per bus naar het legendarische Samarkand - stad met een geschiedenis van duizenden jaren. De stad die ooit bij het Perzische rijk hoorde, werd veroverd door Alexander de Grote. In 1370 maakte de beroemde en beruchte Timur Lenk Samarkand tot hoofdstad van zijn grote rijk en haalde de beste architecten en ambachtslieden naar Samarkand om de stad te laten schitteren. ‘s Middags al een eerste tour door Samarkand onder andere naar het overweldigende, onvolprezen Registan - plein, een oude pleisterplaats aan de Zijderoute, omringd door weelderige medreses met hun fotogenieke groenblauwe koepels.

 

Dag 9, zaterdag, 7 september: Samarkand 

Een bezoek aan de Bibi Khanym moskee, genoemd naar de lievelingsvrouw van Timur, de kleurige Grote Bazaar, de ‘blauwe’ Shakhi Zinda necropolis en het imposante Gur Emir Mausoleum met de azuurblauwe koepel: begraafplaats van Timur Lenk. Ook bezoeken we het Happy Bird Craft Center voor een  ontmoeting met lokale kunstenaars, die hier de oude ambachten van het land proberen hoog te houden.

 

Dag 10, zondag 8 september: Samarkand

In de ochtend is er gelegenheid om een Russisch-Orthodoxe dienst bij te wonen in de Alexiy Kathedraal: ook een kleine christelijke gemeenschap in een islamitisch land. Middag vrij om verder van Samarkand te genieten. ’s Avonds een gezamenlijk afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

 

Dag 11 maandag 9 september: Terug naar huis

Transfer naar de luchthaven en vlucht naar Amsterdam via Istanbul.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Istanbul – Tashkent/Samarkand – Istanbul - Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 30 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 10 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Toeristenbelasting
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Duitssprekende gids
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 265,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

 

Voor een reis naar Oezbekistan is een geldig paspoort vereist, dat nog tot minimaal zes maanden na terugkomst in Nederland geldig dient te zijn.

 

Prijsinformatie

10 – 14 personen: 2399,-

15 – 19 personen: 2299,-

 

Hotelovernachtingen (onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-4 Tashkent Hotel Grand Mir 3 nachten
Dag 4-5 Khiva Erkin Palace 1 nacht
Dag 5-8 Bukhara Hotel Asia 3 nachten
Dag 8-11 Samarkand Hotel Diamond Plaza 3 nachten
    Totaal 10 nachten

 

Vluchtschema (onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
30 aug 2019 Amsterdam Istanbul TK 1952 11.20 uur 15.50 uur
30 aug 2019 Istanbul Tashkent TK 370 18.35 uur 01.05 uur*
           
09 september 2019 Samarkand Istanbul TK 373 05.45 uur 08.50 uur
09 september 2019 Istanbul Amsterdam TK 1957 10.35 uur 13.05 uur

*Aankomst volgende dag

 

Informatiebijeenkomst

De informatiebijeenkomst voor de reis staat gepland voor zaterdag 17 augustus.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief