Maatwerkreis Oostenrijk o.l.v. Ingrid Boer en Hans Romeijnsen

Zomers genieten in Vorarlberg Majestueuze bergtoppen, prachtige vergezichten, helderblauwe bergmeren, idyllische dorpjes; dat is zomers genieten in Vorarlberg. Houdt u van natuur, dan is deze reis onder leiding van Hans Romeijnsen en Ingrid Boer echt iets voor u. U verblijft in het sfeervolle en authentieke Grossdorf, gelegen aan de rand van het Bregenzerwald. Het is de ideale uitvalsbasis om excursies in de omgeving te maken. Wat dacht u van een rit met een historische stoomtrein, een bezoek a...

Over deze reis

Zomers genieten in Vorarlberg
Majestueuze bergtoppen, prachtige vergezichten, helderblauwe bergmeren, idyllische dorpjes; dat is zomers genieten in Vorarlberg. Houdt u van natuur, dan is deze reis onder leiding van Hans Romeijnsen en Ingrid Boer echt iets voor u. U verblijft in het sfeervolle en authentieke Grossdorf, gelegen aan de rand van het Bregenzerwald. Het is de ideale uitvalsbasis om excursies in de omgeving te maken. Wat dacht u van een rit met een historische stoomtrein, een bezoek aan het Zeppelin museum of een vaartocht over de Bodensee? Geniet van de gastvrijheid van de Oostenrijkers, de rust en de ruimte. De familie Sutterlüty van gasthof Falken, waar u gedurende de reis verblijft, heet u van harte welkom!

Bestemming

Algemene informatie Oostenrijk

Oostenrijk, dat lid is van de Europese Unie, heeft een centrale ligging in Europa en grenst aan diverse landen: in het noorden aan Duitsland en Tsjechië, in het oosten aan Slowakije en Hongarije, in het zuiden aan Italië en Slovenië en in het westen aan Zwitserland en Liechtenstein. Oostenrijk ligt in de Alpen en heeft een oppervlakte van 83.871 km² (ongeveer 2x Nederland) en twee derde van het land ligt boven de 500 meter. De hoofdstad is Wenen, dit is tevens de grootste stad van het land.
Oostenrijk heeft naast een staatshoofd, de Bondspresident, ook een regeringshoofd.

Informatie over Oostenrijk

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Oostenrijk

Beste reistijd, weer en klimaat

Wat de beste reistijd is voor een reis naar Oostenrijk, hangt sterk samen met het doel van de reis. In de winter is Oostenrijk zeer geliefd omdat er dan volop van de sneeuw genoten kan worden. Beste reistijd is dan van half december t/m eind maart. Komt u er om te wandelen dan is juni een mooie maand. De Alpenweiden staan dan vol prachtige bloemen. Maar ook de zomermaanden en de maand September lenen zich er goed voor. Kortom; een bestemming voor alle seizoenen. Vanwege de hoogteverschillen in Oostenrijk zijn er ook verschillende klimaattypes, variërend van gematigd landklimaat in de lagere delen tot bergklimaat in de hoogste gebieden. In de gebieden er tussen in heb je dan het gewone landklimaat met wisselvallig weer en warme zomers en koude winters

Eten & drinken

Eten en drinken is voor de Oostenrijkers een belangrijke bezigheid en men gaat er vaak uit eten. Omdat Oostenrijk uit verschillende landen en staten is ontstaan, is het eten in Oostenrijk redelijk veelzijdig. Er zijn dan ook heel veel verschillende typisch Oostenrijkse gerechten die je echt het lekkerst in Oostenrijk opgediend krijgt. Denk bijvoorbeeld aan Kaiserschmarrn, Käsespätzle, Knödelsuppe en de overbekende Wienerschnitzel. Ook salades worden er veel gegeten, waarbij vooral de koolsalade en kartoffelsalade bekend zijn. En wie naar Oostenrijk reist neemt in de middag graag Kaffee mit Kuchen: Apfelstrudel, Zwetschgenkuchen of Sachertorte. Wie kent ze niet…
Typisch Oostenrijkse drankjes zijn bijvoorbeeld Apfelschorle of Aperol Spritz.

Taal

De officiële taal is Duits. In hotels en bij musea e.d. kun je steeds vaker ook met Engels uit de voeten. In sommige delen wordt er op kleine schaal wat Hongaars, Sloveens, Slowaaks of Tsjechisch gesproken.

Wist u dat?

- De hoogtste berg in Oostenrijk bijna 3800 meter hoog is?
- Oostenrijk een schnitzelparadijs voor is, ook voor vegetariërs?
- Oostenrijk een van de meest bosrijke landen van Europa is en ook nog eens 90 meren heeft?

Algemene informatie Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in Centraal-Europa met Berlijn als hoofdstad. Na de hereniging van Oost- en West-Duitsland in 1990, werd het zowel in aantal inwoners als oppervlakte één van de grootste Europese landen, die bestaat uit 16 deelstaten met een grote mate van autonomie.
Duitsland grenst in het noorden aan de Oost- en Noordzee en Denemarken, in het oosten aan Polen en Tsjechië. In het zuiden grenst het aan Oostenrijk en Zwitserland. De westgrens wordt gevormd door Frankrijk, Luxemburg, België en Nederland. Zo is Duitsland het Europese land met de meeste buurlanden.
Het land heeft een lange en zeer bewogen geschiedenis. In de Romeinse tijd vormde de Rijn de buitengrens met de Germaanse stammen. In de Middeleeuwen was er sprake van het Heilige Roomse Rijk, waarbij de keizer verkozen werd door alle hertogdommen, graafschappen en andere entiteiten die deel van het rijk uitmaakten. Officieel bestond het Roomse Rijk tot het begin van de 19e eeuw en werd het ontbonden door een besluit van Napoleon. Na diens val werd Pruisen de machtigste staat binnen wat nu Duitsland is. Onder Pruisische leiding werd in 1870 Duitsland een keizerrijk, dat ten einde kwam met het eind van de Eerste Wereldoorlog in 1918. Toen werd een republiek uitgeroepen, die een kort en roerig bestaan leidde. In 1933 kwamen de Nationaalsocialisten aan de macht, iets dat uiteindelijk een tot alles vernietigende oorlog en de genocide op de Joden tot gevolg had.
Na 1945 werd het westelijk deel van Duitsland bezet door de Amerikanen, Britten en Fransen. Het oosten viel toe aan de Sovjet-Unie. Hieruit ontstonden twee zelfstandige naties: West-Duitsland, een democratisch geregeerde federale republiek, en Oost-Duitsland, waar de Communistische partij aan de macht was. Door de bouw van een scheidingsmuur tussen beide landen in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw leek deze deling permanent tot in 1989 de Muur onverwacht viel en kort daarop Duitsland weer één natie werd.
Het land heeft een gevarieerd landschap met in het noorden het Duitse waddengebied en laagland, dat overgaat in een middelgebergte. In het zuiden wordt dit een hooggebergte, dat tot de Alpen behoort.

Taal

De officiële voertaal is het Duits. In verschillende deelstaten worden dialecten gesproken, die niet altijd goed verstaanbaar zijn. Steeds meer Duitsers verstaan en spreken goed Engels.

Beste reistijd, weer en klimaat

Duitsland is een bestemming voor alle seizoenen. Het noorden heeft een klimaat dat overeenkomt met het onze. De winters zijn vrij zacht, de zomers niet al te warm en de neerslag is gelijkmatig over het jaar verdeeld. Het oosten, zuiden en zuidoosten hebben een landklimaat. De winters zijn strenger, de zomers zonniger en warmer. Als het regent is het vaker in de vorm van hevige buien. In de bergachtige streken is het kouder dan in de omliggende gebieden, er valt meer sneeuw die langer blijft liggen. Het zuidelijke Rijndal en de streek rond de Bodensee zijn de warmste en zonnigste streken.

Eten & drinken

De Duitse keuken is gevarieerd en overvloedig en kan per regio flink verschillen wat specialiteiten aangaat. In het algemeen komen vleesliefhebbers goed aan hun trekken. Er is echter voldoende keus aan bijvoorbeeld salades, visgerechten, wild en paddenstoelen. Duitsland is ook het land van de vele worstsoorten. De bekendste zijn de Brat- en Currywurst, die veelal verkocht worden bij zgn. Wurstbude, meestal een stalletje op straat.
Bij een goede maaltijd drinkt men graag een goed glas wijn of bier gedronken. In Duitsland worden tal van goede wijnen geproduceerd, zoals bijvoorbeeld de Moezelwijnen. Bijna elk stad en ieder dorp heeft z’n eigen, vaak ambachtelijke bierbrouwerijen.

Wist u dat

- De boekdrukkunst, het bierbrouwen en aspirine Duitse uitvindingen zijn?
- Er meer dan 1500 verschillende worstsoorten in Duitsland gegeten worden?
- De kathedraal van Ulm de hoogste kerktoren van de wereld heeft, nl. ruim 161 meter?

Informatie over Duitsland

Tijdsverschil
Geen
Vlag
Valuta

Dagprogramma

dag
1

MA: Heenreis

Vertrek vanuit Veenendaal per luxe touringcar van Zwaluw Reizen en via Zevenaar over de Romantische Strasse richting Nördlingen voor de overnachting. Aan het eind van de middag, komt u aan in hotel Kaiserhof Sonne waar een heerlijk diner voor u klaar staat.

dag
2

DI: Nördlingen-Grossdorf

Alvorens door te rijden naar Grossdorf in het Bregenzerwald, kunt u genieten van een rondwandeling in de historische stad Nördlingen. Het is de enige stad van Duitsland waar de eeuwenoude ronde stadsmuur nog intact is. Aan het einde van de dag staat de familie Sutterlüty klaar om u te verwelkomen.

dag
3

WO: Rit met stoomtrein en Bezau

Vandaag gaat u terug in de tijd. Met de historische Wälderbähnle kunt u genieten van prachtige vergezichten. ’s Middags brengt de gondellift u omhoog naar de top van een van de vele bergen die er in het Bregenzerwald zijn. Een bijzondere ervaring, want bij helder weer kunt u de omliggende bergen en de hele Bodensee zien! Wellicht is er tijd voor een mooie wandeling.

dag
4

DO: Lindau

De ligging van Lindau is uniek te noemen; te midden van een helder meer dat omgeven wordt door groene bergtoppen. Een bezoek aan dit historische schiereiland met zijn bijzondere gastvrije charme is dan ook meer dan een bezoek waard. Natuurlijk verkennen we Lindau te voet, maar ook vanaf het water tijdens een rondvaart over de Bodensee.

dag
5

VR: Rondrit Bregenzerwald

Vandaag kunt u genieten van al het moois dat het Bregenzerwald te bieden heeft: majestueuze bergtoppen, eindeloze wandelpaden, prachtige vergezichten, lieflijke dorpjes en steden. De rondrit gaat via de spectaculaire Furka pas naar Damuls en vervolgens via Lech en Warth terug naar het hotel.

dag
6

ZA: Skywalk Scheidegg

Wederom een spectaculaire en bijzondere dag. U bezoekt het natuurpark Skywalk in Scheidegg. Hier kunt u over de boomtoppen wandelen……Via Hochhaderich rijdt u via een prachtige route door de natuur terug naar het hotel.

dag
7

ZO: Vrije dag

Na het ontbijt woont u een lokale kerkdienst bij. En voor wie wil, is het mogelijk om ’s middags na de lunch een wandeling te maken in de omgeving.

dag
8

MA: Friedrichshafen

Allereerst gaat u naar de zeppelinstad Friedrichshafen. Hier bezoekt u het Zeppelin museum. Vervolgens schepen we nogmaals in en varen we naar het Zwitserse Romanshorn aan de overzijde van de Bodensee en kunt u ontspannen genieten van al het moois. Hier staat de bus ons op te wachten voor een kort bezoek aan St Gallen.

dag
9

DI: Appenzell

Vandaag brengen we een bezoek aan het Zwitserse Appenzell. U maakt een stadswandeling door het historische centrum van Appenzell. Hier maken we een unieke rit met een tandradbaan. Het uitzicht over het Rijndal is spectaculair.

dag
10

WO: Faschina

Voor de laatste keer gaan we met een gondel de bergen in. En daarna sluiten we deze dag af met een verrassing.

dag
11

DO: Terugreis

Helaas is deze reis ten einde. Terugreis naar Nederland met onderweg een warme afscheidslunch. Tegen het einde van de middag / begin van de avond bent u weer terug in Zevenaar/Veenendaal.

Accommodaties

Kaiserhof Hotel Sonne***

Nördlingen, Duitsland
Kaiserhof Hotel Sonne ligt in het hart van Nördlingen en beschikt over een restaurant en bar. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer, föhn, televisie, telefoon en minibar. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Falken

Grossdorf, Oostenrijk
Het gemütliche hotel Falken is dé ideale uitvalsbasis om het Bregenzerwald Vorarlberg te ontdekken. Het gasthof beschikt over een restaurant dat bekend staat om zijn specialiteiten uit Vorarlberg. Uw kamer is eenvoudig maar prima ingericht en van alle gemakken voorzien. Gratis WIFI.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
TV
Badkamer
WIFI op de kamer
Telefoon

Vervoer

Opstapplaatsen
Opstapplaats 1
Busopstapplaats Veenendaal
Opstapplaats 2
Busopstapplaats Zevenaar

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Verblijf in 3 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Alle lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Fooienbedrag
 • DrieTour Reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 120,-
 • Reis- en Annuleringsverzekering
 • Bijdrage SGR
 • Calamiteitenfonds
 • Overige persoonlijke uitgaven

Overige informatie

Het minimum aantal deelnemers voor deze reissom is 21 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs.

Check de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor de actuele Corona informatie: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/duitsland/reizen/reisadvies en https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/oostenrijk

Conform de ANVR Voorwaarden heeft DrieTour het recht tot 20 dagen voor vertrek toeslagen tot 8% van de reissom door te belasten voor een verhoging van de kostprijs van brandstof, andere energiebronnen, belastingen, verhoging van derden en wisselkoers. Kijk bij de aanvullende voorwaarden op onze site voor verdere toelichting.

Reisleiding

Hans Romeijnsen En Ingrid Boer

Reisleiders DrieTour sinds 1995.

In welke landen hebben jullie gereisd?

Samen hebben we in meer dan 57 landen gereisd: van Liechtenstein tot Nieuw Zeeland en van Duitsland tot Zuid Afrika.

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Het samen op reis zijn leidt tot verbinding, ontmoeting en verrijking. De ontmoeting met mensen, waar dan ook, inspireert ons, door de wijze waarop we met elkaar onderweg zijn, nieuwsgierig naar andere landen en culturen. Met aandacht en respect voor elkaar en voor de mensen bij wie we te gast zijn!

Waarom is reizen met DrieTour bijzonder voor jullie?

Drietour is bijzonder voor ons door de uiterst plezierige samenwerking met de medewerkers van het kantoor die het reizen voor ons mogelijk maken. Goed voorbereid op pad gaan, gesteund door het kantoor, telkens met een andere groep mensen, in een fijne sfeer, is altijd weer een bijzondere ervaring. Het is een geweldig leuke uitdaging om een DrieTourreis tot een onvergetelijke ervaring te maken!