Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Bijbels Cyprus 2021

5 dagen

Groepsrondreis, Vliegreis

Iedere bestemming heeft zijn Verhaal. Zo ook Cyprus en niet alleen vanwege de godin Aphrodite of de scheiding van het land in een Grieks en Turks gedeelte. Dit eiland kent zo’n rijke, ook Bijbelse, geschiedenis dat er op iedere hoek van de straat wel een Verhaal te vertellen is. Cyprus is één prachtig, groot openluchtmuseum. Oude bijzondere kerken en kloosters met prachtige fresco’s, authentieke dorpjes, pittoreske plaatsjes en een azuurblauwe zee vertellen u het Verhaal van de Jezus’ volgelingen Paulus Barnabas, Lazarus en Johannes.

 

Tijdens deze 5-daagse oriëntatiereis leert u het eiland kennen in al zijn facetten: naast de Bijbelse geschiedenis en rijke historie en cultuur kunt u genieten van de heerlijke temperaturen, vriendelijke bevolking en lekkere gerechten.

Programma

Dag 1, dinsdag: Reisdag naar Larnaca – bezoek Larnaca

In de vroege ochtend van Amsterdam (met overstap) naar Larnaca. Transfer naar Larnaca. De mooie palmenpromenade en oude charmante wijken geven deze havenplaats haar karakter. We bezoeken de kerk van St. Lazarus, een van de belangrijkste religieuze gebouwen van Cyprus. Het verhaal gaat dat Lazarus na zijn opwekking uit de doden naar Cyprus vluchtte en hier nog 30 jaar geleefd heeft. Door de apostelen Paulus en Barnabas is hij aangesteld tot bisschop van het vroegere Kition en na zijn dood begraven in Larnaca. Verder naar het middeleeuwse kasteel en een wandeling door het oude centrum van de stad. Diner in een lokaal restaurant en overnachting in Larnaca.

 

Dag 2, woensdag: Nicosia – Kyrenia – Famagusta/Salamis

De verdeelde hoofdstad Nicosia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN bufferzone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Griekse naar het Turkse deel. Samen met uw Nederlandstalige gids die u het verhaal achter deze scheiding vertelt, ervaart u dit zelf. U stapt, zodra u de doorgang passeert, in een andere wereld. Ook bezoekt u het Archeologische museum en de Johannes-kathedraal.

 

Turks Kyrenia – Bellapais klooster

Aansluitend naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijkt u het bijzondere 13e-eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

St. Barnabasklooster

Bezoek aan het St. Barnabasklooster, dat herinnert aan de belangrijke plaats die de kerk in de kerstening van Cyprus heeft gespeeld. Barnabas vergezelde Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis en ging voorop. Barnabas wordt ook wel de “vergeten” apostel genoemd, maar was in zijn tijd een belangrijke persoon in het christendom. Hij was actief lid van de oudste gemeente in Jeruzalem en zelfs leider van een christengemeente in het voormalige Antiochië.

 

Bijbels Cyprus: Salamis

Tot slot naar de voormalige havenstad Famagusta. U ziet de St. Nicolaas kathedraal in het centrum van Famagusta. In het noorden liggen de ruïnes van Salamis, de plaats die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië vertrokken (Hand. 13:4). Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. U wandelt over deze archeologische opgraving waar het verleden, heden wordt. Zo krijgt u een goed beeld hoe het in de dagen van Paulus geweest moest zijn.

 

Dag 3, donderdag: Kourion – St. Neophytos klooster – Paphos – Kato Paphos – Yeroskipou –  Limassol

Kourion

Vandaag gaat het richting Paphos en omgeving. Allereerst bezoekt u Kourion waar u kennismaakt met de Romeinse en vroegchristelijke periode van Cyprus. Kourion, een historische opgraving prachtig gelegen op een klif aan de zee, vindt haar oorsprong al in de 12e eeuw v. Chr. Hier bent u letterlijk in het verleden. Beeldt u zich eens in hoe in het theater de Romeinse gladiatoren het publiek vermaakten of bekijk in de vroegchristelijke basiliek hoe christenen hebben geprobeerd heidenen te bekeren.

 

Neophytos

Rond 1200 werd het klooster van de heilige Neophytos, kluizenaar en schrijver, gebouwd. Uit de rotswand hakte hij eigenhandig zijn “cel” die nu enkele van de mooiste Byzantijnse fresco’s herbergt. Nog steeds ziet u hier zijn uit rotssteen gehouwen bed en tafel. De kerk van het klooster is 200 jaar na zijn dood opgedragen aan Maria.

 

Paphos

Vervolgens naar Paphos voor een bezoek aan de ruïnes van Panyia Chrysopolitissa, een basiliek gebouwd in de tweede helft van de 4e eeuw en een van de grootste kerken van Cyprus, nu werelderfgoed. Verder ziet u het dichtbij gelegen St. Pauls Pillar. Aansluitend per bus naar Kato Paphos waar u het huis van Dionysos, god van de wijn, bezoekt. Geniet van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken. Via het traditionele dorpje Yeroskipou, met de Ayia Paraskevi kerk, verder naar Limassol voor het diner in een lokaal restaurant en overnachting.

 

Dag 4, vrijdag: Kerken en Kloosters

Troödosgebergte

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van Arabische invallen aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. U bezoekt bijvoorbeeld de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie en de kerk van de aartsengel Michael. Bij een lokale wijnboer proeft u de overheerlijke Cypriotische wijn.

 

Kykkos klooster

Dit is het belangrijkste en rijkste klooster van Cyprus en dateert uit de 11e eeuw. De vele prachtige mozaïeken op de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. En de gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vindt u nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van president en aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster.

 

Dag 5, zaterdag: Minas klooster – Lefkara – Smaken van Cyprus

Klooster van Agios Minas

De dag begint met een bezoek aan het 15e-eeuwse Byzantijnse klooster Agios Minas. Sinds 1965 wonen en werken hier weer nonnen, nadat het klooster jarenlang verlaten was. Zij schilderen iconen en kweken bloemen, fruit en houden bijen. In de kerk ziet u prachtige iconen van Sint Joris en Sint Mina.

 

Lefkara

Vervolgens naar Lefkara (witte heuvels), vanwege de witte kleur van de kalksteenrotsen. Lefkara is één van de mooiste en authentiekste dorpen van Cyprus en vooral beroemd vanwege het lokale borduur- en kantwerk. Wandelt u door de smalle kleurrijke straatjes en bezoek het kerkje van het Heilige Kruis.

 

Smaken van Cyprus

De dag eindigt in Chirokitia waar u de authentieke Cypriotische smaken proeft: halloumi en anari kaas, heerlijk versgebakken brood, honing, siroop en allerlei andere delicatessen. En dan zit deze reis er helaas op. In het begin van de middag transfer naar de luchthaven van Larnaca voor de terugvlucht (met overstap) naar Amsterdam.

Accommodaties

Livadhiotis Hotel

Livadhiotis City**+ is een eenvoudig hotel en zeer centraal gelegen op loopafstand van de St...

Livadhiotis Hotel

Livadhiotis City**+ is een eenvoudig hotel en zeer centraal gelegen op loopafstand van de St. Lazarus kerk, het oude stadsdeel, het kasteel en de jachthaven van Larnaca met de promenade. Er zijn twee restaurants en twee bars. Wifi is gratis beschikbaar. Alle kamers zijn veelal gerenoveerd en van alle gemakken voorzien zoals een klein koelkastje, koffie/thee-apparaat en balkon.

terug

Hotel Kapetanios Odysseia

Het Kapetanios Odyssia*** ligt op slechts 100 meter afstand van het strand van Limassol. Deze...

Hotel Kapetanios Odysseia

Het Kapetanios Odyssia*** ligt op slechts 100 meter afstand van het strand van Limassol. Deze accommodatie beschikt over twee restaurants, een bar, en een verwarmd zwembad. Wifi is gratis beschikbaar. Alle kamers zijn comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien. De meeste kamers hebben uitzicht op het zwembad of de zee.

terug
Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
9-2-2021
 
Te boeken
499,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Larnaca met overstap in Wenen incl. heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 4 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maatlijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleiding

Niet ingebrepen

 • Toeslag eenpersoonskamer 100,-
 • Toeslag 2e persoon 200,-
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De maximale groepgrootte is 15 personen.

 

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Volgt later.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief