Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oriëntatiereis Armenië en Georgië

Groepsrondreis, Vliegreis

Armenië

Tot op de dag van vandaag is zichtbaar en tastbaar dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is. Dit fascinerende land is bezaaid met oude kerken en kloosters, wankelend op ruige bergtoppen, met spirituele plaatsen waar de geur van wierook alle zintuigen prikkelt. In weelderige valleien groeien de heerlijkste abrikozen, aubergines, sappige tomaten en geurige kruiden; de basis van de ambachtelijke Armeense keuken die u doet watertanden.

 

Georgië

Ver weg in de Kaukasus ligt Georgië. Een prachtig en uniek land waar elke gast "een geschenk van God" is. Een land van tegenstellingen: niet in woorden te vatten, maar om zelf te ervaren! Liefhebber van ongerepte natuur, ruige bergen, idyllische dopren en oude christelijke kerken kunnen hier hun hart ophalen. wist u dat Georgië de oudste wijnproducerende regio ter wereld is? Een beetje Europa, een beetje Azië, maar vooral een eigenzinnig land dat 't liefst zichzelf is.

Dagprogramma

Dag 1 dinsdag 16 mei

Je vliegt van Amsterdam naar Yerevan, met overstap in Kiev. Transfer naar het hotel in Yerevan.

 

Dag 2 woensdag 17 mei

Door de vruchtbare Araratvallei waar ’s zomers volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijd je naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5.165 m). Hier is Gregorius de Verlichter, in 301 de brenger van het christendom in Armenië, 13 jaar gevangen gehouden. Je kunt de ondergrondse kerker bekijken waar hij verbleef. Geniet van het uitzicht op de imponerende berg Ararat. Aansluitend ga je naar Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeense Apostolische kerk. Je bezoekt de kathedraal, een van de oudste kerkgebouwen ter wereld. In de middag verken je (in vogelvlucht) Yerevan, de interessante Armeense hoofdstad wiens geschiedenis al terugvoert tot de 8e eeuw voor Christus. Je ziet o.a. het fraaie Republic Square, de fonteinen en stadsparken en de Cascades. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

 

Dag 3 donderdag 18 mei

De dag begint met een bezoek aan het indrukwekkende Genocidemuseum en het herdenkingsmonument. Op weg naar Sevan bezoek je de Romeinse tempel in Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw, die aan Mithras, de zonnegod, was gewijd, maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mau­soleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. In Garni lunch je in een lommerijke tuin en kun je zien hoe het Armeense brood 'lavash' wordt gebakken. Tenslotte bezoek je het half in de rosten gelegen Geghard-klooster. Begonnen in de 8e eeuw werd de hoofdkerk in de 13e eeuw gebouwd. Hier zou de door de apostel Thaddeüs meegenomen relikwie van de spits van de lans welke Jezus doorboorde, enkele eeuwen bewaard zijn. Nu be­vindt de relikwie zich in de kathedraal van Echmizadzin. In de bovengrot met een geweldige akoestiek kun je genieten van het Garni kwintet dat Armeense liturgische en folkloristische liederen ten gehore brengt. Overnachting in Sevan aan het meer dat de parel van Armenië wordt genoemd.

 

Dag 4 vrijdag 19 mei

Op weg naar de grens met Georgië in het noorden van het land, bezoek je Fioletovo. In dit kleine dorp woont een Molokaner gemeenschap. Je kijkt rond en ontmoet enkele bewoners onder het genot van thee en huisgemaakte koekjes. Ook bezoek je het schitterende klooster van Haghpat dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat. Haghpat (10e -13e eeuw) ligt op een berg en biedt een adembenemend uitzicht. Hier kun je een origineel hoogkruis uit 1273 zien, een van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld. Aan het einde van de middag passeer je de grens en reis je naar Tbilisi waar je de komende vier nachten verblijft. Welkomstdiner in een lokaal restaurant.

 

Dag 5 zaterdag 20 mei

De dag begint met een bezoek aan de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op Mtskheta en de omliggende omgeving. Dan ga je naar Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land. Je bezoekt de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino, in de 4e eeuw de brenger van christendom in Georgië, een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven. Je bewondert de kathedraal en kunt ronddwalen in de sfeervolle straatjes eromheen. In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoek je ‘s middags het gelijknamige museum waar je o.a. het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon kunt bekijken. Het museum heeft een grote collectie en is zowel interessant als controversieel te noemen. Tenslotte naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats van de Zijderoute. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen gebouwd. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.

 

Dag 6 zondag 21 mei

De verkenning van de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi begint met een bezoek aan de indrukwekkende Holy Trinity kathedraal. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië, Ilia de tweede. Je kunt hier een deel van de dienst bijwonen. Daarna ga je naar het Metechi plateau bij de gelijknamige kerk vanwaar je een mooi uitzicht hebt op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Vanaf de kerk wandel je naar beneden waar de bus je opwacht. Je rijdt naar een hoger gelegen deel van de stad en neemt een kijkje bij het standbeeld van “Moeder Georgië” en het Narikhala fort. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes, de oude synagoge etc. Dan wandel je via een steile weg naar beneden naar de badhuizen waar de typische geur van zwavel hangt. Door gezellige, geplaveide straatjes wandel je naar de Sioni kathedraal.

 

Dag 7 maandag 22 mei

Vandaag maak je een excursie naar de regio Kakhetië, het belangrijkste wijngebied van Georgië. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, vind je hier ook enkele historische hoogtepunten. Zo bezoek je het (vrouwen)klooster van Bodbe. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst. Dan ga je naar Signagi, een dorpje met een indrukwekkende stadsmuur. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen. De reden hiervan is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren, waar vele mensen uit de wijde omgeving bescherming zochten in tijden van oorlog. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon. Geniet van een heerlijke lunch bij wijnhuis Pheasant’s tears: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen. ’s Middags bezoek je het Engelse landgoed Tsinandali van de aristocratische familie Chavchavadze.

 

Dag 8 dinsdag 23 mei

Transfer naar de luchthaven van Tbilisi voor de terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Kiev.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief:

 • vliegreis
 • vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • alle maaltijden
 • lokale gids
 • entrees
 • fooien
 • reisleiding
 • kennismakingsbijeenkomst

Exclusief:

 • persoonlijke uitgaven
 • reissom 2e persoon € 900,-
 • toeslag 1-persoonskamer € 200,-
 • reisverzekering
 • annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief