Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oriëntatiereis Cyprus

Groepsrondreis, Vliegreis

Spiritueel en cultureel Cyprus

Het eiland Cyprus is gezegend met een rijke geschiedenis van meer dan 10.000 jaar en heeft op cultureel, maar ook op spiritueel gebied veel te bieden. Het is niet voor niets dat de apostelen Barnabas en Paulus Cyprus als plek hebben uitgekozen tijdens hun eerste zendingsreis. Cyprus werd de toegangspoort om het Evangelie te verkondigen. En dit vind je o.a. terug in de vele bijzondere kerken en kloosters met prachtig bewaard gebleven fresco’s. Natuurlijk bezoeken we de Bijbelse plaats Salamis, maar ook maak je kennis met bijzonder Orthodoxe kerken en kloosters veelal gelegen in een wonderschone rustgevende omgeving.

 

dagprogramma

Dag 1 – vrijdag 12 mei

Reisdag naar Larnaca

Met een rechtstreekse vlucht van Transavia vlieg je van Amsterdam naar Larnaca. Transfer naar het hotel.

 

Dag 2 – zaterdag 13 mei

De verdeelde hoofdstad Nicosia

Bijzonder aan het eiland Cyprus is de scheiding van het land; een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte in het zuiden. Nicosia is één van de laatste verdeelde hoofdsteden ter wereld. Dit wordt zichtbaar door de zogenaamde “green line”, een VN bufferzone. In Nicosia is slechts één doorgang mogelijk in Ledra Street van het Turkse naar het Griekse gedeelte. Je passeert deze doorgang en maakt kennis met beide gedeelten van de stad.

 

Samen met een gids bezoek je de hoogtepunten van de stad: het Archeologische museum, de Famagusta poort en de Johannes-kathedraal, de kathedraal van St. Sophia die omgebouwd is tot de Selimiye moskee en de lokale markt.  

 

Turks Kyrenia – Bellapais klooster

Na de lunch rijd je naar het Turkse Kyrenia, een pittoreske havenplaats. Natuurlijk bekijk je het kasteel dat dateert uit de 12e eeuw en het scheepswrak museum. Maar je bezoekt ook samen met de gids het bijzondere 13e eeuwse Bellapais klooster, de abdij van de Vrede.

 

Dag 3 – zondag 14 mei

Bijbels Cyprus: Salamis

Deze dag staat volledig in het teken van Bijbels Cyprus, gelegen in het Turkse gedeelte. Ten noorden van de havenstad Famagusta liggen de ruïnes van Salamis, de plaats die Paulus tijdens zijn eerste zendingsreis samen met Barnabas heeft aangedaan, nadat zij uit de haven van Seleucië waren vertrokken. Hier bezochten zij de synagogen om aan de Joden het Evangelie te verkondigen. Samen met de gids wandel je over de archeologische ruïnes  zoals het theater en badhuis.

 

St. Barnabasklooster

Ook bezoek je het St. Barnabasklooster gebouwd op de plaats waar het lichaam van de apostel St. Barnabas, als herinnering aan de belangrijke plaats die de kerk in het christendom van Cyprus heeft gespeeld. Tevens bezoek je de graftombe waar de heilige Barnabas zijn laatste rustplaats heeft gevonden. Vele christenen komen jaarlijks naar deze plaats om een kaarsje te branden.

 

Je reist door naar Platres voor de overnachting.

 

Dag 4, maandag 15 mei

Kerken en kloosters in het Troödosgebergte

Vandaag staan de authentieke dorpjes en bijzondere kloosters en kerken in het Troödosgebergte centraal. In de Byzantijnse tijd groeide het Troödosgebergte, onder invloed van de invallen van de Arabieren aan de kust, uit tot een centrum van Byzantijnse kunst. Het is niet voor niets dat er tien Byzantijnse kerken op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan. Je bezoekt bijvoorbeeld de Panagia Tis Podythou met zijn schitterende Byzantijnse fresco’s. Maar ook de Agios Nicolas Tis Stegis kerk met zijn bijzondere dakconstructie en de kerk van de aartsengel Michael. En tot slot het St. John Lambadistis klooster, waar zich drie kerken onder één dak bevinden.

 

Je dineert en overnacht wederom in Platres.

 

Dag 5 dinsdag 16 mei

Kykkos klooster

Dit is het belangrijkste en rijkste klooster van Cyrpus en dateert uit de 11e eeuw. De vele prachtige mozaïeken aan de buitenmuren van het klooster vertellen verhalen uit de Bijbel. En de gangen zijn bedekt met muurschilderingen. Binnen in het museum vind je nog meer schatten waaronder prachtige iconen. In het klooster bevindt zich ook het graf van de aartsbisschop Makarios III, voormalig monnik in het klooster. 

 

Kato Paphos

Vervolgens naar Kato Paphos waar je het huis van Dionysos, god van de wijn, bezoekt. Hier kun je genieten van 550 vierkante meter indrukwekkende mozaïeken.

 

Via het traditionele dorpje Yeroskipou door naar de luchthaven van Larnaca en terugvlucht naar Amsterdam.  

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief:

 • rechtstreekse vlucht met Transavia.com
 • vervoer ter plaatse
 • overnachting in een 2-persoonskamer
 • alle maaltijden
 • entrees
 • Nederlandssprekende gids
 • fooien
 • kennismakingsbijeenkomst
 • reisleiding

Exclusief:

 • reissom 2e persoon € 850,-
 • toeslag 1-persoonskamer € 110,-
 • persoonlijke uitgaven
 • reisverzekering
 • annuleringsverzekering
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief