Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oriëntatiereis Duitsland - Luther

Groepsreis vanuit één hotel, Busreis

Luther, ook in 2018 en 2019 gaat de reformatie verder

De vele standbeelden die voor Maarten Luther zijn opgericht maken indruk op u. Al is het maar omdat hij steeds boven u uittorent. Maar is dat de echte Luther? De naam Luther roept bij de meeste van ons wel associaties op. Sommigen kennen een jaartal, 1517. En was er niet iets met 95 stellingen? Veel verder reikt de kennis vaak echter niet. Maar wie was Luther nou echt? En wat heeft hij allemaal teweeg gebracht? Tijdens deze oriëntatiereis bezoekt een aantal steden die belangrijk waren in het leven van Luther. Ds. Bert van der Woude neemt u mee om kennis te maken met de man die ruim 500 jaar geleden de wereld voorgoed veranderde.

 

De reis wordt begeleid door dominee en Lutherspecialist Bert van der Woude.

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 30 oktober 2018: Heenreis – Eisleben - Leipzig

Vanuit Nederland per bus via Eisleben naar Leipzig.

 

Luthers Geboortehuis

Martin Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. Na de lunch op eigen gelegenheid bezoekt u zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe dat nu als museum is ingericht. Hier komt u meer te weten over de familie van Luther en zien we o.a. een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept.

 

Luthers Sterfhuis

Luther heeft als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats Eisleben gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Zo ook in februari 1546. Luther stierf op 18 februari 1546 aan een hartkwaal, in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz. In het indrukwekkende museum dat hier nu gevestigd is, wordt het originele lijkkleed van Luther bewaard. Verder naar Leipzig voor het verblijf de komende dagen in het comfortabele viersterren hotel Seaside Parkhotel Leipzig, centraal gelegen en op loopafstand van de vele bezienswaardigheden.

 

Dag 2, woensdag 31 oktober 2018: Wittenberg

In de ochtend bezoek aan de prachtige Slotkerk met de wereldberoemde deur waar zeer waarschijnlijk Luthers 95 stellingen tegen de aflaat zijn vastgespijkerd op 31 oktober 1517, bijna 500 jaar geleden. Dit was de start van de Reformatie wereldwijd.

Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (of Stadskerk) is het Reformatie-altaar uit 1547 geschilderd door Lucas Cranach de Oude. Op de zijvleugels, die waarschijnlijk door Lucas Cranach de Jongere zijn gemaakt, staan afbeeldingen van de door Luther erkende sacramenten: de doop en de biecht.

 

Lutherhaus

Het Lutherhaus staat in de binnenhof van het Augusteum. Het was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en zijn gezin. Op initiatief van burgemeester Schild van de stad Wittenberg werd besloten het gebouw in te richten als een museum voor de geschiedenis van de Reformatie. Het museum werd in 1883 geopend en bevat ca. 1.000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther. Hieronder zijn schilderijen van onder meer Lucas Cranach de Oude, maar ook gewone gebruiksvoorwerpen.

 

Dag 3, donderdag 1 november 2018: Torgau - Leipzig

In het sfeervolle renaissancestadje Torgau zetelden de keurvorsten van Saksen, zoals Frederik de Wijze. Deze Frederik was katholiek in hart en nieren. Desalniettemin steunde hij de Reformatie en trad op als Luthers schutspatroon toen hij voor de Rijksdag van 1521 werd gedaagd. Wittenberg wordt de moeder van de Reformatie genoemd, maar Torgau de voedster.

Luthers steun en toeverlaat, zijn geliefde vrouw Katharina, die hij met zachte spot en evenveel respect ook wel “Herr Käthe” noemde, ligt hier begraven. In de Mariakerk bevindt zich het grafmonument van Katharina von Bora. Ook bezoek aan Slot Hartenfels dat bekend staat om de Slotkapel die in 1544 door Luther zelf werd ingewijd.

 

Thomaskerk in Leipzig

Geheel terecht promoot Leipzig zichzelf als de Bachstad! Op geen andere plaats heeft Bach zo lang gewerkt en zo veel beroemde werken gecomponeerd. De Thomaskerk was een van Johann Sebastian Bachs belangrijkste podia. Hij was als Thomascantor lange tijd in dienst van de stad Leipzig. En het was hier, in de Thomaskerk, dat de Matthäus Passion voor het eerst ten gehore werd gebracht. U bezoekt deze beroemde kerk waar ook Luther zijn sporen heeft achtergelaten. Want in 1539 verkondigde Luther hier zijn nieuwe ideeën.

 

Oude Raadhuis

Aan de Markt ligt het Oude Raadhuis, een juweel uit de renaissancetijd. Tegenwoordig is het het Stadshistorisch Museum en tonen diverse tentoonstellingen de geschiedenis van de stad Leipzig. Ook vinden wee hier schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Reformatie. Zoals de authentieke trouwring van Katharina von Bora met wie Luther op 13 juni 1525 in het huwelijk trad.

 

Nikolaikirche

Het oudste bouwwerk van Leipzig is de Nikolaikirche uit 1165 waar Maarten Luther preekte. De kerk dankt zijn naam aan de patroonheilige van kooplieden, Sint Nicolaas. De binnenzijde van de kerk is verrassend mooi: zuilen met palmbladeren en een plafond in roze, appeltjesgroen en wit.

In de avond diner in de Lutherstube van de Auerbachs Keller in Leipzig.

 

Dag 4, vrijdag 2 november 2018: Terugreis - Maagdenburg

Luther ging naar school in Maagdenburg en deed inspiratie op bij de “broeders van het gemene leven” (navolgers van Geert Groote uit Deventer). Hij had het niet breed en verdiende zijn brood met zingen langs de huizen en bedelen. U bekijkt de imposante gotische Dom van Maagdenburg.

Aansluitend terugreis naar Nederland met aan het begin van de avond aankomst bij de opstapplaatsen.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Oriëntatiereis Duitsland - Luther - 4 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabel 4* hotel
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; eenmaal diner in lokaal restaurant)
 • Entreegelden volgens programma
 • Fooiengeld
 • Reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 75,-
 • Toeslag reisgenoot 100,-
 • Lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering

Overige informatie

Busopstapschema

Gorinchem  NS Station
 Rotterdam  Metrostation Capelse Brug
 De Meern   Wegrestaurant Autogrill aan de A12, afrit 15
 Driebergen/Zeist   NS Station, Stationsplein bij busstation
 Amersfoort  NS Station, zijkant busstation
 Zwolle   NS Station, achterzijde Hanzelaan
 Babberich  Restaurant 't Centrum
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief