Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

5-daagse studie-/oriëntatiereis Griekenland o.l.v. Dr. Piet van Midden

Groepsrondreis, Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Maak op een bijzonder wijze kennis met Griekenland

DRIETOUR en BETER UIT hebben het plan opgevat om in de herfstvakantieweek een specialistische oriëntatiereis naar Griekenland te maken. De reis is bestemd voor diegenen die (concrete) plannen hebben om zelf een reis door Griekenland te maken met hun eigen gemeente/kerk/parochie. Daarover vindt u elders meer.

 

Thematische reis

De reis heeft een thema: Paulus in de Grieks-Romeinse wereld. Botsing of mengvorm van culturen? Het is dus niet een korte vakantie naar Griekenland maar een werkweek met het oog op verdere kennismaking met Griekenland en zijn geschiedenis.

Vijf dagen is heel kort. Op dinsdag en woensdag kunnen we een beroep doen op de bekende Nederlandssprekende gids Ari Angelou, op donderdag is hij niet beschikbaar en gidst dr. Piet van Midden het gezelschap.

Programma

Programma in vogelvlucht

U als deelnemer ontvangt vooraf schriftelijke informatie over de plaatsen die bezocht worden. Dat zijn:

 • In Athene het Parthenon en de Areopagus, het forum en het nieuwe archeologische museum. We sluiten af op Plaka (omdat het ook gezellig moet worden). Met het oog op dit programmaonderdeel krijgt u informatie over de Griekse godenwereld, links die er liggen naar bijbelteksten en naar het Kanaänitische pantheon (verrassend soms). Daarbij ook de vraag hoe de joodse cultuur een onderdeel is van die Griekse-Hellenistische wereld (denkt u aan de studies van Pieter W. van der Horst). De internationale chronologie: als de Atheens-Griekse wereld ontwaakt en tot bloei komt, zijn de monarchieën in Juda en Israël al verleden tijd. De invloed van de Perzen en hun botsing met de Griekse wereld; en uiteraard de rol van Alexander de Grote, na wie niets meer in het Nabije Oosten hetzelfde was als voorheen. En dit alles met het oog op Paulus, die enig eerherstel in de kerk verdient.

 

 • Korinte, Epidaurus, Mykene, Naflion, Tolon. We verlaten Athene en gaan via de Istmus, de landengte tussen het vaste land en de Peleponnesus naar Korinte.

Over Paulus gesproken: we hebben twee brieven en bekijken hoe de inhoud daarvan ‘past’ in de Grieks-Hellenistische wereld hier, aan de Korintische Golf. Met uiteraard een bezoek aan het historische Korinte.

Daarna duiken we dieper in de geschiedenis: Mykene. Dan schrijven we 1400-1200 v. Chr., een periode waarin we van Israël niets horen, en die doodloopt op de dertiende en twaalfde eeuw van internationale duisternis en volksverhuizingen.

Natuurlijk komt de Trojaanse Oorlog aan de orde. Het goudrijke Mykene is immers de stad van koning Agamemnon. We nemen de Ilias en Odyssee mee op reis. Epidaurus bezoeken we vanwege het formidabele theater en het klassieke ziekenhuis, het Asklepion, naar Asklepios, de Griekse god. Alleen het verhaal van zijn geboorte is al een reis naar Epidaurus waard. Artsen in het Asklepion zijn priesters. Daarmee is de link naar de godenwereld gelegd: de goden hebben te maken met jouw ziekte en kunnen daarin ingrijpen. NB: ook in de Hebreeuwse Bijbel zijn priesters dokter. Het bezoek aan Nafplion is een toegift: een mooi centrum, een haven en een sfeer die aan Italië (Venetië) doet denken.

 

 • De derde bezoekdag besteden we aan de Byzantijnse kerken. Onze gids Ari heeft ons dan al verlaten. We rijden eerste naar het Elona-klooster op de Peleponnesos. Het klooster is ‘moeilijk’ toegankelijk (je kunt er met een ‘grote’ toeristenbus niet komen) en ligt als een zwaluwnest tegen de bergwand geplakt. Vandaar gaan we door naar Mystras, aan de voet van het bergmassief Taigetos. Het is een heuse spookstad van niet meer gebruikte of geruïneerde kerken die we van hoog naar beneden lopend bezoeken. Het thema van deze dag is de ‘de Byzantijnse Kerk’, in Griekenland een autocefale kerk, waarin allereerst de liturgie (‘orthodox’ betekent allereerst ‘de ware lofzegging’, niet ‘de ware leer’) aan de orde komt; en daarbij komen we uiteraard op de dogma’s van de oecumenische concilies.

 

Het zou ons programma en ons gesprek enorm verdiepen als u, als deelnemer uw kennis op de reis inbrengt. Elke deelnemer ontvangt een schriftelijke introductie in de bovengeschetste programmaonderdelen.

 

Dagprogramma

Maandag 16 oktober

Vliegreis Amsterdam – Athene per Transavia lijnvlucht. Na aankomst transfer naar uw hotel.

Diner en overnachting  in Athene.

 

Dinsdag 17 oktober

Een verkenning van Athene (Areopagus, Parthenon, Nationaal Archeologisch Museum, wandeling forum, Plaka).

Diner en overnachting in Athene.

 

Woensdag 18 oktober

Vertrek uit Athene en via Korinte, Epidaurus, Mykene, Naflion naar  Tolon.

Diner en overnachting in Tolon.

 

Donderdag 19 oktober

Eleona klooster, Mystras

Overnachting Tolon

 

Vrijdag 20 oktober

Per bus naar Athene en terugvlucht Athene – Amsterdam per Transavia lijnvlucht.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Oriëntatiereis Griekenland

Inclusief:

 • vliegreis met Transavia
 • vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • alle maaltijden
 • Nederlandssprekende gids
 • entrees
 • fooien
 • reisleiding DrieTour
 • kennismakingsbijeenkomst

Exclusief:

 • Persoonlijke uitgaven
 • Toeslag 1-persoonskamer € 100
 • Reissom 2e persoon € 200
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief