Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Van dag tot dag

Dag 1, dinsdag 19 juni: Amsterdam – Yerevan

U vliegt van Amsterdam naar Yerevan, met een overstap in Kiev. Transfer naar het hotel in Yerevan. Vanaf het hotel maken we een wandeling door Yerevan waarbij we al een aantal hoogtepunten van de stad bekijken. Het welkomstdiner vanavond is in het restaurant.

 

Dag 2 woensdag 20 juni: Yerevan – Echmiadzin – Zvartnots

In de ochtend vervolgen we de kennismaking (in vogelvlucht) in Yerevan, de interessante Armeense hoofdstad wiens geschiedenis al terugvoert tot de 8e eeuw voor Christus. U ziet onder andere het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert. Vervolgens naar het Opera huis en het Cascade complex. Het indrukwekkende Genocidemuseum is een herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Aansluitend gaan we  naar Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeense Apostolische kerk. De kathedraal van Echmiadzin is een van de oudste kerkgebouwen ter wereld. Door de vruchtbare Araratvallei waar ’s zomers volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijd je naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5.165 m). Hier is Gregorius de Verlichter, in 301 de brenger van het christendom in Armenië, 13 jaar gevangen gehouden. Je kunt de ondergrondse kerker bekijken waar hij verbleef. Geniet van het uitzicht op de imponerende berg Ararat. We rijden terug naar Yerevan waar we dineren in lokaal restaurant.

 

Dag 3 donderdag 21 juni: Genocide museum – Geghard – Garni – Sevan – Dilijan

Op weg naar Sevan bezoek je het half in de rosten gelegen Geghard-klooster. Begonnen in de 8e eeuw werd de hoofdkerk in de 13e eeuw gebouwd. Hier zou de door de apostel Thaddeüs meegenomen relikwie van de spits van de lans welke Jezus doorboorde, enkele eeuwen bewaard zijn. Nu be­vindt de relikwie zich in de kathedraal van Echmizadzin. In de bovengrot met een geweldige akoestiek kun je genieten van het Garni kwintet dat Armeense liturgische en folkloristische liederen ten gehore brengt. Tenslotte bezoek je de Romeinse tempel in Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw, die aan Mithras, de zonnegod, was gewijd, maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mau­soleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. In Garni lunch je in lokaal huis en kun je zien hoe het Armeense brood 'lavash' wordt gebakken. Na de lunch gaan we naar het op circa 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt het meer van diepblauw naar smaragdgroen. Overnachting in Dilijan. Dilijan is al jaren een populair vakantieoord vanwege de frisse berglucht en de mooie landschappen en wordt niet voor niets ‘het kleine Zwitserland van Armenië genoemd.

 

Dag 4, vrijdag 22 juni: Sevan – Fioletovo – Haghpat – grensovergang – Tbilisi

Op weg naar de grens met Georgië in het noorden van het land, bezoekt u Fioletovo. In dit kleine dorp woont een Molokaner gemeenschap. U kijkt rond en ontmoet enkele bewoners onder het genot van thee en huisgemaakte koekjes. Ook een bezoek aan het schitterende klooster van Haghpat dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat zal niet ontbreken. Haghpat (10e -13e eeuw) ligt op een berg en biedt een adembenemend uitzicht. Hier kunt u een origineel hoogkruis uit 1273 zien, een van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld. Aan het einde middag passeren we de grens en reizen we naar Tbilisi waar we de komende vier nachten verblijven. We krijgen een introductie over de stad bij het Metechi plateau en de gelijknamige kerk vanwaar we een mooi uitzicht hebben op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Daarna volgt het welkomstdiner in een lokaal restaurant en na het diner is er een korte stadstour door verlicht Tblisi.

 

Dag 5, zaterdag 23 juni: Jvari – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe

De dag begint met een bezoek aan de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar we een prachtig uitzicht hebben op Mtskheta en de omliggende omgeving. Dan naar Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land. We bezoeken de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino, in de 4e eeuw de brenger van christendom in Georgië, een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven. Bewonder de kathedraal en dwaal rond in de sfeervolle straatjes eromheen. In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoeken ‘s middags het gelijknamige museum waar o.a. het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon te zien zijn. Het museum heeft een grote collectie en is zowel interessant als controversieel te noemen. Tenslotte naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats van de Zijderoute. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen gebouwd. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.

 

Dag 6, zondag 24 juni: Holy Trinity – Tbilisi citytour en museum

De verkenning van de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi begint met een bezoek aan de indrukwekkende Holy Trinity kathedraal. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië, Ilia de tweede. We wonen hier een deel van de dienst bij. Optioneel lopen we naar  een hoger gelegen deel van de stad en nemen we een kijkje bij het standbeeld van “Moeder Georgië” en het Narikhala fort. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes, de oude synagoge etc. Dan komen we bij de badhuizen waar de typische geur van zwavel hangt. Door gezellige, geplaveide straatjes wandelen we naar de Sioni kathedraal en Anchiskhati basiliek. Via het Rustaveli Avenue met tal van fraaie gebouwen komen we bij het Janashia State museum dat een mooie collectie van Colchis sierraden heeft en een interessante tentoonstelling over de Sovjetbezetting.

 

Dag 7, maandag 25 juni: wijnregio Kakhetië

Vandaag maken we een excursie naar de regio Kakhetië, het belangrijkste wijngebied van Georgië. Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, zijn hier ook enkele historische hoogtepunten te vinden. Zo bezoeken we het (vrouwen)klooster van Bodbe. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst. Dan naar Signagi, een dorpje met een indrukwekkende stadsmuur. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen. De reden hiervan is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren, waar vele mensen uit de wijde omgeving bescherming zochten in tijden van oorlog. Bij helder weer is er een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon. Geniet van een heerlijke lunch bij een wijnhuis: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen. ’s Middags bezoeken we het Engelse landgoed Tsinandali van de aristocratische familie Chavchavadze.

 

Dag 8, dinsdag 26 juni: Terugreis

Transfer naar de luchthaven van Tbilisi voor de terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Kiev.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Armenië en Georgië - 8 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Jerevan retour met Ukraine International Airlines
 • Bagage 20 kilo
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Volpension beginnend met diner op dag 1 en ontbijt op dag 8
 • Duits- of Engelssprekende gids
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Reisleiding

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 189,-
 • Toeslag reisgenoot 601,-
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.

 

Hotelinformatie (onder voorbehoud van wijzigingen)

Hotel Ani Plaza in Jerevan

Best Western Hotel Paradise Hotel in Dilijan

Hotel Kopala B/C in Tbilisi

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief