Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oriëntatiereis Armenië en Georgië 2019

Groepsrondreis, Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Wieg van de kerk

Elke reis heeft zijn eigen Verhaal. Tijdens deze reis hoort u de verhalen over twee bijzondere landen. Eeuwen voordat wij in West-Europa van het christendom hadden gehoord stonden er al kerken in Armenië en Georgië; in beide landen werd het christendom aan het begin van de 4e eeuw de staatsgodsdienst. Hun geschiedenis gaat echter verder terug, want zelfs vóór onze jaartelling begon, waren Armenië en Georgië (toen Iberië geheten) zelfstandige koninkrijken. Het geeft aan hoe diep de cultuur geworteld is in deze streek ten zuiden van de Kaukasus.

 

Armenië

In 301 werd het christendom de staatsgodsdienst in Armenië, eerder dan in welk ander land ook. Tot op de dag van vandaag is zichtbaar en tastbaar dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is. 94% van de bevolking hoort bij de Armeens-apostolische kerk. Het Armeens-apostolische geloof staat dan ook gelijk aan de Armeense identiteit. Dit fascinerende land is bezaaid met oude kerken en kloosters, wankelend op ruige bergtoppen. In weelderige valleien groeien de heerlijkste abrikozen, aubergines, sappige tomaten en geurige kruiden; de basis van de ambachtelijke Armeense keuken die u doet watertanden.

 

Georgië

Ver weg in de Kaukasus ligt Georgië. Een prachtig en uniek land waar elke gast "een geschenk van God" is. Na Armenië nam Georgië in het jaar 337 het christendom aan als staatsgodsdienst. Georgië is een land van tegenstellingen: niet in woorden te vatten, maar om zelf te ervaren! Liefhebbers van ongerepte natuur, ruige bergen, idyllische dorpen en oude kerken kunnen hun hart ophalen. Weet u dat Georgië de oudste wijnproducerende regio ter wereld is? Een beetje Europa, een beetje Azië, maar vooral een eigenzinnig land dat het liefst zichzelf is.

 

Ga mee op oriëntatie en beleef de verhalen van deze twee vroegchristelijke landen.

 

Deze reis wordt ook uitgevoerd door onze zusterorganisatie Beter Uit.

Van dag tot dag

Programma onder voorbehoud van wijzigingen ter plaatse.

 

Dag 1, dinsdag 18 juni: Amsterdam – Jerevan

U vliegt van Amsterdam naar Jerevan, met een overstap in Kiev. Na aankomst transfer naar uw hotel in Jerevan.

 

Dag 2 woensdag 19 juni: Jerevan – Zvartnots – Echmiadzin – Khor Virap

In de ochtend maakt u kennis met Jerevan, de interessante Armeense hoofdstad wiens geschiedenis  terugvoert tot de 8e eeuw voor Christus. U ziet onder andere het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert. Vervolgens naar het Opera huis en het Cascade complex. Tevens een bezoek aan het indrukwekkende Genocidemuseum. Het herinnert aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. Aansluitend naar de ruïnes van de 7e-eeuwse paleiskerk van Zvartnots, tevens Unesco erfgoed.

 

Tijdens de lunch in een lokale kunstschool is er een eerste kennismaking met de rijke en smaakvolle Armeense keuken. De dag gaat verder in Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeens-apostolische kerk en hét centrum van de Armeens-apostolische kerk. De kathedraal van Echmiadzin is een van de oudste kerkgebouwen ter wereld. De schatkamer ligt vol met voorwerpen uit de Armeense kerkgeschiedenis, zoals de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken.

 

Door de vruchtbare Araratvallei waar ’s zomers volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijdt u naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de Ararat (5.165 m). Hier is Gregorius de Verlichter, brenger van het christendom in Armenië, 13 jaar gevangen gehouden. Hij genas in het jaar 301 de toenmalige koning van een ziekte waardoor deze zich bekeerde en Armenië de eerste christelijke staat werd. U kunt de ondergrondse kerker bekijken waar hij verbleef. Geniet ook van het uitzicht op de imponerende berg Ararat, het nationale symbool van Armenië. Terug is Jerevan is het diner in een lokaal restaurant.

 

Dag 3 donderdag 20 juni: Jerevan – Geghard – Garni – Symphony of Stones – Sevan

Op weg naar Sevan bezoekt u het half in de rotsen gelegen Geghard-klooster. Begonnen in de 8e eeuw werd de hoofdkerk in de 13e eeuw voltooid. Hier is de speer waarmee Jezus aan het kruis zou zijn doorstoken enkele eeuwen bewaard. Het verhaal wil dat deze speer door de apostel Thaddeüs meegenomen werd naar Armenië. Nu be­vindt deze relikwie zich in de kathedraal van Echmizadzin. In de bovengrot met een geweldige akoestiek geniet u van het Garni kwintet dat Armeense liturgische en folkloristische liederen ten gehore brengt. De volgende stop is de Romeinse tempel in Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de eerste eeuw, die aan Mithras, de zonnegod, was gewijd. Na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mau­soleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. In Garni luncht u in een heerlijke tuin en kunt u zien hoe het Armeense brood 'lavash' wordt gebakken.

 

Optioneel volgt na de lunch een wandeling of een tocht in jeeps naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. U kijkt uw ogen uit!

 

In de loop van de middag vervolgt u uw weg naar het op circa 1900 meter hoogte gelegen Sevan meer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt het meer van diepblauw naar smaragdgroen. Wandel omhoog om een bezoek te brengen aan het hooggelegen Sevanavank klooster en geniet van het uitzicht op het meer. Overnachting en diner in Sevan.

 

Dag 4, vrijdag 21 juni: Sevan – Dilidzjan – Fioletovo – Haghpat – grensovergang – Tbilisi

De route gaat via Dilidzjan, al jaren een populair vakantieoord vanwege de frisse berglucht en de mooie landschappen. Het wordt niet voor niets ‘het klein Zwitserland van Armenië’ genoemd. Het gezellige stadje was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde verblijfplaats voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. Op weg naar de grens met Georgië bezoekt u een Molokaner gemeenschap in Fioletovo. Het is een klein dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. U kunt in gesprek met enkele bewoners onder het genot van thee en huisgemaakte koekjes.

 

Ook een bezoek aan het schitterende klooster van Haghpat dat op de Unesco werelderfgoedlijst staat mag niet ontbreken. Haghpat (10e -13e eeuw) ligt op een berg en biedt een adembenemend uitzicht. Hier ziet een origineel hoogkruis uit 1273, één van de weinige Armeense hoogkruizen waarop Christus is afgebeeld. Aan het einde van de middag passeert u de grens en reist naar Tbilisi. Bij aankomst volgt een introductie over de stad bij het Metechi plateau en de gelijknamige kerk vanwaar een mooi uitzicht is op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. Daarna volgt het welkomstdiner in een lokaal restaurant en na het diner is er een korte stadstour door verlicht Tblisi.

 

Dag 5, zaterdag 22 juni: Jvari – Mtskheta – Gori – Uplistsikhe

De dag begint met een bezoek aan de hooggelegen 6e eeuwse Jvari kerk vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op Mtskheta en de omliggende omgeving. Volgens de overlevering plaatste de Heilige Nino, in de 4e eeuw de brengster van het christendom in Georgië, een houten kruis op de plaats van de Jvari kerk. De kerk is hierdoor al eeuwen een belangrijk pergrimsoord voor gelovigen.

 

Dan naar Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië en de heiligste plek in dit land. Bezoek de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino een kerk stichtte. Hier bevindt zich het tweede kruis van deze vrouwelijke heilige. Het verhaal gaat dat dit kruis een splinter van het kruis van Jezus bevat. Daarnaast zou het bovenkleed van Jezus, waar om gedobbeld werd, begraven liggen in deze kathedraal. Bewonder de kathedraal en dwaal rond in de sfeervolle straatjes eromheen.

 

In Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin, bezoekt u ‘s middags het gelijknamige museum waar onder meer het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon te zien zijn. Het museum heeft een grote collectie en is zowel interessant als controversieel.

 

Tenslotte naar de in rotsen uitgehouwen stad Uplistsikhe, ooit een halteplaats op de Zijderoute. Het is een van de oudste steden van Georgië, meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen uitgehakt. Het prachtige uitzicht op de stad, omliggende vallei en kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.

 

Dag 6, zondag 24 juni: Holy Trinity – Tbilisi citytour

De verkenning van de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi begint met een bezoek aan de indrukwekkende Holy Trinity kathedraal. Deze recent gebouwde kathedraal is de derde grootste orthodoxe kathedraal van de wereld en zetel van de Katholikos-patriarch van Georgië. U woont hier een deel van de dienst bij.

 

Bij het hoger gelegen deel van de stad staat het standbeeld van “Moeder Georgië” en ligt het Narikhala fort. Er is een looproute omhoog en indien mogelijk brengt de kabelbaan u naar boven. Het uitzicht op Tbilisi is geweldig: de hangende balkonnetjes, pittoreske straatjes en de oude synagoge. Bij de badhuizen hangt de typische geur van zwavel. Door gezellige, geplaveide straatjes wandelt u naar de Sioni kathedraal en Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi. De stadstour eindigt op de Rustaveli Avenue, de hoofdstraat van Tbilisi met tal van fraaie gebouwen. Het diner is in een lokaal restaurant.

 

Dag 7, maandag 25 juni: wijnregio Kakhetië

Vandaag is er een excursie naar de regio Kakhetië, het belangrijkste wijngebied van Georgië. De legende vertelt dat de Georgiërs laat waren toen God de landen verdeelde onder de mensen. Ze waren namelijk wijn aan het drinken en God aan het danken. Alle landen waren al verdeeld toen de Georgiërs om hun land vroegen. Omdat ze God aan het danken waren kregen ze uiteindelijk het mooiste stukje dat God eigenlijk voor zichzelf had bewaard, Georgië. Georgiërs zijn trots op hun manier van wijn maken en meer dan eens proeft u hiervan vandaag.

 

Behalve mooie wijngaarden en een aantrekkelijk landschap, zijn er in Kakhetië ook enkele historische hoogtepunten te vinden. Zo bezoekt u het nog actieve (vrouwen)klooster van Bodbe waar de graftombe van de Heilige Nino is. De kerk met kleurrijke schilderijen bevindt zich aan de top van een hoge berg. Wandel door de kloostertuin waar honderden vogeltjes zingen en geniet van de vredige rust die hier heerst.

 

Dan naar Signagi, een dorpje met een indrukwekkende stadsmuur. Opmerkelijk genoeg staat deze muur niet om Signagi heen, maar ernaast; in het ommuurde gedeelte staan slechts enkele huizen. Reden is de locatie van de waterbron, buiten het dorp maar binnen de muren. Vele mensen uit de wijde omgeving zochten er bescherming in tijden van oorlog. Bij helder weer is er een prachtig uitzicht over de Alazanivallei, met de bergen van de Kaukasus aan de horizon. Geniet van een heerlijke lunch bij een wijnhuis: smakelijke huisgemaakte gerechten met diverse Georgische wijnen. Op de weg terug naar Tbilisi bezoekt u wijnhuis Khareba voor een wijnproeverij. ’s Avonds geniet u van een afscheidsdiner in een lokaal restaurant.

 

Dag 8, dinsdag 26 juni: Terugreis

Al vroeg volgt de transfer naar de luchthaven van Tbilisi en de terugvlucht naar Amsterdam, met een overstap in Kiev.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Jerevan en Tbilisi - Amsterdam met een overstap in Kiev per Ukraine International Airlines
 • Luchthavenbelasting en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden ( behalve lunches op dag 1 en 8 en diners op dag 1 en 8) 
 • Ontbijtbox op dag 10
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Duits- of Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen:

 • Toeslag éénpersoonskamer 200,-
 • Toeslag reisgenoot 250,-
 • Lunch op dag 1 en 8
 • Diner op dag 1 en 8
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 10 personen.

Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

Voor sommige landen worden inentingen aangeraden. Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met de huisarts of GGD.

 

 

Hotels

(Onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1 - 3 Jerevan Ani Plaza Hotel of gelijkwaardig 2 nachten
Dag 3 - 4 Sevan BW Bohemian Hotel of gelijkwaardig 1 nacht
Dag 4 - 8 Tbilisi Kopala B Kopala C of gelijkwaardig 4 nachten

 

Ani Plaza Hotel in Jerevan

Prachtig gelegen hotel met bezichtigingen op loopafstand. Het hotel beschikt over restaurants, cafés, een zwembad, fitness ruimte en een spa-salon. De meeste kamers geven prachtige vergezichten: op bijvoorbeeld de Ararat bergen of over het National opera en ballet theater. De kamers beschikken over wifi, telefoon, televisie met sateliet verbinding, kluisjes en een mini-bar. De receptie staat 24 uur per dag klaar voor al je vragen. Oprechte Armeense gastvrijheid staan centraal bij het vriendelijke personeel dat er alles aan zal doen het verbljif zo prettig mogelijk te maken!

 

Best Western Bohemian in Sevan

Gelegen aan het strand van het Sevan meer en op circa 5 minuten rijden van het klooster Sevanavank. De klassiek ingerichte kamers beschikken over een badkamer met douche, televisie, een koelkast en u kunt gratis gebruik maken van wifi. In het restaurant geniet u van het uitzicht over het meer. Er worden Armeense en Europese gerechten gereserveerd. Bij de bar aan het zwembad kunt u terecht voor verfrissende cocktails of andere drankjes. Het hotel beschikt verder over een buitenzwembad (open in het zomerseizoen) en een zonneterras.

 

Hotel Kopala B en Kopala C

Kopala B en Kopala C zijn onderdeel van Kopala Group Hotels. De hotels liggen naast elkaar in de oude historische binnenstad van Tbilisi. Kopala B of Blue Kopala behoort tot het hoofdgebouw en beschikt over 14 gezellige en elegante kamers. De kamers beschikken over airconditioning, televisie, minibar en een bureau. Het hotel heeft een rustige uitstraling en er heerst een huiselijke sfeer. Kopala C beschikt over 30 comfortabele klassieke kamers met airconditioning, televisie en minibar en een koelkastje. In beide hotels maakt u gratis gebruik van wifi. U wordt ondergebracht in één van deze twee hotels in Tbilisi.

 

 

Vluchtschema

(Onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
18 juni 2019 Amsterdam Kiev PS 102 13.15 uur 17.05 uur
18 juni 2019 Kiev Jerevan PS 611 20.10 uur 23.50 uur
           
25 juni 2019 Tbilisi Kiev PS 518 05.30 uur 07.25 uur
25 juni 2019 Kiev Amsterdam PS 101 09.50 uur 11.55 uur

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief