Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Orthodox Pasen op Kreta

Groepsrondreis, Vliegreis

Orthodox Pasen op Kreta

Het Paasfeest is, in de Grieks Orthodoxe kerk, het belangrijkste Christelijke feest van het jaar, vergelijkbaar met het Kersfeest bij ons. Tijdens de dagen voorafgaand aan Pasen wordt het lijden en de kruisdood van Jezus herdacht. Met Pasen zelf wordt Zijn verrijzenis uitbundig gevierd. Tijdens deze 8-daagse reis naar Kreta staat hét Paasverhaal centraal. De Stille Week (Megáli Evdomáda) voorafgaand aan Pasen staat bol van tradities. Het is een ware belevenis om deze voorbereidingen op het Paasfeest mee te maken. De bedrijvigheid is enorm! Zo wordt het traditionele paasbrood gebakken en worden eieren rood geschilderd. De Goede Vrijdag processie, de Paasmis en de traditionele lunch op Paaszondag zijn indrukwekkende en verrijkende ervaringen!

 

U verblijft in het sfeervolle, typisch Griekse dorpje Agia Galini in Zuid-Kreta met zijn witte huisjes en gezellige terrasjes.

Programma

Dag 1, dinsdag: Aankomt in Heraklion - Agia Galini

Vliegreis Amsterdam - Heraklion en transfer naar uw hotel in Agia Galini voor diner en overnachting.

 

Dag 2, woensda: Gortys - Phaestos - Agios Pavlos kerk

Onder leiding van uw gids beleeft u vandaag Kreta met haar religie, tradities, cultuur en natuur.

In de Messara-vlakte een bezoek aan Gortys, de oude Romeinse stad met de Sint Titus basiliek, genoemd naar de metgezel van apostel Paulus. Het is de eerste christelijke kerk in Kreta.

Vervolgens naar het op een heuvel gelegen paleis van Phaestos uit het Minoïsche tijdperk, zo’n tweeduizend jaar voor Christus. Ook gaat u naar het historische Paulus kerkje op het kerkhof van het dorpje Agios Ioannis.

 

Dag 3, donderdag: Klooster Kalivianni - Paasvoorbereidingen

Witte Donderdag (Megáli Pémpti). ’s Morgens gaat u naar het Kalivianni klooster dat onderdak biedt aan ouderen en een meisjesinternaat. In de kloosterkerk ziet u hoe de baar van Christus versierd wordt met bloemen.

 

Aansluitend een rit via de zuidhelling van de Ida-berg omhoog naar het bergdorpje Gergeri. Bij de plaatselijke vrouwenonderneming gaat u, volgens traditie op Witte Donderdag, eieren rood schilderen en paaslekkernijen bakken. Het roodkleuren van eieren staat symbool voor het bloed van Christus.

 

’s Avonds is er gelegenheid om de Grieks Orthodoxe mis bij te wonen in de dorpskerk van Agia Galini.

 

Dag 4, vrijdag: Spili - Klooster Arkadi - Rethymnon

Goede Vrijdag (Megálo Paraskeví) . De route voert in noordelijke richting naar het dorpje Spili, waar u een bezoek brengt aan de Grieks Orthodoxe kerk. Hier wordt ’s morgens het lichaam van Christus van het kruis gehaald en op de met bloemen versierde baar gelegd, terwijl de doodsklok luidt.

 

Na het bekijken van de waterbron met Venetiaanse leeuwenkoppen vervolgt u uw weg door de prachtige streek van Gerakari en Amari naar het Arkadi klooster. Dit byzantijnse klooster speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van de Kretenzers tegen de Turken.

 

Aansluitend naar het stadje Rethymnon voor een wandeling in de oude kern met een wirwar van smalle straatjes. Bewonder de panden en gevels uit de tijd van de Venetiaanse en Turkse overheersing en de kleurrijke haven.

 

’s Avonds (ca. 21.00 uur) woont u de lokale Goede Vrijdag processie bij. Deze symboliseert de begrafenis van de overleden Jezus Christus. Mensen lopen achter de baar of staan langs de route met een kaars in hun hand. Zeer indrukwekkend om mee te maken.

 

Dag 5, zaterdag: Weekmarkt in Moires - Matala - Siva

Op deze Stille Zaterdag (Megálo Sávato) bezoekt u ’s morgens de weekmarkt in Moires, waar de plaatselijke bevolking inkopen doet voor de paasmaaltijd. Vervolgens naar het kustplaatsje Matala, dat in de zestiger jaren zeer geliefd was bij de hippies.

 

’s Avonds laat te voet naar de nachtmis van de Grieks Orthodoxe kerk van Agia Galini. De priester verkondigt om middernacht de Wederopstanding van Christus. Ook geeft hij het Heilig Licht door aan de kerkgangers, die met een kaars in hun hand wachten om dit licht te ontvangen. Na dagen van rouw luiden de klokken nu van vreugde. Judas, de verrader, wordt verbrand en vuurwerk wordt

ontstoken.

 

Na de nachtmis wordt in een plaatselijke taverna de traditionele paassoep Mageiritsa geserveerd.

 

Dag 6, zondag: Paaslunch - Zaros

Op deze Eerste Paasdag gaat u naar het bergdorpje Zaros. U bezoekt daar een Kretenzer boerderij. Hier krijgt u een inkijkje in het traditionele Griekse boerenleven. Samen met de familie wordt de Griekse salade klaargemaakt en het vuur opgestookt voor het roosteren van het lam aan het spit. Een feestelijke paaslunch met de boerenfamilie volgt, die wordt omlijst met Kretenzer muziek. Op deze wijze wordt de overwinning van het leven op de dood gevierd.

 

Dag 7, maandag: Kourtaliotiko-kloof - Klooster Preveli - Plakias  

Vandaag is uw laatste excursie dag op Kreta. U gaat allereerst naar de indrukwekkende Kourtaliotiko-kloof, waar hoog in de rotsen gieren hun nesten hebben. U maakt uiteraard een stop om van dit moois te kunnen genieten. Dan verder naar het prachtig gelegen Preveli klooster met een glorieus verleden; het bood hulp in tijden van opstand en oorlog. Het klooster heeft een zilveren gedecoreerd kruis met een wonderbaarlijke geschiedenis. Toen het tijdens een veldslag verloren ging, kwam het in de handen van zeelieden uit Genua. Toen hun schip ter hoogte van het klooster voer, stopte het plotseling. Pas nadat het kruis terug was in het klooster kon het schip verder varen. In de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het kruis in beslag om het naar Duitsland te vliegen. Met het kruis aan boord kon het vliegtuig niet opstijgen. Na twee pogingen met verschillende vliegtuigen werd het kruis teruggebracht en konden de vliegtuigen weer normaal opstijgen….

 

In het kustplaatsje Plakias, met een mooi strand en talrijke taveernes is het heerlijk om te ontspannen en alle indrukken van de afgelopen dagen op u in te laten werken, voordat de rit door de smalle Kotsifou-kloof teruggaat naar Agia Galini.

 

Dag 8, dinsdag: Vertrek naar Nederland

Transfer naar de luchthaven van Heraklion en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Villa Maxine

Dag 1 - 8 verblijft u in hotel Villa Maxine in Agia Galini. Hotel Villa Maxine is gebouwd tegen een...

Villa Maxine

Dag 1 - 8 verblijft u in hotel Villa Maxine in Agia Galini. Hotel Villa Maxine is gebouwd tegen een berg op, net buiten het dorp Agia Galini, ca. 10 minuten te voet naar het centrum. Het hotel heeft een mooi panoramisch uitzicht over de zee. Het is een perfecte mix tussen het genieten van de rust van de zee en de wildere omgeving van de bergen. Alle kamers zijn modern ingericht, voorzien van een balkon met uitzicht over de Libische zee. Het hotel heeft een restaurant waar u kunt genieten van traditionele gerechten, een snackbar en een zwembad met ligstoelen.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Heraklion – Amsterdam  
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunch op dag 1 en 8)
 • Paassoep in een taverna in de Paasnacht
 • Toeristenbelasting
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 185,-
 • Lunches op dag 1 en 8
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

Minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen

 

Vluchtschema (Onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
23 april 2019 Amsterdam Heraklion CND 211 07.20 uur 12.15 uur
30 april 2019 Heraklion Amsterdam CND 212 12.55 uur 16.10 uur

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 23 april staat gepland voor zaterdag 30 maart

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief