Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Armenië met parochie Heilig Kruis

Groepsrondreis, Vliegreis

SMAKELIJKE VERWONDERING

Tot op de dag van vandaag is zichtbaar en tastbaar dat Armenië de oudste christelijke natie ter wereld is. Dit fascinerende land is bezaaid met oude kerken en kloosters wankelend op ruige bergtoppen en met spirituele plaatsen waar de geur van wierook alle zintuigen prikkelt. In weelderige valleien groeien de heerlijkste abrikozen, aubergines, sappige tomaten en geurige kruiden; de basis van de ambachtelijke Armeense keuken die u doet watertanden. Beleef Armenië en laat u smakelijk verwonderen

Programma

Dag 1, ma 13/05: Heenreis

U vliegt van Amsterdam, met een overstap in Kiev, naar Yerevan. Transfer naar het hotel in het centrum van de hoofdstad Yerevan.

 

Dag 2, di 14/05: Yerevan (800-1400 m) ±60 km / 1,5 uur

Nadat u op uw gemak hebt genoten van het ontbijt, start rond 11 uur de verkenning van Yerevan, de interessante Armeense hoofdstad wiens geschiedenis al terugvoert tot de 8e eeuw voor Christus. U maakt een rondrit en ziet o.a. het fraaie Plein van de Republiek, het Cascade complex, de vele stadsparken en fonteinen. Na de lunch in een lokaal restaurant bezoekt u het manuscriptenmuseum Matenadaran met de grootste en meest unieke verzameling Armeense manuscripten en bijzondere miniaturen. Diner in een lokaal restaurant

 

Dag 3, wo 15/05: Yerevan – Khor Virap (600-800 m) – Noravank (1400-1500 m) – Goris ±270 km / 4,5 uur

Door de Araratvallei waar ’s zomers volop abrikozen, druiven, meloenen en tomaten groeien, rijdt u naar het klooster van Khor Virap, gelegen aan de voet van de berg Ararat (5.165 meter). Hier is Gregorius de Verlichter, in 301 de brenger van het christendom in Armenië, 13 jaar gevangen gehouden. U kunt de ondergrondse kerker bekijken waar hij verbleef. Geniet van het uitzicht op de imponerende berg Ararat. Door een ruig en bergachtig gebied vervolgt u de weg naar Goris. Onderweg bezoekt u het 13e eeuwse geelroodkleurige Noravank klooster met haar unieke ligging in de bergen. Aan het einde van de dag komt u aan in Goris.

 

Dag 4, do 16/06: Goris – Khndzoresk (1500 m) – Tatev klooster (1600 m) – Goris ±100 km / 2,5 uur

In het ruige zuidoosten van Armenië bezoekt u het eeuwenoude dorp Khndzoresk dat is uitgehakt in de rotswand van tufsteen. Sprookjesachtig mooi ligt dit grottendorpje in een groene kloof verbonden door een 160 m lange hangbrug. Te voet verkent u dit dorpje (ca. 1½ uur wandelen). Een slingerende weg volgt de Vorotanrivier naar Tatev. Met de langste kabelbaan ter wereld (5,7 km) gaat u naar het Tatevklooster, tevens Unesco erfgoed. In de vroege middeleeuwen was het een belangrijk spriritueel centrum en universiteit, waar onder an­dere de heilige geleerde en miniatuurschilder Grigor Tathevats’i doceerde. Het uitzicht op de kloof, het klooster en omgeving is spectaculair!

 

Dag 5, vr 17/05: Goris – Karahunge (1800 m) – Selim (2400 m) – Noratus (1900-2000 m) – Sevan     (2000 m) ±240 km / 4,5 uur

Van Goris voert de reis naar de Selim-pas. Onderweg maakt u een stop bij Karahunge (of Zorats Karer), een verzameling van meer dan 200 basaltstenen ook wel de Armeense Stonehenge genoemd. U bezoekt de goed bewaarde Selim karavanserai, in de 14e eeuw handelspost en pleisterplaats voor reizigers op de Zijderoute. Geniet van het vergezicht op de omliggende bergen. Dan gaat het naar Noratus waar u op een begraafplaats een enorme collectie gebeeldhouwde kruisstenen vindt. Later op de dag rijdt u naar het op circa 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt het meer van diepblauw naar smaragdgroen. Overnachting in Sevan.

 

Dag 6, za 18/05: Sevan – Dilijan (1400 m) – Haghartsin (1400 m)– Fioletovo 1200-1400 m) – Yerevan ±200 km / 3,5 uur

Vanmorgen wandelt u omhoog om een bezoek te brengen aan het hooggelegen Sevanavank klooster en van het uitzicht op het meer te genieten. Verderop ligt Dilijan, in een bosrijke omgeving. Het is al jaren een populair vakantieoord vanwege de frisse berglucht en de mooie landschappen. Dit groene deel van de Kaukasus-gebergte wordt ook wel klein Zwitserland genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gelijknamige en gezellige stadje Dilijan was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde stad voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. U maakt een korte stadstour in het oude gedeelte van de stad. In de bossen staat het 13-eeuwe klooster Haghartsin. Indien mogelijk houden we bij dit klooster een viering met elkaar. U gaat ook naar het kleine dorp Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Het is een dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. Na de wandeling bent u uitgenodigd bij mensen thuis voor thee en huisgemaakte gerechtjes. We keren terug naar het hotel in Yerevan voor het diner en de overnachting.

 

Dag 7, zo 19/05: Yerevan

Vandaag is er geen gids aanwezig. ’s Morgens wonen we in Yerevan een lokale kerkdienst bij. Na de dienst hebben we een ontmoeting met een priester (onder voorbehoud van beschikbaarheid).

 

De bus rijdt vervolgens naar het indrukwekkende Genocidemuseum en het bijbehorende herdenkingsmonument, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw. In plaats van het Genocidemuseum kunt u ook op eigen gelegenheid naar het Cascade complex, de Vernisage flea markt bezoeken of lekker op een terras genieten.

 

Dag 8, ma 20/05: Yerevan – Garni (1500 m) – Symphony of Stones – Geghard (1800 m) – Yerevan ±80 km / 2 uur

U bezichtigt de Romeinse tempel Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw die aan de zonnegod Mithras was gewijd. Maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus.

 

U maakt een wandeling van ongeveer een tot anderhalf uur in de kloof bij Garni naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. In Garni luncht u in een lommerrijke tuin en kunt u zien hoe het Armeense brood 'lavash' wordt gebakken.

’s Middags bezoekt u het Geghardklooster dat half in de rotsen ligt. Begonnen in de 8e eeuw werd de hoofdkerk in de 13e eeuw gebouwd. Hier zou de door de apostel Thaddeüs meegenomen relikwie van de spits van de lans welke Jezus doorboorde, enkele eeuwen bewaard zijn. Nu be­vindt de relikwie zich in de kathedraal van Echmiadzin. In de bovengrot met een geweldige akoestiek kunt u genieten van het Garni kwintet dat Armeense liturgische en folkloristische liederen ten gehore brengt.

 

Dag 9, di 21/05: Yerevan – Zvartnots (800-900m) – Echmiadzin (800-900 m) – St Hripsime – Brandy proeverij – Yerevan ±80 km / 1,5 uur

We beginnen de dag met een viering in de katholieke kerk in het Kanaker district in Yerevan. Na het ontbijt bezichtigt u de ruïnes van de 7e eeuwse paleiskerk van Zvartnots, tevens Unesco erfgoed. Vervolgens gaat u naar Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeens-apostolische kerk. U bezoekt de kathedraal, een van de oudste kerkgebouwen ter wereld gebouwd door Gregorius de Verlichter.

De lunch bestaat uit huisgemaakte gerechtjes bij een lokale gemeenschap. ‘s Middags bezoekt u de prachtig bewaarde 7e-eeuwse kerk van Sint Hripsime en er volgt een proeverij en een rondleiding bij een Brandy fabriek. Het diner deze avond gebruikt u in Yerevan bij Armeense mensen thuis.

 

Dag 10, wo 22/05: Terugreis

In alle vroegte volgt de transfer naar de luchthaven van Yerevan en de terugvlucht naar Amsterdam, met onderweg een overstap.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis met Ukraine Int. Airlines
 • Luchthavenbelasting
 • Brandstoftoeslag
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in 3 en 4 sterren accommodatie o.b.v. 2-persoonskamer
 • Volpension beginnend met dinerbox op dag 1 en eindigend met ontbijtbox op dag 10
 • Excursie- en entreegelden volgens programma
 • Engelssprekende gids
 • Headset 8 dagen
 • Fooien

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 220,-
 • Reisverzekering € 19,20
 • Annuleringsverzekering (incl.21% assurantiebelasting) 6,65% van de reissom
 • Bijdrage Calamiteitenfonds

OVERNACHTINGEN

Yerevan   2 nachten     Ani Plaza Hotel Hotel**** http://anihotel.com/

Goris       2 nachten     Mirav Hotel Goris*** http://www.armhotels.am/EN/Hotels/Details/mirhav_hotel_50

Sevan      1 nachten     Best Western Bohemian Resort***+ http://bohemianresort.am/

Yerevan   4 nachten     Ani Plaza Hotel Hotel**** http://anihotel.com/

 

Vluchtschema:

Het aanbod is gebaseerd op vluchten met Ukraine Airlines, met een overstap in Kiev.

Voorbeeld van een vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen):

 

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

13 mei 2019

Amsterdam

Kiev

PS 102

13.15 uur

17.05 uur

13 mei 2019

Kiev

Yerevan

PS 611

20.10 uur

23.50 uur

 

 

 

 

 

 

22 mei 2019

Yerevan

Kiev

PS 612

05.50 uur

07.50 uur

22 mei 2019

Kiev

Amsterdam

PS 101

09.50 uur

11.55 uur

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief