Portugal van noord naar zuid

Tijdens deze afwisselende 12-daagse reis, reist u van het groene Noorden van Portugal naar het zuidelijker gelegen Lissabon, de hoofdstad. Het is een reis met een perfecte mix van cultuur en natuur langs de vele UNESCO Werelderfgoed monumenten die Portugal rijk is; u bezoekt er maar liefst negen! Bijvoorbeeld de Douro vallei ten oosten van Porto met zijn mooie rivier en glooiende heuvels. Of het historische centrum van Porto, het culturele landschap van Sintra en de Universiteitsstad Coimbra. Ma...

Over deze reis

Portugal van Noord naar Zuid

Tijdens deze afwisselende 12-daagse reis, reist u van het groene Noorden van Portugal naar het zuidelijker gelegen Lissabon, de hoofdstad. Het is een reis met een perfecte mix van cultuur en natuur langs de vele UNESCO Werelderfgoed monumenten die Portugal rijk is; u bezoekt er maar liefst negen! Bijvoorbeeld de Douro vallei ten oosten van Porto met zijn mooie rivier en glooiende heuvels. Of het historische centrum van Porto, het culturele landschap van Sintra en de Universiteitsstad Coimbra. Maar ook het klooster van Jerónimos en de Toren van Belém in Lissabon. Ieder monument heeft zijn eigen geschiedenis, schoonheid en verhaal. Als u de talrijke verhalen hoort en deze bijzondere plekken met eigen ogen aanschouwt, begrijpt u waarom juist deze op de lijst staan! U moet ze gezien hebben.

Kortom een reis vol verhalen, verwondering en schoonheid. Reist u mee? Boa Viagem!

Bestemming

Algemene informatie

Portugal is een Europees land dat alleen een landgrens heeft met Spanje. Het westen grenst volledig aan de Atlantische Oceaan met een kustlijn van zo’n 830 kilometer. Bij het grondgebied van Portugal horen ook de eilandengroep van de Azoren archipel en het bekende eiland Madeira. Beide gebieden, gelegen in de Atlantische Oceaan, vormen autonome regio’s binnen Portugal. De hoofdstad is Lissabon (Lisboa). Andere grote steden zijn Porto, Braga en Coimbra. Portugal staat bekend om zijn gastvrije bevolking, (port)wijn, rijke cultuur en schitterende natuur. De Algarve is het zuidelijkste en meest toeristische deel, bekend om de mooie stranden en vele badplaatsen. De geschiedenis van de staat Portugal gaat terug tot de middeleeuwen. 1139 wordt beschouwd als het jaar waarin het land onafhankelijk werd. Dit was in de periode van de Reconquista, toen Spanje en Portugal zich langzaamaan ontdeden van de Moorse overheersing. In de 15e en eerste helft van de 16e eeuw groeide het land uit tot een wereldmacht met overzeese gebieden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. In de daaropvolgende eeuwen nam het rijk in grootte en belangrijkheid af; in 1999 kwam met de overdracht van Macau aan China een eind aan het koloniale verleden. In de 20e eeuw was Portugal gedurende enkele decennia een dictatuur. Sinds de Anjerrevolutie in 1974 is het een parlementaire, democratische republiek en onder meer lid van de EU. Het land telt ruim 10 miljoen inwoners (waarvan zo’n 84% katholiek is) en is ruim tweemaal zo groot als Nederland.

Informatie over Portugal

Tijdsverschil
-1 uur
Vlag
Valuta

Uitgebreide informatie over Portugal

Taal

De officiële taal is Portugees, een Romaanse taal. Veel Portugezen spreken ook Engels, Frans en soms ook Duits.

Beste reistijd, weer en klimaat

Portugal heeft een gematigd klimaat vanwege de ligging aan zee. De temperaturen liggen in de wintermaanden rond de 15 graden en in de zomermaanden rond de 35 graden. De beste maanden om het land te bezoeken zijn april t/m half juni, september en oktober.

Eten & drinken

De Portugese keuken staat bekend om z’n visgerechten. Van het nationale gerecht bacalhau (= gedroogde kabeljauw) bestaan wel 365 varianten, die gefrituurd, gekookt of gegrild worden.
Naast vis zijn er talloze maaltijden, waar rund-, varkens- of lamsvlees deel van uitmaken. Ook zijn er veel gerechten met kip.
Portugezen zijn echte zoetekauwen, een traditie die terug gaat tot de Middeleeuwen. Kloosters slaagden erin om met behulp van zeer weinig ingrediënten (meestal amandelen, bloem, eieren en verschillende soorten sterkedrank) een breed aanbod van gebakjes te maken, waarvan Pastéis de Belém (of pastéis de nata), oorspronkelijk uit Lissabon, en Ovos Molos uit Aveiro voorbeelden zijn.
Ook is Portugal een wijnland. Tot de bekendste wijnen horen Vinho Verde, en Vinho do Douro, maar vooral de Portwijnen.

Wist u dat

- Lissabon, na Athene, de oudste stad van Europa is?
- Portugees één van de meeste gesproken talen ter wereld is?
- Lissabon de langste brug ter wereld heeft met een lengte van 17 km?
- De traditionele Fado muziek de status van UNESCO Werelderfgoed heeft?

Dagprogramma

dag
1

MA: Amsterdam - Porto

Vlucht van Amsterdam naar Porto. Na aankomst volgt de transfer naar uw hotel.

dag
2

Di: Porto

Vandaag begint uw rondreis echt met een stadstour door de op een na grootste stad van Portugal: Porto. U bezoekt onder andere de Clérigos Toren en kerk, wandelt door het historische centrum, Ribeira, en maakt een boottocht over de rivier de Douro. U vaart onder de zes bruggen van Porto door. Geniet van een prachtig zicht op de stad. U steekt de rivier over via de Dom Luis I brug om een van de Porthuizen van Vila Nova de Gaia te bezoeken. Hier wordt uitleg gegeven over de historie van Port en hoe deze wijn gemaakt wordt. Uiteraard mag u proeven.

dag
3

WO: Braga - Guimarães - Amarante

U verlaat Porto en reist naar het noordelijker gelegen Braga. In deze universiteitsstad staan de oudste kathedraal van Portugal en het Santuário do Bom Jesus. Dit heiligdom, dat op zo’n 5 km buiten de stad ligt, is te bereiken via een lange trap van 116 meter met 17 terrassen die verschillende thema’s hebben. Zoals de vijf zintuigen, de Deugden, het plein van Mozes en helemaal bovenaan de acht Bijbelse figuren die bij de veroordeling van Jezus aanwezig waren. Al met al een boeiende reis naar omhoog!

Na het bezoek aan Braga, gaat het verder naar Guimarães en wandelt u langs het kasteel en door het middeleeuwse centrum. De laatste plaats voor vandaag is Amarante, een pittoresk dorpje aan de rivier de Tâmega, waar u het klooster en de kerk São Gonçalo bezoekt.

dag
4

DO: Douro vallei en Aveiro

Via de mooie Douro vallei, met steeds wisselende uitzichten op de altijd aanwezige rivier, rijdt u naar Aveiro. Maar niet zonder een stop gemaakt te hebben bij het mooiste uitzichtpunt over de vallei: Miradouo de São Lourenço. Tevens bezoekt u een wijnboerderij en ziet u waar de druiven voor de bekende Portwijn groeien. Met als afsluiting een glaasje huisgemaakte Port.

Aan het einde van de dag arriveert u in het Venetië van Portugal: Aveiro. Het is een van de mooiste plaatsjes van Portugal door de fijne sfeer, gekleurde huisjes en gondel-achtige bootjes in de kanalen.

dag
5

VR: Aveiro

Vandaag staat Aveiro centraal. Uw dag begint met een boottocht in een Moiceiro, een platbodemboot, die u naar de zoutvelden net buiten de stad brengt. ‘s Middags volgt u een workshop ‘Ovos Moles’ maken; een soort gebakje gemaakt van eigeel en suiker, waar Aveiro beroemd om is.

dag
6

ZA: Coïmbra

Naar de universiteitsstad Coimbra. Deze gezellige stad huisvest de oudste universiteit van Portugal. Vooral de in barokstijl gebouwde 18e-eeuwse bibliotheek is een bezoek waard. Ook de Se Valha, de oude kathedraal met zijn vele azulejos (Portugees tegelwerk) en invloeden van de Moorse overheersing, is een blikvanger in de stad. In de avond woont u een optreden bij waar het Portugese levenslied, de Fado, met veel drama en gevoel wordt gezongen.

dag
7

ZO: vrije dag

Zondag. ’s Morgens verzorgt uw reisleider een samenkomst of u bezoekt een lokale viering. Lunch in het hotel. De rest van de dag is vrij.

dag
8

MA: Tomar, Fatima en Alcobaca

Een vol programma met bezoeken aan prachtige kloosters en kerken. Als eerste een bezoek aan het 12e-eeuwse klooster Convento de Cristo in Tomar, gesticht door de Tempeliers, de latere Orde van Christus. De grond werd hen geschonken als dank voor hun bijdrage aan de Reconquista, de herovering van Portugees gebied op de Moren.

Fatima, waar in 1917 Maria verscheen voor drie herderskindjes, is de bekendste bedevaartplaats in Portugal. Jaarlijks komen hier vele pelgrims voor een bezoek aan het Santuário de Fátima. Het belangrijkste gebouw is de basiliek van Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans, een neoklassieke kerk aan het grote plein.

Tot slot gaat het Alcobaça, gelegen in een indrukwekkende groene vallei en bekend om de kerk en het klooster Mosteiro de Santa Maria. In de kerk ziet u de prachtige graftombes van de zoon van koning Afonso IV en zijn minnares Inês de Casstro. Uw gids vertelt zeker hun tragische liefdesverhaal!

dag
9

DI: Obidos

Het middeleeuwse vestingstadje Obidos is een bezoek meer dan waard. U wandelt met uw gids door deze ommuurde stad van witte huisjes met rode pannendaken en ziet onder andere de toegangspoort Porta da Villa, het kasteel, de Igreja de Santa Maria en Igreja de Sao Pedro. ’s Middags is er tijd om zelf op ontdekkingsreis te gaan, proef bijvoorbeeld Ginja de Óbidos, de plaatselijke likeur, die traditioneel in een kopje van chocolade wordt gedronken.

dag
10

WO: Sintra, Cabo da Rocha en Cascaïs

Sintra is een sprookjesachtig stadje, waar u het bekende paleis Nationale dat gekenmerkt wordt door twee grote schoorstenen, bezoekt. Ook rijdt u langs het Paleis van Pena, de voormalige zomerresidentie van de Portugese koningen. In de middag bezoekt u het westelijkste puntje van continentaal Europa, Cabo da Roca. De terugreis leidt via Cascais en Estoril.

dag
11

DO: Lissabon

Uw verkenning van Lissabon, hoofdstad van Portugal, begint bij Alto do Parque Belvedere. Dit hooggelegen park biedt een prachtig uitzicht over de stad. U vervolgt uw weg via de Avenida da Liberdade naar het historische Rossio plein, het centrum van Lissabon. Officieel heet dit plein Praça Dom Pedro IV, maar de lokale bevolking noemt het Rossio, wat groot openbaar betekent. Al wandelend bezoekt u het oude centrum en het Alfama kwartier, de oudste stadswijk met kleine kronkelige straatjes.

dag
12

VR: Lissabon en terug naar huis

In de ochtend vervolgt u uw bezoek aan Lissabon. U bezoekt de Toren van Belem, waar ontdekkingsreizigers als Vasco da Gama vertrokken voor hun reizen, het Jerónimos klooster en het Monument van de Ontdekkingsreizen. Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Grande Hotel Porto***

Porto, Portugal
Grande Hotel do Porto is een charmant hotel waarbij oude kenmerken uit de 19e eeuw samengaan met moderne elementen. Het hotel ligt in het oude hart van de stad en beschikt over een restaurant en een bar en gezellige lounge/bibliotheek. Alle kamers zijn modern en comfortabel. Ze beschikken over een eigen badkamer, een föhn, een telefoon en een kluisje. Er is wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
Rookvrij hotel
In de kamer
TV
Badkamer
Minibar
Kluisje - gratis
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Miracorgo****

Vila Real, Portugal
Dit fraaie hotel ligt in het centrum van Vila Real en beschikt over een tuin met zwembad, een restaurant en een bar. De kamers beschikken over een eigen badkamer en zijn voorzien van airco. In het is wifi beschikbaar.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel As Americas****

Aveiro, Portugal
Hotel As Américas ligt in het centrum van Aveiro en is modern. Moderne architectuur is gecombineerd met art nouveau stijl en het resultaat is heel fraai. Het hotel beschikt over een bar en restaurant en overal is gratis wifi beschikbaar. De kamers zijn voorzien van eigen badkamer, airco, televisie en minibar. Er zijn gratis fietsen te leen.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer
WIFI op de kamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Dona Ines***

Coimbra, Portugal
Dit moderne hotel is van alle gemakken voorzien en ligt op 20 minuutjes lopen van het centrum van Coimbra. Het hotel beschikt over een zwembad, sauna en fitnessruimte . De 122 kamers zijn eenvoudig en strak ingericht en voorzien van een eigen badkamer, minibar en airconditioning. Er is gratis wifi beschikbaar in het hotel.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Zwembad
WIFI
Fitness
Bar
Restaurant
Sauna
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Josefa D'Obidos****

Obidos, Portugal
Dit kleine charmante hotel is opgeknapt in 2016 en beschikt over 33 ruime en elegante kamers, een bar en een restaurant. Er is gratis wifi beschikbaar door het hele gebouw. De kamers zijn voorzien van een eigen badkamer en verder van alle gemakken voorzien.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
WIFI
Bar
Restaurant
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Koffie en thee
Telefoon
In de buurt
Historisch centrum

Hotel Roma***

Lissabon, Portugal
Hotel Roma ligt in een mooie wijk in Lissabon met veel theaters en restaurants in de directe omgeving en gastvrijheid staat er hoog in het vaandel. Het is een groot hotel met ruim 260 kamers. De kamers zijn modern en beschikken over een televisie, een minibar, een föhn, airco en natuurlijk een eigen badkamer. Overal is gratis wifi beschikbaar. Het hotel beschikt verder over een restaurant, een wijnbar en lounge.

Meer over deze accommodatie

In de accommodatie
Lounge
WIFI
Bar
Restaurant
Lift
24 uurs receptie
In de kamer
Airco
TV
Badkamer
Minibar
Telefoon
In de buurt
Restaurant

Vervoer

Uw heenreis
Vlucht deel 1
Amsterdam
13:55
Lissabon
15:55
Tussenstop
3h
Vlucht deel 2
Lissabon
19:45
Porto
20:40
Uw terugreis
Vlucht
Lissabon
15:00
Amsterdam
09:00

Vertrekdata

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam - Porto / Lissabon – Amsterdam
 • Ruimbagage 23 kg
 • Vervoer ter plaatse
 • 11 overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunch dag 7
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlands- of Engelssprekende gids
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO2-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 350,-
 • Lunches (behalve dag 7)
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds
 • Bijdrage SGR 5,- per persoon

Overige informatie

De minimale groepsgrootte is 17 personen.

U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitskaart.

Reisleiding

Hermine Tien

Reisleider DrieTour sinds 1993

In welke landen heb je gereisd?

Oezbekistan-Kirgizië, Namibië, Argentinië-Chili, Vietnam, Laos-Cambodja, Sumatra-Bali, Finland-Rusland, Canada en Armenië-Georgië

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

"Ervaren dat onze wereld in veel opzichten zoveel grootser en rijker is dan Nederland, en daar wijzer van worden!"

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

De reizen zijn kwalitatief goed en ook heel persoonlijk: een bijzondere combinatie!

Bert van der Woude

Reisleider DrieTour sinds 2006.

In welke landen heb je gereisd?

Armenië, België, Duitsland, Georgië, Ierland, Israël, Italië, Israël, Jordanië, Malta, Tjsechië en Turkije

Wat maakt reizen met DrieTour zo inspirerend?

Mijn eerste groepreis bevrijdde mij van een aantal vooroordelen. Ik ontdekte hoe mooi het is samen op pad te gaan en hoe een verzameling individuen kan uitgroeien tot een hechte groep, waarin mensen elkaar het goede gunnen. Dat laatste maakt DrieTour reizen uniek want op reis word je gezien en gehoord. Ontspanning tegen een bijzonder decor staat voorop, maar er wordt ook veel geleerd

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Als reisleider bij DrieTour kan ik mijzelf daar royaal in kwijt. Iets leren over veelzijdigheid van het Christendom vind ik belangrijk en dat geldt ook voor de ontmoeting met andere godsdiensten. Het culinaire aspect van reizen moet niet wonder onderschat. In de bijbel bestaat al het besef dat je kunt leren door te proeven. Samen aan tafel is misschien wel de mooiste manier om elkaar te ontmoeten. Als vinoloog van de wijnacademie beveel ik daar graag een goed glas wijn bij aan en als er tijdens een reis een wijnproeverij in het programma kan worden opgenomen word ik daar blij van. Al deze facetten dragen bij aan reizen die kunnen inspireren. Daar doe ik graag aan mee.

Fred Smit

Reisleider DrieTour sinds 1995.

In welke landen heb je gereisd?

Mexico, Brazilië, Amerika, Canada, China, Vietnam, Sri Lanka, India, Nepal, Ethiopië, Israël, Egypte, Jordanië, Armenië, Turkije, Griekenland, Italië en Spanje.

Wat maakt reizen met DrieTour inspirerend?

Reizen met Drietourgroepen blijft voor mij inspirerend omdat tijdens iedere reis er aandacht is voor de historie, de religie en de cultuur van de bestemming. Een andere waarde die voor mij bij Drietour belangrijk is verbinding. Verbondenheid binnen de groep, maar ook het zoeken naar verbinding met de lokale bevolking.

Waarom is DrieTour bijzonder voor jou?

Ik zie er naar uit om met u een mooie reis te maken die uit meer bestaat dan alleen maar de zogenaamde hoogtepunten van uw vakantiebestemming.