Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

De legende van “Das Kristkindl”

Frohe Weihnachten

Met Kerst vieren we de geboorte van het Kerstkind Jezus Christus. De veelal katholieke Oostenrijkers hechten veel waarde aan het Kerstfeest en vieren dit uitbundig. In het hele land vind je gezellige kerstmarkten met sfeervolle kerstversieringen, levende kerststallen, handgebreide sokken voor bij de open haard en lokale (kerst)lekkernijen zoals lebkuchenherzen (harten met kleurige opdruk van een soort taai-taai), gepofte kastanjes en glühwein. De Kerstdagen brengen Oostenrijkers door met familie en vrienden onder het genot van lekker eten en drinken. Op Kerstavond bezoekt men de kerstnachtdienst en er worden kerstliederen gezongen.

 

De legende van “Das Kristkindl”

De Oostenrijkers wachten traditiegetrouw op “Das Kristkindl” (en niet op de kerstman) om de cadeautjes te brengen. Das Kristkindl wordt van oudsher gezien als een soort incarnatie van Jezus (soms met engelenvleugels), die de cadeautjes brengt. In Oostenrijk heeft das Kristkindl vooral naam gekregen vanwege een legende uit Steyr. In 1695 leed een nachtwaker uit het stadje aan zware epilepsie. Hij kocht een beeldje van das Kristkindl, plaatste dit in een uitgeholde boom en bad regelmatig voor genezing. Wonderbaarlijk genoeg genas hij van de epilepsie en vervolgens kwamen mensen van heinde en verre om das Kristkindl te aanbidden en zo ook hen te genezen van kwalen. Tegenwoordig is Steyr nog steeds erg populair en komen mensen uit alle windstreken om bij de “Postamt” hun verlanglijstje aan das Kristkindl te sturen.

 

Veel Oostenrijkers zijn er nog steeds van overtuigd dat das Kristkindl de pakjes brengt. Daarentegen geloven steeds meer mensen dat de kerstman deze rol op zich neemt. Dit leidt soms tot hevige discussies, want velen zijn van mening dat das Kristkindl een stukje traditie is dat niet verloren mag gaan. Daarnaast is de kerstman natuurlijk maar een hype die is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten…

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief