Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Rome, een schatkamer vol kunst!

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Samen met Rome kenner Rob Mascini en kunsthistorica Andrea Smith organiseert DrieTour een exclusieve 8-daagse reis naar Rome, waarin de overal in deze stad zichtbare kunst centraal staat. U gaat zo’n 2000 jaar terug in de tijd en bezoekt de prachtigste kerken, bijzondere musea en bewondert talrijke indrukwekkende standbeelden, schilderijen en andere kunstvormen. De verhalen van Rob en Andrea brengen al dit moois tot leven, zodat u op geheel nieuwe wijze naar Rome leert kijken. Rode draad is de geschiedenis van het christendom. Veel van de kunstwerken zijn ontstaan uit een groot besef van religie en devotie.

 

Laat u meevoeren door de inspirerende verhalen van Rob en Andrea en ontdek de kunstschatten van Rome!

 

Rome, caput mundi (Rome, de eeuwige stad)

2000 jaar geleden werden mensen gegrepen door de woorden en wonderen van een joodse prediker: Jezus van Nazareth. Wat begon als een kleine beweging heeft de wereld voor altijd veranderd. De eersten christenen werden bedreigd, vervolgd en toch overwonnen zij uiteindelijk. Wat was hun geheim?

 

Lees verder

 

 

Programma

Dag 1, maandag: Petrus, de kunst van heiden- en christendom in het begin van onze jaartelling

Per rechtstreekse KLM vlucht van Amsterdam naar Rome. Bij aankomst transfer naar uw hotel, op steenworp afstand van het St. Pietersplein.

Uw reis begint dan ook dan rond, op en misschien ook onder dit beroemde plein. Indien mogelijk begint uw kennismaking met de kunst van Rome in de opgravingen onder de Sint Pieter. U ziet hier de oudste fresco’s en mozaïeken in de grafhuizen van het kerkhof waar Petrus begraven ligt. Mythologische en Bijbelse verhalen verraden hoe het christendom doordrong in de eerste eeuwen.  (omdat slechts een beperkt aantal bezoekers per dag wordt toegelaten is dit bezoek onder voorbehoud van beschikbaarheid). Na de lunch bezoekt u de St. Pieter zelf. De prachtige Basiliek van Bramante, Michelangelo, Bernini en zoveel andere kunstenaars. U kunt de Pieta bewonderen en zich laten imponeren door koepel, plein, colonnades en de pauselijke paleizen. ’s Avonds een gezamenlijk diner in een nabij het hotel gelegen restaurant.

 

Dag 2, dinsdag: oud romeinse cultuur en het vroege christendom

Vandaag gaat u de oude stad in. Romeinse oudheid, de pracht van de Renaissance, de volkskunst van eeuwen, het ligt hier allemaal op straat. Het Forum Romanum, Colosseum en Capitool doen u wegdromen naar de pracht van het Romeinse rijk van weleer. Het Palazzo Farnese aan het gelijknamige piazza voert u naar de late middeleeuwen. In de San Clemente kerk bewondert u de prachtigste mozaïeken uit de 11e eeuw en daalt af naar het huis waar de derde paus Clemens gewoond heeft. Zomaar sta je in een straatje uit het jaar honderd! Als de tijd het toelaat ziet u in de ruïne van een kerk een prachtig fresco uit de 7e eeuw: paus Silvester krijgt van keizer Constantijn het beheer over de stad en het West-Romeinse Rijk. Tot besluit van de dag weer een gezamenlijk diner.

 

Dag 3, woensdag: Pauselijke audiëntie en vroeg christelijke mozaïeken

‘s Morgens  kunt u de audiëntie van de paus op het St. Pietersplein bijwonen. Hierna vervolgt u uw ontdekkingsreis met bezoeken aan diverse bijzondere kerken. Allereerst is daar de Santa  Maria della Vittoria, waar een fantastisch beeld van Bernini, de extase van de heilige Theresia, bewonderd kan worden. Na de lunch bezoekt u aantal van de oudste kerken in Rome, zoals Santa Maria Maggiore, Santa Prassede en Santa Pudenziana, waar u tekst en uitleg krijgt bij de hier aanwezige oudste christelijke mozaïeken. Aan het eind van de middag per touringcar terug naar uw hotel en ’s avonds dineert u weer met elkaar. 

 

Dag 4, donderdag: relikwieën, graven, heilige plaatsen en hun kunst

Voordat u vandaag op stap gaat, verzorgt Andrea een inleiding op de zeven hoofdkerken van Rome. Na deze boeiende vertelling wandelt u naar het Piazza del Popolo en gaat door de stadspoort waar de pelgrims uit “Het Noorden” arriveerden. Op dit plein bezoekt u de kerk Santa Maria del Popolo, die kunst van Bernini en Caravaggio herbergt. Daarna leidt uw weg langs de belangrijke pelgrimskerken ut de oudheid: Kerk van H. Kruis van Jeruzalem, St. Laurentius buiten de Muren, St. Paulus Buiten de Muren (met het graf van de apostel), de San Sebastiano met de daarbij horende Catacomben en de St. Jan van Lateranen, de bisschopkerk van Rome. In deze grootse pelgrimskerken ziet u talrijke kunstvoorwerpen die pelgrims uit onder meer het Heilige land meenamen aar Rome. Na al deze indrukken brengt uw bus u terug naar Residenza Madri Pie en kunt u tijdens het diner deze bijzondere dag nog eens doornemen.

 

Dag 5, vrijdag: de kunst van voor en na Avignon

’s Morgens houdt Andrea een presentatie over Michelangelo en het Vaticaans Museum. Hierna bezoekt u dit immense museum, waarbij natuurlijk de Sixtijnse kapel met de schilderingen van Michelangelo, zijn hemel en Laatste Oordeel, niet mag ontbreken.

 

In de middag dwaalt u met Rob en Andrea door Trastevere, de sfeervolle volkswijk. In de basiliek van Santa Cecilia wordt u het beeld van de marteldood van Cecilia getoond. Ook neemt u een kijkje In de Sta Maria della Scala met een indrukwekkend altaarstuk van de Nederlandse schilder Gerrit van Honthorst,  de Onthoofding van Johannes de Doper. Deze avond dineert u in Trastevere, alvorens naar uw hotel terug te keren.

 

Dag 6, zaterdag: Renaissance, Barok en Rococo

De dag begint weer  met een inleiding op hetgeen u vandaag bezoekt. Centraal staan de kunstenaars Bernini , Borromini en Caravaggio en de tijd waarin ze werkten, de Renaissance en de Barok.

 

Vanaf het hotel wandelt u naar het grootste stadspark van Rome, Villa Borghese. In het hart van het park staat één van de mooiste musea van de stad, Galleria Borghese. U bezoekt dit museum dat een grote collectie uit de tijd van de Renaissance bevat met schilderijen van Italiaanse en Vlaamse meesters. Na het bewonderen van deze imposante collectie gaat het al wandelend richting Piazza Navona. Onderweg bezoekt u allerlei kerken waar in beelden van Bernini, schilderijen van Caravaggio en Rafaël  en architectuur van Borromini en diezelfde Bernini bewaard en gekoesterd worden. Ongelooflijk is het hoe de prachtigste schilderijen en beelden “zomaar” in kerken te vinden zijn. De kerkentocht van vandaag brengt u dichtbij al deze beroemde kunstenaars. Hun werk wordt tot leven gebracht door de uitleg van Andrea en Rob. ’s Avonds wederom een gezamenlijk diner in de omgeving van Residenza Madri Pie.

 

Dag 7, zondag: Friezenkerk, blik op Rome in de stad van toen en over de stad van vandaag

In de ochtend kunt u de Nederlandse viering in de Friezenkerk bezoeken, waarna een gezamenlijke lunch volgt. Na de lunch gaat het per touringcar naar één van zeven heuvels, waarop het oude Rome werd gesticht, de Aventijn. Vanaf de Aventijnse heuvel hebt u een prachtig zicht over Rome . Maar niet alleen op de stad van heden. Op de heuvel zelf reist u terug in de tijd en bezoekt u onder meer de graven van de H. Alessio en H. Bonifatius. U ziet een fantastisch hout gesneden deur uit de vierde eeuw met de eerste afbeelding van de kruisdood van Jezus. In de Santa Maria in Cosmedin staat u in een van de oudste kerken van Rome, een zogenaamde diaconia. Eens was dit een voedselbank op de graanmarkt. De diaconie van de christenen was de grote inspiratiebron voor Romeinen om zich tot dit nieuwe geloof te bekeren. De sporen van die voedselbank zijn nog steeds te zien. Natuurlijk staat u ook even stil bij het graf van een van de bekendste heiligen…. Valentijn. Per touringcar terug naar het hotel, gevolgd door het afscheidsdiner.

 

Dag 8, maandag: vrije dag en terugreis naar Nederland

Voordat u aan het eind van de middag per touringcar naar de luchthaven wordt gebracht en per KLM terugvliegt naar Amsterdam, hebt u nog vrijwel een hele dag te besteden in Rome. U kunt die gebruiken om nog niet bezochte musea te ontdekken, zoals bijvoorbeeld het Joods Museum en de grote synagoge of het Barberini museum. Uiteraard mag u ook heerlijk relaxen op een van de vele terrassen of op ontdekkingsreis gaan over markten of in de vele winkels. Uw reisleiding staat u met raad, daad en tips terzijde!

Accommodaties

Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De...

Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De kloosteraccommodatie is eigendom van het Instituut Madri Pie di Nostra Signora della Sapienza, een religieuze orde, die werd gesticht in de 18e eeuw te Genua. Het doel is om jeugd van allerlei sociale achtergronden te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru en Madagaskar. Een groot deel van de inkomsten van Residenza Madri Pie is bestemd voor hun missiewerk. Met uw verblijf in Madri Pie steunt u dus indirect dit mooie werk!

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Rome – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer met ontbijt
 • Toeristenbelasting
 • 7 diners
 • Lunches op dag 1,3,4 en 7
 • DrieTour reisleider
 • Kunsthistorische begeleiding door Andrea Smith
 • Entrees
 • Fooien
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 140,-
 • Lunches op dag 2,5,6 en 8
 • Toeslag ruimbagage KLM (1 stuks, max. 23 kg) 50,-
 • Kennismakingbijeenkomst in Verfmolen “De Kat” 25,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 14 personen.

 

Kennismakingsbijeenkomst

Op zaterdag 12 oktober is de kennismakingsbijeenkomst gepland in Verfmolen “De Kat” in de Zaanse Schans. Naast informatie over de reis, een inleiding door Andrea Smith staat ook een rondleiding door de molen op het programma, waar tot heden verfstoffen op traditionele manier gemaakt worden, die onder meer bij de restauratie van schilderijen gebruikt worden. Molenaar Piet Kempenaar zal u hier deze dag alles over vertellen. Koffie, thee en lunch zijn inclusief. Aanmelden voor deze dag is verplicht, want het aantal plaatsen is beperkt.

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
04 nov 2019 Amsterdam Rome KL 1597 06.55 uur 09.10 uur
11 nov 2019 Rome Amsterdam KL 1608 21.00 uur 23.30 uur

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief