Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Historisch en cultureel Ethiopië

Groepsrondreis, Vliegreis

Prachtige afwisselende  landschappen, interessante bevolkingsgroepen en bijzondere historische monumenten. Ethiopië wordt door velen gezien als het mooiste land van Afrika en is de bakermat van onder andere het Christendom. Ontdek de hoogtepunten die het land te bieden heeft tijdens deze 23-daagse rondreis. In het groene noorden bevinden zich eeuwenoude kastelen, kloosters en de unieke rotskerken van Lalibela. Wandel op ‘het dak van Afrika’ in de schitterende Simien Mountains en ga terug in de geschiedenis in Axum. Hier bevond zich een van de nederzettingen van de legendarische koningin Sheba, wiens zoon de rol vervulde als keizer van Ethiopië. In het zuiden van Ethiopië zijn uitgestrekte, afgelegen gebieden. Breng een bezoek aan de stammen als de Dorze, de Hammer en de Konso. Zie hoe ze hun traditionele werkzaamheden uitvoeren en leer de feestelijke activiteiten van de stammen kennen; dans, zing en ontdek het muzikale talent van deze mensen! De afwisseling van landschappen en culturen maakt Ethiopië een unieke bestemming voor zowel natuurliefhebbers als voor mensen die de lokale cultuur en bevolking willen ontmoeten. Reis mee en beleef dit prachtige land!  

Dagprogramma

Dag 1, maandag: Amsterdam – Addis Abeba

In de avond komt u aan op het vliegveld van Addis Abeba. Na een transfer van het vliegveld naar het hotel is het tijd om uit te rusten van de reis.

 

Dag 2, dinsdag: Addis Abeba

Bezoek vandaag de snel groeiende hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. De dag begint met een rondrit door de meest interessante delen van de stad. We bezoeken de plaats waar de stad 125 jaar geleden is gesticht, lopen rond op de grootste open markt van Afrika en snuiven zo de eerste indrukken van deze bijzondere cultuur op. Ook mooi is een bezoek net buiten de stad, aan de Entoto bergen. Hier maken we een korte wandeling in de frisse lucht van de met eucalyptus bomen bedekte hellingen. Geniet hier van het panoramische uitzicht over Addis Abeba. We overnachten in Addis Abeba.

 

Dag 3 tot en met 8 – Reis via Arba Minch naar de Authentieke stammen in de Omo Vallei

Een week lang verblijft u in het meest bijzondere deel van Ethiopië, de Omo Vallei. Dit is het gebied waar tientallen stammen nog heel traditioneel leven. Hieronder staat het programma per dag beschreven.

 

 Dag 3, woensdag: Arba Minch

Vanochtend rijden we naar het zuiden, naar Arba Minch, de grootste stad in deze omgeving. Het is een flinke reisdag van zo’n zes uur. Onderweg bezoekt u het Tiya stellae veld met zijn 600 jaar oude obelisk (een Unesco World Heritage Site) en indien het geopend is bezoeken we ook de Melka Konture archeologische site in de buurt van de Awash rivier. Hier zijn honderden gereedschappen en fossielen uit het stenen tijdperk te zien. Er is een klein museum aanwezig en te zien is hoe het veldwerk wordt gedaan. Aan het eind van de middag komt u aan in Arba Minch, waar u overnacht.

 

Dag 4, donderdag: Via Key Afar naar Jinka

Deze ochtend rijden we echt het gebied van de authentieke stammen in. Via Konso rijden we door naar de centrale plaats Key Afar, waar op donderdagen de grote markt wordt gehouden. Snuif vandaag de heerlijke geur op van deze meest bijzondere markt van de Omo Vallei, de Key Afer markt. Vijf stammen komen hier bij elkaar om hun waar te verkopen. Het zijn de Hammer, Benna, Ari, Tsemay en de Konso. De kleurrijke markt toont de diversiteit aan culturen en tradities in dit deel van Ethiopië. Er is een veemarkt en een algemene markt, met alle dagelijkse levensbehoeften van groente en fruit tot kleding en gebruiksvoorwerpen. Op weg naar de markt ziet u verschillende stammen van heinde en verre langs de weg naar Key Afar lopen met hun koopwaar. Op de markt aangekomen, ontwaart u vele traditioneel geklede kooplui en bezoekers. Het is een mooie plek om de verschillen tussen deze stammen te ontdekken. In de middag rijden we door naar Jinka, de hoofdplaats van de Omo Vallei, waar u overnacht.

 

Dag 5, vrijdag: van Jinka & de Ari stam naar Turmi & de Hamer stam

In de ochtend bezoeken we het etnografische museum. Hier heeft u een overzicht van de stammen in de Omo Vallei en kunt u meer leren over deze stammen. Daarna maken we een wandeling door de heuvels, waar de Ari stam vooral hun landbouw bedrijft. Maak hier een koffieceremonie mee en zie hoe injerra wordt bereid, een pannenkoekachtig brood gemaakt van teff meel. Wandel verder en zie de ambachten van deze stam. Vanuit Jinka rijden we vervolgens naar Turmi. Hier leeft de Hammer stam als herders met hun vee. Aan het eind van de middag bezoeken we een Hammer dorpje. Zie hoe ze leven met hun vee en welke gebruiken ze hebben. We eten een traditionele barbecue met een deel van de mensen. Leer de feestelijke activiteiten van de Hammer kennen; dans, zing en ontdek het muzikale talent van deze mensen! We overnachten in Turmi.

 

Dag 6, zaterdag: Dassenech Stam - Konso

In de ochtend rijden we naar het uiterste zuiden van Ethiopië, vlakbij de Keniaanse grens. Hier leeft de Dassanech stam rond de plaats Omorate. Deze stamdorpen liggen in een afgelegen gebied aan de Omo rivier. Het kan hier verzengend warm worden en een stevige wind kan waaien over de vlaktes. De Dassenech heeft hun levensstijl hierop aangepast. In de seizoenen trekken ze rond en jagen ze op krokodillen. Daarnaast verbouwen ze wat producten die hier nog kunnen groeien, voornamelijk granen. De stammen leven in bijzondere hutten, die een beetje doen denken aan iglo’s van gebolde golfplaten. We wandelen een stuk over de vlakte naar de rivier en ervaren een echte lokale uitgeholde boom als boot. Vanuit hier rijden we weer terug naar Konso, waar we overnachten.

 

Dag 7, zondag: Rustdag

Een dag van rust. In de ochtend is er gelegenheid een lokale kerkdienst bij te wonen. Reken er niet op dat deze dienst in het Engels is. De rest van de dag is er voldoende mogelijkheid om een wandeling in de omgeving te maken. U overnacht wederom in Konso.

 

Dag 8, maandag: Konso dorpen

Vandaag bezoeken we Konso. Zowel het gebied, het volk, als de centrale plaats draagt deze naam. In de dorpen zien we dat de Konso als eerste volk in Afrika gebruik maakte van een speciale techniek voor het maken van landbouwterrassen. Hun dorpjes zijn gebouwd als een soort vestingen, met smalle straatjes en flinke muren. Ook staan ze bekend om hun graven, met opvallende uit hout gesneden totems ter ere van hun overleden voorouders. U zult merken dat er een gemoedelijke sociale sfeer heerst in de dorpen. Ook bezoeken we vandaag een bijzonder landschap en natuurverschijnsel, een enorme kloof van rood zand en steen. Hier maken we een korte wandeling. We rijden naar Arba Minch voor overnachting.

 

Dag 9, dinsdag Nechisar National Park - Gamo Highland en Dorze stam

De dag begint met een boottocht over het Chamo Meer, onderdeel van Nechisar National Park. Het landschap van het park bestaat uit uitgestrekte graslanden, savanne, heuvels en middengebergte. Er zijn droge bossen en moerasbossen. Aan de noordwestoever van het Chamomeer verzamelen zich honderden nijlkrokodillen. Tijdens de boottocht ziet u de krokodillen, nijlpaarden, pelikanen en flamingo’s langs de oevers aan u voorbij komen.

In de middag ontmoeten we de oorspronkelijke bewoners van het bergachtig gebied rond Arba Minch, genaamd de Dorze. We worden uitgenodigd in hun prachtige dorpen in het Gamo Highland die bekend staan om hun unieke bouwstijl. De bijzondere huisjes zijn heel kunstig gemaakt van bamboe en hout, het lijken net metershoge bijenkorven. Ze laten hun traditionele werkzaamheden zien, zoals de pottenbakkers, wevers en leerlooiers. Vanuit deze plek hebben we een prachtig uitzicht over de Rift Vallei en de meren bij Arba Minch. Aan het eind van de middag komen we weer terug in Arba Minch, waar we overnachten.

 

 Dag 10, woensdag: Fair trade koffie in Yirgalem

Vandaag nemen we afscheid van het stammengebied van Ethiopië. We vertrekken vroeg voor een rit van ongeveer vijf uur van Arba Minch naar het koffiegebied Yirgalem. Onderweg ziet u de eerste koffieplantages al, wanneer het landschap weer groener wordt. Ethiopië staat bekend om zijn hoge kwaliteit arabica koffiebonen. We hebben lunch bij een lodge met koffieplantage. Daarna maken we hier een wandeling en zien zo hoe de koffie in het bos groeit en hoe de koffieproductie op een eerlijke wijze gebeurt. Onderweg bezoeken we een Sidama dorp. Deze stam is protestant, een religie die niet heel veel voorkomt in Ethiopië. We zien kort hoe ze leven en spreken over hun religie. Vervolgens kunt u genieten van de koffie, een ceremonie en de prachtige plek. Daarna rijden we nog een uurtje naar het noorden, naar de stad Awassa, waar u de nacht doorbrengt.

 

Dag 11, donderdag: Terug naar Addis Abeba

Deze ochtend brengen we een bezoek aan het meer van Awassa en de vismarkt. Zie de levendigheid rond het meer; de vissers, een eenvoudige visafslag en de verkoop. We maken een korte wandeling bij de markt en langs het meer en vertrekken dan verder richting het noorden. We rijden door de Riftvallei met zijn meren en stoppen voor de lunch bij het Langano meer, het enige meer waarin u veilig kunt zwemmen in Ethiopië. Daarna rijden we door richting de hoofdstad, Addis Abeba. Onderweg stoppen we op de vismarkt in Awassa. We gaan de stad niet in, maar verblijven bij een prettig resort niet ver van de stad, tussen Debre Zeit en Addis Abeba.

 

Dag 12, vrijdag: Bahir Dar en het Tana Meer

In de ochtend gaan we met een binnenlandse vlucht naar Bahir Dar, de grootste stad in noordwest Ethiopië. Bahir Dar ligt aan het Tana meer, het grootste meer van het land. Op kleine eilandjes in het meer zijn kloosters gebouwd. Hier vinden we overblijfselen van oude Ethiopische heersers en schatten uit de orthodoxe kerk. Met een boot bezoeken we de authentieke veertiende-eeuwse kerken, met hun goed bewaarde muurschilderingen. We overnachting in Bahir Dar.

  

Dag 13, zaterdag: De Blue Nile watervallen - Gondar

Vroeg in de ochtend bezoeken we de imposante Blue Nile watervallen. Met een immense kracht valt het water 45 meter naar beneden in de Nijl, die hier in het regenseizoen zo’n 400 meter breed is. Daarbuiten is hij een stuk smaller, maar zeker de moeite waard om te bezoeken. We maken een wandeling van een klein uur over de Portugese brug, de heuvels op, tot aan de watervallen. Vervolgens lopen we door de velden terug en nemen het bootje over de rivier. In de middag rijden we naar Gondar waar we overnachten.

 

Dag 14, zondag: dag van rust

Een dag van rust. Indien mogelijk wordt er een bezoek gebracht aan een lokale kerkdienst, of de reisleider verzorgt een samenkomst. De rest van de dag kunt u heerlijk bijkomen of een wandeling in de omgeving te maken. U overnacht wederom in Gondar.

 

Dag 15, maandag: Historie in Keizerlijk Gondar – Simien Mountains

Vroeg in de ochtend bezoeken we deze stad vol historie, waar het jaarlijkse Timkat festival groots gevierd wordt. Gedurende dit 'doopfeest' wordt in processies in het hele land de Ark des Verbonds uit de kerken meegedragen en na twee dagen weer opgeborgen. We bezoeken hier de plaatsen die belangrijk zijn tijdens dit festival. Ook bezoeken we de Debre Berhan Selassie. Dit is een bijzondere kerk met authentieke plafondschilderingen die dateren uit de 16e eeuw. Laat u leiden naar Fasilides Compound, een unieke plek waar meerdere kastelen uit verschillende tijdperken bij elkaar staan. De plaats vertelt een groot deel van de geschiedenis van koningen en keizers in Noord-Ethiopië. Na het bezoek aan historisch Gondar rijden we naar de Simien Mountains. De Simien Mountains worden vaak ‘het dak van Afrika’ genoemd. Een berglandschap met een bijzondere ontstaansgeschiedenis, wat ooit één van de grootste vulkanen op aarde was. Door het ruige verleden heeft Simien Mountains een ongewoon berglandschap met steile, kromme toppen en extreem diepe dalen. In de bergen komen vele bijzondere dieren voor, zoals de gelada (de enige grasetende aap), de waliasteenbok, antilopen, verscheidene gieren, andere roofvogels en zelfs kat-achtigen zoals het luipaard en de Ethiopische wolf. Het gebied behoort tot een van de bedreigde werelderfgoed landschappen. Het is een genot om hier te wandelen. Aan het eind van de middag of de volgende ochtend maken we hier een mooie wandeling van circa anderhalf uur. Deze nacht verblijft u in een lodge bij Simien Mountains.

 

Dag 16, dinsdag: Simien Mountains – Axum

Na de wandeling in de Simien Mountains reizen we door naar Axum in het uiterste noorden van Ethiopië. Dit gebied gaat ver terug in de geschiedenis. Het is een van de nederzettingen geweest van de legendarische Koningin Sheba, wiens zoon Menelik I de rol vervulde als keizer van Ethiopië. Er is in vergelijking met vele andere plekken niet heel veel overgeleverd, maar de geschiedenis is uniek. Lokale gidsen zullen ons de overgeleverde verhalen vertellen en de uitkomsten van onderzoek vertellen. Ook bezoeken we het Stelae Field, een veld vol obelisken die waarschijnlijk dienden als begrafenismonumenten in de periode 300-500 na Chr. Bezoek ook Yeha, waar we een maantempel zien die dateert uit de Sabiaanse tijd rond 700 voor Chr. Tegenover de Stelae staat de grote kerk van Zion, gebouwd in de tijd van Haile Selassie. Hier heeft ook in de Axumtijd een grote kerk gestaan. Het is mogelijk dat we dit de volgende dag bezoeken, op weg naar Gheralta. We overnachten vandaag in Axum.

 

Dag 17, woensdag: Gheralta Bergen - Tigray rotskerken

Een deel van de bezoeken in Axum, zoals bij dag 16 beschreven, kan in de ochtend plaatsvinden. Van Axum rijden we vervolgens naar de Gheralta Bergen, die met hun grillig gevormde toppen uit het omringende tamelijk vlakke landschap omhoog rijzen. Dit buitengewone landschap verbergt een geheim dat pas volledig werd ontdekt in 1966. In dat jaar onthulde een katholieke priester uit Adigrat het bestaan van ten minste 123 rotskerken in Tigray, waarvan meer dan 20 in Gheralta liggen. Al deze kerken zijn kunstwerken die in rotsen zijn uitgehouwen. De meeste vallen van buiten nauwelijks op, maar binnen is prachtige oude architectuur te zien. De muren zijn vaak bedekt met kleurrijke schilderingen. Deze kerken zijn uitgehouwen tussen de 4e en 17e eeuw volgens de plaatselijke tradities, maar geleerden denken dat de oudste uit de 12e eeuw stammen. Ze liggen op hoge plateaus en kunnen alleen bereikt worden via een klim langs rotsen. We overnachten in de Gheralta regio.

 

Dag 18, donderdag: Tigray rotskerken

Ook vandaag brengen we een bezoek aan de Tigray rotskerken. Twee van de mooiste kerken zijn de Debre Maryam Korkor kerk (13e eeuw) en Abuna Yemata Guh kerk. Gelegen op indrukwekkende plekken en met een geweldig uitzicht. Afhankelijk van de groep wordt er bekeken welke kerken er bezocht gaan worden. We overnachten wederom in de Gheralta regio.

 

Dag 19, vrijdag: Tigray - Lalibela

Vandaag staat er een lange reisdag op het programma. Vanuit het noorden vertrekken we al vroeg naar Lalibela in het hart van Ethiopië. Geniet onderweg van de prachtige landschappen die aan u voorbij komen.  Aan het eind van de dag komen we aan in de stad, waar we overnachten.

 

 Dag 20, zaterdag: Lalibela , rotskerken en ander werelderfgoed

Vandaag bezoeken we de bijzondere plaats Lalibela. Er zijn maar liefst 11 middeleeuwse kerken prachtig uitgehouwen in rotsen. Gebouwd door koning Lalibela, die in de 12e eeuw een “nieuw Jeruzalem” wilde bouwen. Deze kerken vormen een meesterwerk dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijkt. Een uitgebreid stelsel van sloten en ceremoniële passages geven toegang tot mystieke kluizenaarsgrotten en catacomben. Wandelend of op de rug van een muildier bezoeken we de kloosters in de bergen, net buiten Lalibela. In de avond beleven we het traditionele uitgaansleven in “tej bet”, een lokale bar. Daar genieten we van Asmari, lokale optredens, vergelijkbaar met stand-up comedians. En natuurlijk proeven we de heerlijke plaatselijke honingwijn! We overnachten voor het laatst in Lalibela.

 

Dag 21, zondag: Rustdag

Een dag van rust. In de ochtend is er gelegenheid een lokale kerkdienst bij te wonen. De rest van de dag kunt u heerlijk bijkomen of een wandeling in de omgeving maken. U overnacht wederom in Lalibela.

  

Dag 22, maandag - Addis Abeba en de terugvlucht

Deze ochtend kunt u rustig opstaan en vliegen we weer terug naar Addis Abeba. Hier frissen we ons op en genieten we voor de laatste keer van de typisch Ethiopische muziek en dans tijdens de afscheidsmaaltijd. Vervolgens een laatste busrit naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Nederland.    

 

Dag 23, dinsdag: Aankomst Amsterdam

We arriveren weer in Amsterdam waar we afscheid van elkaar nemen.

 

NB: De kwaliteit van de wegen is in Ethiopië anders dan dat wij gewend zijn. Houdt er rekening mee dat de wegen niet altijd even goed begaanbaar zijn en dat dit soms tot vertragingen en programma wijzigingen kan leiden.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Ethiopië 23 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam - Addis Abeba retour
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse (bus beschikt over airconditioning)
 • Binnenlandse vlucht
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van halfpension
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien
 • Engelssprekende gids en chauffeur tijdens de rondreis
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 365,-
 • Lunches en drankjes
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum
 • Vaccinaties
 • Souvenirs en overige eigen uitgaven

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Voor een bezoek aan Ethiopië worden vaccinaties aangeraden. Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met uw huisarts of GGD.
 • Reken voor lunches in Ethiopië op gemiddeld 5,- per dag.

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 13 oktober.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief