Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Madagaskar

Groepsrondreis, Vliegreis

Madagaskar, paradijs voor natuurliefhebbers

Ervaar tijdens deze 18-daagse wandelvakantie op het ‘rode eiland’ dat er geen betere ontspanning is dan inspanning! En voel tegelijkertijd het rustgevende effect van de adembenemende natuur die Madagaskar rijk is. Al wandelend ontdek je wonderlijke dieren en planten, die bijna nergens anders op de wereld voorkomen. Fameus zijn de lemuren (of maki’s). Deze halfapen kunnen zo hard gillen dat de eerste onderzoekers ze vernoemden naar de lemures, geesten die volgens het Romeinse volksgeloof ’s nachts ronddoolden. Verder leven er bijzondere soorten vleermuizen, hagedissen, kameleons, krokodillen, vlinders en vogels. En wat te denken van de vele orchideeënsoorten, de reizigersboom en de baobab (apenbroodboom)? Er zijn acht ondersoorten van deze dikstammige boom met de platte kruin, waarvan er zes alleen op Madagaskar groeien. De Baobab van Grandidier, de nationale boom van Madagaskar, kan wel dertig meter hoog en achthonderd jaar worden!

We maken trektochten door een aantal bekende nationale natuurparken waar je direct deze bijzondere natuur ervaart. Je ziet de uiteenlopende landschappen op Madagaskar, van woestijnachtige gebieden met stekelige bossen, tot subtropische wouden, groene heuvels, rijstterrassen en idyllische zandstranden die uitkijken op de Straat van Mozambique, die Madagaskar scheidt van Afrika.

Doorgaans wandel je over goed begaanbare wegen, maar zorg wel voor goede schoenen. Natuurlijk moet je fit genoeg zijn om de wandelingen van soms vier of vijf uur te kunnen volhouden. Je gaat ook mee met een aantal schitterende boottochten in een natuurpark vol meren en kanalen. Zo kun je even lekker tot rust komen en bovendien de natuur op een heel andere manier beleven!

 

Land van voorouders

Grote steden zijn er op Madagaskar bijna niet, met uitzondering van de hoofdstad Antananarivo

(1,6 miljoen inwoners). We gaan tijdens deze reis voornamelijk naar de kleinere steden en dorpen, waar het grootste deel van de bevolking woont — vaak in hutten die zijn gemaakt van de bast van de baobab-boom, leem en riet. De bevolking op Madagaskar bestaat uit een twintigtal stammen, van oorsprong afkomstig uit het Afrikaanse vaste land en uit Azië, met name uit China, India en Indonesië. Omdat het eiland tussen 1894 en 1960 een kolonie van Frankrijk is geweest, spreken ze naast het Malagassi en de eigen stamtaal vaak ook Frans. Tijdens deze reis heb je een vaste, lokale gids, die je kan helpen tijdens contacten met de bevolking. In een aantal natuurparken is het bovendien verplicht om met een officiële gids te reizen. Door van een lokale gids gebruik te maken, stimuleren we bovendien de lokale economie. Je doet ook mee aan een aantal projecten die de ontwikkeling van het land duurzaam stimuleren: je steunt een lokale school, waar we papier, pennen, boeken en ander materiaal aan doneren en je helpt mee met een initiatief voor herbebossing door zelf een boom te kopen en te planten. Bossen zijn op dit eiland van cruciaal belang voor het voortbestaan van de unieke biodiversiteit. Na de scheiding van Madagaskar met het vaste land zo'n zestig miljoen jaar geleden zijn de planten en dieren geëvolueerd in isolement, waardoor Madagaskar zo'n enorme diversiteit aan flora en fauna herbergt.

De bevolking op het eiland is overwegend katholiek, maar Madagaskar is ook een land van fascinerende voorouderrituelen, waarbij elke stam weer andere tradities heeft. Gemeenschappelijk is het respect voor de Fihavanana, de wens om alles zo veel mogelijk met elkaar te delen. Want zoals een Malagassisch spreekwoord luidt: ‘Aleo very tsikakakalam-bola toy izay very tsikalakalam-pihavanana’ — ‘Beter is het om geld en goederen te ontberen dan zonder fihavanana te zijn.’

Programma

Dag 1

Reisdag

Vlucht via Istanbul naar Antananarivo waar je de volgende dag aankomt.

 

Dag 2

Istanbul– Antananarivo

Aankomt op het vliegveld van Ivato (Antananarivo) in Madagaskar.

Transfer naar het hotel in de hoofdstad Antananarivo, ook wel Tana genoemd. In het hotel maak je kennis met de gids, die je de hele reis zal begeleiden.

Diner en overnachting in het hotel Gassy Country House.

 

Dag 3

Op zoek naar Lemuren in Andasibe

Na het ontbijt in het hotel vertrekken we rond half zes. Dus vroeg uit de veren vandaag! Na een rit van ongeveer drie uur komen we bij het Nationaal park Andasibe in het oosten van Madagaskar. Je kunt dit park alleen bezoeken onder begeleiding van de lokale gids. In het natuurpark leven negen verschillende soorten lemuren, waaronder de Indri-Indri, de grootste halfaap ter wereld, die altijd met een harde kreet wakker wordt. Ook kun je hier de grootste kameleon van Madagaskar zien en vele (bedreigde) vogelsoorten, reptielen en amfibieën. De flora in dit uitgestrekte regenwoud is eveneens uniek: er groeien honderden soorten orchideeën, mossen, varens en diverse andere planten en bloemen. In de middag gaan we naar het Vakonapark waar je prachtige foto’s van de lemuren kunt maken. Verbaas je niet als er zomaar eentje op je hoofd of schouders springt!

Als de avond gevallen is, maken we een wandeling over de (rustige) hoofdweg bij het hotel. Heel bijzonder om in het donker de bijzondere natuur van Madagaskar te ondergaan!

Diner en overnachting in het hotel in Andasibe.

 

Dag 4

Ontspannen op droomplek Ankanin’ny Nofy

Na het ontbijt in het hotel gaan we weer naar het natuurgebied Andasibe. Hier woont de Betsimisaraka-stam, de grootste stam van het eiland, die voornamelijk leeft van het verbouwen van rijst en groente. Vervolgens nemen we op het station van Andasibe de trein naar Brickaville. Je reist door een gebied met bossen en na bijna een dag treinen komen we in Brickaville aan. In een jeep rijden we naar Manambato waar we de boot nemen naar natuurpark Ankanin'ny Nofy, wat droomplek betekent. We varen over het Meer van Rasoabe en het Kanaal van Pangalane, een honderden kilometers lange aaneenschakeling van meren, kreken en lagunes, die door kanalen met elkaar zijn verbonden. In de Franse tijd werden deze kanalen voor transport gebruikt, nu vooral door lokale vissers. Je hotel ligt midden in dit unieke natuurgebied!

Diner en overnachting in het Ony Hotel.

 

Dag 5

Bezoek aan vissersdorp in Ankanin’ny Nofy

In de ochtend kun je vanuit je hotel een ontspannende wandeling maken in het natuurgebied: laat je betoveren door de vele schitterende orchideeën en bijzondere vleesetende planten, de lemuren, kameleons en de vogelpopulaties. Vervolgens maken we een boottocht in Ankanin’ny Nofy en zie je vanaf het water diverse soorten palmbomen en de befaamde vanilleplant uit Madagaskar.

In de middag bezoeken we een vissersdorp. We helpen de bevolking door schoolspullen (schriften, boeken, pennen et cetera) aan de lokale school te doneren.

Diner en overnachting in het Ony Hotel.

 

Dag 6

Bomen planten in Mitsinjo

Na het ontbijt in het hotel nemen we de boot naar Manambato. Vervolgens gaan we per jeep naar Brickaville, waar we in onze bus stappen voor een korte rondrit door de stad. Brickaville is een oude koloniale stad, bekend om de rietsuikerplantages. Vervolgens rijden we door naar Andasibe. We stoppen in het dorp Mitsinjo, waar de bevoking een kleinschalig project is gestart voor herbebossing van de regenwouden. Dit initiatief bevordert tegelijkertijd duurzaam toerisme. Je kunt dit project steunen door zelf een boom te kopen en te planten. Zo krijg je ook op een natuurlijke manier contact met de plaatselijke bevolking. Daarna rijden we verder naar Andasibe.

Diner en overnachting in het hotel in Andasibe.

 

Dag 7

Vrije dag in Andasibe

Na het ontbijt is er gelegenheid om een kerkdienst bij te wonen. Verder kun je de dag gebruiken om lekker uit te rusten, een wandeling in het tropische natuurgebied te maken of om de stad Andasibe te bezoeken. De stad ligt op zo’n 150 kilometer van de hoofdstad Tana, en is zonder meer een voor toeristen gezellige plaats. We zijn in een regenachtig gebied, dus neem regenjas en paraplu mee.

Diner en overnachting in het hotel in Andasibe.

 

Dag 8

Ontspannen in de verfrissende berglucht van Antsirabe

Na het ontbijt rijden we door een groen, weelderige landschap naar Antsirabe in het midden van het eiland (275 kilometer, 6 tot 7 uur rijden). Onderweg komen we langs dorpjes die op de heuvels gebouwd zijn. We stoppen in het reptielenpark Pyereras, waar we een wandeling in het bos maken. Daar kun je twee soorten lemuren spotten: de bruine maki met de pluizige staart en de coquerel sifaka met de hartvormige tekening op zijn kopje. We rijden verder zuidwaarts door een landschap dat vanwege de rijstterrassen en de groene heuvels bijna Aziatisch aandoet. Maar met de door erosie gevormde geulen in het landschap, weet je dat het hier toch Madagaskar is: de lavaka (‘gat’) komen namelijk vooral op dit eiland voor. Laat in de middag arriveren we in Antsirabe. In het omringende Ankaratragebergte leven gemzen, nachtlemuren, de bladstaartgekko en de broosesia, een minuscule kameleon. De stad zelf ligt op een hoogte van ruim 1500 meter, op de helling van de een-na-hoogste berg van het eiland, de Tsiafajavona. Door de hoge ligging is het er relatief koel en kun je er genieten van de frisse berglucht! Vanwege de frisse berglucht, de natuurlijke en geneeskrachtige (zoute) warmwaterbronnen, stichtten Noorse missionarissen er in 1872 een kuuroord voor zieke mensen en groeide het oorspronkelijke boerengehucht uit tot een stadje dat als enige op het eiland Europees aanvoelt.

Diner en overnachting in het hotel Le Royal Palace in Antsirabe.

 

Dag 9

Kleurrijk houtsnijwerk van de Zafimaniry

Na het ontbijt gaan we direct op pad voor een wandeltocht in het gebied rondom het dorp Betafo. De wandeltocht voert over goed begaanbare paden, zonder al te veel hoogteverschillen en duurt zo’n 3 tot 4 uur. Je komt ook door een paar leuke dorpjes waar je boeren tegenkomt die het land bewerken.

In de middag rijden we via het Centrale Hoogland — met rijstterrassen, eucalyptus- en pijnboombossen — naar Antoetra (120 kilometer) in de regio Amaron’i Mania. In deze regio wonen de Zafimaniry. Zij staan bekend om hun fraaie houtsnijwerk, dat is opgenomen op de lijst van immaterieel werelderfgoed van de Unesco. Ook de huizen zijn versierd met houtsnijwerk in allerlei kleuren. Laat in de middag komen we aan in het dorp Antoetra, het centrum van de houtsnijkunst.

Diner en overnachting in het hotel Sous le Soleil de Mada in Antoetra.

 

Dag 10

De Zebumarkt en eten met de lokale bevolking in Iharintsena

Na het ontbijt rijden we in zuidwestelijke richting naar Fianarantsoa (198 kilometer, 4 tot 5 uur rijden). Deze hoofdstad van de Betsileo-stam is een belangrijk rooms-katholiek centrum; hier bevindt zich de hoofdzetel van de Jezuïeten op het eiland. Ook staan hier traditioneel de beste scholen en universiteiten: Fianarantsoa betekent ‘plek voor goed onderwijs’. We maken een kleine rondrit door de stad en vervolgens onze route zuidwaarts naar Ambalavao. Daar bezoeken we de fameuze wekelijkse zebumarkt, waar mensen van heinde en ver komen om runderen (zebu) te verhandelen.

Als we in Fianarantsoa aankomen, heb je even de tijd om je in het hotel te verfrissen. Daarna gaan we naar het dorpje Iharintsena. waar we — als daarvoor tijd is — met de lokale bevolking een maaltijd bereiden. Op deze manier is er volop gelegenheid om op een ongedwongen manier van gedachten te wisselen. Na het diner keren we terug naar ons hotel in Fianarantsoa.

Overnachting in het hotel Aux Bougainvilles.

 

Dag 11

Wandelen in het dorp van de ringstaart-maki’s

Na het ontbijt rijden we verder in zuidwestelijke richting naar Ranohira (220 kilometer, ongeveer 4 uur). Onderweg stoppen we voor een bezoek aan Anja Community Reserve bij Ambalavao, waar ringstaart-maki’s en katta’s in hun natuurlijke omgeving leven. Het park wordt gerund door de lokale bevolking. We verblijven er twee uur en vervolgens rijden we naar Ihosy, de hoofdstad van het gebied van de Bara-stam. Het landschap, met grote granieten rotsen, wordt steeds droger en kaler. Het is de poort naar het zuiden, en daarmee het einde van de Centrale Hooglanden en het begin van het zuidelijk gebied. We rijden door een uitgestrekte verlaten savanne met rode aarde. Zo nu en dan kom je kuddes runderen (zebu) tegen, begeleid door mannen van de Bara-stam. Laat in de middag komen we aan in Isaro.

Diner en overnachting in het hotel in Sartrana Lodge in Isaro.

 

Dag 12

Geniet van de zonsondergang in Isalo

Ontbijt in het hotel. Daarna gaan we naar het natuurpark Isalo, dat op ongeveer een half uur rijden van het hotel ligt. Het park bestaat uit uitgestrekte zandsteenformaties, vlaktes met geel gras en planten die in warmte en droogte goed gedijen, zoals diverse inheemse soorten van de aloë-veraplant. In het park beginnen we onze wandeling. We klimmen heuvelopwaarts. Op de top heb je een prachtig uitzicht over de gele en rode zandsteenformaties in de vorm van dieren! Vervolgens maken we een wandeling van ruim een uur door dit park dat lijkt op het Amerikaanse Wilde Westen. Tijdens de wandeling komen we langs tijdelijke rotsgraven, waar de Bara-stam in grafkisten hun doden bewaart tot er genoeg geld is voor een definitief graf. Dat kan soms tientallen jaren duren.

Tot slot komen we uit bij een van de mooiste bezienswaardigheden: de Piscine Naturelle, met kristalhelder water voor een verfrissende duik! Vervolgens lopen we via de ‘piscine noire’ naar de waterval ‘Casacade des nymphes’. Liefhebbers van lemuren kunnen ook hier hun hart ophalen: hier leven de bruine lemuren en ringstaartmaki’s.

We rijden terug naar het hotel, rond half vijf lopen we naar de ‘Fenêtre de l’Isalo’, een ‘raam’ in een zandsteenformatie, waar je een prachtige zonsondergang kunt ervaren.

Diner en overnachting in de Satrana Lodge, dicht bij de entree van het natuurpark Isalo.

 

Dag 13

Natuurbeheer door traditionele vissers

Na het ontbijt gaan we richting Ifaty aan de zuidwestkust van Madagascar (280 kilometer, 5 uur). Het dorpje Ifaty ligt dicht bij de havenstad Tuléar (ook wel Toliare), hoofdstad van de regio Atsimo-Andrefana, met 120.000 inwoners. Onderweg trekken verschillende soorten landschappen aan je voorbij. In Zombitsewoud, onderdeel van het beschermde natuurgebied Zombitse Vohibasia in het zuidwesten van het eiland, pauzeren we voor de lunch en een uitgebreide wandeling. In het droge loofbos kun je zes soorten lemuren en enkele bijzondere vogelsoorten spotten. Vervolgens rijden we verder en komen we aan in het plateau van de baobab in de regio Andronovory. Hier zie je de veelkleurige graven van twee stammen die in dit gebied wonen. In de verte blinkt de oceaan!

Een half uur later (35 kilometer) arriveren we in Itafy, een idyllisch gelegen dorp aan zee. In dit gebied van de Vezo-stam liggen 25 dorpen die bijna volledig van de visvangst leven. De Vezo’s hebben een grote kennis van het leven met de zee, en spelen een cruciale rol in de bescherming van het ecosysteem; om overbevissing te voorkomen, beheren zij het gebied en zien toe op regels over ‘visquota’ en de wijze van vissen. Twee keer per dag gaan de vissers in kleine bootjes de zee op. De vrouwen verkopen de vis op de markt in Tulėa.

Overnachting in het hotel Les Dunes d’Ifaty.

 

Dag 14

Vrije dag in het idyllische Ifaty aan zee

Deze dag kun je lekker uitrusten. In de ochtend is er de mogelijkheid om een kerkdienst bij te wonen. In de middag bezoeken we het dorpje Mangily, en gaan we naar een lokale basisschool. De meeste mannen in het dorp zijn vissers. Aan het einde van de dag maak je mee dat ze terugkomen met hun vangst en beleef je even het vissersleven op Madagaskar. Ifaty ligt aan een prachtige baai, waar het toerisme nog niet is doorgedrongen. Hier kun je goed duiken en snorkelen. Of maakt een boottocht op zee! Tussen juli en september komen walvissen naar dit deel van de zee om te jongen.

Diner en overnachting in het hotel Les Dunes d’Ifaty.

 

Dag 15

Binnenlandse vlucht Ifaty- Antananarivo

Na het ontbijt kun je nog wat uitrusten. Transfer naar het vliegveld van Tulear waar je een binnenlandse vlucht naar Antananarivo neemt. Transfer naar het hotel.

Diner en overnachting in Gassy Country House.

 

Dag 16

Bezoek aan een kaasmakerij

Vandaag gaan we op weg naar het dorp Ambatomanga. We zullen daar de werkplaatsen van een traditionele zilversmid en een weverij bezoeken. Vervolgens maken we een trektocht van twee tot drie uur door de bergen. Aan het einde van deze tocht gaan we naar een kaasmakerij in Ambatomanga voor een kaasproeverij. In de middag kun je op eigen gelegenheid een trektocht maken in de omgeving of lekker ontspannen in of rond het hotel.  

Diner en overnachting in l'Hôtel La Maison Familiale.

 

Dag 17

Terugreis Ambatomanga Antananarivo

Na het ontbijt rijden we naar het Ivato-vliegveld in Antananarivo.

Terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.

 

Dag 18

Aankomst Amsterdam

Je komt in de ochtend in Amsterdam aan.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Madagaskar 18 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2- persoonskamer
 • Ontbijt en diner

 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 450
 • Lunches
 • Visum

 

Overige informatie

 • Je dient het visum zelf te regelen of je kan het door ons laten doen.

 

 • Visum

Visumkosten € 50

Bemiddelingskosten € 27 excl. portokosten

Benodigdheden:

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief