Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oeganda

Groepsrondreis, Vliegreis

Oeganda, de parel van Afrika

Aan de oostzijde van Afrika ligt Oeganda. Het land is ongeveer vier maal zo groot als Nederland, voor een groot deel heuvelachtig en op het noorden na kent het een echt tropisch klimaat en vegetatie.

 

Het land is rijk aan wildparken en kent een grote diversiteit aan flora en fauna. Het is anders dan de uitgestrekte savannes van Tanzania en Kenia en heeft ook minder grote kuddes. Het is een van de weinige landen waar berggorilla’s leven, bovendien leven er chimpansees en vind je er de 'big five' en een grote hoeveelheid primaten en vogels.

 

Het is een paradijs voor mensen die in een paar weken een grote verscheidenheid aan flora en fauna willen ervaren. Niet voor niets de parel van Afrika genoemd.

Het natuurbeheer zorgt voor het terugkeren van verdwenen dieren zoals de neushoorn of het toenemen van soorten als de chimpansee. Vaak in organisatie met de lokale gemeenschap.

 

De meest bekende parken zijn Bwindi, waar de berggorilla’s leven, Queen Elizabeth Nationaal Park en Murchisson Falls met de indrukwekkende Nijlwatervallen. In deze parken leven olifanten, leeuwen, antilopen, buffels en vele andere soorten groot wild.

 

Juist de afwisseling van heuvels, regenwoud,steppe en vulkanisch landschap maakt het een unieke bestemming, zowel voor natuurliefhebbers, als voor mensen die de lokale cultuur en bevolking wil ontmoeten. Oegandezen zijn erg hartelijk en gastvrij, waardoor je snel contact maakt.

Programma

Dag 1

Reisdag

Vlucht Amsterdam – Entebbe.

In de avond kom je aan in ‘de parel van Afrika’. Na een transfer van het vliegveld naar het hotel, is het tijd om uit te rusten van de reis.

 

Dag 2

Entebbe-Kampala

Vandaag is het zondag, een dag om rustig te wennen aan het klimaat. Na het ontbijt woon je een kerkdienst bij in een van de loale christelijke kerken. Zo kun je gelijk kennis maken met een belangrijk onderdeel van de Oegandese cultuur.

 

Kampala

In de middag ontdek je de hoogtepunten van de chaotische hoofdstad Kampala. Het is een typische drukke Afrikaanse stad, met een grote markt, een verkeerschaos van lokale minibusjes en een aantal cultureel historische plekken. Kampala was oorspronkelijk gebouwd op zeven heuvels. In werkelijkheid zijn het er inmiddels veel meer. De stad heeft ca. 1,5 miljoen inwoners.

 

Ndere cultureel centrum

Het diner zal plaatsvinden in cultureel centrum Ndere, waar tijdens de maaltijd een voorstelling met muziek en dans wordt uitgevoerd.

Je overnacht in dit centrum. Hiermee steun je de culturele ontwikkeling van de hoofdstad.

 

Dag 3

Via het Masaka project naar het eerste natuurpark Lake Mburo

Vandaag rijd je richting het zuiden, naar het Mburo Meer en het Nationaal Park. Onderweg maak je een korte stop op de evenaar voor het ‘koffie-experiment’. Ervaar hoe de draaiing van de aarde anders is boven of onder de evenaar.

 

Classrooms for Africa

In Masaka breng je een bezoek aan het project ‘‘classrooms for Africa’. Doelstelling van deze non profit organisatie is om scholen en klassen te bouwen zodat zoveel mogelijk kinderen van onderwijs kunnen genieten

 

Mburo Meer

Na het bezoek aan dit project rijd je naar het Mburo Meer, het kleinste Nationale park van Oeganda. Lake Mburo is een van de vijf meren die het park rijk is. Rond de meren bevinden zich veel papyrusmoerassen en beboste heuvels. Het overige deel van het park is overwegend vlak Op de vlaktes, begroeid met acacia's, lopen o.a kuddes zebra’s, impala’s, en buffels. Aan het einde van de middag maak je een eerste safari door het park op weg naar je overnachtingsadres. Geniet van de geweldige beelden van de dieren bij zonsondergang. In een woord: adembenemend!

 

Dag 4

Mburo meer

Wandelsafari

Vanochtend maak je een wandeling door de bossen. De geur van het bos, de diversiteit aan dieren en planten en vooral ook de geluiden van de vogels zorgen voor een heerlijke wandeling. Safari te voet geeft een intense ervaring omdat het veel dichter bij de natuur is dan vanuit de auto. Het Mburo Park is een van de weinige parken in Oeganda waar een wandelsafari mogelijk is. Je ziet weer ander wild dan gisteren.

 

Boottocht

‘s Middag verken je het Mburo Meer per boot. Zie de nijlpaarden en krokodillen drijven in de rivier en bewonder de Afrikaanse visarenden.

 

Je verblijft 2 nachten aan het meer, in het Eagles Nest Camp, de naam is geïnspireerd op de voorbij zwevende arenden. Vanuit dit kamp heb je een bijzonder mooi uitzicht over het park.

 

Dag 5

Via de Ankole veehouderij naar Bunyonyi

Vanochtend rijd je naar Lake Bunyonyi, voor een bezoek aan dit bijzondere meer met de vele eilandjes. Onderweg bezoek je de Ankole farm, waar op lokale wijze kuddes vee worden gehouden.

 

Bunyonyi Meer

Lake Bunyonyi dat letterlijk 'plaats van vele kleine vogels' betekent is  het diepste meer van Afrika. Het is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen en ligt verscholen tussen de heuvels. Het is een zoetwater meer. Hier komen geen nijlpaarden en krokodillen voor, maar wel veel bijzondere vogelsoorten.

 

Aan de oevers van Bunyonyi liggen kleine dorpjes van maar een paar huisjes groot.

Vanmiddag maak je een wandeling door een van de dorpjes waar je de lokale handwerkers ontmoet en een project of school bezoekt. Onderweg kun je genieten van het overweldigende uitzicht over het meer.

 

Dag 6

Kanotocht over het meer van Bunyonyi en naar Kisoro

Vanochtend maak je met een uigeholde boomstam-kano een mooie tocht over het meer. Je vaart langs de vele kleine eilandjes die soms een bijzondere geschiedenis kennen.

Na de lunch rijd je naar het meest zuidwestelijke stadje, Kisoro. Dit ligt in het vulkanisch gebied van Oeganda en heeft daardoor weer andere flora en fauna. Niet ver hier vandaan ligt het natuurpark waar de berggorilla’s leven. Je bezoek hier de historische grotten.

 

Dag 7

Onmoet de Batwa pygmeeën

Dit is ook het gebied waar van oudsher de Batwa pygmeeën leven. Zij zijn verdreven uit het nationale park waar zij hun semi nomadische levensstijl uitoefenden. Nu leven zij verspreid over de landbouwakkers, zolang de eigenaar het toestaat. Je maakt een wandeling van anderhalf uur in de Mgahinga Mountains. Hier ontmoet je de Batwa in een van hun leefgemeenschappen. Ze vertellen zelf over hun gebruiken en traditonele leefwijze en je ziet hun kleinschalige landbouw.

 

Boottocht over het Mutanda meer

In de middag maak je een boottocht over het Mutanda meer, een andere paradijselijke plek. Bij helder weer heb je een mooi uitzicht op de bergen van de Virunga vulkaanketen.

 

Dag 8

Via Bwindi en Ishasa naar Queen Elizabeth

Je hebt een lange reisdag door prachtige en afwisselende natuurparken voor de boeg. Je reist via Bwindi National Park, het tropisch en heuvelrijke leefgebied van de gorilla’s, naar het steppeachtige Queen Elizabeth Nationaal Park. Onderweg passeer je het Ishasa gebied, bekend vanwege de boomklimmende leeuwen. Dat terwijl leeuwen er juist om bekend staan dat zij niet graag in bomen klimmen. Het is dan ook een zeldzame verschijning die maar op enkele plekken in de wereld kan worden gezien. Met een beetje geluk zie je ze luierend in de bomen.

 

Queen Elizabeth Nationaal Park

Verder noordwaarts kom je dwars door een van de grootste nationale parken, het Queen Elizabeth Park. Hier kun je de 'big 5' in het uitgestrekte landschap spotten. Het savannepark van Queen Elizabeth is het bekendste park van Oeganda en met 2.000 vierkante kilometer ook één van de grootste Er zijn twee meren in het park die met elkaar worden verbonden door het Kazingakanaal.

 

Nuyanzibiri Eco- Camp

Aan het eind van de dag kom je aan in Nyanzibiri Eco-Camp, op een prachtig idyllisch plekje aan een kratermeer. De eigenaar David betrekt mensen uit het dorp bij de lodge zodat zij ook een inkomen kunnen krijgen. Samen zorgen ze ervoor dat je je hier thuisvoelt. Op het terrein vind je een traditioneel huis, met een lokaal mini-museum en in de omgeving hebben ze een biologische tuin en een vissenkwekerij. Je verblijft hier twee nachten. Ondanks het eenvoudige onderkomen, worden dit waarschijnlijk onvergetelijke dagen.

 

Dag 9

Community leven rond Nationaal Park

Zondag, vrije dag. Het is bijzonder om vanochtend een echte plattelands kerkdienst bij te wonen. Geniet vooral van de prachtige omgeving. In de middag maak je een wandeling door het dorp, langs de school, de biologische groentetuinen en zo maak je kennis met het dagelijkse leven en de hartelijke bevoking.

In de middag ga je het Bunyaruguru kratermeer op in lokale kano’s.

 

Dag10

Safari’s in het Queen Elizabeth National Park

Vanochtend staat een safari door het park op het programma. Weer een kans om groot wild en veel verschillende vogelsoorten tegen te komen. ‘s Middags maak je een boottocht over het Kazinga kanaal. Luierende nijlpaarden, groepjes olifanten die drinken en spelen aan de rand van het water en enorme aantallen watervogels. Vanaf de boot zie je het allemaal. Een echte belevenis!

 

Na de safari’s ga je op weg naar Fort Portal. Onderweg ontdek je de kratermeren en het Katwe meer waar zout gewonnen wordt. Het is interessant om te zien dat hier nog heel traditionele dorpen zijn waar men op ambachtelijke wijze zout wint. Net buiten Fort Portal in de Nyankasura heuvels breng je nog een kort bezoekje aan de grotten. Hier kun je de stalactieten en stalagmieten bewonderen.

Aan het einde van de middag bereik je Fort Portal, een echt Afrikaans stadje.

 

Dag 11

Bigodi Wetlands

Niet ver van Fort Portal vind je de moeraslanden van Bigodi. Dit kleine tropische natuurgebied is vooral bekend vanwege de 8 verschillende soorten apen. Het park wordt helemaal door de plaatselijke gemeenschap onderhouden. Zij leiden je met plezier rond door het park. Het  is ook leuk om het lokale leven te ontmoeten tijdens een wandeling door de dorpjes in de omgeving

 

‘s Middags kun je Fort Portal verkennen. Ook leuk is een bezoek aan de kleurrijke lokale markt. Aan het eind van de dag reis je naar Kibale Park, om daar de nacht door te brengen.

 

Dag 12

Chimpansee trekking

Een bijzondere dag vandaag. Je gaat het Kibale Park in. In dit park leven 13 verschillende primaten, waarvan de chimpansees de meest interessante zijn om te zien. Je krijgt eerst uitleg over de chimpansees en hun gewoonten. Vervolgens maak je met een ranger een trekking van 2 tot 3 uur op zoek naar de chimpansees. Je loopt dwars door het oerwoud en gaat af op de geluiden en de voedselresten die deze apen achterlaten Als je geluk hebt, kun je ze tot op enkele meters naderen. Geniet van het leven van deze dieren als ze spelen en van boom tot boom slingeren. Het blijft fascinerend deze soort te aanschouwen en de gelijkenissen met ons mensen te zien.

Na dit bezoek rijd je naar je overnachtingsadres in Hoima.

 

Dag 13

Naar de Murchison watervallen

Je gaat op weg naar het laatste Nationale Park.

 

Boomu women’s group

Onderweg ga je op bezoek bij de community van de Boomu women’s group, aan de rand van Murchison Falls National Park. Je wordt door een van de vrouwen van dit bijzondere project rondgeleid. Doel van dit project is met name het verminderen van armoede en ondervoeding. Geniet hier van een lokale lunch die door de vrouwen is bereid.

 

Murchison Falls Nationaal Park

Eén van de oudste nationale parken van Oeganda. Het park ontleent haar naam aan een waterval van circa 40 meter hoogte, waar de Nijl zich met donderend geweld door een 8 meter nauwe kloof perst. De kletterende waterval is prachtig, zelfs nog in de drogere seizoenen.

 

De machtige Nijlrivier stroomt van oost naar west door het park en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen. Het park wordt door de rivier in tweeën gedeeld. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika en herbergt grote kuddes van verschillende diersoorten, zoals olifanten, leeuwen, antilopes, buffels en giraffen.

Je gaat naar de top van de waterval voor een mooi uitzicht over de waterval en de omgeving. Het is indrukwekkend om te zien hoe miljoenen liters water naar beneden vallen

 

Later in de middag een safari waarbij je op zoek gaat naar wild. In en langs de Nijl leven zoals te verwachten flinke aantallen nijlpaarden, maar ook andere dieren en veel vogels. Op de steppegronden tussen de vele zijtakken van de Nijl leven veel meer dieren, zoals olifanten, giraffen, antilopen, buffels en leeuwen.

 

Dag 14

Safari en boottocht in Murchisson Falls

Vervolg van de safari.

’s Middags maak je een prachtige boottocht naar de voet van de watervallen.

 

Dag 15

Soroti en Amecet

Vandaag rijd je verder naar het noordwesten. Dit deel is armer dan het zuiden en veel droger. Lange tijd is het gebied onrustig geweest, met bendes die kinderen ontvoerden voor hun strijd. Ook nu zie je dat het veel minder ontwikkeld is. In dit deel komen meer moslims voor dan in het zuiden.

 

Amecet project

In de middag bezoek je het Amecet project. Amecet betekent ´schuilplaats´ in de lokale taal van Noord oost Oeganda. Het project  is opgezet vanuit de stichting Youth with a Mission, waar de Nederlandse Els van Teijlingen sinds 1997 in Oeganda voor werkt.  Zij werkte eerst met volwassen AIDS patiënten maar zag steeds meer kinderen die tussen wal en schip dreigden te raken. Dat was het moment om het Amecetwerk te beginnen. Het eerste opvanghuis werd in 2001 geopend.

 

Dag 16

Kumi en Mbale

Zondag. Er is gelegenheid om een lokale kerkdienst bij te wonen. Daarna bezoek je de historische Islamitische architectuur in het stadje Soroti.

 

Kumi

Op weg naar Mbale bezoek je eerst Kumi met de bekende Nyero Rots schilderingen. De schilderijen zijn ongeveer 400 jaar oud. Het zijn veelal afbeeldingen uit het leven van jagers in vroeger tijd. Je overnacht in Mbale.

 

Dag 17

Mbale – Jinja

Mbale

Vanochtend maak je kennis met een bijzondere gemeenschap bij Mbale. Deze Joodse gemeenschap leeft volgens de orthodoxe leer.

 

Jinja

Einddoel van vandaag is Jinja, een historische plaats waar velen op zoek zijn geweest naar de bronnen van de Nijl. Vanaf Jinja legt de rivier een lange weg af (6700 km) tot in Egypte. Na een bezoek aan de oorsprong van de Nijl is de middag vrij en kun je alle indrukken van de afgelopen weken nog eens de revue laten passeren.

 

Dag 18

Transfer naar de luchthaven van Entebbe

Vandaag brengt de bus je naar de luchthaven in Entebbe.

In de avond vlieg je terug naar Nederland waar je de volgende dag aankomt.

 

Dag 19

Aankomst in Amsterdam

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Oeganda 19 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2- persoonskamer
 • Ontbijt en diner m.u.v. diner op dag 6, 7 (Kisoro) en 12 (Hoima)

 • Lunch op dag 9 en 13

 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 370
 • Overige lunches

 • Visum

 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Poliskosten

Overige informatie

 • De kwaliteit van de wegen is in Oeganda anders dan dat wij gewend zijn. Houd er dan ook rekening mee dat de wegen niet altijd even goed zijn en dat dit soms tot vertragingen en programma wijzigingen kan leiden.

 

 • Visum

Visumkosten € 95

Bemiddelingskosten € 35 excl. portokosten

 

Benodigdheden:

 • Paspoort met geldigheid (in maanden): 9
 • Aantal kleurenpasfotos (standaard formaat): 2
 • Vluchtreserveringen (in- en uitreis)
 • Hotelreservering of uitnodigingsbrief van privepersoon (incl. kopie paspoort)
 • Gele-koortsboekje (kopie)
 • Visumaanvraagformulier : 2 https://visumpro.nl/sites/default/files/visumfiles/Oeganda.pdf

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief