Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Oeganda, de parel van Afrika

Groepsrondreis, Vliegreis

Aan de oostzijde van Afrika ligt Oeganda. Het land is ongeveer vier maal zo groot als Nederland, voor een groot deel heuvelachtig en op het noorden na kent het een echt tropisch klimaat en vegetatie. Het land is rijk aan wildparken en kent een grote diversiteit aan flora en fauna. Het is anders dan de uitgestrekte savannes van Tanzania en Kenia en heeft ook minder grote kuddes. Het is een van de weinige landen waar berggorilla’s leven. Bovendien leven er chimpansees en vind je er de 'big five' en een grote hoeveelheid primaten en vogels.

 

Het is een paradijs voor mensen die in een paar weken een  grote verscheidenheid aan flora en fauna willen ervaren. Oeganda wordt niet voor niets de parel van Afrika genoemd. Het natuurbeheer zorgt voor het terugkeren van verdwenen dieren zoals de neushoorn of het toenemen van soorten als de chimpansee. Vaak in organisatie met de lokale gemeenschap. De meest bekende parken zijn Queen Elizabeth Nationaal Park en Murchisson Falls met de indrukwekkende Nijlwatervallen. In deze parken leven olifanten, leeuwen, antilopen, buffels en vele andere soorten groot wild.

 

De afwisseling van heuvels, regenwoud,steppe en vulkanisch landschap maakt Oeganda een unieke bestemming voor zowel natuurliefhebbers, als voor mensen die de lokale cultuur en bevolking willen ontmoeten. De Oegandezen zijn een erg hartelijk en gastvrij volk, waardoor u tijdens de reis snel contact zult maken!

Dag tot dag

Dag 1, maandag: Amsterdam - Entebbe

In de avond komt u aan in ‘de parel van Afrika’. Na een transfer van het vliegveld naar het hotel, is het tijd om uit te rusten van de reis.

 

Dag 2, dinsdag: Via de evenaar en Masaka naar het zuiden

Deze eerste dag in Oeganda begint rustig met een iets later vertrek. Vandaag rijdt u richting het zuiden, naar het meer Mburo. Onderweg maken we een korte stop op de evenaar voor het ‘water-experiment’. Ervaar hoe de draaiing van de aarde anders is boven, op of onder de evenaar. Rond de grotere plaats Masaka brengen we een kort bezoek aan een ziekenhuis. Vervolgens rijden we door naar de omgeving van het National Park Lake Mburo.

 

Dag 3, woensdag: Natuur te voet en safari per boot

Vanochtend maakt u een wandelsafari door de bossen van Lake Mbura National Park. De geur van het bos, de diversiteit aan dieren en planten en vooral ook de geluiden van de vogels zorgen voor een heerlijke wandeling. Safari te voet geeft een intense ervaring omdat het veel dichter bij de natuur is dan vanuit de auto. Je ziet onder andere zebra’s, buffels en impala’s. 

In de middag maken we een boottocht over het Lake Mburo, waar je weer geniet van de diversiteit aan dieren en natuur. Zie de nijlpaarden en krokodillen drijven in de rivier en bewonder de Afrikaanse visarenden.

 

Dag 4, donderdag: Bunyonyi, het diepste meer van Afrika

Vandaag rijden we naar Lake Bunyonyi, voor een bezoek aan dit bijzondere meer met de vele eilandjes. Lake Bunyonyi betekend letterlijk ‘plaats van de vele kleine vogels’. Het is het diepste meer van Afrika en is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen. Het is een zoetwater meer, waardoor er geen nijlpaarden en krokodillen in voor komen, maar wel veel bijzondere vogelsoorten. Onderweg naar het meer bezoeken we een boerderij, waar op lokale wijze kuddes vee worden gehouden. Bij Lake Bunyonyi maken we een wandeling in de omgeving en komen zo langs het project Little Angels. Met het bezoek ondersteun je de ontwikkeling van de kinderen die hier worden opgevangen. Wandel verder en kom langs kleine dorpjes van maar een paar huisjes groot, waar lokale handwerkers hun ambacht uitvoeren. Onderweg kunt u genieten van het overweldigende uitzicht over het meer.  

 

Dag 5, vrijdag: Batwa pygmeeën -  Ishasha regio

Vandaag zetten we koers naar het uiterste westen van het land, de Ishasha regio. Onderweg brengen we een bezoek aan de Batwa pygmeeën, die in dit gebied wonen. Het Batwa volk leefde voorheen in het Nationale Park, waar zij hun semi nomadische levensstijl uitoefenden. De lokale instanties hebben inmiddels verboden dat mensen in de parken wonen en daarom moesten de Batwa pygmeeën andere plekken vinden. Op sommige plekken is dat goed gegaan, op andere helaas niet. Om deze bevolkingsgroep te steunen in hun onderhoud zijn er diverse programma’s opgezet. De Batwa zijn duidelijk een heel ander volk dan de andere Oegandese volkeren. Ze staan ook bekend als het kleinste volk ter wereld, maar hun gemiddelde lengte ligt op sommige plekken wel boven de 1.50 meter. Maak kennis met deze bevolkingsgroep, hun gebruiken en traditionele leefwijze. In de middag komt u aan in de Ishasha regio van Queen Elisabeth National Park.

 

Dag 6, zaterdag: Ishasha en Queen Elisabeth National Park

We vertrekken vandaag op tijd. Kijk uw ogen uit als we via het Ishasha gebied richting het steppeachtige Queen Elisabeth Nationaal Park rijden. Het Ishasha gebied is bekend vanwege de in bomen klimmende leeuwen. Een zeldzame verschijning die maar op enkele plekken in de wereld kan worden gezien. Met een beetje geluk spotten we ze luierend in de bomen. We rijden verder noordwaarts, dwars door een van de grootste nationale parken, Queen Elisabeth. Hier kunt u olifanten, buffels en diverse antilopen spotten in het uitgestrekte landschap. Aan het eind van de dag komt u in het noorden aan, waar u overnacht.

 

Dag 7, zondag: Community leven

Een dag van rust. In de ochtend is er gelegenheid een lokale kerkdienst bij te wonen. Vervolgens staat er een rustige dag rond Nyanzibiri Eco-Camp op het programma. Gelegen op een prachtig idyllisch plekje aan een kratermeer. De eigenaar David betrekt mensen uit het dorp  bij de lodge, zodat ook zij een inkomen kunnen krijgen. Samen zorgen ze ervoor dat u zich hier thuis voelt. Op het terrein vind u een traditioneel huis, met een lokaal mini-museum en in de omgeving hebben ze een biologische tuin en een vissenkwekerij. In de middag maken we een wandeling door het dorp, langs de school, de biologische groentetuinen en maken zo kennis met het dagelijkse Oegandese leven en de hartelijke bevolking.

 

Dag 8, maandag: Queen Elizabeth National Park

We trekken het Queen Elizabeth National Park weer in voor safari’s. In de ochtend beginnen we met de Kasenyi trail, waar een enorme diversiteit aan exotische vogelsoorten te vinden is. In de middag gaan we op een Launch Cruise over het Kazinga kanaal, waar we vanaf de boot de nijlpaarden zien luieren en het leven aan de rivieroevers aan ons voorbij zien trekken.

 

Dag 9, dinsdag: Bigodi Wetlands

Via Fort Portal rijden we naar de eindbestemming van vandaag. In Fort Portal brengen we een bezoek aan de markt en genieten we van een heerlijke lunch. Vervolgens gaan we door richting de moeraslanden van Bigodi. Dit kleine tropische natuurgebied wordt helemaal door de community onderhouden. Zij leiden u met plezier door het park dat maarliefst acht apensoorten telt. Vind u het interessanter om de lokale bevolking rond dit gebied te treffen? Dat kan ook, dan wandelt u door de dorpjes en ontmoet het lokale leven.

 

Dag 10, woensdag:  Chimpansee trekking Kibale Park

Een bijzondere dag vandaag. We gaan het Kibale Park in voor een chimpansee trekking van ongeveer twee tot drie uur. In dit park leven maarliefst 13 verschillende primaten, waarvan de chimpansees voor ons mensen de meest interessante zijn om te bewonderen. U loopt onder begeleiding van een ranger dwars door het oerwoud en gaat af op de geluiden en de voedselresten die deze apen achterlaten Als u geluk heeft, kunt u ze tot op enkele meters naderen. Geniet van het leven van deze dieren als ze spelen en van boom tot boom slingeren. Het blijft fascinerend deze soort te aanschouwen en de gelijkenissen met ons mensen te zien. Tijdens de trekking krijgt u uitleg over de chimpansees en hun gewoonten. Vanuit Kibale rijden we vervolgens  een stuk naar het noorden, op weg naar het laatste nationale park. Onderweg overnachten we in het stadje Hoima.

 

Dag 11, donderdag & dag 12, vrijdag: Hoima - Murchison Falls National Park

Als het mee zit kunnen we het stadje Hoima nog bekijken voor we vertrekken richting Murchison Falls National Park. Onderweg brengen we een bezoek aan de community van de Boomu women’s group, aan de rand van Murchison Falls. Een van de vrouwen van dit bijzondere project leidt ons rond en zorgt voor een prettige onderbreking van de reis. Doel van dit project is met name het verminderen van armoede en ondervoeding. Geniet hier van een lokale lunch die door de vrouwen is bereid.

Vervolgens rijden we het Murchison  Falls National Park in, één van de oudste nationale parken van Oeganda. Daar bewonderen we de circa 40 meter hoge waterval waarnaar het park vernoemd is. De kletterende waterval is prachtig, zelfs nog in de drogere seizoenen. De Nijlrivier stroomt van oost naar west door het park en heeft wilde watervallen en stroomversnellingen. Het park wordt door de rivier in tweeën gedeeld. Murchison Falls is door haar ligging aan de Nijl een van de groenste parken van Afrika. Vandaag gaan we naar de top van de waterval en genieten we van een mooi uitzicht over de omgeving. De volgende dag maken we een prachtige boottocht naar de 'voet van de waterval'. In en langs de Nijl leven zoals te verwachten flinke aantallen nijlpaarden, maar ook andere dieren en veel vogels zijn hier aanwezig. Op de steppegronden tussen de vele zijtakken van de Nijl leven veel meer dieren, zoals olifanten, giraffen, antilopen, buffels en leeuwen. Beide dagen maken we safari’s door dit schitterende park. We overnachten aan de rand van het park. 

 

Dag 13, zaterdag: Het noordelijke Soroti - Amecet project

Vandaag rijden we verder naar het noordwesten. Dit deel is armer dan het zuiden en ook veel droger. Lange tijd is het gebied onrustig geweest, met bendes die kinderen ontvoerden voor hun strijd. Ook nu zie je dat het veel minder ontwikkeld is. In dit deel komen meer moslims voor dan in het zuiden. Geniet van een lunch in Lira en bekijk het stadje. Aan het eind van de middag komen we aan in Soroti, een stadje met historische Islamitische architectuur. Hier hebben we een diner met een aantal mensen van het ‘Amecet project’.  Amecet betekent ´schuilplaats´ in  de lokale taal van noord/oost Oeganda. Het project  is opgezet vanuit de stichting Youth with a Mission, waar de Nederlandse Els van Teijlingen sinds 1997 in Oeganda voor werkt.  Zij werkte eerst met volwassen AIDS patiënten maar zag steeds meer kinderen die tussen wal en schip dreigden te raken. Dat was het moment om het Amecet werk te beginnen. Het eerste opvanghuis werd in 2001 geopend. We overnachten in Soroti.

 

Dag 14, zondag: Amecet project

Een dag van rust. In de ochtend is er gelegenheid een lokale kerkdienst bij te wonen. De rest van de dag is er voldoende mogelijkheid om het Amecet project uitgebreid te bezoeken.

 

Dag 15, maandag: Nyero Rock formaties -  Mbale, Joodse community

De reis gaat verder richting Mbale. Onderweg bezoeken we de Nyero Rock formaties. In dit gebied zijn verschillende prehistorische rotsschilderingen gevonden. Het meest toegankelijk zijn de schilderingen bij Nyero,deze bezoeken we. Daarna gaan we door naar de Joodse community bij Mbale. Laat je verwelkomen door deze kleine Joodse gemeenschap die hier al tijden leeft. We overnachten in Mbale.

 

Dag 16, dinsdag: Mbale - Jinja

Het einde van de reis nadert. Vanuit Mbale rijden we door naar Jinja. Een historische plaats waar velen op zoek zijn geweest naar de bronnen van de Nijl. Geniet onderweg van het landschap wat aan u voorbij trekt. In deze grote stad is van alles te zien en te beleven. In de middag is er gelegenheid om Jinja te verkennen en wat souvenirs te kopen.

 

Dag 17, woensdag:  Jinja – Kampala - Entebbe

Op de laatste dag van deze reis maken we een boottocht naar de bronnen van de Nijl. Vanaf Jinja legt de rivier een lange weg af (6700 km) tot in Egypte. Na  een bezoek aan de oorsprong van de Nijl rijden we naar Kampala. In de middag laten we u de hoogtepunten van deze chaotische hoofdstad zien. Het is een typische drukke Afrikaanse stad met een grote markt, verkeerschaos van lokale minibusjes en een aantal cultureel, historische plekken. Voordat we naar het vliegveld gaan voor de terugreis, heeft u nog even de gelegenheid u op te frissen in het hotel. Vervolgens een laatste busrit naar de luchthaven in Entebbe.

 

Dag 18, donderdag: Aankomst Amsterdam

We arriveren weer in Amsterdam waar we afscheid van elkaar nemen.

 

NB: De kwaliteit van de wegen is in Oeganda anders dan dat wij gewend zijn. Houdt er rekening mee dat de wegen niet altijd even goed begaanbaar zijn en dat dit soms tot vertragingen en programma wijzigingen kan leiden.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Oeganda 18 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam - Entebbe retour
 • Ruimbagage 23 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Verblijf op basis van volpension
 • Excursies en entreegelden volgens programma
 • Fooien
 • Engelssprekende gids en chauffeur tijdens de rondreis
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 399,-
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Visum
 • Vaccinaties
 • Souvenirs en overige eigen uitgaven

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Oeganda nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Voor een bezoek aan Oeganda worden vaccinaties aangeraden. Neem voor de laatste informatie over vaccinaties contact op met uw huisarts of GGD.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief