Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Spiritueel, gastvrij en gastronomisch Armenië

Groepsrondreis, Vliegreis

Ontdek op deze 10-daagse rondreis Armenië, de oudste christelijke natie ter wereld. In 301 werd het christendom de staatsgodsdienst in Armenië, eerder dan in welke regio ook. Op allerlei manieren is te merken dat het vroege christendom de Armeense cultuur heeft gevormd en tot bloei heeft laten komen. Al in de vroege Middeleeuwen ontstond er een rijk kloosterleven: kunstenaars, astronomen en theologen vonden er inspiratie en voedden zich met de rijke kennis die aanwezig was in de bibliotheken van de kloosters. Veel van de kerken en kloosters, vaak nog in gebruik, bezoeken we tijdens deze reis. Ervaar de spirituele  sfeer van deze sobere kloosters en kerkjes, waar de geur van wierook uw zintuigen prikkelt.

 

Tegelijk zult u zich ook overweldigd voelen door het prachtige landschap: 90 procent van het land ligt op 1000 meter hoogte! Met op de toppen van de bergen de kloosters en kerken. Cultuur en natuur gaan hand in hand: vaak staan de kerken en kloosters samen met hun omgeving op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De mysterieuze berg Ararat, met aan de voet van de berg het prachtige klooster Khor Virap, is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van het land. Deze oude vulkaan van 5137 meter met zijn eeuwig besneeuwde toppen ligt op de grens van Armenië, Turkije, Azerbeidzjan en Iran. Vanuit de hoofdstad Jerevan en veel andere plaatsen heeft u steeds weer zicht op de twee toppen van de berg, die dan ook het nationale symbool zijn van het land. De berg is vooral bekend omdat de Ark van Noach erop zou zijn geland na het zakken van de zondvloed.

 

De bevolking is trots op haar cultuur, identiteit en… uitermate gastvrij! Armeniërs zijn vriendelijk en gemoedelijk. Er heerst bepaald geen ‘haastcultuur’ en ze gaan graag met u in gesprek. We gaan op deze reis ook eten bij een familie thuis. Ze zullen u koninklijk ontvangen, want voor Armeniërs is het van groot belang om uitgebreid en plezierig te tafelen en een goed gesprek te voeren. Proef van de vele gerechten met abrikozen — Armenië is het land van de abrikoos! — in zoete en hartige gerechten. Geniet van de heerlijk gekruide groentegerechten, zoals met geitenkaas gevulde aubergine of gevulde wijnbladeren. En ontdek de Armeense wijn! Verder hebben we een ontmoeting, onder het genot van thee en zelfgebakken gebak en koekjes, bij een Molokaner-gemeenschap. Deze vegetarische levende christenen zijn in de 16e eeuw uit Rusland gevlucht en hebben lange tijd afgezonderd geleefd.

 

Bijzonder is ook de Armeense liturgische muziek, waarbij de woorden niet zozeer een reproductie zijn van het Evangelie maar een vertolking van de gevoelens die het oproept. We luisteren naar een concert van een professioneel vijfstemmig kwintet, dat zal optreden in de bovengrot van het Klooster van Gehgard, net onder de hoofdstad Jerevan. U komt er oren en ogen tekort, want dit middeleeuwse klooster is een hoogtepunt van de Armeense architectuur en heeft een zeer bijzondere akoestiek!

 

Natuurlijk staan we ook stil bij de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Ottomanen zijn vermoord. We bezoeken het Genocidenmonument en -museum, Tsitsernakaberd, waar u een uitgebreide uitleg en rondleiding krijgt.

 

Deze bijzondere reis naar ‘oude grond’ zal diepe indruk op u maken en u lang bijblijven!

 

Van dag tot dag

Dag 1

Heenreis naar Armenië

Met een overstap in Kiev vliegen we vandaag van Amsterdam naar Jerevan. Na een late aankomst brengt de transfer ons naar het hotel in het centrum van de hoofdstad van Armenië. Overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 2

Ontdek de historische stad Jerevan

We nemen ruim de tijd voor een typisch Armeense ontbijt. Vanwege de late aankomst vertrekken we vandaag rond 12.30 uur om Jerevan te ontdekken. Deze stad heeft een eeuwenlange geschiedenis, die teruggaat tot de 8e eeuw voor Christus! Mensen zijn er rustig en vriendelijk en je zult je er meteen op je gemak voelen. We gaan naar het gezellige Plein van de Republiek, met de grote fontein waarvan het water beweegt en van kleur verandert op de maat van de muziek die ten gehore wordt gebracht. Vervolgens naar het Cascade complex waarvandaan u naar het Victory Park wordt gebracht en waar u een prachtig uitzicht heeft over de stad. Na de lunch bezoeken we het indrukwekkende Genocidemuseum, ter herinnering aan de 1 tot 1,5 miljoen Armeniërs die werden gedood in de nadagen van het Ottomaanse rijk en de pogroms aan het einde van de 19e eeuw.

 

Dag 3

Khor Virap en de Araratvallei

Na het ontbijt rijden we door de Araratvallei met de vele abrikozenboomgaarden naar het klooster van Khor Virap, aan de voet van de berg Ararat. Volgens de overlevering heeft Koning Tiridates IV Sint Gregorius de Verlichter daar dertien jaar in een put gevangen gehouden. Nadat Gregorius de koning had genezen, bekeerde deze zich in 301 tot het christendom, dat daarmee de staatsgodsdienst werd. In de 7e eeuw werd er op het plek van de put een kerk gebouwd en in de eeuwen daarna het klooster. Je kunt de ondergrondse kerker bekijken waar Gregorius verbleef. Geniet ook van het uitzicht op de imposante berg!

 

Op zoek naar het Noravank-klooster

We vervolgen onze weg door een ruig bergachtig gebied. Vervolgens gaan we (op zoek) naar het Noravank-klooster, dat in de 13e eeuw is gesticht. Dit prachtige complex ligt zo verborgen tussen de steile rotswanden, dat je het pas ziet als je er vlakbij bent. Een heel bijzondere gewaarwording! Aan het einde van de dag komen we aan in Goris. Dit stadje (22.000 inwoners) ligt tussen de groene heuvels met indrukwekkende, geel-rode rotsformaties. Het heeft de mooiste architectuur van Armenië en is beroemd om de middeleeuwse rotswoningen, die in de zachte rotsen zijn uitgehouwen. Diner en overnachting in het hotel in Goris.

 

Dag 4

Grottendorp Khndzoresk

Na het ontbijt rijden we per bus door een ruig landschap naar het dorp Khndzoresk in het zuidoosten van Armenië. Dit grottendorp is meer dan 1000 jaar oud en bestaat uit zo’n 400 grotten die tot in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw werden bewoond. Een 160 meter lange en 63 meter hoge hangbrug verbindt dit oude grottendorp met de huidige dorpskern aan de andere kant van de kloof Khor Dzor. De bewoners van het dorp hebben deze brug eigenhandig en zonder gebruikmaking van machines gebouwd!

 

Met de langste kabelbaan ter wereld naar Tatev

Vervolgens gaan we naar het Tatevklooster, dat op een plateau aan de rand van de diepe kloof van de rivier Vorotan staat. Dit versterkte klooster uit de 9e eeuw was dus altijd moeilijk te bereiken! Sinds 1910 overspant een moderne kabelbaan de kloof, de langste ter wereld (5,7 km). Met een snelheid van 37 km per uur brengt de baan u in 11 minuten van het dorp Halidzor naar het klooster. Er is alle tijd voor de bezichtiging van dit kloostercomplex met drie kerken, dat in de vroege Middeleeuwen een belangrijk spiritueel centrum en universiteit was. Hier doceerde onder anderen de geleerde en miniatuurschilder Grigor Thatevats. Diner en overnachting in het hotel in Goris

 

Dag 5

Vergaap je aan de Armeense Stonehenge

Na het ontbijt vertrekken we uit Goris. We reizen over de Selimpas, die vroeger onderdeel was van de Zijderoute, die van de klassieke Oudheid tot de late Middeleeuwen de belangrijkste (handels)verbinding was tussen Oost en West. Je ziet er dan ook veel karavanserai, overnachtigsherbergen, voor de handelskaravanen. We bezoeken de goed bewaarde Selim-karavanserai. Je kunt daarvandaan ver kijken naar de omliggende bergen. Onderweg stoppen we ook bij Zorats Karer (of Karahunge), een verzameling van meer dan 200 basaltstenen. Het wordt ook wel de Armeense Stonehenge genoemd en is net zo spectaculair! Vervolgens gaan we naar Noratus en de begraafplaats met een grote hoeveelheid khachkars voor een korte fotostop. Een khachkar is een Armeense kruissteen gedecoreerd met rozetten, vlechtwerk en verschillende motieven.

 

We rijden verder naar het op 1900 meter hoogte gelegen Sevanmeer, de parel van Armenië. Afhankelijk van de stand van de zon kleurt dit meer van diepblauw naar smaragdgroen. Diner en overnachting in Sevan.

 

Dag 6

Op bezoek bij de Molokaner-gemeenschap

De dag begint met een bezoek aan het hooggelegen Sevanavank klooster om van het uitzicht op het meer te genieten. Dan vertrekken we naar het natuurpark Dilidzjan. Dit groene deel van de Kaukasus-gebergte wordt ook wel klein Zwitserland genoemd vanwege het landschap en de gezonde berglucht. Het gelijknamige en gezellige stadje Dilidzjan was vroeger een kuuroord. Nu is het een geliefde stad voor kunstenaars, schrijvers, filmers en musici. In de bossen staat het 13-eeuwe klooster Haghartsin. We gaan ook naar het kleine dorp Fioletovo, waar u zich in de 19e eeuw waant. Het is een dorp met onverharde wegen en huizen met houten balkons. De bevolking bestaat grotendeels uit van oorsprong Russische christenen, die altijd geïsoleerd hebben geleefd. Na de wandeling bent u uitgenodigd bij mensen thuis voor thee en huisgemaakte gerechtjes. We keren terug naar het hotel in Jerevan voor het diner en de overnachting..

 

Dag 7

Vrije dag in Jerevan

Na het ontbijt kunt u naar de zondagsviering of een lokale kerkdienst bijwonen. De rest van de dag bent u vrij om Jerevan verder te ontdekken. U kunt winkelen, op een terrasje vertoeven of in een van de vele parken uitrusten. Ook kunt u lekker zwemmen in het zwembad bij het hotel.

Optioneel kunt u in de avond een zang en dans voorstelling bijwonen van het Armeens ensemble Tatul Altunyan. Diner en overnachting in het hotel in Jerevan.

 

Dag 8

Excursie naar Echmiadzin

Na een goed ontbijt gaan we op weg naar Echmiadzin, de residentie van de patriarch van de Armeens-apostolische kerk. We bezoeken er de Kathedraal van Echmiadzin, die vroeger de Heilige Moeder Godskerk heette. Deze kathedraal is in 618 gebouwd op de fundamenten van een kerk die tussen 301 en 303 door Gregorius de Verlichter is gebouwd. We bezoeken ook de prachtig bewaarde 7e-eeuwse kerk van Sint Hripsime. Tot slot bezichtigen we de ruïnes van de 7e-eeuwse Paleiskerk van Zyartnots. Op de terugweg naar Jerevan stoppen we bij een lokale fruitmarkt, waar je een overvloed aan fruit en groente zult aantreffen. Voordat we terugkeren naar het hotel gaan we naar een brandy fabriek. We krijgen een rondleiding over en een proeverij van echte Armeense brandy. Diner en overnachting in het hotel in Jerevan

 

Dag 9

Lunch bij Armeense familie

Na het ontbijt gaan we op weg naar het plaatsje Garni, bekend om de Romeinse tempel en thermen. We bezichtigen kort de Romeinse tempel Garni. Vroeger werd beweerd dat het hier een tempel betreft uit de 1e eeuw die aan de zonnegod Mithras was gewijd. Maar na onlangs verrichtte opgravingen wordt vermoed dat het gaat om een in 175 opgericht mausoleum voor de Armeens-Romeinse koning Sohaemus. We lunchen bij mensen thuis en je kunt zien hoe ze het Armeense brood ‘lavash’ bakken: plat en zacht brood van alleen water, bloem, zout en een beetje olijfolie. Na deze uitgebreide lunch bezoeken we het Geghardklooster, zo’n 40 kilometer ten zuidoosten van Jerevan. Met de bouw van dit kloostercomplex is in de 7e eeuw begonnen en het heeft zo’n 5 eeuwen geduurd voordat het zijn huidige vorm kreeg. Ervaar hoe het omringende natuurlijke landschap, aan de ingang van de Boven-Azatvallei en het klooster, een geheel vormen! Het klooster en de vallei zijn dan ook in 2000 aan de Werelderfgoedlijst van Unesco toegevoegd. In het klooster woon je een concert bij van een meerstemming kwintet dat liturgische en folkloristische muziek ten gehore brengt. In jeeps rijden we naar de Symphony of Stones, rotswanden met goed bewaard gebleven basaltkolommen, uitgesneden door de rivier de Goght. U kijkt uw ogen uit! Terug in Jerevan brengen we nog een bezoek aan het manuscriptenmuseum Matenadaran met de grootste en meest unieke verzameling Armeense manuscripten. Vanavond is alweer onze laatste avond in Jerevan en we sluiten deze avond af met een heerlijk afscheidsdiner met live muziek.

 

Dag 10

Terugreis Jerevan - Amsterdam (met overstap)

We staan vroeg op! Na het ontbijt volgt de transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Armenië 10 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam-Jerevan v.v. met Ukraine Int. Airlines incl. brandstoftoeslag en taxes
 • Bagage 20 kilo
 • Transfer luchthaven – hotel retour
 • Vervoer per comfortabele touringcar tijdens de rondreis
 • Overnachtingen in een tweepersoonskamer
 • Volpension (snack i.p.v. lunch op dag 2)
 • Engelssprekende gids
 • Entreegelden
 • Fooien
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 225,-
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • U betaalt eenmalig poliskosten ad € 5,50 bij het afsluiten van een of meerdere verzekeringen

Overige informatie

 • Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.

 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.

 

Hotelinformatie

Onder voorbehoud van wijzigingen

 

Oktober:

Royal Plaza Hotel in Jerevan

Mina Hotel in Goris

BW Bohemian Resort in Sevan

 

Vluchtschema bij vertrek op 08-10-2018 (onder voorbehoud van wijzigingen):

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

8 oktober 2018

Amsterdam

Kiev

PS 102

13.15 uur

17.05 uur

8 oktober 2018

Kiev

Yerevan

PS 611

20.10 uur

23.50 uur

17 oktober 2018

Yerevan

Kiev

PS 612

05.50 uur

07.50 uur

17 oktober 2018

Kiev

Amsterdam

PS 101

09.50 uur

11.55 uur

 

De kennismakingsbijeenkomst van de reis met vertrek op 08-10-18 is op zaterdag 29 september.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief