Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Georgië, een andere wereld

Groepsrondreis, Vliegreis

Een andere wereld

Iedere bestemming heeft zijn Verhaal. Zo ook fascinerend Georgië waar het Verhaal van de Vroeg-Christelijke kerk voor u gaat leven. Ver weg in de Kaukasus op de scheidslijn tussen Europa en Azië ligt Georgië. Een prachtig en uniek land waar elke gast als ‘een geschenk van God’ ervaren wordt. Een land van tegenstellingen; niet in woorden te vatten, maar om zelf te ervaren! Georgië, bezaaid met oude kerken en kloosters, wankelend op ruige bergtoppen, idyllische dorpen en bijzondere plekken waar de geur van wierook alle zintuigen prikkelt. En weet u dat Georgië de oudste wijn producerende regio ter wereld is?

 

Georgië: een beetje Europa, een beetje Azië. Maar vooral een eigenzinnig land dat ’t liefst zichzelf is. Georgië, als u toe bent aan een andere wereld!

Programma

Dag 1, vrijdag: Amsterdam – Tbilisi (met overstap)

Vanuit Amsterdam vliegt u, met een overstap in Istanbul, naar Tbilisi waar u rond middernacht aankomt. Transfer naar uw hotel voor de eerste overnachting.

 

Dag 2, zaterdag: Tbilisi

Stad van contrasten….

Na een verlaat ontbijt gaat u op verkenning door de levendige Georgische hoofdstad Tbilisi, startend op het Metekhi plateau bij de gelijknamige kerk vanwaar u een mooi uitzicht hebt op de oude stad, het Narikhala fort en de rivier Mktvari. U zulkt zich verbazen over de architectuur van deze levendige en bruisende stad: beelden, kerken, paleizen in de middeleeuwse, neo-classistische stijl versus hypermoderne gebouwen als het futuristische theater en de Brug van de Vrede, die is verlicht met duizenden led-lampjes!

 

Tbilisi (betekent warm) is gebouwd op zwavelhoudende warmtebronnen. Een bezoek aan de badhuizen waar de typische geur van zwavel hangt, ontbreekt dan ook niet. Vervolgens wandelt u door gezellige, geplaveide straatjes naar de Sioni kathedraal, een Georgisch-Orthodoxe kathedraal, gewijd aan het Hoogfeest “Ontslapen van de moeder Gods”. De naam Sioni is afgeleid van de berg Sion in Israël. In Georgië is het een traditie om kerken te vernoemen naar plaatsen in het Heilige Land. Tevens bekijkt u de Anchiskhati basiliek, de oudste kerk van Tbilisi. Deze prachtige zadeldakbasiliek staat bekend om zijn klokken. Het was de enige plaats waar, tijdens de Arabische overheersing, kerkklokken geluid mochten worden.

Tenslotte wandelt u over Rustaveli Avenue, vernoemd naar de bekende Georgische dichter Shota Rustaveli,  met tal van fraaie gebouwen naar het Janashia State museum met een mooie collectie Colchis sieraden en een interessante tentoonstelling over de Sovjettijd.

 

Dag 3, zondag: Holly Trinity kerk – Vrije middag

Vandaag is het zondag. ’s Morgens kunt u een dienst bijwonen in de Holly Trinity kerk oftewel de Sameba kathedraal, de belangrijkste kerk in Georgië die symbool staat voor het “nieuwe” Georgië. Deze kerk is in 2004 gebouwd ter gelegenheid van de 2000ste verjaardag van het christendom en de onafhankelijkheid van de Georgische kerk. Na afloop van de dienst is er gelegenheid om de priester te ontmoeten. Een bijzondere ervaring.

De rest van de dag is ter vrije besteding.

 

Dag 4, maandag: Tbilisi – Jvari – Mtskheta – Kazbegi – Gudauri

Jvari kerk

Het Verhaal van de vroeg-Christelijke kerk gaat vandaag echt voor u leven. U begint met een bezoek aan de op de Unesco-erfgoedlijst geplaatste, 6e eeuwse in kruisvom gebouwde, Jvari kerk; een voorbeeld van de eerste Georgische kerkarchitectuur. Het Verhaal gaat dat op deze plek St. Nino een aantal eeuwen eerder een houten kruis plaatste en op er begon met het prediken van het Evangelie. Geniet ook van het prachtige uitzicht over de vallei waarin Mtskheta en de Mtkvari-rivier liggen.

 

Mtskheta

Dan gaat u naar Mtskheta, de voormalige hoofdstad van Georgië, ook wel de “Heilige stad” genoemd. Mtskheta is het religieuze hart van Georgië. In deze plaats werd rond 327 het Christendom tot officiële religie van het koninkrijk Georgië uitgeroepen. Mtshketa heeft altijd haar rol als spirituele hoofdstad van Georgië weten te behouden.

Uiteraard bezoekt u ook de prachtige, ommuurde Svetitskhoveli kathedraal die is gebouwd op de plek waar St. Nino, in de 4e eeuw de brengster van het christendom in Georgië, een kerk bouwde. Volgens de overlevering is hier het bovenkleed van Jezus begraven. De Svetitskhoveli-kathedraal is nu nog altijd het decor voor belangrijke ceremonies van de Georgisch-orthodoxe kerk.Tevens bezoekt u het Samtrovo klooster, een vrouwenklooster van de heilige Nino van Georgië orde.

 

Kazbegi

U vervolgt uw weg naar het noorden over de Georgian Military Highway, de historische verbindingsweg met Rusland, via de hooglanden van Kazbegi naar Gudauri. En als u geluk heeft, kunt u de Kazbek, de slapende vulkaan op 5047 meter hoogte aanschouwen.

U overnacht in Gudauri, een bekende wintersportplaats.

 

Dag 5, dinsdag: Gudauri – Ananuri – Gori - Akhaltsikhe 

U rijdt richting Karti, de agrarische regio van Georgië, rijk aan archeologische opgravingen en culturele monumenten. Onderweg maakt u een stop bij het aan een stuwmeer gelegen Ananuri kloostercomplex waar u prachtige fresco’s bekijkt. Vervolgens naar Gori, de geboorteplaats van Joseph Stalin. Hier bezoekt u het gelijknamige museum waar onder meer het originele familiehuis en Stalin’s gepantserde treinwagon te zien zijn. Het museum heeft een grote collectie en is zowel interessant als controversieel. Tot slot naar Uplistsikhe, ooit een halteplaats op de Zijderoute en een van de oudste steden van Georgië; meer dan 3000 jaar oud. Zelfs de basiliek en het theater zijn in de rotsen uitgehakt. Het prachtige uitzicht op de stad, de omliggende vallei en de kabbelende rivier doet de lange klim naar boven over trappen en rotsen helemaal vergeten.U overnacht in Akhaltsikhe.

               

Dag 6, woensdag: Vardzia

Deze dag staat volledig in het teken van een bezoek aan de grotstad Vardzia, een uniek uit de rotsen gehouwen stad, gesticht door Koningin Tamar in 1185. Het is een prachtige, unieke en bijzondere plek waar het heerlijk toeven is. Vardzia groeide destijds uit tot een belangrijk politiek, cultureel en religieus centrum van Georgië. Samen met uw gids gaat u op ontdekkingstocht. Een wandeling van ruim twee uur toont u deze indrukwekkende stad, die uw bezoek meer dan waard is: de kerk, een troonzaal, verborgen tunnels en ingenieuze irrigatiesystemen. Onder voorbehoud bezoekt u ook het nonnenklooster voor een ontmoeting met de zusters.

 

Dag 7, donderdag: Kutaisi

U verlaat Akhltsikhe en reist verder richting de oude hoofdstad van Georgië, Kutaisi, waar u op ontdekking gaat.

 

Gelati-klooster

Allereerst naar het bekende Gelati-klooster, centrum van cultuur, religie en filosofie.  Het was Koning David de Bouwer die rond 1100 ter ere van zijn overwinning op de Turken, begon met de bouw van dit klooster en de academie. Vandaag de dag is alleen het klooster nog in gebruik, dat op de Unescowerelderfgoedlijst staat. Het is vooral bekend om zijn mooie collectie mozaïeken en muurschilderingen.

 

Bagrati-kathedraal

Vervolgens naar de Bagrati kathedraal, die als één van de mooiste monumenten van de Georgische architectuur wordt beschouwd. Het is een 11e eeuwse kathedraal gebouwd in opdracht van koning Bagrat III. In 2001 werd de Georgisch Orthodoxe kerk eigenaar van deze kathedraal, die nu nog steeds dienst doet als belangrijk pelgrimsoord. Er worden regelmatig erediensten gehouden.

 

Motsameta klooster

Tot slot een bezoek aan het Motsameta klooster. De geschiedenis van dit klooster gaat terug tot de 4e eeuw. Het ligt spectaculair op een klif bij de rivier de Tskhaltsitela. Hier proeft u nog de smaak van het ware kloosterleven; geïsoleerd en nog niet zo toeristisch.

 

Geniet ‘s avonds van een heerlijke wandeling door het centrum van Kutaisi. En als de gelegenheid zich voor doet, proeft u dan eens het lekkere “Khachapuri”, een kaasbrood volgens typisch Georgisch recept.  

 

Dag 8, vrijdag: Grotten van Prometheus

Uw laatste excursiedag in Georgië, die voert naar een van de grootste Karst grotten in Europa, de Prometheus grot, vernoemd naar Prometheus. Het Verhaal gaat dat hij hier vastgeketend op de berg Khomeli heeft gezeten. De grotten zijn indrukwekkend. Door een stelstel vol stalactieten en stalagmieten wandelt u door de zalen; hoog, druipend van water en verlicht. Prachtige, steeds veranderende kleuren komen u tegemoet. Bijzonder om te mogen zien.

 

Dag 9, zaterdag : Tbilisi – Amsterdam (met overstap)

Transfer naar de luchthaven van Tbilisi en terugvlucht via Istanbul naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Istanbul – Tbilisi met Turkish Airlines  
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 30 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 8 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Engels- of Duitssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 240,- (vertrek mei en september) en 230,- (vertrek oktober)
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 • Uw paspoort dient bij terugkomst van uw reis nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met uw huisarts of GG&GD.

 

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

 

Vluchtschema vertrek 13 september 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
13 september 2019 Amsterdam Istanbul TK 1962 12.30 uur 16.50 uur
13 september 2019 Istanbul Tbilisi TK 380 19.30 uur 22.45 uur
           
21 september 2019 Tbilisi Istanbul TK 381 06.05 uur 07.30 uur
21 september 2019 Istanbul Amsterdam TK 1961 08.50 uur 11.35 uur

 

Vluchtschema vertrek 13 september 2019 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
18 oktober 2019 Amsterdam Istanbul Tk 1962 12.30 uur 16.50 uur
18 oktober 2019 Istanbul Tbilisi TK 380 19.30 uur 22.45 uur
           
26 oktober 2019 Tbilisi Istanbul TK 379 10.40 uur 12.05 uur
26 oktober 2019 Istanbul Amsterdam TK 1953 15.10 uur 17.45 uur

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 13 september staat gepland voor zaterdag 17 augustus

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 18 oktober staat gepland voor zaterdag 28 september

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief