Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Natuurlijk Israël

Groepsrondreis, Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Beleef natuurlijk Israël met verblijf in kibboets

Ontdek de sublieme schoonheid van de natuur op deze 11-daagse rondreis door Israël. Laat je verrassen door het rijke en gevarieerde landschap en klimaat in dit kleine land, dat je per auto in 7 of 8 uur kunt doorkruisen! Je zult je verwonderen over de rijkdom aan flora en fauna in de droge Negev-woestijn, een van de mooiste woestijnen ter wereld. Je ziet er ravijnen, watervallen en bronnen. We bezoeken er de kibboets Sde Boker waar de bewoners voornamelijk leven van land- en wijnbouw. Hier staat ook het huis van Ben Gurion, oprichter en eerste minister-president van Israël. Het huis, dat na zijn dood onveranderd is gebleven, zul je bezichtigen. Vanaf het Ben Gurion-monument, waar hij en zijn vrouw Paula begraven liggen, heb je een prachtig uitzicht op de 120 kilometer lange vallei de Wadi Zin.  Opvallend is de rijke flora en fauna in dit droge landschap: palmen, acacia’s, gieren, kamelen. Ein Avdat is ook een belangrijke Bijbelse plaats. De eerste christelijke monniken woonden er in de grotten. We bezoeken ook een van de bronnen van de Jordaan, in het uiterste noorden gelegen. Hier maken we een mooie wandeling in een prachtig stukje natuur!

 

Natuurlijk ga je tijdens deze reis ook naar belangrijke Bijbelse plaatsen, zoals het Oude Jeruzalem, met onder meer de Klaagmuur waar je een Bar Mitswa-viering kunt meemaken: het feest dat wordt gevierd wanneer een joodse jongen 13 jaar wordt en voor het eerst uit de Thora mag voorlezen. We treden ook in de voetsporen van Jezus. We wandelen over de Olijfberg met de eeuwenoude olijfbomen en de tuin Getsemané aan de voet van deze berg, waar Jezus bad in de nacht voor zijn kruisiging. We lopen over de Via Dolorosa, waar Jezus zijn laatste tocht liep. We slaan uiteraard ook Betlehem niet over, waar we de Geboortekerk en de daaronder gelegen Geboortegrot bezoeken. En in Nazareth bezoeken we onder meer de Basiliek van de Annunciatie, die is gebouwd op de plaats waar de engel Gabriël aan Maria verscheen. Verder lopen we een stukje van de Gospeltrail. Dit pad beginnen we bij de berg Kedumim, iets ten zuiden van Nazareth, waar een woedende menigte Jezus vanaf wilde gooien na een preek in de synagoge. We vervolgen de route over mooie heuvels en door groene bossen.

 

Prettig aan deze reis is dat je een aantal dagen in de kibboets Ein Harod in de Harod-vallei verblijft. Deze kibboets ligt op een prachtige plek, niet ver van het Meer van Galilea. Je kunt er genieten van de natuur en tegelijk het dagelijks leven van de bewoners van heel dichtbij meemaken. Zo heb je op deze onvergetelijke reis niet alleen contact met de natuur maar ook met de lokale bevolking, op een heel alledaagse en prettige manier!

Programma

Dag 1, maandag

Heenreis Amsterdam - Tel Aviv

Vlucht Amsterdam-Tel Aviv (al dan niet met overstap). Transfer naar uw accommodatie in de Negev, kibboets Mashabim.

Diner en overnachting.

 

Dag 2, dinsdag

Bloemen in de Negev-woestijn

Na het ontbijt rijden we door de Negev-woestijn.  Bezoek aan Sde Boker, de kibboets waar Ben Gurion en zijn vrouw Paula woonden. Hun huis is onveranderd gelaten en een bezichtiging waard!  In het nabijgelegen museum is een doorlopende expositie over Ben Gurion en de kibboets. Het dorp leeft met name van de landbouw, in lijn met Ben Gurions streven om van de woestijn vruchtbare grond te maken. Vanaf het Ben Goerion-monument, waar hij en zijn vrouw begraven liggen, heb je een prachtig uitzicht op de woestijn en het 120 kilometer lange  rivierdal Nahal Zinn. Meestal is het dal droog, maar het kan zo maar gebeuren dat de bedding vol water stroomt.

 

De oase van Ein Avdat

Ook maken we een mooie wandeling in het nationaal park Ein Avdat in de Negev-woestijn. Het landschap is indrukwekkende met steile rotswanden van wit kalksteen, kraters, steppen en doorwaadbare plaatsen (wadi’s). Opvallend is de rijke flora en fauna: palmen, acacia’s, pistachebomen, gieren, vossen, kamelen en zelfs luipaarden leven hier. Bij Ein Avdat mondt de rivier de Zinn uit in een ijskoude poel water. Dit zorgt midden in de woestijn voor een heel bijzondere vegetatie! Veel dieren komen hier in de vroege morgen drinken van het frisse water. Verder bezoeken we opgravingen van de oude Nabatese stad Avdat. Je vindt er resten van woningen, kerken en badhuizen. Op een half uurtje verder rijden, ligt de krater van Ramon (Makhtesh Ramon), een van de grootste kraters ter wereld! Een prachtig uitzichtpunt.

 

Diner en overnachting.

 

Dag 3, woensdag

Drijven op het zoute water van de Dode Zee

Na het ontbijt vertrekken we met de bus richting Jeruzalem. De eerste stop is bij Ein Bokek, een badplaats en kuuroord aan de Dode Zee, in de Bijbel ook wel de Zoutzee of de Woestijnzee genoemd. Drijven op het zoute water van dit meer is een belevenis op zich en bovendien een weldaad voor je huid! Je bevindt je op het diepste punt ter aarde en kunt al dobberend uitkijken over Jordanië. Daarna bezoek je de burcht Massada, die koning Herodes in 40 voor Christus voor zichzelf heeft laten bouwen. De gids vertelt je het bijzondere verhaal over Herodes en zijn vlucht naar deze burcht, hoog boven de Dode Zee.

 

Wandeling naar de Shulamit-waterval

Bij Engedi, een kloof in een kalkrotswand, maak je een wandeling naar de Shulamit-waterval, ook wel de bron van David. David verborg zich hier in een van de vele natuurlijke grotten voor Koning Saul, die uit jaloezie David wilde doden, zo vertelt het verhaal in het Oude Testament. Het was hier dat David de kans kreeg om Saul te doden, dat niet deed maar slechts een stuk uit Sauls mantel sneed. Daarna rijden we verder noordwaarts en zien bij Qumran nog de rots, waar een herdersjongen in 1952 enkele van de Dode Zeerollen heeft gevonden. Tenslotte rijden we door naar Jeruzalem.

 

Diner en overnachting in het hotel Jeruzalem

 

Dag 4, donderdag

Wandelen door de Oude Stad

Als het kan gaan we eerst naar het Tempelplein, met de Rotskoepel en de Al Aqsa Moskee. Vervolgens kun je bij de Klaagmuur een Bar Mitswa-viering bijwonen. Deze gebeurtenis wordt groots gevierd, en je kunt je gerust onder de feestvierders mengen! Na de viering wandelen we samen door de Joodse wijk. Buiten de muur bezoeken we de Sint Petrus in Gallicantu (of: de Kerk van het Hanegekraai), waar volgens de overlevering Petrus tot driemaal toe Jezus verloochend heeft. We bezoeken ook het Cenakel met de zaal van het Laatste Avondmaal en het Graf van koning David. Daarna lopen we terug naar de Oude Stad. Daar kun je door de Cardo wandelen, de typisch Romeinse hoofdstraat, die bestaat uit winkels tussen twee zuilenrijen. Het is een gezellige straat met leuke winkeltjes. Tot slot gaan we nog naar de Graftuin. Al met al een echte loopdag. Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 5, vrijdag

Bezoek aan het Holocaustmonument Yad Vashem

In de middag gaan we naar West-Jeruzalem. Na de vier meter hoge Menora (joodse kandelaar) voor de Knesset te hebben bekeken, bezoeken we het indrukwekkende Yad Vashem museum. Dit officieel door de staat Israël opgerichte museum herdenkt de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van Joden. Teksten, foto’s, interviews en films op kleine en grote schermen geven een beeld van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt uitgebreid de tijd om dit museum te bezichtigen.

 

Geboortekerk in Betlehem

Na de lunch gaan we met de bus naar Betlehem, dat zo’n negen kilometer ten zuiden van Jeruzalem ligt. Eerst bezoeken we naar de Geboortekerk, die rond 334 is gebouwd — en na de een verwoestende brand in 565 opnieuw — op de plaats waar Jezus geboren moet zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren ster met veertien punten. Om naar binnen te gaan, moet je bukken: om de kerk te beschermen voor aanvallen hebben kruisvaarders de hoofdingang zodanig dichtgemetseld dat alleen een lage doorgang open bleef. Op deze manier konden ruiters te paard of met een kameel de kerk niet aanvallen. Het gebouw bestaat uit meerdere ruimtes, waaronder ook een Grieks-orthodox klooster, de rooms-katholieke Sint Catharinakerk en verschillende grotten. Verder gaan we  ook naar de Herdersvelden van Beit Sahur. Aan het einde van de middag gaan we  nogmaals naar de Klaagmuur om het begin van de Sabbat mee te maken. Je zult zien dat Joden al zingend en musicerend de trappen van de Joodse wijk afdalen  op weg naar de Klaagmuur. Een ervaring die je niet snel zult vergeten!

Diner en overnachting in het hotel Jeruzalem.

 

Dag 6, zaterdag

Wandeling van de Olijfberg naar de Heilig Grafkerk

Na het ontbijt rijden we naar de Olijfberg, een bergrug ten oosten van de stad. Vanaf de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad. Vervolgens wandelen we naar beneden en komen we langs Getsemané, de plaats waar Jezus werd overgeleverd aan de Romeinen. Via de Leeuwenpoort kom je de Oude Stad binnen en zie je het badhuis Betesda, waar Jezus met badwater de lamme genas. Ook kom je langs de kerk van Sint Anna, gebouwd op de geboorteplek van Maria. Daarna volg je een deel van de Via Dolorosa, waarlangs Jezus naar Golgotha is gevoerd. Je wandelt tot aan de Heilig Grafkerk, die is gebouwd op de plek waar Hij vermoedelijk is begraven.

Na de lunch rijden we door de Jordaanvallei richting het Meer van Galilea. Onderweg stoppen we bij de bron bij Qasr el Yahud, waar Jezus zou zijn gedoopt. Tot slot rijden verder naar de kibboets Ein Harod in de Harod-vallei. De prachtig gelegen kibboets beschikt over een olympisch buitenzwembad, paardenstallen en een melkveebedrijf met koeien en schapen.

Diner en overnachting in Ein Harod.

 

Dag 7, zondag

Ontspannen in natuurpark Gan Gashelosha

De ochtend is vrij te besteden. In de middag kun je ontspannen in het natuurpark Gan Hashelosha, ten zuiden van het Meer van Galilea. Je kunt er heerlijk zwemmen in de warmwaterbronnen! Schrik niet als vissen aan je tenen komen knabbelen…Terugrit door het mooie Gilboagebergte.

Diner en overnachting in Ein Harod.

 

Dag 8, maandag

Stilte op het Meer van Galilea

Na het ontbijt rijden we naar het Meer van Galilea. We maken een boottocht, zodat je ten volle kunt genieten van de stilte op het water. Dan bezoek je de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus zijn openbare optredens begon. Hij sprak er de beroemde Bergrede, een oproep tot liefde in plaats van geweld. Vervolgens lopen we door de velden naar Tabgha. Daar speelde zich het verhaal van de broodvermenigvuldiging af: Jezus voedde hier vijfduizend mensen met vijf broden en twee vissen. Daarna gaan we naar het iets verderop gelegen Kafarnaüm, dat letterlijk ‘het dorp van compassie en troost’ betekent. In dit kleine stadje woonde Jezus een deel van zijn leven en predikte in de oude synagoge, waarvan de restanten te zien zijn, evenals het huis van zijn discipel Petrus. Op het opgravingterrein kun je mozaïeken vinden, een oliepers, een fries met Davidster en mooie zuilen. Het stadje ligt prachtig aan het meer.

 

Bronnen van de Jordaan

Na de lunch gaan we naar het uiterste noorden van Israël, waar verschillende bronnen van de Jordaan zijn. U maakt er een wandeling bij Banjas, ook wel Caesarea Filippi genoemd, een stad die in het evangelie  een belangrijke rol speelde. Je wandelt er langs de Banjas richting de waterval. Een prachtig stukje natuur. Daarna rijd je terug naar de accommodatie.

Diner en overnachting in Ein Harod.

 

Dag 9, dinsdag

Lopen over het Gospeltrail

Je rijdt per bus naar Nazareth, waar je kunt wandelen door de smalle straatjes van het stadje waar Jezus opgroeide. Bezoek de Basiliek van de Annunciatie die staat op de plaats van de grot waar, volgens de Bijbel, de engel Gabriël aan de Maagd Maria verscheen. Niet ver daarvandaan ligt het Internationale Centrum van Maria van Nazareth (Mary of Nazareth International Center) dat belangrijke onlangs ontdekte overblijfselen beschermt van een gezinsonderkomen, mogelijk dat van Maria en Jozef.

Na de wandeling door de stad zet de bus je af op een plek net onder Nabi Shuaib en de Horens van Hittin. Hiervandaan wandel je over de Gospeltrail een mooie route langs heuvels en bossen in de richting van de Berg Arbel. Het is heerlijk om al wandelend te kunnen genieten van de natuur. Even je gedachten de vrije loop kunnen laten en van de omgeving te genieten waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. De bus pikt je weer op net onder het dorp Arbel, bij Wadi Hamam. Dan per bus terug naar Ein Harod.

 

Diner en overnachting in Ein Harod.

 

Dag 10, woensdag

Naar de Romeinse stad Caesarea

Na het ontbijt gaan we naar het Karmelgebergte. Op de top ervan staat het karmelietenklooster Muhraka. Hiervandaan heb je een schitterend uitzicht over de vlakte van Jizreël, de graanschuur van Israël, met boerderijen, dorpjes en velden.  Vervolgens rijden we per bus naar de opgravingen van  Caesarea. Deze interessante stad is in de vierde eeuw voor Christus gesticht door de Feniciërs, werd deel van het Griekse rijk van Alexander de Grote en groeide onder Herodes uit tot de tweede stad van het Joodse Land. De Romeinse prefecten maakten er hun residentie van. Apostel Paulus, een belangrijk verspreider van de leer van Jezus, zat hier twee jaar gevangen, voordat hij naar Rome werd overgebracht. De stad is rijk aan opgravingen; het Romeinse theater doet nog altijd dienst als theater!

Een half uur rijden verder ligt het gezellige stadje Netanya met de mooie zandstranden. In de synagoge van Netanya krijg je –zo mogelijk-  een rondleiding door Nomi Friedman, die voor deze synagoge de ramen heeft vervaardigd. Ze zal het indrukwekkende familieverhaal vertellen over haar ervaringen als overlevende van concentratiekamp Ravensbruck, waar ze als baby via kamp Westerbork in terechtkwam.

De rest van de middag is vrij te besteden.

Diner en overnachting in hotel in Netanya

 

Dag 11, donderdag

Terugreis Tel Aviv - Amsterdam

Transfer naar het vliegveld in Tel Aviv. Terugvlucht (al dan niet met overstap) naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam-Tel Aviv –-Amsterdam incl. brandstoftoeslag en taxen
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Nederlandssprekende gids
 • Entrees
 • Fooien
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer €390,-
 • Reis- en/of Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten

Overige informatie

 • Het paspoort dient bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met huisarts of GG&GD.
 • Het programma kan bijvoorbeeld door overheidsmaatregelen wijzigen.
 • Liever op eigen gelegenheid naar Israël? Ook dat kan met DrieTour. Vraag vrijblijvend naar de vele mogelijkheden voor een Fly-drive en stel je eigen reis samen!

 

Minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen

 

Vluchtschema vertrek 15 oktober 2018 (onder voorbehoud van wijzigingen) 

Datum Van Vertrek Naar Aankomst Vluchtnummer
15 oktober Amsterdam 14:40 uur Istanbul 19:00 TK 1958
15 oktober Istanbul 20:20 Tel Aviv 22:30 TK 790
           
25 oktober Tel Aviv 09:55 Istanbul 12:15 TK 785
25 oktober Istanbul 15:10 Amsterdam 17:45

TK 1953

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 22 september.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief