Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Israel - jeruzalem - klaagmuur
Israël en de
Palestijnse gebieden

Israël & de Westelijke Jordaanoever

Groepsrondreis, Vliegreis

Verhalen over vrede en verzoening

Op deze reis ontdek je hoeveel indrukwekkende natuur, cultuur en geschiedenis er in Israel te vinden is op een relatief klein grondgebied. Ook bijzonder aan deze 10-daagse reis zijn de vele ontmoetingen met de lokale bevolking, Israëli én Palestijnen! Er is volop gelegenheid om met hen te praten over hun zoektocht naar dialoog en verzoening. Ze vertellen over hoopvolle projecten om goed samen te leven op dit kleine stukje bijzondere aarde.

Je krijgt alle mogelijkheden om je (verder) te verdiepen  in de Joodse cultuur en traditie. Zo maak je onder meer een Bar Mitswa-ceremonie bij de Klaagmuur mee: als een jongen 13 jaar wordt, mag hij voor het eerst uit de Thora voorlezen en is hij ’zoon van het gebod’ (Bar Mitswa). Daarna krijgt hij de zegen en wordt er uitbundig gefeest. Schroom niet om je tussen de feestvierders te mengen! Verder bezoeken we het gezellige en mooie kunstenaarsstadje Tsfat, de stad tussen de twee hoogste bergpieken van Galilea. Tsfat  is het centrum van de Kabbala, een mystiek systeem dat inzicht wil geven in de goddelijke natuur. Kern van deze eeuwenoude leer is dat iedere letter een verborgen betekenis bevat.

Verder gaan we naar oude opgravingen en plaatsen die al in het Oude Testament genoemd worden. We bezoeken verschillende synagoges, de Oude stad Jeruzalem en het zeer indrukwekkende Holocaustmonument en -museum Yad Vashem. Een moment om bij stil te staan! Je zult ook het moderne leven ervaren in het multiculturele Tel Aviv, waar we onder meer het interessante Diasporamuseum bezoeken. En natuurlijk treden we ook in de sporen van Jezus. We gaan naar Betlehem, de geboortestad van Jezus, waar je de Geboortekerk met daaronder de Geboortegrot kunt bezoeken. Hoewel christelijke Palestijnen slechts twee procent van de bevolking in Israël uitmaken, vormen ze in Betlehem de meerderheid. Het beleid is nog altijd dat de burgemeester van Betlehem een christen is. We bezoeken de biologische boerderij van de christelijk Palestijnse familie Nassar, waar al ruim 100 jaar fruit- en olijfbomen worden gekweekt. Deze familie zet zich in voor verzoening en dialoog onder het motto ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. In 2000 begon de familie op de boerderij met behulp van buitenlandse vrienden ‘Tent of Nations’. Educatie staat daar centraal, daarnaast zijn er onder meer projecten voor vrouwen en voor kinderen.

Om nog meer te proeven — letterlijk en figuurlijk — van het dagelijkse leven in Israël zullen we twee keer bij mensen thuis eten: bij een christelijk-Palestijnse familie in Sebastia op de Westelijke Jordaanoever en een keer bij Bedoeïenen in de woestijn bij Betlehem.

De laatste twee nachten verblijven we in Neve Shalom/Wahat-al-Salam: Oase van Vrede. Broeder Bruno Hussar stichtte deze kibboets in 1970. Het was zijn droom om Joden en Arabieren met wederzijds respect samen te laten wonen, werken en leven. Laat je inspireren en verrijken door deze reis vol ontmoetingen en gesprekken over hoop en verzoening!

Programma

Dag 1, dinsdag

Heenreis Amsterdam - Tel Aviv

Vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv (al dan niet met overstap).

Daarna transfer naar het hotel in Tiberias.

 

Dag 2, woensdag

Op verkenning in Galilea

Na het ontbijt gaan we op verkenning in het mooie, heuvelachtige Galilea. Je bezoekt de kalkachtige hellingen van Bet Shearim (of Bet Sjeariem, Huis van de Poorten), aan de voet van het Karmelgebergte bij Haifa. Hier was de zetel van het Joodse Hoge Gerechtshof, het Sanhedrin. Omdat de Romeinse heerser de Joden niet toestond zich in Jeruzalem te vestigen, verplaatste het centrum van het joodse spirituele leven zich naar Bet Shearim. Je ziet er de vele gangen die uitgehakt zijn voor grafkamers, sarcofagen en nissen. Een bijzonder opmerkelijke, maar ook spookachtige plek.

 

Mona Lisa van Sippori

Vervolgens bezoeken we de prachtige opgravingen van Sippori, een joodse stad uit de tijd van Jezus, met de mooiste mozaïeken van Israël. In de jaren tachtig werd zelfs een mozaïek uit de 2e eeuw blootgelegd. De vrouw die op deze mozaïek te zien is, wordt wel de Mona Lisa van Galilea genoemd. Vervolgens rijden we naar het bijzondere stadje Tsfat, centrum van de kabbala. Op de terugweg stoppen we in Korazim, de Joodse stad uit de Byzantijnse tijd met  een fraai badhuis (miqwe). Diner en overnachting in het hotel in Tiberias.

 

Dag 3, donderdag

Boottocht op het Meer van Tiberias

Na het ontbijt gaan we richting het Meer van Tiberias, waar we een mooie boottocht maken. Via Kana – waar Jezus zijn eerste wonder heeft verricht — gaan we naar Nazareth. We bezoeken er de Aankondigingskerk, die is gebouwd op de plaats waar de engel Gabriël aan Maria de geboorte van Jezus aankondigde. In deze enorme basiliek hangen prachtige schilderijen van Madonna met kind, geschonken door aartsbisdommen van over de hele wereld. Ook bezoek je hier het Internationaal Centrum van Maria van Nazareth, waar je een multimediashow te zien krijgt over verschillende belangrijke plaatsen in het Heilige Land. Een interessante tentoonstelling over het leven van Maria, de moeder van Jezus.

 

Bezoek aan het machtige Armageddon

In de middag bezoeken we Megiddo, het oude Armageddon. Deze plaats was van groot belang: wie Megiddo beheerste, beheerste de handelsroutes! Op deze plek, dicht bij het Karmelgebergte, zijn dan ook vele veldslagen geweest. Je ziet hier de opgravingen van een 4000 jaar oude tempel, stallen voor 500 paarden en een ingenieus ondergronds watersysteem. Je kunt er door een lange tunnel lopen en een diepe schacht zien die als put dienst deed. In het bezoekerscentrum wordt getoond hoe de stad er vermoedelijk heeft uitgezien.

Diner en overnachting in het hotel in Tiberias.

 

Dag 4, vrijdag

Diner bij Palestijnse familie in Sebastia

Na het ontbijt gaan we op weg naar Sebastia, niet ver van Nablus. Dit dorpje in het noorden van de Westelijke Jordaanoever heeft prachtige overblijfselen uit de Romeinse Oudheid, zoals een amfitheater, en de tijd van de Ottomaanse overheersing.

In de buurt van Sebastia maken we een wandeltocht van ongeveer 10 kilometer over de velden naar de historisch stad. Door te wandelen kom je ook beter in contact met het lokale leven. Aangekomen in Sebastia, gaan we lunchen in een restaurant waar ook de lokale bevolking komt. Daarna gaan we met de gids het stadje in voor een bezoek aan het Romeinse theater en de oude stad. In de loop van de middag worden we ontvangen door een christelijk Palestijnse familie. Gastvrij als ze zijn, zullen ze je verrassen met een heerlijke, uitgebreide authentieke maaltijd!  Tijdens het diner is er voldoende tijd om met elkaar van gedachten te wisselen.

Overnachting in een eenvoudig Guesthouse in Sebastia.

 

Dag 5, zaterdag

Bukken voor de Geboortekerk

Na het ontbijt rijden we via de Berg Gerizim naar Betlehem. We bezoeken er de Herdersvelden en de Geboortekerk, in de buurt van het Stadsplein (ook wel Plein van de Kribbe). Om de Geboortekerk te kunnen betreden, moet je bukken, want de ingang is heel laag. de kruisvaarders wilden dat men de kerk alleen gebogen kon betreden, zodat het heiligdom beter te verdedigen was. Zo kon je niet met paard en al de kerk bestormen en overvallen. Ook gaan we naar de iets verderop gelegen Melkgrot, die zo heet vanwege de melkachtige witte kleur van het kalksteen. Het zou van Maria’s melk zijn, die op de grond druppelde toen zij Jezus voedde.

 

Mensen bouwen bruggen

Vervolgens gaan we naar ‘Tent of Nations’,  een educatieve en biologische boerderij met vele projecten. De christelijk Palestijnse familie Nassar die dit project runt, heeft als slogan ‘People building bridges' en hun motto is: ‘Wij weigeren vijanden te zijn’. De boerderij is een plaats van ontmoeting en vrede.  Je krijgt hier een een traditionele Palestijnse maaltijd als lunch. Als je wilt kun je uitgebreid met de familie praten over de boerderij, hun projecten en de situatie van Palestijnen in het land. Op de terugweg houden we even halt bij het Herodion, restanten van het winterpaleis van Herodes de Grote, met een theater en een sarcofaag.

Diner en overnachting in het hotel in Betlehem

 

Dag 6, zondag

Wandeling door de woestijn

Indien mogelijk is er in de ochtend een dienst. Anders is de ochtend vrij te besteden. Na de (vroege) lunch in het hotel gaan we naar Rashayda, een gemeenschap van Bedoeïenen die leven in tenten. We maken met hen een wandeling in de woestijn (2-3 uur). Bewonder de zonsondergang bij de Dode Zee en geniet van het ruige en wonderschone woestijnlandschap.  Wanneer we bij de tenten van de Bedoeïenen terugkomen, wacht je een heerlijke maaltijd! Die zullen we samen met hen eten, zodat je nog meer gelegenheid hebt om met elkaar van gedachten te wisselen! Overnachting in het hotel in Betlehem.

 

Dag 7, maandag

Bar Mitswa bij de Klaagmuur

Vertrek uit Betlehem. Vandaag gaan we naar de Klaagmuur in de Oude Stad, waar je een Bar Mitswa-viering kunt meemaken. Dit wordt groots gevierd en het is een hele beleving om hierbij aanwezig te zijn! Je blijft in de Joodse wijk, waar je de Hurva Synagoge bezoekt. Deze Asjkenazische synagoge was tot de verwoesting in 1948 de hoofdsynagoge van Jeruzalem. Ook krijg je een rondleiding in de vier Sefardische Synagogen.

 

Winkelen in Romeinse straat

Daarna gaan we naar ‘Burnt House’. Dit huis behoorde toe aan een priesterfamilie en brandde af toen Jeruzalem in 587 voor Christus werd aangevallen. Een deel is bewaard gebleven, evenals enkele gebruiksvoorwerpen uit die tijd.  Vervolgens naar Herodian Quarters met de huizen van de hogepriesters, die vanaf de berg Sion een eigen opgang hadden naar de tempel.

We sluiten de dag af met een rustige wandeling over de Cardo, de typisch Romeinse straat in een asvorm, die bestaat uit winkels tussen twee zuilenrijen. 1500 jaar geleden was deze Cardo de belangrijkste straat in Jeruzalem. Deze straat is ook afgebeeld op de bekende eeuwenoude mozaïek van Madaba in Jordanië. Het is een interessante straat en door de leuke kunstenaarswinkeltjes is het er ook heel gezellig.

Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 8, dinsdag

Monument en museum van de Holocaust

Na het ontbijt bezoeken we het indrukwekkende Yad Vashem. Dit officieel door de staat Israël opgerichte museum herdenkt de Joodse slachtoffers van de Holocaust en de redders van de Joden. Je krijgt uitgebreid de tijd om dit museum te bezichtigen. Daarna vertrekken we naar Neve Shalom/Wahat-al-Salam (Oase van Vrede). Broeder Bruno Hussar stichtte in 1970 deze kibboets om Joden en Arabieren met wederzijds respect samen te laten wonen, werken en leven. Je krijgt een rondleiding en een lezing over deze bijzondere plek.

Diner en overnachting in Neve Shalom.

 

Dag 9, woensdag

Diaspora Museum en de Bijbelse Landschapstuin

Vandaag maken we een dagtocht in de buurt. We gaan naar het Bet Hatefutsot, dat letterlijk het huis van de Diaspora betekent. Dit museum, op de campus van de Universiteit van Tel Aviv, biedt een overzicht van de verspreiding van Joodse gemeenschappen over de hele wereld.

Na de lunch bezoeken we de Bijbelse Landschapstuin, Neot Kedumim. Hier is op een unieke manier de fysieke omgeving uit de tijd van de Bijbel gecreëerd, zodat je ziet hoe de omgeving er 3000 jaar geleden uitzag. Je kunt er verschillende routes lopen en je vindt er onder meer een oud waterrad, een olijfpers, een oude wachttoren, velden met dadelpalmen en olijfbomen.

Diner en overnachting in Neve Shalom

 

Dag, 10, donderdag

Terugreis Tel Aviv - Amsterdam

Transfer naar de luchthaven in Tel Aviv.

Terugvlucht naar Amsterdam (al dan niet met overstap).

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis Amsterdam-Tel Aviv –-Amsterdam incl. brandstoftoeslag en taxen
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Nederlandssprekende gids
 • Entrees
 • Fooien
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 300
 • Reis- en/of Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met uw huisarts of GG&GD.
 • Het programma kan, bijv. door overheidsmaatregelen of feestdagen, wijzigen.
 • Bij niet-nederlandse nationaliteit is mogelijk een visum vereist. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.
 • Liever op eigen gelegenheid naar Israël? Ook dat kan met DrieTour. Vraag vrijblijvend naar de vele mogelijkheden voor een Fly-drive en stel uw eigen reis samen!

 

Minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen

 

Vluchtschema vertrek 16 oktober 2018 (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Vertrek Naar Aankomst Vluchtnummer
16 oktober Amsterdam 12:25 uur Istanbul 16:45 TK 1962
16 oktober Istanbul 18:55 Tel Aviv 21:00 TK 808
           
25 oktober Tel Aviv 05:00 Istanbul 07:15 TK 793
25 oktober Istanbul 10:35 Amsterdam 13:05 TK 1957

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 22 september.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief