Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

jeruzalem 3
Kerstreis
Israël

Kerstreis Israël

Groepsrondreis, Vliegreis

Kerst in Betlehem

Met Kerst staat de geboorte van Jezus centraal en wat is er dan mooier om juist dáár waar hij geboren werd het Kerstfeest te vieren: in Betlehem! Op de dag waarop wij zijn geboorte gedenken, de Herdersvelden te zien en de Geboortekerk te bezoeken….En dit samen te beleven!

 

Nazaret, waar het begon..

En natuurlijk ga je ook naar Nazaret, waar het kerstverhaal eigenlijk begonnen is. Want hier woonden Jozef en Maria en kreeg Maria de bijzondere boodschap te horen dat ze een kind verwachtte, een heel bijzonder kind. Nazaret, gelegen in het prachtige groene Galilea, heeft van alles te bieden. In Nazaret Village waan je je zelfs terug in de tijd van Jezus en kun je genieten van een maaltijd die in díe tijd ook genuttigd werd.

In het Internationaal Centrum van Maria van Nazaret volg je het leven van de moeder van Jezus, in het Bijbelse landschap waar zij woonde en vreugde en verdriet beleefde.

 

Smeltkroes van culturen

En om de reis compleet te maken, ga je ook de prachtige oude stad Jeruzalem bezoeken: de Klaagmuur, de Olijfberg, de Via Dolorosa; stuk voor stuk plaatsen waar ook Jezus gewandeld heeft. In Jeruzalem is zoveel te zien en te doen, daar raak je niet uitgekeken. Indrukwekkend is ook de Bar Mitswa-viering die je er bijwoont.

 

Diepste punt ter wereld

Naast veel cultuur biedt Israël echter ook veel natuur. Dit vind je bijvoorbeeld terug in het gebied rondom de Dode Zee. Durf je te drijven op het zoute water van de Dode Zee? Een belevenis op het laagste punt ter wereld. Even de gewichtsloosheid ervaren tijdens het dobberen. Heerlijk, maar ook hilarisch. Een welkome ontspanning na de wandeling naar de Shulamit-waterval bij Engedi.

 

Kortom: een Kerstreis om nooit te vergeten! Een reis waarbij je langs de plaatsen uit het Kerstverhaal reist. Gun jezelf deze reis en ga mee! Een bestemming waar iedereen eens in zijn of haar leven naar toe wil, maar met Kerst is het natuurlijk extra bijzonder.

Programma

Dag 1 woensdag 21 dec

Heenreis

Je vliegt van Amsterdam naar Tel Aviv met onderweg een overstap in Istanbul. Na aankomst wacht de bus je op en brengt je naar het eerste hotel van deze reis, in Netanya.

 

Dag 2 donderdag 22 dec

Synagogebezoek

In een reis waar de geboorte van Jezus centraal staat, mag een bezoek aan een synagoge niet ontbreken. Jezus groeide op als Jood. In de ochtend krijg je een rondleiding door de synagoge in Netanya, verzorgd door mevrouw Nomi Friedman. Zij heeft de ramen van deze synagoge gemaakt en zal hierbij haar persoonlijke levensverhaal als overlevende van de Tweede Wereldoorlog vertellen. Een bijzondere ontmoeting.

 

Megiddo

Daarna bezoek aan het oude Armageddon, Megiddo. Hier vonden in het verleden vele veldslagen plaats. Je vindt er een mooie maquette die een goed beeld over de ‘stad’ geeft en waarop de verschillende lagen goed te zien zijn. Je vindt er o.a. restanten van een altaar, een poort, een graansilo en een paleis. Ook zie je hoe het watersysteem werkte, want de stad lag hoog maar het water diep en hoe breng je dit dan veilig binnen de stadsmuren…Een interessante opgraving!

 

Op weg naar Nazaret

Via het Karmelgebergte met het klooster Muhraka, waarvandaan je een prachtig uitzicht over de vlakte van Jizreël hebt, reis je verder naar Nazaret. Een belangrijke plaats voor Jezus; hij woonde er, preekte er en Jozef en Maria kwamen er vandaan.

 

Dag 3 vrijdag 23 dec 

Aankondigingkerk en Internationaal Centrum van Maria van Nazaret

In de grote Aankondigingkerk in Nazaret begon het kerstverhaal. Het is de vermoedelijke plaats waar de engel aan Maria de geboorte van Jezus kwam aankondigen. Vervolgens bezoek aan het Internationaal Centrum van Maria van Nazaret. Je ziet er een multimedia show over verschillende belangrijke plaatsen in het Heilige Land. Beleef hier een spirituele reis van persoonlijke ontdekking en herbevestiging. Je volgt zo het leven van Maria, de moeder van Jezus, in het Bijbelse landschap waar zij woonde en vreugde en verdriet beleefde.

 

Nazaret Village en Tabor

Ook bezoek je Nazaret Village, een openluchtmuseum over de tijd van Jezus. Hoe zag het leven er toen uit? Wat at men en hoe woonde men? Als lunch wordt hier een traditionele maaltijd gebruikt, zoals deze ook werd gegeten in de eerste eeuw. Tot slot nog een bezoek aan de Berg Tabor. Een bijzondere afgeronde kalkstenen berg die door de Christenen wordt beschouwd als de plaats van de gedaanteverwisseling. Je vindt er verschillende kerken en je hebt er een prachtig uitzicht op de omgeving. Terug naar Nazaret.

 

Dag 4 zaterdag 24 dec

Berg van de Zaligsprekingen, Tabgha en Kafarnaüm

In de ochtend met de bus naar de Berg van de Zaligsprekingen, prachtig gelegen te midden van mooie tuinen met uitzicht op het meer. Vervolgens lopend door de velden naar Tabgha, wat symbool staat voor de wonderbaarlijke broodvermenigvuldiging van broden en vissen van Jezus. Daarna bezoek aan Kafarnaüm, het vissersdorp waar Jezus woonde tijdens een groot gedeelte van de tijd toen hij werkte als spiritueel leider in Galilea. Op het opgravingterrein kun je mozaïeken vinden, een oliepers, een fries met Davidster, mooie zuilen en fundamenten van het huis van Petrus en de synagoge. Het ligt prachtig aan het water.

 

Doopplaats

Na de lunch reis je door de Jordaanvallei naar het zuiden. Onderweg maak je een stop bij de Doopplaats Qasr el Yahud, de vermeende plek waar Jezus gedoopt werd door Johannes de Doper. Als je geluk hebt, kun je getuige zijn van een doopritueel van een groep reizigers. Een bijzondere ervaring. Overnachting in Betlehem.

 

Dag 5 zondag 25 dec 

Kerst in Betlehem

In de ochtend is er een kerkdienst om gezamenlijk Kerst te vieren. Deze dag bezoek aan de plek waar het Kerstverhaal zich ooit heeft afgespeeld. De Geboortekerk, waaronder zich de Geboortegrot bevindt (gemarkeerd door een zilveren ster) en de Herdersvelden bij Beit Sahur, daar waar de engel aan de herders vertelde dat Jezus geboren was. De Geboortekerk werd gebouwd van zware stenen en kreeg het uiterlijk van een vesting. De hoofdingang werd dichtgemetseld en alleen een kleine en lage doorgang bleef open. Op deze manier konden geen ruiters te paard of met kameel de kerk aanvallen. De kerk is 54 meter lang en 26 meter breed en er zijn vijf schepen, gemarkeerd door vier rijen kalkstenen zuilen. Het gebouw bestaat uit meerdere ruimtes, waaronder ook een Grieks-orthodoxe klooster, de rooms-katholieke St. Catharinakerk en verschillende grotten.

Bijzonder om daar met Kerst te zijn.

 

Dag 6 maandag 26 dec 

Jeruzalem: Betesda en St. Anna

De bus brengt je eerst naar de Olijfberg, voor een mooi uitzicht op de stad. Daarna word je bij de Leeuwenpoort afgezet en loop je langs Betesda - bekend om het bad waar Jezus een man genas - en St. Anna over de Via Dolorosa. Op de plek waar de St. Annakerk staat, woonden Anna en Joachim, de ouders van Maria en daarmee de grootouders van Jezus. En volgens de overlevering werd Maria hier geboren. Het is de moeite waard om hier met elkaar een mooi kerstlied te zingen, want de kerk is beroemd om haar akoestiek. En andere bezoekers genieten graag mee.

 

Bar Mitswa-viering

Je buigt af naar de Klaagmuur, waar op maandagochtend de Bar Mitswa-viering plaats vindt: jongens van 13 mogen voor het eerst uit de Thora voorlezen. Een bijzonder moment. Je kunt je gewoon onder de feestende Joodse bevolking mengen; erg leuk om mee te maken. Vervolgens wandel je door de Nieuwe Joodse Wijk in de Oude Stad. Je bezoekt de Hurva Synagoge en ziet o.a. de Cardo.

 

Heilig Grafkerk

Daarna wandel je door naar de Heilig Grafkerk, waar het graf ligt, waaruit Jezus weer opstond. De kerk zou gebouwd zijn op de plek waar Helena het graf van Jezus van Nazaret ontdekte. Het is een ingewikkeld gebouw; een aaneenschakeling van verschillende bouwsels waarin zes verschillende christelijke richtingen een plek hebben gevonden: de Grieks-orthodoxen, de Koptische-orthodoxen, de Syrisch-orthodoxen, de rooms-katholieken, de Armeens-orthodoxen en de Ethiopische kerk. Het is een enorm gebouw die toch heel lastig te vinden is in de wirwar van steegjes in de Soek. En natuurlijk is er nog even tijd om zelf lekker te dwalen door de Soek en misschien nog een mooi aandenken aan de reis te kopen. Daarna terug naar Betlehem.

 

Dag 7 dinsdag 27 dec 

Dode Zee

We maken een dagtocht naar de Dode Zee. Bij Engedi maken we een wandeling naar de Shulamit waterval. David verborg zich hier voor Saul en sneed een stuk van zijn mantel af. Het is een klein stukje tropen in de subtropen! Misschien ziet u nog een steenbok lopen of een klipdas? Vandaar gaan we verder noordwaarts en arriveren bij Qumran, waar we eerst lunchen en daarna de site bezoeken. In de omgeving van Qumran werd door een herdersjongen een aantal ‘Dode Zee-rollen’ gevonden. We sluiten de dag af op Qalya, een strandje aan de Dode Zee, waar je kunt drijven in deze verzadigde zoutoplossing. En waar je je kunt ‘inmodderen’. Echt een belevenis. Daarna terug naar Betlehem.

 

Dag 8 maandag 28 dec 

Jaffa

Het zit er alweer bijna op. De laatste dag benutten we optimaal. ’s Morgens bezoek aan het oude Joppe, nu Jaffa genaamd. Vroeger een belangrijke havenstad, misschien wel de oudste ter wereld. Later bekend om de Jaffa-sinaasappels. Tegenwoordig een leuk kunstenaarstadje als voorstad van Tel Aviv. Je vindt er een klokkentoren, een Grote Moskee, een katholieke en een protestantse St. Petruskerk en een leuke artiestenwijk met vele gezellige restaurantjes en terrasjes. Om een uur of twaalf vertrekken we naar Ben Gurion Airport, voor de terugvlucht naar Nederland (met overstap).

Accommodaties

Hotel King Solomon Netanya

Hotel King Solomon ligt aan de boulevard en op directe loopafstand van het centrale plein in Netanya...

Hotel King Solomon Netanya

Hotel King Solomon ligt aan de boulevard en op directe loopafstand van het centrale plein in Netanya. Faciliteiten: De kamers van Hotel Solomon zijn voorzien van airconditioning en een plasma-tv. De meeste kamers hebben een balkon met uitzicht op de Middellandse Zee. U kunt er gebruikmaken van de aanwezige thee- en koffiefaciliteiten. Het hotel heeft een bar, een restaurant, een wellnessruimte met sauna en hottub en een buitenzwembad. In de openbare ruimtes is gratis wifi beschikbaar.

terug

Hotel Holyland Betlehem

Hotel Holyland Betlehem heeft 62 kamers en ligt op slechts 2 minuten lopen van het centrum van...

Hotel Holyland Betlehem

Hotel Holyland Betlehem heeft 62 kamers en ligt op slechts 2 minuten lopen van het centrum van Betlehem.

Faciliteiten: Alle kamers hebben airconditioning, een minibar en televisie. Er is gratis wifi beschikbaar.

terug

Hotel Havaya Plaza Nazaret

Hotel Havaya Plaza ligt op korte afstand van de Aankondigingkerk en de Bron van Maria. Er zijn 182...

Hotel Havaya Plaza Nazaret

Hotel Havaya Plaza ligt op korte afstand van de Aankondigingkerk en de Bron van Maria. Er zijn 182 kamers.

Faciliteiten: alle kamers hebben klimaatregeling, televisie, gratis toiletartikelen en een kluisje. Wifi is tegen betaling beschikbaar. Het hotel heeft een Health club en in de zomer een buitenzwembad. Er zijn 2 restaurants.

terug
Data & prijzen
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 180
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met uw huisarts of GG&GD
 • Bij niet-nederlandse nationaliteit is mogelijk een visum vereist. U bent hier zelf verantwoordelijk voor
Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief