Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Israël special: Drie Heilige Schriften

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

In samenwerking met Keshet Educational Journeys organiseren wij een korte en leerzame reis naar Jeruzalem, waarbij de drie Heilige Schriften centraal staan. Een reis boordevol interessante ontmoetingen, waarbij veel contact met lokale mensen. Een reis waarbij je niet alleen Jeruzalem en de directe omgeving ziet, maar ook vooral de diepte in gaat: Jodendom, Islam en Christendom en er in op gaat. De verschillen, maar vooral ook de verhoudingen tussen deze drie wereldreligies. Steeds vanuit een ander perspectief, verteld door een ander persoon. En altijd al benieuwd geweest naar de gebruiken tijdens een Sabbatsmaal? Ga mee naar een gastvrije Joodse familie om op Sabbat samen de maaltijd met hen te gebruiken. Een prachtige slotavond van deze reis.

Programma

Dag 1

Heenreis

Je vliegt van Amsterdam naar Tel Aviv en hebt onderweg een overstap.

Na aankomst wacht de bus je op en brengt je naar het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 2

Lezing

Deze dag begint met een lezing over de Hebreeuwse wortelen van het christelijk geloof en de historie van het christelijk anti-semitisme door zuster Maureena Fritz. Zij is oprichtster van het Bat Kol Instituut, een internationale associatie van christelijke mannen en vrouwen toegewijd aan de studie van Gods Woord in haar Joodse context.

 

Qumran

Daarna brengt de bus je naar Qumran, een Esseense nederzetting waar de Dode Zeerollen werden ontdekt. Je krijgt hier een fascinerende blik in de wereld in Jezus’ tijd, in Jezus’ boodschap en de praktijken van de vroege kerk. De Essenen behoorden tot een streng en vroom levende joodse sekte van de Tweede Tempel-periode. Zij stichtten hun gemeenschap doelbewust op deze moeilijk bereikbare plaats. In 1947 vond een herder bij stom toeval een grot waarin aardewerken kruiken verstopt lagen met daarin eeuwenoude rollen, nu bekend als de Dode Zeerollen.

 

Israelmuseum

Als mooi vervolg bezoek je daarna de Shrine of the Book in het Israelmuseum, waar de Dode Zeerollen, de wereldwijd oudste Bijbelmanuscripten, evenals zeldzame vroegmiddeleeuwse manuscripten een thuis hebben gevonden. Zeer interessant!

 

Yad Vashem

Tevens staat een bezoek aan het Gedachteniscentrum van de Holocaust op het programma, Yad Vashem. De Shoah en de Holocaust zijn een vormend element in de Israëlische samenleving en identiteit. Een bezoek aan dit indrukwekkende Gedenkmonument mag dan ook niet ontbreken. Extra bijzonder is dat je iemand ontmoet die de Holocaust overleefd heeft. Zijn of haar verhaal maakt dit bezoek extra waardevol en aangrijpend. Een bijzondere afsluiting van de eerste dag. Daarna terug naar het hotel voor diner en overnachting.

 

Dag 3

Tempelberg en Klaagmuur     

In de ochtend bezoek je de Tempelberg, ook wel Haram el-Sharif genoemd, met daarop de Koepel van de Rotsmoskee, een sprookjesachtig gebouw en de al-Aksamoskee. Beide gebouwen mag je overigens niet van binnen bekijken. De Tempelberg is de plaats waar zowel de Eerste als de Tweede tempel stond, de plaats waar Jezus als kleine jongen al studeerde. Maar tegenwoordig is het ook de derde heiligste plaats van de Islam. Vervolgens bezoek je de Klaagmuur, gelegen aan de buitenzijde van het voormalig tempelcomplex. Deel in de vreugde van de feestelijke Bar Mitswa’s, een ceremonie ter viering en bekrachtiging van de religieuze meerderjarigheid van een 13-jarige joodse jongen en daarmee een belangrijke traditie voor een Jood.

 

Oude Stad

Na deze feestelijke happening wandel je door de Joodse wijk in de Oude Stad. Je bezoekt de Hurva-synagoge. Het is de belangrijkste synagoge in de Oude Stad met een historie die even opmerkelijk als dramatisch is. De Hurva-synagoge werd namelijk verschillende keren verwoest. Daarna wandel je door naar de Heilig Grafkerk, waar het graf ligt waaruit Jezus weer opstond. De kerk zou gebouwd zijn op de plek waar Helena het graf van Jezus van Nazareth ontdekte. Het is een ingewikkeld gebouw; een aaneenschakeling van verschillende bouwsels waarin zes verschillende christelijke richtingen een plek hebben gevonden: de Grieks-orthodoxen, de Koptische-orthodoxen, de Syrisch-orthodoxen, de Rooms-katholieken, de Armeens-orthodoxen en de Ethiopische kerk. De gids geeft je inzicht in de vroegchristelijke kerk en in de schatten die hier verborgen zijn!

 

Rondetafelgesprek

De dag wordt afgesloten met een wel heel bijzonder gesprek. Een rondetafelgesprek met een liberale rabbijn, een katholieke zuster en een Islamitische geleerde. Iets wat je niet snel zult vergeten. Daarna diner en overnachting in het hotel.

 

Dag 4

Ontmoetingen

Allereerst staat er een bezoek aan het CJCUC (Center for Jewish Christian Understanding and Cooperation) op het programma. Het CJCUC is een uniek centrum, opgezet door orthodoxe Joden die de relatie met christenen, na jaren van christelijk antisemitisme en vooroordelen tussen beide religies, wil herstellen en verdiepen. Je krijgt hier een Bijbelonderwijzing door een rabbijn die verbonden is aan het CJCUC. Vervolgens zal er een ontmoeting zijn met Ds. Mitri Raheb, auteur van het boek “de Bijbel door Palestijnse ogen”. Naast auteur is hij ook onderwijzer aan de Dar Al Kima Universiteit, Lutheraans pastoor en vredesactivist. Een veelzijdig persoon dus.

 

Betlehem

Vervolgens brengt de bus je naar Betlehem, waar je een bezoek brengt aan de eeuwenoude Geboortekerk, gelegen aan het Plein van de Kribbe, in het centrum van Betlehem. Om de kerk te betreden, moet je bukken. De kruisvaarders maakten de opening zo laag dat men de kerk alleen gebogen kon betreden, zodat het heiligdom beter te verdedigen was. Je ontmoet er Ps. Khoury, een baptistenpredikant in Betlehem. Hoor over de positie van de christenen in Betlehem en de Palestijnse Autoriteit.

 

Sabbat

Daarna terug naar Jeruzalem. Je maakt een wandeling vanaf de Jaffa Poort door het Christelijke- en het Joodse Kwartier van de Oude Stad. Duizenden mensen verzamelen zich om de aanvang van de Sabbat op feestelijke wijze te vieren. Opnieuw een kennismaking met het Jodendom aan de Klaagmuur. En je bent er bij! Nog bijzonderder is het bijwonen van de traditionele Sabbatsmaaltijd bij een lokale familie. Je krijgt er uitleg over de gebruiken en tradities en kunt natuurlijk zelf vragen stellen. Een maaltijd om nooit te vergeten. Daarna ga je terug naar het hotel voor de laatste overnachting.

 

Dag 5

L.A. Mayer Institute for Islamic Art

Het is de laatste dag, de dag van de terugreis. Maar in de ochtend is er nog tijd voor een bezoek aan het L.A. Mayer Institute for Islamic Art. Dit museum herbergt Islamitisch aardewerk, textiel, sieraden, rituele voorwerpen en andere islamitische culturele artefacten. Een mooie afsluiting.

Daarna transfer naar de luchthaven en terugvlucht van Tel Aviv naar Amsterdam, met overstap onderweg.

Accommodaties

Jerusalem Gate Hotel

Het Jerusalem Gate Hotel heeft bijna 300 kamers en ligt vlak bij het busstation en op loopafstand...

Jerusalem Gate Hotel

Het Jerusalem Gate Hotel heeft bijna 300 kamers en ligt vlak bij het busstation en op loopafstand van de tramhalte en heeft daarmee een goede bereikbaarheid naar de verschillende stadsdelen. Het is prima hotel met een Joodse ambiance. Direct naast het hotel bevindt zich een groot winkelcentrum.

Faciliteiten: alle kamers zijn voorzien van airconditioning, telefoon, kabeltelevisie, haardroger. In de lobby en de kamers is er gratis Wi-fi. Het hotel beschikt over een snackbar en een restaurant.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Ontbijt
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Lunches
 • Diners
 • Toeslag 1-persoonskamer € 160
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Poliskosten

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief