Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Wandelen in het voetspoor van Jezus o.l.v. Joke Litjens

Groepsrondreis, Vliegreis

Laat je inspireren door adembenemende landschappen, waar de Bijbelse verhalen en het leven en de leer van Jezus nog aanwezig zijn. Op onze wandelingen tijdens deze 10-daagse reis in Israël staan we daar letterlijk bij stil, door middel van een meditatie. Zo kun je de kracht van het landschap en de verhalen over Jezus tot je door laten dringen en verbinden met je eigen leven. We wandelen door delen van de woestijnen van Negev en Judea. Met hun weelderige oasen, flora en fauna behoren deze tot de mooiste woestijnen ter wereld! We lopen door het groene gebied rondom het Meer van Galilea en bezoeken daar de bijzondere plekken waar de discipelen Jezus hoorden prediken en getuige waren van zijn handelingen. We gaan ook naar de Dode Zee. Dit zoutmeer aan de rand van de woestijn van Judea is uniek. Het ligt ongeveer vierhonderd meter onder de zeespiegel en is het laagst gelegen punt op aarde. We maken een wandeling in de buurt van het meer. Je kunt er drijven op het zoute water en genieten van de genezende werking van de zouten en mineralen. Of smeer je in met de zwarte modder van de bodem: een weldaad voor de huid! We bezoeken ook tal van plaatsen die van historisch belang zijn: de burcht van Massada die koning Herodes liet bouwen, en buitengewone kloosters, soms uitgehouwen uit steile rotswanden. Een aantal is nog altijd in gebruik en open voor bezoekers, zoals het Sint Georgeklooster (ofwel Sint Jorisklooster). En natuurlijk gaan we ook naar Jeruzalem, waar we door de nauwe straatjes van de oude stad zullen lopen over de gedenkwaardige Via Dolorosa, waar Jezus zijn laatste tocht liep.

Joke Litjens, coach en voormalig (media)pastor en godsdienstlerares, begeleidt deze reis waarin de Bijbel tot leven komt. Ook is er een lokale gids, die Nederlands spreekt. We verblijven een groot aantal nachten in een kibboets. Om de wandelingen te kunnen maken, moet je stevige wandelschoenen meenemen en in een goede conditie verkeren!

Programma

Dag 1

Heenreis Amsterdam - Tel Aviv

Vlucht van Amsterdam naar Tel Aviv (eventueel met overstap).

Transfer naar Mashabei Sade, een kibboets uit 1947, met een grote aquacultuur voor het telen van garnalen en vissen.

 

Dag 2

Wandeling door uniek woestijngebied met oasen

Met de bus rijden we naar het iets zuidelijker gelegen Ein Avdat, een nationaal park in de Negev-woestijn. Het is er droog, maar het kan er ook hard regenen! We wandelen door dit indrukwekkende landschap met steile rotswanden, kraters, steppen en doorwaadbare plaatsen (wadi’s). Opvallend is de rijke flora en fauna: palmen, acacia’s, pistachebomen, gieren, vossen, kamelen en zelfs luipaarden. Na een meditatie lopen we door de kloof naar boven, via paadjes die zijn voorzien van ijzeren treden en hekjes. Deze wandeling duurt ongeveer twee uur (met hoogteverschil).

 

Heerlijk drijven in de Dode Zee

Na de lunch gaan we met de bus naar Dimona in de Negev-woestijn. In deze stad zijn veel immigranten uit Noord-Afrika komen wonen. We maken een wandeling van een uur door de krater Makthesh Hakatan. Door deze aardbreuk heb je zicht op verschillende aardlagen in vele kleurschakeringen. Vervolgens gaan we met de bus naar de Amiaz-vlakte bij de Dode Zee en maken we een korte wandeling door de wadi van Sodom. In de badplaats Ein Bokek aan de Dode Zee kun je gewichtsloos dobberen in het zoute water. Een weldaad voor lichaam en geest! Daarna rijden we naar de woestijnstad Arad, waar veel opgravingen zijn die dateren uit 2000 voor Christus.

Diner en overnachting in Arad.

 

Dag 3

Beklimming van de Massada

Na het ontbijt gaan we op pad om het rotsmassief Massada te beklimmen (300 meter boven de Dode Zee). Op dit plateau, dat aan drie kanten omringd worden door zeer steile wanden, liet Herodes een onneembare vesting voor hemzelf bouwen. Een lokale gids zal uitgebreid het verhaal vertellen over Herodes en deze bijzondere plek, waarvan nog veel bewaard is gebleven.

 

Naar de grotten van David en Saul

Na de lunch maken we een wandeling door de weelderige oase van Engedi naar de Shulamit-waterval: een stukje subtropen, waar je misschien ook nog wel een steenbok ziet staan. We zien de grotten van Engedi, waar David en Saul tegenover elkaar stonden, zo staat in het Oude Testament. Saul wilde David doden, maar nu Saul ‘op zijn hurken zit’ om zijn behoefte te doen zijn de rollen omgekeerd. David kon hem doden, maar sneed slechts een stuk van Sauls mantel af. Hij vergold kwaad met goed.

Diner en overnachting in de kibboets Almog, gelegen tussen de Dode Zee en Jeruzalem.

 

Dag 4

Bezoek aan het Sint Georgeklooster

Na het ontbijt rijden we met de bus naar Jericho voor een wandeling door de Wadi Qelt, de vallei in de woestijn van Judea die gaat van Jericho tot Jeruzalem. We lopen naar het bijzondere Sint Georgeklooster, dat hoog tegen de rotsen is aangebouwd en nog altijd in gebruik is (vier uur, inclusief bezoek). En vandaar lopen we door een prachtige canyon naar Jericho.

 

Naar de Berg der Verzoeking

Na de lunch gaan we met de kabelbaan naar de Berg der Verzoeking, waar Jezus door de duivel op de proef werd gesteld. Je kunt het Grieks-orthodoxe klooster bekijken, waarvandaan je een schitterend uitzicht hebt over de oase Jericho en het land Jordanië. Daarna brengt de bus je naar de Scopusberg in Jeruzalem, waarvandaan je een spectaculair uitzicht op de stad hebt.

Diner en overnachting in het hotel in Jeruzalem.

 

Dag 5

Lopen op de Via Dolorosa

Na het ontbijt gaan we met de bus naar de Sionsheuvel. We bezoeken de ‘stad van David’ — ofwel de Oude Stad van Jeruzalem —, de zaal van het Laatste Avondmaal en de Klaagmuur. Dan wandelen we door het Kidrondal, dat tussen de Tempelberg en de Olijfberg ligt. Na het Laatste Avondmaal volgde Jezus dit pad, waarna hij zich aan de overkant van de Kidron liet arresteren. We houden even stil bij de ‘Kerk van Alle Naties’ en bij Getsemané, de tuin aan de voet van de Olijfberg waar Jezus bad in de nacht voor Zijn kruisiging.

Na de lunch lopen we de Via Dolorosa, waar Jezus zijn laatste tocht liep. We bezoeken de Sint Annakerk en tenslotte de Heilig Grafkerk.

Diner en overnachting in Jeruzalem.

 

Dag 6

Ein Karem, waar Maria en Elizabeth elkaar ontmoetten

Na het ontbijt bezoeken we eerst de synagoge van het Hadassa-ziekenhuis. Marc Chagall, de Franse kunstschilder van Joods-Russische komaf, maakte hier in 1960 een serie glas-in-lood-ramen. Ze verbeelden de zonen van Jakob, die later de stammen van Israël werden.

Vervolgens lopen we naar het groene Ein Karem, ten zuidwesten van Jeruzalem. Het is een bedevaartsoord voor veel christenen; hier werd Elizabeth, de moeder van Johannes de Doper, op hoge leeftijd zwanger, ook vond er de ontmoeting plaats tussen Elizabeth en de zwangere Maria.

 

Nazareth

Na de lunch rijden we met de bus noordwaarts. We gaan naar Nazareth, het dorp waar Jezus opgroeide. We wandelen door de oude stad, bezoeken er de Gabrielkerk en de Basiliek van de Annunciatie, die op de plek staat waar de engel Gabriël voor Maria verscheen om haar te vertellen dat ze de moeder van Jezus zou worden.

Diner en overnachting in de prachtig gelegen kibboets Ein Harod.

 

Dag 7

Rondom het Meer van Galilea

Na het ontbijt rijden we met de bus naar de Berg Arbel, waar je een mooi uitzicht hebt op het Meer van Galilea en de omliggende gebieden. Laat je betoveren door de prachtige flora, de meest uiteenlopende vogels en andere dieren. Met de bus rijden we naar beneden en vervolgens lopen we naar de Berg van de Zaligsprekingen, waar Jezus zijn openbare optredens begon. Hij sprak er de beroemde Bergrede, een oproep tot liefde in plaats van geweld. Stof voor meditatie!

 

Kafarnaüm, dorp van compassie en troost

Na de meditatie lopen we de berg af naar het Meer van Galilea. We bezoeken er de twee kerken van Tabgha, het gebied van de zeven bronnen. Hier speelde zich het verhaal af van de vermenigvuldiging van vijf broden en twee vissen, waarmee Jezus zijn vijfduizend toehoorders voedde. Op exact de plek waar dit gebeurde, hebben de Byzantijnen in de vijfde eeuw na Christus de heel bijzondere Broodvermenigvuldigingskerk gebouwd. Die kerk bezoeken we uiteraard. Daarna lopen door naar het iets verder gelegen Kafarnaüm, dat letterlijk ‘het dorp van compassie en troost’ betekent. In dit kleine stadje woonde Jezus een deel van zijn leven en predikte in de oude synagoge, waarvan de restanten te zien zijn, evenals het huis van Petrus. Mochten we nog tijd hebben, dan gaan nog naar de Hula-vallei. Door gedeeltelijke drooglegging van een moeras is daar een wonderschone natuur ontstaan.

Diner en overnachting in Ein Harod.

 

Dag 8

De bronnen van de Jordaan

Na het ontbijt rijden via de Golanhoogten naar Banias (ook gespeld als Banyas). Banias is een van de bronnen van de Jordaan, de rivier waarin Jezus werd gedoopt. Deze bron was al in de Oudheid (als Panias of Panion) een heiligdom, gewijd aan de Griekse god Pan. Ook in het Oude Testament speelt deze plek een belangrijke rol. We maken een stevige wandeling van tien kilometer. Afhankelijk van het weer wandelen we van Nimrod naar Banias of door het natuurreservaat Nahal Lyon. Onderweg bezoeken we een druzendorp en via kibboets Ein Gev rijden we terug.

Diner en overnachting in Ein Harod.

 

Dag 9

In stilte de Taborberg aflopen

De bus brengt ons naar Tabor. Deze berg wordt vele malen in de Bijbel genoemd. Jezus beklom de berg met zijn leerlingen Jacobus, Johannes en Petrus. Eenmaal boven gekomen, veranderde hij van gedaante: zijn lichaam werd lichtstralend. Om deze reden wordt ook gesproken over de berg van de Gedaanteverandering.

In een taxi gaan we naar de top van de berg, waar een kerk staat. We maken ruimte voor een meditatie. Daarna wandelen we in stilte naar beneden. Vervolgens brengt de bus ons naar Caesarea Maritima. Al in de Oudheid en de Romeinse tijd was dit een belangrijke plaats, waar een openluchttheater en de renbaan van Herodes in goede staat bewaard gebleven zijn. Ook in het Nieuwe Testament wordt de plaats genoemd, als stadje op de weg naar Jeruzalem. Paulus heeft er gevangen gezeten.

Diner en overnachting in de bruisende badplaats Netanya.

 

Dag 10

Terugreis naar Nederland

Transfer naar Ben Gurion airport en terugvlucht naar Nederland (al dan niet met overstap).

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 360
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Poliskosten

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na vertrek uit Israël nog minimaal 6 maanden geldig te zijn.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met uw huisarts of GG&GD.
 • Het programma kan, bijv. door overheidsmaatregelen of feestdagen, wijzigen.
 • Bij niet-nederlandse nationaliteit is mogelijk een visum vereist. U bent hier zelf verantwoordelijk voor.

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief