Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Israel - dode zee

Met Piet en Gerard naar Israël

Groepsrondreis, Vliegreis

Beleef Israël in acht dagen en kom op verhaal met Piet en Gerard van Midden. Stap in de wereld van de Bijbel en ontdek de diepere lagen in de verhalen. Zie je jezelf al staan op de Olijfberg met een indrukwekkend uitzicht over de oude stad van Jeruzalem?

En wat dacht je van een bezoek aan de herdersvelden in Betlehem? Of in een boot varen op het meer van Tiberias? Iedere ervaring is een stap in een verhaal. Een verhaal dat verwondert, ontroert en vrolijk maakt. Je zinnen op scherp zet en je altijd met een prachtig verhaal, jouw verhaal, weer thuisbrengt.

 

 

Piet van Midden

Theoloog en docent Hebreeuws, Piet van Midden, leidde al meer dan 140 keer groepen mensen door zijn tweede moederland, Israël. 
Hij geeft je een nieuwe blik op de oeroude verhalen en plaatst die vaak in een ander, verrassend perspectief.

 

Gerard van Midden

Gerard (inderdaad, zijn broer) assisteerde Piet al vaker tijdens zijn Israëlreizen. Gerard is tekstschrijver/tekstdichter en groot liefhebber van de Bijbelverhalen. 
Hij schreef sinds 1992 al tien Bijbelse musicals voor kerkelijke gemeenten die overal in Nederland worden uitgevoerd.

 

Wat maakt deze reis extra bijzonder?

Je beleeft de verhalen overdag en ook ’s avonds. Met interactieve workshops waarin je bijvoorbeeld leert om zelf een Psalm te schrijven.

En je krijgt alle informatie over de plekken die we bezoeken en de verhalen die je hoort van ons op papier. Zodat je optimaal je ogen kunt uitkijken tijdens deze onvergetelijke reis. Goed om te weten? Piet en Gerard houden ervan om de tijd volop te benutten. Uitslapen is leuk, maar niet tijdens deze reis… Koffie drinken lekker, maar niet te lang…

 

Ook op verhaal komen?

Zoek dan contact met ons. Dat kan zo:

Piet van Midden: 06-51568190

Gerard van Midden: 06-51318817

 

Of stuur een e-mail naar: p.j.vanmidden@ziggo.nl

www.metpietengerardnaarisrael.nl

Programma

Dag 1

Woensdag 15 maart

Vertrek vanaf Schiphol naar Tel Aviv. Overnachting in Jeruzalem.

 

Dag 2

Donderdag 15 maart

We beginnen goed: met een werkelijk briljant uitzicht over de oude stad van Jeruzalem. Boven op de Olijfberg, met de woestijn in onze rug, kijken we uit over 3000 jaar geschiedenis. En het verhaal daarbij. Daar wil je zelf in rondlopen. Daarom wandelen we naar beneden en na elke stap ziet die oude Turkse muur er anders uit. We passeren plekken waar pelgrims hebben gemediteerd. Zoals de plek die wordt aangewezen als de plaats waar Jezus, voorafgaande aan de intocht, huilde over Jeruzalem.

We willen ook de stad zelf in. Via de Leeuwenpoort gaan we naar Betesda en beginnen we aan de Via Dolorosa.

Jeruzalem is een stad van drie godsdiensten. En op donderdag is er een joodse rite aan de Klaagmuur: een bar mitswa-viering. Een joodse jongen van dertien gaat voortaan als volwassene meedoen in de synagoge. En daar loop jij zomaar rond. Wie weet is het zelfs mogelijk de tempelberg te bezoeken. Als het maar enigszins kan, doen we dat uiteraard.

De oude stad is maar klein: een kilometer in het vierkant. Om de hoek ligt de Hurva-synagoge: een gloednieuwe kopie van een oude synagoge in de joodse wijk. Daar willen we ook zijn. En natuurlijk willen we de Via Dolorosa afmaken. Met andere woorden: we bezoeken de Heilig Grafkerk, want daar vinden we de laatste staties.

Jeruzalem is een stad om over te zingen. Heb je zelf weleens een psalm geschreven? Gerard geeft een korte intro. Met een aantal waardevolle tips kom je een heel eind zelf op weg.

 

Dag 3

Vrijdag 17 maart

We zijn nog lang niet uitgekeken op Jeruzalem. We beginnen op tijd, om 08.00 uur.
Aan de zuidkant van de stad ligt de zogeheten ‘ier dawied, de Davidsstad. Als je er rondloopt, krijg je zicht op de robuustheid van het oude Jeruzalem, dat maar zo’n twaalf voetbalvelden groot was. We hebben het over het Jeruzalem van 3000 jaar geleden! Daarna duiken we in de nieuwe stad onder: in Yadvashem, het gedachtenispark van de 6.000.000 omgebrachte joden in de tijd van de nazi’s.
We eten in Betlehem en bezoeken er de herdersvelden en de geboortekerk. En natuurlijk zingen we. We maken een paar nieuwe kerstliederen en Piet vertelt het kerstverhaal vanuit Lucas, en Gerard vanuit de positie van een Romeinse soldaat. Als dat geen nieuwe inzichten oplevert…

 

Dag 4

Zaterdag 18 maart

Het is sabbat. Dat betekent druk, druk, druk voor veel niet religieus levende joden.
Ze bezoeken graag een van de vele attractieve plekken, zoals ook wij: Masada, Ein Gedi en Qayla, waar je ook in maart verrukkelijk in de Dode Zee kunt drijven.
We gaan naar Jericho – het is allemaal op korte afstand van elkaar –  en bezoeken een oude toren van 9000 (!) jaar oud. Om ons daarna naar ons resort te spoeden. Met zwembad en nog veel meer luxe…
En natuurlijk, als je op een verhaal uit bent: de bijzondere verwekking van de kinderen van Lot speelt aan de zuidkant van het zoutmeer. En aan het noorden van de Dode Zee: het verhaal van de muren van Jericho die vielen (en vooral: dat ene stukje muur dat bleef staan).

 

Dag 5

Zondag 19 maart

Zondag, mooie dag. We doen kalm aan.
We bezoeken onderweg naar Tiberias een Grieks-Romeinse stad, Bet Sean, waar na een aardbeving veel bleef liggen zoals het ooit lag. Daarna bezoeken we ‘het paradijs’, ofwel: Sachne/Ganhashelosha. Een inderdaad paradijselijke omgeving, waar je even kunt bijkomen en kunt zwemmen in het halflauwe water. Daarna vertrekken we naar een heel andere wereld: de Berg van de Zaligsprekingen. Die wandelen we af, naar het meer. We bezoeken Tabgha en Kafarnachum, de woonplaats van Jezus, en varen op het meer. Daar studeren we graag een nieuw lied met je in dat in Tabgha speelt.

 

Dag 6

Maandag 20 maart

Nazaret: je wilt er geweest zijn, en veel pelgrims bezoeken de Annunciatiekerk.
Maar wij bezoeken het nagebouwde ‘Nazaret village’ en lopen even rond in de gespeelde wereld van ‘toen’. Ooit gezien hoe olijven worden geperst? Daarna vertrekken we naar Sippori, een Romeinse stad vlak bij Nazaret. Jezus moet er geweest zijn, maar we hebben er geen enkel getuigenis van. Hier vind je in mozaïek de ‘Mona Lisa’ van het Nabije Oosten. En je loopt door een enorme gleuf die gewoon een Romeinse waterleiding blijkt te zijn. Te gek.  We gaan nog even verder, naar het westen, naar Akko. Je staat er aan het strand van de Middellandse Zee, in een middeleeuwse stad. En over een waterleiding gesproken: hier loop je door de waterleiding onder de oude stad door! (als je dat wilt tenminste J)
Nog verhalen of zingen? Nee hoor: gewoon lekker boemelen.

 

Dag 7

Dinsdag 21 maart

Als je met ons meegaat, kom je niet als ‘bak- en braadvlees’ terug, maar wel boordenvol verhalen, ideeën en onvergetelijke uitzichten. Zoals over de Golan (als het kan: even een view over zuidwest Syrië, aan de goede kant van de grens); of over de noordelijkste plaats in de Bijbel: Dan, in het Nieuwe Testament: Caesarea Filippi. We wandelen vandaar naar de watervallen van de Banyas, door een in maart rijk bloeiend natuurgebied. En we bezoeken Tsfat, een middeleeuwse stad, hoeder van de kabbala. Of we doen het andersom: eerst Tsfat en dan de Golan en Banyas. We zien wel wat het beste uitkomt.
En ’s avonds blikken Piet en Gerard op een cabareteske manier terug op de reis. Want je reisde in een land waar de humor op straat ligt.

 

Dag 8

Woensdag 22 maart

Weer naar huis. Ook mooi als je in je eigen omgeving wat te vertellen hebt. En dat heb je na deze reis zeker!

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Met Piet en Gerard naar Israël

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • Verblijf in een 3 of 4 sterren accommodatie o.b.v. een 2-persoonskamer met ontbijt en diner
 • Lunches
 • Excursie- en entreegelden
 • Nederlandssprekende gids
 • Fooien

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 300,-
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Poliskosten a € 5,50,-
 • Bijdrage Calamiteitenfonds € 2,50 per factuur

Overige informatie

 • Uw paspoort dient na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig te zijn
 • De kosten per persoon kunnen lager worden. Kijk voor meer informatie op www.metpietengerardnaarisrael.nl
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief