Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Myanmar

Groepsrondreis, Vliegreis

Ontdek tijdens deze 18-daagse rondreis de complexe geschiedenis, de rijke cultuur en de indrukwekkende natuur van Myanmar, voorheen Birma. Myanmar heeft een geheel eigen karakter en identiteit, ook al is het sterk beïnvloed door de omringende landen India, Bangladesh, China, Laos en Thailand. In geen enkel land is het dagelijkse leven zo doordrenkt van het boeddhisme als in Myanmar — met name het theravada-boeddhisme, de leer van de ouderen, dat door bijna negentig procent van de bevolking wordt aangehangen. Je maakt op deze reis uitgebreid kennis met deze oudste vorm van het oorspronkelijke boeddhisme. Volgens deze leer streeft iedereen op aarde naar individuele verlossing. Daarvoor is geen hulp van anderen nodig: ieder mens kan en moet op eigen kracht verlicht worden. Meditatie volgens de methoden van grote Birmaanse leermeesters is daarbij essentieel en wordt onderwezen in de vele meditatiecentra en kloosters die het land rijk is. Tijdens een speciale ceremonie bidden de monniken en reciteren ze verzen.

 

Pagodes en Boeddhabeelden van goud

Overal zie je pagodes, gebouwen in de vorm van een steeds smaller wordende toren van zeven of meer verdiepingen, waar monniken en andere gelovige boeddhisten ritueel omheen lopen om de relieken te eren die binnen bewaard worden. Mensen komen er ook om offers en donaties te brengen. Al aan het begin van de reis bezoek je in de stad Yangon de beroemde gouden Shwedagon pagode, de oudste van de wereld, die ruim 2500 jaar geleden is gebouwd. Een gids leidt je er rond en vertelt je over de geschiedenis ervan. Zo zul je ook een beter inzicht in het theravada-boeddhisme krijgen, waardoor je het land en zijn inwoners beter kunt begrijpen! Verder tref je in het land ook vele gouden Boeddhabeelden aan. Veel monniken besteden een gedeelte van hun vaak schamele inkomen aan de aankoop van bladgoud om hiermee de Boeddhabeelden te versieren.

 

Kathedraal van Joseph Cuypers

In 1886 werd Birma ingelijfd in het Britse Koninkrijk, dat het land ook economische vooruitgang bracht. De Brits-koloniale sfeer is nog steeds sterk voelbaar en zichtbaar in het land. Uit deze periode stamt ook de grote Saint Mary’s Cathedral in Yangon (1899), gebouwd door Joseph Cuypers, architect van vele kerken in Nederland, waaronder de Kathedrale basiliek Sint Bavo in Haarlem, maar ook bouwde hij, samen met zijn vader Pierre Cuypers, het dorp en het kasteel Haarzuilens en de Amsterdamse effectenbeurs op het Beursplein. Je zult zeker overeenkomsten zien.

 

Boerenbevolking

Van de vijftig miljoen inwoners van Myanmar woont slechts een derde in stedelijke agglomeraties, voor het merendeel in Yangon (6 miljoen) en Mandalay (1 miljoen). Toch heb je in beide steden het gevoel in een groot dorp te zijn. In tegenstelling tot veel andere landen in de regio is er geen sprake van een grote instroom naar de steden. Ruim driekwart van de bevolking is aangewezen op de landbouw. Vierhonderd kilometer ten noorden van Yangon ligt het prachtige en beroemde Inlemeer. Daarin zijn dorpjes gebouwd, met houten huizen op palen en kanalen als straten. Op drijvende tuinen worden allerlei soorten groente en fruit verbouwd. Vanuit bootjes bewerken de boeren hun grond. Je kunt ook zelf naar deze tuinen roeien, maar ongetwijfeld niet op de manier van de bewoners hier, die de roeispaan tussen een hand en een been klemmen. Op en rond het meer bezoek je ook verschillende soorten ambachtelijke werkplaatsen, waaronder weverijen en smederijen.

 

Authentiek en gastvrij

Myanmar is lange tijd afgesloten geweest voor de buitenwereld. In 2011 is — grotendeels door geweldloze protesten van Boeddhistische monniken — een einde gekomen aan de militaire junta die vanaf 1962 het land regeerde. Het land is dus maar nog kort toegankelijk voor reizigers. Zodoende kom je in aanraking met een authentiek land, gastvrij en vriendelijk voor toeristen maar zeker nog niet beïnvloed door het massatoerisme. Speciaal voor DrieTour staan er een aantal ontmoetingen met de lokale bevolking op het programma, waarbij je versteld zult staan over de gastvrije ontvangst. Zo ga je een keer bij een familie thuis eten, zodat je een moment van het dagelijks leven van Birmanen kunt delen. Zo ontdek je ook de echte Birmaanse keuken, want de beste Birmaanse maaltijd wordt thuis gemaakt! Je eet dan net als zij op de grond, rondom een tafel waar alle gerechten op staan — met veel ui, gember, knoflook en gedroogde garnalenpasta.

 

Actieve vakantie

Je ontdekt Myanmar op allerlei manieren: met het vliegtuig voor een binnenlandse vlucht, per luxe touringcar (met airconditioning) of met paard en wagen. Ook maak je enkele malen een boottocht over de grootste rivier van Myanmar, de Ayerwaddy, en zul je de steden en dorpjes in een rustig tempo wandelend bezoeken. Voor wie dat wil, is het ook mogelijk om fietsend en per kano het land te verkennen, om zo nog meer te genieten van de heerlijke geuren en de ongerepte natuur met uitgestrekte bossen, uitlopers van het Himalayagebergte en de groene vruchtbare en droge met cactussen begroeide woestijnachtige gedeelten!

Programma

Dag 1

Reisdag

Vlucht via Dubai naar Yangon waar je de volgende dag aankomt.

 

Dag 2

Aankomst en stadswandeling

Na aankomst op Yangon International Airport maak je kennis met de gids, waarna je naar het hotel gaat. In de middag maak je een mooie wandeling door het centrum van Yangon. Daarmee doe je bijna letterlijk een stap terug in de tijd: je wandelt door straten waar de Britse koloniale sfeer nog voelbaar en zichtbaar is. Je bezoekt ook de Armeense kerk en de grote Saint Mary Cathedral uit 1899, die is gebouwd door Joseph Cuypers. Je sluit de wandeling af met een heerlijke high tea ( niet inclusief) in het chique Strand Hotel, net als in de koloniale tijd.

 

Diner en overnachting in het Inya Lake Hotel.

 

Dag 3

Het mysterie van de gouden Pagode

Na het ontbijt in het hotel bezoek je de gouden Shwedagon Pagode in Yangon. De 98 meter hoge pagoda staat op een heuvel en is versierd met 50.000 kilo bladgoud en duizenden edelstenen. Je gids geeft er een rondleiding en vertelt uitgebreid over de geschiedenis ervan en over het theravada-boeddhisme. Daarna ga je naar een klooster, waar boeddhistische monniken bidden en boeddhistische verzen reciteren. Een heel bijzondere ervaring! Gezamenlijk eet je (optioneel) een typisch Birmaanse lunch. Daarna kun je de middag zelf vrij invullen en op eigen gelegenheid de stad Yangon ontdekken.

 

Diner en overnachting in het Inya Lake Hotel.

 

Dag 4

Multi-etnisch en multireligieus Yangon

Vandaag ga je verder op ontdekkingsreis in Yangon. Myanmar is een lappendeken van etniciteiten, talen, dialecten en gebruiken. Deze dag kom je meer te weten over de verschillende religies en tradities in het land. Je bezoekt de Chinese wijk, de Indiase wijk en het Nationaal museum. Je bezoekt acht verschillende gebedshuizen: een boeddhistische pagode, een christelijke kerk, een moskee, een synagoge, een sikh-tempel en een tempel waar mensen geesten of nats vereren. Deze geesten hebben een belangrijke plaats in het dagelijkse leven van de Birmanen. De verering stamt uit de tijd van voor het boeddhisme.

 

We dineren en overnachten weer in het Inya Lake Hotel.

 

Dag 5

Oog in oog met de gouden Boeddha

’s Ochtends vertrek je naar het vliegveld voor een vlucht naar Mandalay.

In Mandalay maak je een rustige wandeling door het oude nabijgelegen stadje Amarapura, waar je de geluiden kunt horen die uit de weefwerkplaatsen komen. Ook ga je naar het beroemde Mhagandayonklooster, waar meer dan honderd monniken wonen. Je loopt over de prachtige U-Beinbrug, de langste teakhouten brug ter wereld. Monniken en locals steken de brug over, lopend of per fiets, een mooi gezicht. Daarna maak je een boottocht over de Ayerwaddy, de grootste rivier van Myanmar.

En je bezoekt de Mahamudi pagode met het beroemde gouden Boeddhabeeld. Monniken uit het hele land komen hiernaartoe om het beeld met goud te versieren.

 

Dier en overnachting in het Ayerwaddy Riverview Hotel.  

 

Dag 6

Cruise over de Ayerwaddy

Deze dag verken je het land per boot: je maakt een cruise over de grote rivier de Ayarwaddy en je bezoekt een aantal steden die dankzij hun ideale ligging aan deze rivier tot bloei zijn gekomen en afwisselend in de complexe geschiedenis van het land hoofdstad zijn geweest. Eerst ga je stroomopwaarts naar Mingun, waar je de indrukwekkende Mingun pagode met vier poorten bezoekt. Twintigduizend slaven hebben aan dit project van de toenmalige koning Bodawpaya gewerkt. Ook al had hij maar liefst 122 kinderen (!), dit bouwwerk is na zijn dood in 1819 nimmer voltooid. Verder bezichtig je de Mingun Bell, de grootste koperen bel ter wereld, van vier meter hoog en met een omtrek van vijf meter. Vervolgens vaar je stroomafwaarts (drie uur) naar Ava waar je met paard en wagen naar de oude tempelruïnes gaat. De bus brengt je terug in Mandalay.

 

Diner en overnachting in het Ayerwaddy Riverview Hotel.

 

Dag 7

Zondag    

Middag op eigen gelegenheid in Mandalay, de op een na grootste stad van Myanmar in te vullen:  mooie gebouwen bezichtigen of liever de middag rustig in een park doorbrengen?  De bus en de gids staan tot je beschikking.

 

Diner en overnachting in het Ayerwaddy Riverview Hotel.

 

Dag 8

Wandeling door de koloniale botanische tuinen

Een rit van 60 km brengt je naar Pyin Oo Lwin, een voormalig Brits bergstation, prachtig gelegen in de Shan Hooglanden op 1.070 meter hoogte. Tot 1948 de verblijfplaats tijdens de zomer voor de Britten. Nog steeds zijn er veel koloniale huizen uit die tijd te vinden. Met paard en wagen zie je de verschillende bezienswaardigheden. In de botanische tuinen uit 1915 kun je op eigen gelegenheid rondwandelen tussen bijna vijfhonderd soorten planten en bomen. In de buurt is ook een koffieplantage.

 

Lunch (optioneel) in een restaurant in koloniale sfeer.

 

Diner en overnachting in het Ayerwaddy Riverview Hotel

 

Dag 9

Boottocht van Mandalay naar Bagan

In de ochtend ga je naar Shwe Tant Thit, dat op drie uur rijden van Mandalay ligt. Daar stap je op een boot richting Bagan (ook wel Pagan genaamd). Je vaart langs kleine dorpjes, spelende kinderen langs de oevers en vrouwen die de was doen. Er is onderweg genoeg te zien. Aan het einde van de ochtend kom je in Bagan aan, ook weer een van de vroegere hoofdsteden van Myanmar. Bagan is gesticht in 849 en heeft de grootste verzameling boeddhistische tempels, ruïnes en pagodes ter wereld!

 

Diner en overnachting in het Umbra Hotel in Bagan.

 

Dag 10

Verkenning van Bagan en zonsondergang      

Onder leiding van een deskundige gids bezoek je Bagan. Er zijn ruim 4400 tempels en pagodes. Bagan is veel minder bekend dan Angkor Wat in Cambodja, maar minstens zo mooi. Een bezoek aan Bagan is een van de hoogtepunten van deze reis. Je gaat dan ook naar de meest bijzondere tempels die hier staan. De schoonheid van deze historische stad zal zeker een grote indruk op je maken.

 

Aan het eind van de middag ga je met paard en wagen naar de Pyathagyi pagode, die je kunt beklimmen en waar je met een verfrissend drankje kunt genieten van de zonsondergang. Daarna dineer je in een authentiek restaurant, te midden van de lokale bevolking.

Overnachting in het Umbra Hotel in Bagan.

 

Dag 11

Fietsen door het indrukwekkende landschap bij Bagan

Een sportief dagje voor wie dat wil! Je kunt met de fiets het prachtige landschap van Bagan met palmbomen en bamboehutten verkennen. De gids zal je de mooiste plekjes en de fraaiste tempels tonen. Onderweg bezoek je ook een 200 meter diepe waterput die is gefinancierd door Khiri, een reisagentschap dat een deel van zijn winst gebruikt om putten te bouwen in de droogste delen van het land. In minder dan een minuut kunnen mensen uit de omgeving nu hun gezin van water voorzien om te wassen, koken en drinken.

 

De middag kun je naar eigen behoefte invullen: geniet van het zwembad bij het hotel, maak een wandeling of nog een fietstocht in de omgeving.

 

Diner en overnachting in het Umbra Hotel in Bagan. 

 

Dag 12

De landelijke omgeving van Bagan en de berg Popa

Ervaar het leven buiten de gebaande paden. Vandaag zul je de omgeving van Bagan verkennen, waar een groot deel van de bevolking leeft van oude ambachten zoals in het dorpje Shwe Si Tine. Je maakt ook een wandeling over de fruit- en bloemenmarkt. Vervolgens reis je verder naar Mount Popa. Op deze markante rots liggen een klooster en wat pagodes. Aan de voet van de berg vind je 37 beelden van geesten (nats), die door de plaatselijke bevolking worden vereerd.

 

Diner en overnachting in het Popa Mountain resort.

 

Dag 13

Excursie naar het olifantenreservaat in Kalaw

Direct na het ontbijt ga je naar een olifantenreservaat in de bossen bij Kalaw. Dit reservaat is opgezet door jonge mensen uit Kalaw, met als doel zowel de natuur, de olifanten als de lokale tradities te beschermen. De olifanten kunnen in een beschermd deel van het woud op een natuurlijke manier leven. Het is mogelijk om een korte of langere wandeling door het bos te maken.

 

Na de lunch kun je helpen de olifanten te wassen en te voeren. Een bijzondere ervaring! De bus brengt je aan het eind van de middag naar Kalaw.

 

Diner en overnachting in het Dream Mountain Resort in Kalaw.

 

Dag 14

Zondag

’s Ochtends kunnen we een lokale kerkdienst bijwonen en ’s middags kun je  op eigen gelegenheid invullen in Kalaw. Bijvoorbeeld een wandeling in de omgeving maken.

Diner en overnachting in het Dream Mountain Resort in Kalaw.

 

Dag 15

De Indein ruines en lunch bij een Birmaanse familie thuis

De dag begint met een bezoek aan de Indein-ruïnes, indrukwekkende overblijfselen van honderden tempels die eeuwenlang bedekt zijn geweest met een dikke laag vegetatie. Deze dag kun je delen in het alledaagse leven want je luncht bij een Birmaanse familie thuis. Je zit op de grond, rond een tafel waarop allerlei gerechten staan die door de familie zijn bereid! Nadat je afscheid hebt genomen van deze gastvrije familie ga je naar het dorp Nam Pan waar je zelf naar de drijvende tuinen, met groenten, boomgaarden en bloemen, kunt kanoën. Maar je kunt je er natuurlijk ook met een motorbootje naartoe laten varen. Je bezoekt daarna de pagode Phaung Daw Oo en het Intha Heritage House, waar de beroemde Birmaanse katten worden gefokt.

Diner en overnachting in Hotel Maineli

 

Dag 16

Maak kennis met de Pa-O

Deze dag staat in het teken van de ontmoeting met de Pa-O, ook bekend als Thangthu of Zwarte Karen. Hun indigo-blauwe kleding herinnert aan de tijd dat ze tot slaven waren gemaakt door koning Makuta van het rivaliserende Thatonrijk (11e eeuw). Daarvoor droegen ze felgekleurde kleding, waar de oranje of rode tulband die ze nu dragen naar verwijst. Deze etnische groep met ongeveer zeshonderdduizend leden is vooral actief in de landbouw en handel. Ze wonen in kleine dorpen in de bergen, waar je met paard en wagen, en een wandeltocht van ruim twee uur naar toe gaat. De meeste Pa-O zijn boeddhisten. Je zult enkele monniken ontmoeten, met wie je ook uitgebreid in gesprek kunt gaan. Verder bezoek je een lokale school. Je wordt uitgenodigd om de lokale kleding te dragen! In een nabijgelegen dorp kun je genieten van een traditionele Pa-O-lunch, met gembersoep, salades van pompoenbladeren en van sukinibladeren. Vervolgens wandel je terug en kun je genieten van het overweldigende landschap, het prachtige uitzicht en de plantages met gember, knoflook en geelwortel. Je gaat met de boot terug naar Nyaung Shwe.

 

Diner en overnachting in Hotel Maineli.

 

Dag 17

Terug naar Yangon

Na het ontbijt rijd je naar het vliegveld voor de binnenlandse vlucht naar Yangon waar je rond lunchtijd aankomt. Na alle wandelingen kun je een voetmassage zeker niet afslaan! Deze massages worden gegeven door blinde of dove mensen, die daarvoor opgeleid zijn door een plaatselijke charitatieve instelling. De rest van de dag kun je winkelend doorbrengen. Of je kunt op eigen gelegenheid nog wat rondkijken. Na het diner in een lokaal restaurant transfer naar de luchthaven van Yangon voor de terugvlucht via Dubai naar Amsterdam.

 

Dag 18

Aankomst in Nederland.

 

 

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Myanmar 18 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Binnenlandse vlucht
 • Vervoer ter plaatse
 • 2- persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 15 en 16

 • Entrees
 • Fooiengeld
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag overige lunches € 185 p.p.

 • Toeslag 1-persoonskamer € 550
 • Visum

Overige informatie

 • Het visum dien je zelf te verzorgen. Je kunt er ook voor kiezen het visum door ons te laten regelen, zie hieronder voor de kosten.
 • Je paspoort dient na terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig zijn.
 • Laat je goed informeren over vaccinaties en het advies tegen malaria.

 

 • Visum

Visumkosten US$ 50

Online: http://evisa.moip.gov.mm/visafees.aspx

 

Of online met bemiddeling:

Visumkosten € 50

Bemiddelingskosten € 35 excl. portokosten

Benodigdheden:

 • Kopie van de informatiepagina van het paspoort Ingescande kleurenpasfoto (standaard formaat)
 • Visumaanvraagformulier: 1

https://visumpro.nl/sites/default/files/visumfiles/Myanmar_ETA.pdf

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief