Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Indonesië Sumatra

Groepsrondreis, Vliegreis

NOORD SUMATRA: TROPISCH EN GASTVRIJ

Sumatra is het op één na grootste eiland van Indonesië. Het meest westelijke eiland van Indonesië heeft vele vulkanen en kratermeren, ongerepte regenwouden en een diversiteit aan stammen en bevolkingsgroepen.

 

De natuur is werkelijk prachtig, en de invloeden van de oorspronkelijke bevolkingsgroepen zie je overal terug. Zeker voor natuurliefhebbers is Sumatra een mooie bestemming.

 

De evenaar kruist dwars door het midden van dit eiland waardoor je op Sumatra geniet van een tropische regenwoudklimaat.

 

Op Noord Sumatra zie je het Indonesië zoals je dat kent uit schoolboeken. Je reist naar het land van de Bataks rondom het Tobameer. Temidden van overdadige tropische natuur vind je hier nog de typische traditionele huizen met zadelvormige daken. Je gaat op zoek naar orang oetans, en je maakt kennis met de kleurrijke lokale bevolking. Zo bereid je samen met een lokale familie een traditionele Padangse maaltijd.

 

De reis begint in Medan, de hoofdstad van het eiland en eindigt in Padang waar je een boottocht maakt naar de koraaleilanden voor de kust. De eilanden hebben mooie witte stranden en koraalriffen met vele kleurrijke vissen.

Programma

DAG 1

Reisdag

Je vliegt van Amsterdam via Jakarta naar Medan, waar je de volgende dag zult aankomen.

 

DAG 2

Aankomst in Medan

’s Middags aankomst in Medan en transfer naar het hotel. De rest van de dag is vrij om uit te rusten van de lange vlucht en om te acclimatiseren.

 

DAG 3

Medan-Bukit Lawang

 

Medan

Stadsrondrit Medan en naar Bukit Lawang

De dag begint met een stadsrondrit door de hoofdstad van Noord Sumatra, centrum van rubber en tabak. De vele koloniale gebouwen herinneren aan de tijd van de Nederlandse planters. je bezoekt o.a. het Maimoon Paleis en de grote Moskee.

 

Bukit Lawang

Vervolgens reis je langs palmolie- en rubberplantages naar Bukit Lawang in het Gunung Leuser Park waar ooit het orang oetan rehabilitatiecentum was. Bukit Lawang is voornamelijk bekend vanwege het feit dat het een van de weinige plaatsen in de wereld is waar je Orang Oetans in het wild kan zien. Het plaatsje ligt aan de Bohorok rivier tegen de oostkant van Nationaal Park Gunung Leuser.

 

Het Gunung Leuser Park Het Gunung Leuser Park beslaat ca. 950.000 hectare in Noord Sumatra. Het park is genoemd naar een van de hoogste bergen in het gebied, de 3.381 meter hoge Leuser (Gunung Leuser). De hoogste berg is Puncak Tak Punya Nama ('De berg zonder naam'). Bukit Lawang betekent letterlijk “deur naar de heuvels”.

 

DAG 4

Op zoek naar Orang Oetans

Vandaag ga je op zoek naar Orang Oetans. Je loopt met een ervaren gids door het tropische regenwoud. Tot voor kort werden de mensapen nog bijgevoederd. Daardoor zijn ze gewend aan toeschouwers. Met wat geluk kun je de zeldzame Sumatraanse orang-oetans van dichtbij zien. Er leven ook witte en zwarte gibbons in dit park die een onvoorstelbaar geluid maken als ze naar elkaar roepen. Als je geluk hebt kun je ook bijzondere vogels en grote hagedissen zien.

 

DAG 5

Berastagi

Via een mooie route rijd je naar het bergdorpje Berastagi dat ingeklemd tussen twee vulkanen op 1300 meter hoogte ligt. Het dorpje is vooral bekend vanwege de exotische fruitmarkt en het aangename klimaat. In het verleden hadden veel rijke Nederlanders hier een tweede huis waar ze in het weekend verbleven om te genieten van de koelere temperatuur.

 

De Karo Batak cultuur

Het dorpje is het middelpunt van de Karo Batak cultuur. Er zijn enkele mooie traditionele Karo-Batak dorpen in de omgeving van Berastagi te vinden zoals het dorp Peceren, met traditionele gemeenschapshuizen die nog steeds bewoond worden. Een typisch Karo Batak huis heeft een dak in de vorm van buffelhoorns en kleurige geometrische wandschilderingen. De geometrische figuren hebben symbolische betekenissen. Er leven zo’n 8 families in een longhouse.

 

DAG 6

Naar het Toba kratermeer

Je reist verder door de Karo-hooglanden naar het Toba kratermeer. De route voert langs ananasplantages, de Sipisopiso waterval en het indrukwekkende met houtsnijwerk versierde Simalungun Paleis. Het meer, met een oppervlakte van 1700 km² en een diepte van soms wel 450 meter, is ongeveer 100.000 jaar geleden ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Het is het grootste meer van Zuidoost-Azië.

 

Samosir

Middenin ligt het eiland Samosir. Je steekt per boot over naar het eiland dat bekend staat   om de fraaie Batak huizen. Ook de graven en tombes zijn indrukwekkend.

Het eiland heeft een oppervlakte van ruim 1000 vierkante kilometer en er heerst een gemoedelijke sfeer.

 

DAG 7

Vrije zondag in Samosir

Zondag; kerkdienst, verder vrij om te genieten van de paradijselijke omgeving. Maak een wandeling of huur bijvoorbeeld een fiets om de omgeving op eigen gelegenheid te verkennen.

 

DAG 8

Boottocht over het Toba meer

Vandaag maak je een mooie boottocht. Eerst ga je naar het karakteristieke Batak Toba dorpje Simanindo waar je kunt genieten van een traditionele Toba dansvoorstelling. Vervolgens langs rijsvelden en kleine dorpjes naar Ambarita dat vooral bekend stond vanwege het kannibalisme dat hier nog tot ver in de negentiende eeuw voorkwam. Je vindt hier het stenen gerechtshof van Koning Siallagan. De lokale bevolking leeft nog volgens eeuwenoude tradities. De boot brengt je vervolgens in Tomok waar je de graven van de koningen van de Sidabutar-stam kunt zien.Aan het einde van de middag terug bij je hotel.

 

DAG 9

Naar Padansidempuan

Per boot steek je het het Tobameer over naar het dorp Parapat. Vervolgens rijd je langs de zuidkant van het meer door een groen landschap met uitgestrekte rjjstvelden en Batak koningsgraven richting Padangsidempuan. Je hebt vandaag en morgen twee lange maar mooie reisdagen voor de boeg. Onderweg zie je koffie, cacao en kruidnagelplantages en de warme zwavelbronnen van Sipoholon. Ook stop je in een klein dopje waar getoond wordt hoe de traditionele Batak doeken worden geweven.

 

DAG 10

Je passeert de evenaar op weg naar Bukittinggi

Door het overweldigende groene tropische landschap rijd je naar het Minangkabau hoogland. Onderweg zie je kokosnoot-, peper- en kaneelplantages. In Bonjol passeer je de evenaar. Dit prachtige deel van Sumatra bestaat uit dicht regenwoud met hier en daar een waterval en diepe dalen. In de namiddag aankomst in Bukittinggi, één van de mooiste steden van Sumatra en centrum van het woongebied van de Minangkabau. Bukittinggi ligt op een plateau dat wordt omringd door de Merapi vulkaan en de Singgalang vulkaan. 

 

DAG 11

Wandeling door de Sianok Canyon ofwel het Karbouwengat

Vandaag maak je een wandeling van ca. 3 uur door de Sianok Canyon, een meer dan 100 meter diepe kloof met steile rotswanden die is ontstaan door de uitbarsting van de nabijgelegen Merapivulkaan. In de koloniale tijd vielen er wel eens karbouwen in het ravijn, vandaar de naam “Karbouwengat”. De wandeling voert door rijstvelden en bamboebossen en eindigt in het koloniale plaatsje Kota Gadang, het zilverdopje. ’s Middags leer je bij een lokale familie de fijne kneepjes van een traditionele Padangse maaltijd die bestaat uit allerlei kleine vlees- en groente gerechtjes.

 

DAG 12

Bukittinggi en het Harau reservaat

Verkenning van Bukittinggi en omgeving. Naast “Fort de Kock” is de Grote Klokketoren in het centrum een belangrijke bezienswaardigheid. In het Paleis van Pagaruyung kun je de verschillende aspecten zien van het matriarchale samenlevings patroon van de Minangkabau. Ook ga je naar het Harau natuurreservaat dat beroemd is vanwege de grote rotsformaties en de prachtige vlinders.

 

DAG 13

Naar Padang

Vanochtend rijd je in ca. 3 uur naar Padang, de provinciale hoofdstad van West-Sumatra. Hier kun je nog oude stadsarchitectuur van rond de eeuwwisseling tegenkomen zllas bijvoorbeeld in Chinatown, De huizen zijn eigendom van Chinese kruidenverkopers en koffieshophouders.En in de haven staan nog altijd de Nederlandse warenhuizen en pakhuizen die uit de koloniale tijd stammen. De nieuwere gebouwen in Padang hebben de kenmerkende Minangkabau daken.

In het Provinciaal Museum van Padang kom je nog meer te weten over de West-Sumatraanse Minangkabau cultuur. Het museumpand is gebouwd in traditionele Minangkabau stijl.

 

DAG 14

Vrije zondag in Padang

Zondag, vrije dag. Geniet van de faciliteiten van het hotel.

 

DAG 15

Boottocht naar de eilandjes voor de kust van Padang.

Vandaag verken je de eilandjes voor de kust van Padang. Je rijdt naar Bungus Beach dat zo'n 45 minuten buiten Padang ligt. Onderweg kom je langs de Teluk Bayur haven. Vervolgens omhoog naar het uitzichtpunt op de Lampu-berg. Hier heb je een schitterend uitzicht over de Indische oceaan. In de verte zie je grote tankers varen en er liggen mooie groene eilandjes voor de kust. Daarna verder naar Bungus. Bij de houten pier ligt een lokale speedboot te wachten waarmee je de zee op gaat om diverse eilandjes te bezoeken. Je vaart langs de eilanden Sikuai en Sironjong naar Pagang Eiland. Hier kun je genieten van een heerlijk dagje strand, relaxen en snorkelen. Lunch op het eiland. Via het eiland Pasumpahan dat bij uitstek bekend is vanwege de prachtige koralen en vissen terug naar Bungus beach.Daar staat de bus klaar die je terugbrengt naar Padang.

 

Dag 16

Terug naar Nederland

’s Middags transfer naar de luchthaven van Padang voor de vlucht via Jakarta naar Amsterdam waar je de volgende ochtend aankomt.

 

Dag 17

Einde van de reis

Aankomst in Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Indonesië 17 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale gidsen
 • Reisleiding DrieTour
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 380
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

 - Overige informatie

 • U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig is.
 • Neem voor de laatste informatie over inentingen contact op met uw huisarts of GG&GD.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief