Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Thailand, Laos en Cambodja

Groepsrondreis, Vliegreis

DE MAGIE VAN DE MEKONG

Indochina

Laat je betoveren door de schoonheid van het oude Indochina! De Mekong rivier vormt het decor voor deze reis door de voormalige Franse koloniën Laos en Cambodja. Maak kennis met deze nog steeds authentieke landen met hun vriendelijke bevolking en landelijke sfeer.

 

Hoogtepunten van Laos

Geniet van de eeuwenoude tempels in de romantische koningstad Luang Prabang waar Franse koloniale tijden herleven. De stad is mooi gelegen in een bocht van de Mekong rivier. Bewonder het karstlandschap in Vang Vieng voordat je de reis voortzet naar de hoofdstad Vientiane waar de stadse hectiek nog ontbreekt.

 

Bewogen geschiedenis van Cambodja

Vanuit Vientiane vlieg je naar Pnomh Pemh de intrigerende hoofdstad van Cambodja met een roerige geschiedenis. Een bezoek aan het Tuol Sleng museum en de killing fields uit de tijd toen de Rode Khmer aan de macht was is een indrukwekkende en confronterende ervaring

 

Het imposante Angkor tempelcomplex

Één van de culturele hoogtepunten te wereld en misschien wel 's werelds mooiste tempelcomplex ligt verborgen in de jungle van Cambodja; het mystieke Angkor Wat. Het grootste religieuze bouwwerk ter wereld is ongetwijfeld een van de hoogtepunten van deze reis.

 

Ontmoetingen met de lokale bevolking

Maar een reis door deze landen is meer dan het verzamelen van bezienswaardigheden.

Juist bijzondere ontmoetingen op plaatsen die nog niet zo toeristisch zijn geven je een andere kijk op het land, de cultuur en de mensen.

Je verblijft daarom enkele dagen in het noorden van Laos waar je de verschillende kleurrijke bergvolkeren met elk hun eigen gebruiken ontmoet.

En geniet van de gastvrijheid van de lokale bevolking door een overnachting in een Cambodjaanse homestay. De familie waar je verblijft leeft nog volgens eeuwenoude tradities.

 

Thailand

De reis begint in het Thaise Chiang Rai en eindigt in de bruisende wereldstad Bangkok. Met haar typisch Aziatische groot­stedelijke hectiek­ een levensgroot contrast met de rust van Laos en Cambodja.

Programma

DAG 1

Reisdag

Vlucht van Amsterdam – met een overstap- naar Bangkok waar je de volgende dag aankomt.

 

DAG 2

Bangkok-Chiang Rai

Vanuit Bangkok vlieg je direct door naar Chiang Rai in het noorden van Thailand. Na aankomst transfer naar het hotel Het is leuk om na het diner de levendige avondmarkt te bezoeken.

 

DAG 3

Naar Luang Namtha in Laos

Je rijdt naar Chiang Kong aan de Mekong rivier. Hier steek je de Thais-Laotiaanse Vriendschapsbrug over naar het plaatsje Houay Xay. Deze brug is de meest noordelijke grensovergang tussen Thailand en Laos. Na het afwikkelen van de grensformaliteiten ben je in Noord Laos. In dit deel van Laos wonen veel verschillende bergvolkeren.

 

Etnische minderheden

De bevolking van Laos is etnisch zeer divers. Officieel zijn er 68 etnische groepen vastgesteld in het land. Er zijn schattingen die stukken hoger liggen dan dit officiële cijfer. De 68 groepen zijn onder te verdelen in 4 ‘hoofdgroepen’. De verschillende groepen hebben hun eigen gebruiken en spreken vaak ook een eigen taal. Vooral door hun kleding zijn de etnische minderheden duidelijk van elkaar te onderscheiden.

 

Naar Luang Namtha

Onderweg stop je in het dorpje Vieng Phoukah, gelegen op de oude Tea Caravan Trail. Je kunt het plaatsje verkennen alvorens je door het groene heuvelachtige landschap verder reist naar Luang Namtha.

 

DAG 4 en DAG 5

Luang Namtha

Temidden van groen beboste heuvels ligt het gemoedelijke Luang Namtha dat bestaat uit een grote hoofdweg met daaraan enkele zijwegen. Elke ochtend is er een dagelijkse markt, vlakbij de hoofdstraat, waar de kramen kreunen onder het gewicht van groente en fruit. De kleurrijke bergvolkeren uit de omgeving verkopen hier hun waren. Ook op de gezellige avondmarkt ontmoet je ongetwijfeld minderheden uit de omliggende dorpen. Veel van deze minderheden komen oorspronkelijk uit Thailand of China en het is schitterend om de lokale klederdracht van deze mensen te bekijken.

 

Luang Namtha is een goede uitvalsbasis voor fietstochten en mooie wandelingen door de weelderig groene natuur.Ter plaatse kun je zelf bepalen of je meegaat op een georganiseerde fietstocht of een wandeltocht onder leiding van een ervaren gids. Tijdens deze excursies bezoek je de dorpjes van de kleurrijke etnische minderheden. Deze excursies zijn niet in de reissom opgenomen zodat je de vrijheid hebt om ter plaatse die excursies te maken die je het meest aanspreken.

 

Uiteraard kun je ook op eigen gelegenheid een wandeling door de natuur maken of je kunt met een tuk-tuk de omgeving verkennen.

 

DAG 6

Luang Namtha - Oudomxay - Luang Prabang

Een lange maar mooie reisdag naar Luang Prabang. Onderweg bezoek je Oudomxay en Pak Mong. De wegen in dit deel van Laos zijn niet altijd even goed maar de route is prachtig. De weg slingert langs rivieren, rijstvelden, beboste helingen en kleine minderhedendorpjes waar de Hmong wonen.

 

De Hmong

De Hmong hielden zich vroeger grotendeels in leven door de verbouw van papaver voor opium. De Hmong staan bekend als zilversmeden en wevers. De kleren van de Hmong zijn rijkelijk versierd met schitterende borduursels en zilveren sieraden. De Hmongvrouwen leggen zich dan ook toe op fraai naai- en borduurwerk. De mannen vermaken zich in en rond het dorp en maken kruisbogen, muziekinstrumenten, en andere voorwerpen van hout, bamboe en rotan. Onderweg bezoek je een van de dorpjes en maak je kennis met het dagelijkse leven en de eeuwenoude gebruiken die al generaties lang worden doorgegeven. 

 

Luang Prabang

Aan het einde van de dag kom je aan in Luang Prabang, eeuwenlang de hoofdstad van Laos. De oude koninklijke hoofdstad van Laos die sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat is tegenwoordig een prachtige en gemoedelijke provinciestad met vele oude koloniale gebouwen en tientallen tempels. Een echte stad kun je Luang Prabang niet noemen. Het centrum bestaat uit slechts enkele straten, waar het leven er relaxed aan toe gaat. Geen snelle auto's, maar veel fietsen en tuk tuks. Het gebied is makkelijk per voet of fiets te verkennen.

 

DAG 7

Zondag, kookcursus in Luang Prabang

Vanochtend kun je tijdens een kookcursus de fijne kneepjes van de Laotiaanse keuken leren. De dag begint met een bezoek aan de lokale markt. De kok gaat mee en maakt je wegwijs in de enorme hoeveelheid aan groenten, noedels en specerijen. Samen koop je de benodigde ingrediënten in die je nodig hebt voor het bereiden van de maaltijd. In een mooie tuin maak je zelf onder leiding van de kok een traditionele maaltijd met bijvoorbeeld gestoomde vis in bananenblad, kip in citroengras en kleefrijst. De recepten van de gerechten die je gaat maken krijg je mee naar huis. De lunch bestaat natuurlijk uit je eigen klaargemaakte Laotiaanse maaltijd.

 

DAG 8

Wandeling door Luang Prabang en bezoek aan de Kuang Si waterval

Onder leiding van de gids maak je een wandeling door de fraaie stad. Zo bezoek je de mooiste tempel Wat Xieng Thong, een klassiek voorbeeld van de traditionele bouwstijl van Laotiaanse tempels en de Wat Visoun, de oudste tempel van de stad. En in het voormalige Koninklijk paleis kun je naast een grote collectie kunstschatten ook een massief gouden Boeddha beeld (het heiligste beeld van Laos) bewonderen.

 

Kuang Si Waterval

’s Middags ga je naar de verfrissende watervallen van Kuang Si op circa 25 km ten zuiden van Luang Prabang. Het water is er glashelder en heeft een smaragdgroene kleur. De waterval bestaat uit verschillende verdiepingen en poelen. Op sommige plekken is het ook toegestaan om te zwemmen. Naast de watervallen kun je het beren opvang centrum bezoekem, met als doel de bescherming en het herstel van de zeldzame Aziatische zwarte beer. 

 

Baci ceremonie

Op de terugweg bezoek je het dorpje Ban Khomkhuang en hoor je bij een lokale familie wat een traditionele Baci ceremonieinhoudt. De Baci is een ritueel om je voorspoed, gezondheid en geluk te wensen.

 

DAG 9

Luang Prabang – Vang Vieng

Vroege vogels kunnen een bijzonder dagelijks ritueel meemaken. Rond 06.00 uur wandelen lange rijen monniken, in oranje gewaden, door de straten om voedsel te verzamelen.

 

Na het ontbijt rijd je door een fraai bergachtig landschap langs kleine dorpjes naar Vang Vieng, in de bocht van de Nam Song rivier. De omgeving wordt gedomineerd door verschillende kalksteenformaties.

 

DAG 10

Vang Vieng-Vientiane

Vanochtend ga je op weg naar Vientiane. Hoewel dit de hoofdstad is van Laos, doet het eerder aan als een groot dorp waar de stadse hectiek nog steeds ontbreekt. Je bezoekt ‘s middags de met bladgoud bedekt Pha Tat Luang tempel, de Wat Sisaket tempel met duizenden Boeddhabeeldjes in kleine nissen en de Patuxai, de Laotiaanse versie van de Arc de Triomphe.

 

Het Cope centrum

Daarnaast bezoek je het Cope centrum. Tijdens de Vietnamoorlog werd het land zwaar gebombardeerd en Laos wordt nu dan ook wel gezien als het meest gebombardeerde land ter wereld. Omdat veel van deze bommen niet ontploft zijn, vallen er nog steeds regelmatig slachtoffers. In het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de heftige geschiedenis van Laos, die nog altijd invloed heeft op het dagelijks leven van de bevolking.
 

DAG 11

Vlucht naar Pnomh Penh

Vandaag verlaat je Laos en vlieg je naar Pnomh Penh in Cambodja.

 

DAG 12

Pnomh Penh

Een dag van uitersten.

 

Per cyclo (fietstaxi) bezoek je de meest interessante bezienswaardigheden in het levendige Pnomh Penh zoals het Koninklijk Paleis en de Zilveren Pagode. Ook het nationaal museum van Phnom Penh is zeker een bezoek waard. Tal van opgegraven beelden van voormalige koningen, relikwieën en koninklijke voortuigen staan tentoongesteld. Het museum geeft een kijkje in het oppermachtige Khmerrijk van 1000 jaar geleden.

 

Lunch (optioneel) in het Friends restaurant. Dit restaurant geeft kansarme straatkinderen een mogelijkheid om ervaring op te doen in het toerisme. 

 

‘s Middags ga je naar het Tuol Sleng museum, de beruchte martelgevangenis van de Rode Khmer en de Killing Fields waar je geconfronteerd wordt met het schrikbewind van Pol Pot. Het voormalige Chinese kerkhof werd door de Rode Khmer gebruikt om tegenstanders van het regime of beoogde opponenten te vermoorden. Vanuit de S21 martelgevangenis kwamen hier tienduizenden mensen aan die vervolgens op gruwelijke wijze de dood vonden.

 

DAG 13

Skuon-Sambor Prei Kuk

Op weg naar de provinciestad Kampong Thom bezoek je Skuon waar gefrituurde spinnen langs de weg worden verkocht. Een lokale delicatesse!

 

Sambor Prei Kuk

Vlakbij Kampong Thom vind je het Sambor Prei Kuk complex. De tempels van Sambor Prei Kuk dateren van voor de tijd van de Angkor tempels. Ze bestaan uit verschillende tempels, torens, beelden, reliëfs en sculpturen. Deze eeuwenoude ruines liggen verscholen en zijn honderden jaren onontdekt geweest.De ligging in het bos zorgt voor een extra dimensie aan deze mythische plaats. Veel van de tempels hebben dezelfde bouw met een centrale toren en daarom heen meerdere heiligdommen of een vijver. Sommige van deze tempels gelden als de oudste van het land. Te voet ontdek je de 3 belangrijkste tempelruïnes.

 

Isanborei homestay

Na dit bezoek ga je naar de Isanborei gemeenschap. Doel van deze gemeenschap is niet alleen om de natuur, cultuur en de eeuwenoude tempelruïnes te beschermen maar ook om meer inkomen te generen voor de lokale bevolking om daarmee hun levensstandaard te verbeteren.

Je maakt kennis met de lokale bevolking en hun dagelijkse leven door bij de mensen thuis in een eenvoudige “homestay” te overnachten. Je slaapt in een houten huisje op palen op een matrasje op de grond. Het is een unieke kans om meer te weten te komen over het lokale leven van alledag.

 

DAG 14

Isanborei-Beng Meala-Siem Reap

Je neemt afscheid van je gastfamilie en je gaat op weg naar Siem Reap, toegangspoort tot de wereldberoemde tempels van het uitgestrekte Khmer-rijk. Langs eindeloze rijstvelden en kleine dorpjes rijd je naar Beng Meala, een van de grootste tempels van het Khmer-rijk gebouwd aan het eind van de 11e eeuw. Het complex is totaal overwoekerd door de jungle en beslaat een oppervlakte van meer dan een vierkante kilometer. De Beng Mealea tempel kan gezien worden als de 'originele' en kleinere versie van Angkor Wat. Deze tempel is pas sinds 2003 open voor publiek. Teneinde bezoek aan dit bijzondere complex mogelijk te maken zijn alle landmijnen uit dit gebied zorgvuldig verwijderd. Het complex is vooral bijzonder omdat het nog niet zo druk bezocht wordt.

 

DAG 15

Uitgebreid bezoek aan Angkor

Met een totale oppervlakte van 150 km2 vormt Angkor ongetwijfeld het meest imposante tempelcomplex ter wereld. Omgeven en overwoekerd door een tropische jungle liggen hier eeuwenoude tempelsteden verscholen. In de tweede helft van de 19e eeuw herontdekten Franse wetenschappers de door de jungle overwoekerde stad. Dit enorm grote complex van tempelruïnes was gedurende de 9e en 14e eeuw het centrum van een Cambodjaans rijk, dat zich tot in Thailand uitstrekte. Onder begeleiding van een deskundige gids bezoek je vandaag de meest indrukwekkende ruïnecomplexen.

 

Angkor Tom en Ta Prohm

Het in de 12e eeuw gebouwde Angkor Thom is, naast Angkor Wat zelf, het meest opmerkelijke overblijfsel van het oude Khmer-rijk. Vooral de majestueuze toegangspoorten en het mysterieuze Bayon Tempel Complex met zijn vele gezichtsreliëfs maken een onuitwisbare indruk. Je bezoekt ook de door woudreuzen overwoekerde Ta Prohm tempel.

 

Angkor Wat

Als afsluiter van deze dag breng je een bezoek aan Angkor Wat, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld en één van de architectonische wereld wonderen. Na dit bezoek ga je naar het uitzichtpunt op de Bakheng berg waar je kunt genieten van de zonsondergang over Angkor. Een dag om nooit te vergeten.

 

DAG 16

Banteay Srei en het Ton le Sap Meer

 

Banteay Srei

Je rijdt over het platteland naar de bijzonder fraaie ook tot Angkor behorende Banteay Srei-tempel, beroemd om zijn wandversierselen, die worden gerekend tot de beste voorbeelden van klassieke Khmer-architectuur. In het roze zandsteen zijn talloze gedetailleerde basreliëfs gemaakt.

 

Het Ton le Sap Meer

’s Middags rijd je via een deels onverharde weg naar Kampong Kleang, het grootste drijvende dorp van het Ton le Sap Meer maar nog nauwelijks ontdekt door toeristen. Onderweg zie je spelende kinderen die naar je wuiven en vissers die bezig zijn met het repareren van hun netten. De huizen in Kampong Kleang zijn gebouwd op 10 meter hoge palen die midden in het water staan. Je bezoekt een van de huizen waar je hartelijk wordt ontvangen met koffie en thee. Tijdens een wandeling door het dorp krijg je een indruk van het dagelijkse leven van de vissers en hun families.

 

Je maakt natuurlijk ook een boottocht over het meer. Al varend over het Tonle Sap meer zie je hoe de mensen wonen en werken op en aan het water. In de droge tijd is het meer zo’n 2590 vierkante kilometer groot, maar in de regentijd wordt het bijna tien keer zo groot. Het is dan het grootste zoetwatermeer in Zuidoost-Azië. In de regentijd vormt het meer een paaigrond voor talloze soorten vis.

 

DAG 17

Naar Bangkok

Vanochtend rijd je naar Poi Pet- Aranyaprathet op de Cambodjaans -Thaise grens. Na de grensformaliteiten word je opgewacht door een Thaise bus die je naar het hotel in Bangkok brengt. In de avond een diner op de 73e verdieping van de Baiyoke Skytower. Hiervandaan heb je een adembenemend uitzicht over Bangkok.

 

Overnachting in Bangkok.

 

Dag 18

Terugvlucht

Transfer naar de luchthaven voor de terugvlucht voor de terugvlucht van Bangkok-met overstap-naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Thailand, Laos en Cambodja 18 dagen

Inclusief

 • Vliegreis
 • Binnenlandse vlucht naar Pnomh Penh
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Entrees
 • Fooien
 • Engelssprekende gids
 • Reisleiding DrieTour
 • kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 490
 • Lunches
 • Visum voor Laos en Cambodja

Overige informatie

 • Je dient het visum zelf te regelen (in Nederland voor vertrek) of je kan het door DrieTour laten doen. Zie voor meer informatie hieronder.

 

 •  Visum

Laos

Visum on arrival

- Circa US$ 35 (dit wordt afgeraden wegens wachtrijen)

 

Of vooraf door DrieTour:

- Visumkosten circa € 40

- Bemiddelingskosten circa € 42,50

 

Benodigdheden:

 • Paspoort met geldigheid (in maanden): 6
 • Aantal kleurenpasfotos (standaard formaat): 1
 • Visumaanvraagformulier: 1

https://visumpro.nl/sites/default/files/visumfiles/Laos.pdf

 

Cambodja

Visum on arrival / on line circa US$ 37

https://www.evisa.gov.kh/

 

Of vooraf door DrieTour:

- Visumkosten circa € 40

- Bemiddelingskosten circa € 42,50

 

Benodigdheden:

 • Paspoort met geldigheid (in maanden): 6
 • Aantal kleurenpasfotos (standaard formaat): 2
 • Visumaanvraagformulier: 2

https://visumpro.nl/sites/default/files/visumfiles/Cambodja.pdf

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief