Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Albanië

Groepsrondreis, Vliegreis

Een rondreis door een prachtig, onbekend, mysterieus land

Eigenlijk biedt Albanië alles wat u van een vakantiebestemming verwacht: rijke historie, prachtige natuur, een prettig klimaat, mooie stranden en innemende bewoners. Daarbij heeft het land door zijn verleden een mysterieuze kant. Albanië ligt in het hart van de Balkan en heeft zo’n 4 miljoen inwoners. Het wordt omringd door ruige bergen; kent een roerige geschiedenis, taaie inwoners en grote contrasten.

Door het jarenlange isolement is er veel bewaard gebleven dat in andere landen verdwenen is. U vindt er ongerepte natuur en schone lucht, en een authentieke cultuur en muziek. Albanië heeft nog niet zoveel middelen om de infrastructuur te verbeteren. Mede hierdoor staat het toerisme er nog in de kinderschoenen. Maar het verandert wel!

Nu is uw kans om het nog zo authentieke en bijzondere Albanië te leren kennen!

 

Albanië kent een lange geschiedenis van onderdrukking, overheersing en dictatuur. Het werd overheerst door de Turken, daarna was het (kort) ingelijfd door Italië. Na de Tweede Wereldoorlog werd de wrede Enver Hoxha de politieke leider. Hij maakte er een gesloten, stalinistisch land van. Het land is tot ongeveer 1990 bijna volledig afgesloten geweest van de rest van de wereld. Iedere vorm van religie was verboden. De bevolking werd geïndoctrineerd en geloofde op den duur dan ook dat het buitenland 'de vijand' was en richtte hun hoop op dictator Hoxha. Albanezen die dit niet klakkeloos aannamen en probeerden voor hun eigen mening, geloof of visie uit te komen, wachtte de gevangenis en vaak de dood.

 

Na het overlijden van Hoxha zijn in 1991 de grenzen opengesteld en buitenlanders die destijds Albanië bezochten, troffen een straatarm land aan. Het land moest vanaf nul beginnen. De economie diende opnieuw opgebouwd te worden en de Albanezen moesten op een nieuwe manier leren denken. Want als er zo'n 50 jaar vóór je gedacht is en iedere vorm van zelfinitiatief bestraft wordt, zijn je geest en creativiteit lamgelegd. Het land zit nu nog midden in dit veranderingsproces.  Hierin komen ook geloofsgemeenschappen weer aan bod. Zo raken bijvoorbeeld eeuwenoude kloosters weer bewoond.

 

Uw reis start in de hoofdstad Tirana en voert langs belangrijke historische plaatsen. De geschiedenis komt tot leven in prachtige stadjes uit de Ottomaanse tijd en in de vele bunkers in alle soorten en maten die Hoxha liet bouwen ter  verdediging van het land. In de roerige geschiedenis komen drie namen steeds terug: Skanderberg, de 15e eeuwse strijder tegen het Ottomaanse Rijk en grootste nationale held van Albanië; Ali Pasja, die in de 18e eeuw Albanië welvaart en zelfvertrouwen gaf en natuurlijk Hoxha, de dictator die Albanië isoleerde. Om meer te weten te komen over de geschiedenis en de cultuur treedt u in de voetsporen van deze drie mannen en bezoekt u eeuwenoude historische plaatsen. Maar u ziet ook hoe mensen leven in het huidige Albanië.

Uiteraard is er ook tijd voor een ontspanning. Geniet op een terrasje en beleef dit authentieke land.

     

Van dag tot dag

Dag 1 – maandag 28 mei

Vliegreis Amsterdam – Tirana (met overstap).  Transfer naar uw hotel. Diner in een plaatselijke taverne.

 

Dag 2 – dinsdag 29 mei

Vandaag maakt u uitgebreid kennis met Tirana, de Albanese hoofdstad. De stad telt ruim 340.000 inwoners en is gelegen aan twee rivieren (de Tiranë en de Lanë) in het vlakste deel van het land. Tirana werd in 1920 hoofdstad. Toen was het nog maar een klein plaatsje, dat als compromis tussen het noorden en het zuiden van Albanië tot hoofdstad werd uitgeroepen. Nu is Tirana in vrijwel alle opzichten, de belangrijkste stad van het land geworden.

Centraal ligt het kolossale Skanderbegplein, genoemd naar de Albanese nationale held. Aan dit belangrijke plein staan ondermeer het parlementsgebouw, verschillende regeringsgebouwen, de Et'hem Bey moskee uit 1789 (die op de wereld erfgoedlijst staat) en het Nationaal museum. Achter dit laatste gebouw staan nog een paar verdwaalde standbeelden van Stalin en Lenin uit de communistische tijd.

Natuurlijk bezichtigt u ook het meest in het oog springende overblijfsel van het Hoxharegime in Tirana; de piramide. Dit gebouw moest het mausoleum voor Hoxha worden. Nu is het zo vervallen en verweerd dat het om diereden bijzonder is.

In de namiddag per kabelbaan de berg Dajti op (1600m). Wandel er rond en  genieten ondertussen van het prachtige uitzicht over de stad en de wijde omgeving. Op heldere dagen kunt u in de verte de Adriatische zee zien liggen.

 

Dag 3 – woensdag 30 mei

De reis gaat vandaag dieper Albanië in, naar Berat; een prachtige stad uit de Ottomaanse tijd aan de Osumrivier. Het wordt ook ‘Stad van de 1.000 vensters’ genoemd. Aan de ene de oever ligt het Christelijk deel en aan de andere het islamitische deel; heel verschillend van karakter, maar allebei pittoresk en authentiek.

Bovenop een hoge heuvel, net buiten de stad, ligt een burcht met een byzantijnse kerk, waarin het Onufrimuseum is gehuisvest, dat bezocht zal worden. Hier dineert u alvorens terug te keren naar uw hotel.

 

Dag 4 – donderdag 31 mei

Vandaag staat Gjirokaster met zijn kenmerkende architectuur op het programma. Onderweg bezoekt u het plaatsje Tepelane met een museum en het bijzondere standbeeld van Ali Pasha. Vervolgens een uitstapje naar Permet. Hier krijgt u een beeld van het landschap en het leven in Oost-Albanië (en van de pruimenjenever uit dit gebied).

De rest van de dag is gereserveerd voor Gjirokaster, een van de oudste steden van het land. Het is tevens een cultureel centrum van de Griekse minderheid in Albanië. De stad is zo bijzonder dat het door de Unesco tot werelderfgoed is verklaard.

Hier werd de voormalige dictator Enver Hoxha geboren. U bezoekt zijn geboortehuis. Gjirokaster is ook de geboortestad van de bekende Albanese schrijver Ismail Kadare. De stad speelt een belangrijke rol in veel van zijn boeken.

 

Dag 5 – vrijdag 1 juni

‘s Morgens bezichtigt u de pre-Ottomaanse citadel met het wapenmuseum en een voormalige politieke gevangenis uit de communistische tijd.

Vervolgens reist u door naar Blue Eye, een mysterieuze plek met een diepe bron waarvan men niet weet hoe die  is ontstaan. Hierna een bezoek aan het plaatsje Mesopotami met zijn prachtige Byzantijnse kloosterkerkje. Later op de dag komt u aan in Sarande, gelegen aan de Adriatische kust. Tijdens een stadswandeling ziet u ondermeer de resten van een synagoge met een goed bewaarde mozaïekvloer en de gezellige boulevard met terrasjes. Diner in een lokale tarverne bij het kasteel.

 

Dag 6 – zaterdag 2 juni

Na het ontbijt staat een bezoek op het programma aan Butrinti. Het is een wereldberoemde opgraving van een oude Griekse stad met resten die dateren van meer dan 2500 jaar geleden. De moerassige omgeving en de oude bossen maken het tot een waar vogelparadijs.

Later, onderweg naar Himara, wordt diverse keren gestopt. Zo ziet u ondermeer  “Het balkon van Hoxha” (zo genoemd omdat de kustlijn als een punt in zee staat waardoor u een prachtig zicht heeft op de kust), Porte Palermo (een voormalige marinehaven met tunnels voor onderzeeërs) en het 18e-eeuwse Kasteel van Ali Pasha.

In Himara dineert u aan de boulevard.

 

Dag 7 – zondag 3 juni

In de ochtend rijdt u naar het dorpje Pylouri, een authentiek bergdorp. Hier kan een viering in het plaatselijke (nieuwe) kerkje worden bijgewoond. Na de koffie en een door de lokale bevolking georganiseerde lunch maakt u een wandeling door het bergdorpje en de omgeving. Vervolgens terug naar Himara.

 

Dag 8 – maandag 4 juni

De reis gaat vandaag verder naar Vlore, waar de onafhankelijkheid van Albanië begon. Een tocht die deels langs de Adriatische en Ionische Zee loopt met schitterende uitzichten over de zee en op de bergen. Onderweg passeert u de Llogara pas, Orkum en de ruïnes van Kasteel Kania.

 

Dag 9 – dinsdag 5 juni

Een kennismaking met Vlore. U wandelt door de stad waar de onafhankelijkheid begon en over de boulevard. De middag is vrij voor eigen ontdekkingen of om heerlijk van het strand te genieten.

 

Dag 10 – woensdag 6 juni

Vandaag reist u terug naar Tirana. Onderweg komt u  langs Hoxha’s zomerverblijf en de zoutbekkens bij Fier. Er wordt uitgebreid tijd genomen voor een bezoek aan de opgravingen in Apollonia. U ziet de oude stadsmuur en bekijkt het nabijgelegen, nog altijd door monniken bewoonde Byzantijnse klooster van Ardenica. Alvorens in Tirana te arriveren maakt u een korte wandeling door Durres.

 

Dag 11 – donderdag 7 juni

Het gaat de bergen ten noorden van Tirana in voor een bezoek aan Kruje, een kleine stad hoog in de bergen. Onder leiding van de nationale held Skanderbeg was Kruje het centrum van het Albanese verzet tegen de Turken. U bezoekt het plaatselijke fort en het Skanderbegmuseum in het kasteel. Hierna hebt u tijd om de oude bazaar vol souvenirs en handgemaakte spullen te verkennen.

 

Dag 12 – vrijdag 8 juni

Terugreis Tirana – Amsterdam (met overstap).

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Albanië - 12 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Austrian Airlines/Lufthansa met een tussenstop in Wenen/Frankfurt inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele touringcar
 • Verblijf in comfortabele 3*+ en 4* hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; enkele diners in een lokale taverne)
 • Lunches (met uitzondering van de aankomst- en vertrekdag)
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Engelssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 243,-
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Administratiekosten en Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelovernachtingen Albanië

Dag 1-3

Tirana

Hotel Senator

2 nachten

Dag 3-4

Berat

Hotel White City

1 nacht

Dag 4-5

Gjirokastro

Hotel Cajupi

1 nacht

Dag 5-6

Agia Saranda

Hotel Seaside Artist

1 nacht

Dag 6-8

Himara

Hotel Rapos Resort

2 nachten

Dag 8-10

Vlore

Partner Hotel

2 nachten

Dag 10-12

Tirana

Hotel Senator

2 nachten

Gedurende uw reis verblijft u in de bovenstaande hotels of gelijkwaardige hotels.

 

Vluchtinformatie

Datum

Van

Naar

Vluchtnummer

Vertrek

Aankomst

28 mei 2018

Amsterdam

Wenen

OS 372

10:10

12:00

28 mei 2018

Wenen

Tirana

OS 847

12:45

14:20

 

 

 

 

 

 

08 juni 2018

Tirana

Frankfurt

LH 1425

13:45

16:05

08 juni 2018

Frankfurt

Amsterdam

LH 998

17:20

18:30

Alle vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief