Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Bulgarije en Roemenië

Groepsrondreis, Vliegreis

Oost ontmoet West

Het uiterste zuidoosten van Europa biedt een boeiende kijk op onze geschiedenis met daarin een mix aan Oosterse elementen. Tijdens deze rondreis ervaart u het rijke verleden van beide landen. In Bulgarije wordt verbleven in Sofia, de hoofdstad, het knusse Plovdiv, Varna aan de Zwarte Zee en het historische Veliko Tarnovo. U bezoekt een aantal UNESCO Werelderfgoed monumenten, zoals het Rila klooster, de Thracische tombes van Kazanlak en het Ivanovo Grottenklooster. In Roemenië verblijft u in Boekarest en de historische binnensteden van Brasov en Sibiu. U reist door het prachtige Transsylvanië waar tijd is om enkele wandelingen te maken.

Alles bij elkaar een afwisselende reis volop natuur en cultuur door een exotisch deel van Europa.

Van dag tot dag

Dag 1 – dinsdag 22 mei: Amsterdam – Sofia

Vliegreis van Amsterdam via Frankfurt naar Sofia. Transfer naar uw hotel en eerste verkenning van de omgeving.

 

Dag 2 – woensdag 23 mei: Sofia 
Onder leiding van een lokale gids wordt begonnenmet een verkenning van het historische Sofia, trotse hoofdstad van Bulgarije. De geschiedenis van deze charmante stad gaat zo’n 7000 jaar terug in de tijd. De hele dag ervaart u het knusse karakter van de stad waar oud en nieuw moeiteloos in elkaar over vloeien onder het motto “Ever growing, never aging”.

In de stad vindt u overblijfselen van vele culturen. Van oost naar west, bezoekt u  achtereenvolgens de Bulgaars-Orthodoxe Alexander Nevski kathedraal, de vroegchristelijke Sint-Joriskerk en de Russisch-Orhodoxe  Kerk van Sofia. Aansluitend naar het Nationaal Historisch Museum waar u een goed beeld krijgt van de stad en wie er de afgelopen millennia de scepter hebben gezwaaid. Het Ivan Vazov Theater en de Universiteit zijn tevens een bezoekje waard. Na alle culturele ervaringen is het heerlijk om van het straatbeeld te genieten op een van de vele terrasjes. Het leven van alle dag speelt zich af op straat en op de markt. Een kijkje op een markt mag dan ook niet ontbreken.

 

Dag 3 – donderdag 24 mei: Sofia - Rila klooster - Plovdiv 
Doorreis naar Plovdiv, tweede stad van het land die nog eens 1000 jaar ouder is dan Sofia. De tocht voert  door het prachtige Rila gebergte, de hoogste bergketen van de Balkan. Te midden van dit natuurschoon bezoekt u het 10e-eeuwse Rila Klooster. Dit is slechts een van de vele Bulgaarse monumenten die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Het immense bouwwerk is gesticht door volgelingen van de kluizenaar, Ivan Rilski. Zo’n 1200 fresco’s met Bijbelse taferelen sieren de muren en plafonds.Vandaag de dag is het Rila klooster een pelgrimsoord voor Bulgaarse christenen.
U maakt een korte stop bij de bijzondere piramidevormige rotsformaties bij Stob gelegen in het dorpje met dezelfde naam. Legendes zijn volop aanwezig in het dagelijkse Bulgaarse leven en de piramides  zouden versteende bruiloftsgasten zijn. Op weg naar een huwelijk zagen zij dat de getuige van de bruidegom de bruid kuste vanwege haar oogverblindende schoonheid. Ze schrokken hier zo van dat ze als versteend aan de grond genageld bleven staan. Alle piramides hebben namen zoals ‘De Poppen’, ‘De Broers’, ‘De Rotsige Pieken; en ‘De schoorsteen van de Nimf’. Aan het eind van de middag komt u in Plovdiv aan.

 

Dag 4 – vrijdag 25 mei: Plovdiv - Bachkovo Klooster/ Brestovitsa - Plovdiv 
Plovdiv wordt ook de “Stad van Zeven Heuvels” genoemd, net als Rome en Lissabon. De stad was het economische en politieke hart van het Bulgaarse grondgebied in de tijden van Thracië en de middeleeuwen.  Veel van deze historische overblijfselen ziet u terug in het straatbeeld. Het Romeinse amfitheater bijvoorbeeld ziet er nog steeds voortreffelijk uit. Die zelfde Romeinen noemden Plovdiv de mooiste stad van Thracië. Wat Plovdiv echt bijzonder maakt is niet zozeer tast- of zichtbaar: het zijn de sfeer en de ziel die maken dat iedereen wel een beetje verliefd wordt op Plovdiv. Mede dankzij de grote studentenpopulatie is het ook een levendige stad,  vol culturele activiteiten,  gezellige cafés en restaurants.
Vanuit Plovdiv kan het Bachkovo klooster bezocht worden, dat dateert uit de 11e eeuw. Of wat dacht u van een proeverij van heerlijke Bulgaarse wijnen bij een lokale wijnboer?

 

Dag 5 – zaterdag 26 mei: Plovdiv - Kazanlak – Etara - Veliko Tarnovo 
Op weg naar Kazanlak en Veliko Tarnovo rijdt u  over het Bulgaarse platteland. De eenvoudige  huizen en  mannen en vrouwen aan werkend op de akkers leveren beelden aan een bijna vergeten verleden op.

In de vallei van de Thracische koningen is een veelheid aan graftombes gevonden. In Kazanlak bekijkt u de weelderig versierde en beschilderde tombe van een rijke edelman en zijn vrouw die dateert uit de 4e eeuw voor Christus.
Vervolgens gaat het naar het Etara openluchtmuseum. Hier ontdekt u hoe het dagelijks leven in de Bulgaarse dorpen en op het platteland eruit zag in de 18e en 19e eeuw. 

 

Dag 6 – zondag 27 mei: Veliko Tarnovo - Shumen - Varna 
Het schilderachtige Veliko Tarnovo ligt prachtig op drie heuvels tussen de meanderende Jantra-rivier. Het machtscentrum van deze voormalige hoofdstad bevond zich in de 13e en 14e eeuw op de door dikke muren omringde heuvel Tsarevets. Daarbinnen liggen de resten van een tsarenpaleis en een 12e-eeuwse kerk.  U reist via het Shumen Fort door naar de Zwarte Zee. Het fort ligt op een plateau en is door de tijd heen als verdedigingswerk gebruikt.

 

Dag 7 – maandag 28 mei: Varna 
Varna is naast een aangename badplaats ook een historische plaats en een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Zo gaat u naar het Aladja Kloostercomplex. Dit is een grottenklooster dat uit het gebergte gehouwen is met een kerk, kapel en woningen. Het complex ligt in het Golden Sands Nationaal Park waar een mooie wandeling door het woud gemaakt wordt. U eindigt de dag aan de mooie stranden van Varna…

 

Dag 8 – dinsdag 29 mei: Varna – Ivanov klooster - Roese - Boekarest 
Voordat u Bulgarije verlaat wordt het Ivanovo Rots klooster bezocht. Zo’n 1000 jaar geleden werd dit bewoond werd door monniken.  U ziet hier de door hen gemaakte  en nog altijd zeer kleurige fresco’s. Voor de lunch wordt gestopt in het Bulgaarse Roese. In de tijd van het Ottomaanse rijk was het een belangrijke stad. ‘s Middags maakt u een wandeling langs de prachtige gebouwen, over het centrale plein en de Donau promenade.  Na dit bezoekt steekt u de grens over naar buurland Roemenië en reist door naar Boekarest.

 

Dag 9 –  woensdag 30 mei: Boekarest - Sinai - Brasov 
De tocht per bus van Boekarest naar Brasov voert door het prachtige Roemeense landschap. Eerst is  het landschap nog vlak, maar al snel trekt u de Karpaten in. U stopt in het charmante en gezellig toeristische plaatsje Sinai, vernoemd naar het klooster dat in de 17e eeuw gebouwd is. Veel bewoners uit Boekarest komen hier in het weekend om zich te ontspannen. 

 

Dag 10 – donderdag 31 mei: Brasov - Bran - Brasov 
In de ochtend bezoekt u Brasov met het middeleeuwse marktplein en historische centrum aan de voet van beboste bergen. Op het centrale plein staan het fraaie stadhuis en het koopmanshuis Hirscher met zijn langgerekte gevel. Een aanradr is een bezoek aan de gotische “Zwarte Kerk”, die zijn naam kreeg na een brand in 1689. Te voet of met een kabelbaan kunt u de Tampa-berg op om de stad van bovenaf te bewonderen. Even buiten Brasov ligt het kasteel Bran. Het is vooral bekend als het kasteel van Graaf Dracula. Ook bekijkt u enkele vestingdorpen zoals het 16e-eeuwse Prejmer. Het is door Duitse kolonisten gesticht en tot voor kort was er ook nog een Duitse gemeenschap. 

Dag 11 – vrijdag 1 juni: Brasov - Viscri - Fagaras – Sibiel - Sibiu 

Doorreis naar een van de oudste en charmantste steden van Transsylvanië: Sibiu. Onderweg wordt gestopt  in Viscri en Fagaras. De Viscri Kerk is een van de UNESCO monumenten in Roemenië. Fagaras is prachtig gelegen in de Transsylvanische bergen. Tegen de avond komt u aan in Sibiel, een klein dorpje, waar samen met de lokale bevolking gegeten wordt. Hierna door naar Sibiu.

 

Dag 12 – zaterdag 2 juni: Sibiu - Cozia - Curtea de Arges - Boekarest 
In het kleurrijke centrum van Sibiu kunt u heerlijk dwalen door de kronkelige straatjes en over  pleinen. De huizen met kleurige luiken hebben daken met ogen… Als u in het stadhuis de toren beklimt, wordt u aangekeken door de daken van de huizen!. Verder per bus naar Cozia, bekend om zijn witte klooster met bijzonder goed bewaarde 14e-eeuwse fresco’s. De locatie van het klooster, aan de rivier de Olt, is minstens zo bijzonder. Cozia betekent 'walnoot' en de grond hier is uitermate geschikt voor deze bomen. Het laatste bezoek vandaag is aan Curtea de Arges, één een van de oudste Roemeense steden. Doorreis naar Boekarest.

 

Dag 13 – zondag 3 juni: Boekarest 

Een vrije dag in Boekarest. Facultatief kan met uw reisleider de stad verkend worden.

Boekarest is een moderne stad.  In het middeleeuwse centrum vindt u nog resten van een koninklijk paleis, Curtea Veche ofwel Oude Hof. Rond het centrum liggen uitgestrekte 19e-eeuwse wijken. Boekarest werd toen hoofdstad van het nieuw ontstane Roemenië. Brede lommerrijke boulevards met statige huizen doen de stad enigszins op Parijs lijken. In het zuiden vindt u het gigantische paleis dat door de wrede dictator Ceausescu is gebouwd als behuizing van partij- en staatsorganen. Om de bouw mogelijk te maken is  een oude volkswijk volledig verdwenen. Een groot deel van de nieuwbouw is nooit afgebouwd. Na de revolutie van 1989 staan de kranen inmiddels al jarenlang stil. In het noorden van Boekarest vindt u grote meren en parken, met daarin onder meer een interessant openluchtmuseum.

 

Dag 14 – maandag 4 juni: Boekarest - Amsterdam
Transfer naar de luchthaven van Boekarest. Terugvlucht naar Amsterdam (met overstap).

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Bulgarije en Roemenië - 14 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Lufthansa met een tussenstop in Frankfurt inclusief luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele 4-sterrenhotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; enkele diners in een lokale taverne)
 • Lunches (met uitzondering van de aankomst- en vertrekdag)
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlands- of Engelssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 325,-
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelinformatie (alle hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen):

Dag 1-3

Sofia

Hotel Festa****

2 nachten

Dag 3-5

Plovdiv

Hotel Allance****

2 nachten

Dag 5-6

Veliko Tarnovo

Hotel Panorama****

1 nacht

Dag 6-8

Varna

Hotel Lilia****

2 nachten

Dag 8-9

Boekarest

Hotel Rin Grand****

1 nacht

Dag 9-11

Poiana Brasov

Hotel Piatra Mare****

2 nachten

Dag 11-12

Sibiu

Hotel Best Western Silva****

1 nacht

Dag 12-14

Boekarest

Hotel Rin Grand****

2 nachten

 

 

Totaal

13 nachten

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief