Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Denemarken - In de voetsporen van Søren Kierkegaard

Groepsreis vanuit één hotel, Noord-Europa, Vliegreis

Er wordt weleens gedacht dat de Deense denker en theoloog Søren Kierkegaard de eerste echt moderne filosoof was. Zijn worsteling met de drukte en keuzestress van het moderne leven, de zoektocht naar een betekenisvol en ethisch leven, het idee dat er meer moet zijn dan het leven hier en nu. En ook: hoe verhoud je je tot God in een tijd waarin religie niet meer vanzelfsprekend is? Die worsteling vond plaats in een bijzondere stad met een boeiende geschiedenis: Kopenhagen. Een stad vol kunstschatten, bijzondere kerken, interessante oude én moderne architectuur, prachtige parken en meren. Een stad om met de fiets te ontdekken of wandelend: letterlijk en figuurlijk in het voetspoor van Kierkegaard, die dagelijks door zijn geliefde stad liep voor zijn broodnodige ‘mensenbad’. Dan sprak hij met iedereen, met mensen van alle rangen en standen. Die gesprekken en observaties van andere mensen en zijn eigen gemoedstoestand verwerkte hij tot een persoonlijke en verrassend moderne filosofie.
Søren Kierkegaard (1813 - 1855) was in zijn tijd een flamboyante en ook controversiële persoonlijkheid, mogelijk één van de meest creatieve en provocerende denkers in de Westerse filosofische traditie. Zijn werk daagt de lezer uit en inspireert hem om anders te denken over het menselijk bestaan in het algemeen en over zijn persoonlijke leven. Kierkegaard stelt dat filosofie niet alleen bij abstracte theorieën dient te blijven, maar zich moet bezighouden met vragen waar iedere mens vroeger of later mee te maken heeft: hoe ga ik met mijn vrijheid om? Hoe kan ik reageren op lijden? Hoe kan ik trouw zijn en blijven aan mijzelf, of aan een andere persoon?

 

Kierkegaard in Kopenhagen

Elke dag bezoeken we een plek of een gebouw, die voor Kierkegaard betekenisvol was. We zien een aantal hoogtepunten van Kopenhagen zoals het indrukwekkende kerkhof en bijbehorend klooster, het Christiansborg Paleis (ook bekend van de drama-serie Borgen), de 17e-eeuwse toren Rundetaarn, het Tivolipark en de gezellige wijk met de oude pakhuizen Nyhavn. Ook maken we een excursie naar het prachtige gebied Gilleleje in Seeland, op een half uur rijden van Kopenhagen.

We bespreken welke betekenis deze plekken voor Kierkegaard had. We behandelen iedere dag een thema uit zijn werk: keuzestress in een overvolle wereld vol mogelijkheden, de betekenis van religie, het leven van het individu in de grote stad. Kun je je herkennen in de gedachten van Kierkegaard en zijn opvattingen in je eigen leven toepassen? Tijdens de reis zullen we een ontmoeting hebben met de Deense Kierkegaardkenner Joakim Garff. Hij publiceerde onlangs een zeer gezaghebbende — en omvangrijke — biografie over Kierkegaard.

 

Deskundige begeleiding

Voorafgaand aan de reis krijg je een lijst toegestuurd met thema’s die we behandelen. Als je wilt, kun je ook al een kleine selectie van door Kierkegaard geschreven teksten krijgen. Kierkegaards stijl is vaak zeer onderhoudend en humoristisch! De reis wordt begeleid door Annette van der Elst. Zij is filosofe en publiciste, gespecialiseerd in onder andere het denken van Søren Kierkegaard. Ze zal je tijdens de hele reis uitleg geven over het leven en denken van deze beroemde Deense denker, en het verband leggen met de stad, nu en in zijn tijd! Een Engelssprekende lokale gids zal een rondleiding geven in deze boeiende stad.

Van dag tot dag

Dag 1:  Vlucht Amsterdam — Kopenhagen

Wie is Kierkegaard en hoe kan hij ons inspireren?

Na aankomst in Kopenhagen, ga je per touringcar naar het Best Western Hotel Hebron, in het centrum van de stad. Hier hebben we een gezamenlijke lunch, zodat we met elkaar kunnen kennismaken. Daarna volgt een eerste lezing van Annette van der Elst over het leven en denken van Kierkegaard. Wie was hij, wat maakte hem zo bijzonder, waardoor kunnen we ons laten inspireren, hoe wordt hij voor ons tijdens deze reis weer levend? Vervolgens kun je op eigen gelegenheid de stad verkennen om — in de geest van Kierkegaard — het leven van de Kopenhagers te observeren. Na het diner in het hotel verdiepen we ons in Dagboek van een verleider, waarin Kierkegaard in korte dagboeknotities de motieven beschrijft van een man die een meisje wil verleiden en haar ook weer verstoot. Hij beschrijft in dit boek een levenshouding die is gericht op het najagen van momenten en de behoefte om alle mogelijkheden open te houden — herkenbaar voor de moderne mens! Kierkegaard veroordeelt deze houding niet, maar wijst wel op de gevolgen ervan: depressie en uitputting. We maken ons juist vrij door te kiezen, beweert Kierkegaard. Van het boek is zowel een film als een hoorspel gemaakt, waar we naar gaan kijken of luisteren.

 

Dag 2: Stadstoer door bruisend Kopenhagen

Christiansborg en beklimming van de Rundetaarn

Na het ontbijt maak je onder leiding van een lokale gids een uitgebreide stadswandeling van ongeveer drie uur door Kopenhagen. We bezoeken onder meer het Middeleeuwse Christiansborg Paleis (Christiansborg Slot) op het eiland Slotsholmen in het centrum. Hier zijn het Deense parlement, het Hooggerechtshof en het bureau van de premier gevestigd. Verschillende delen worden ook gebruikt door het Koningshuis. Tot slot beklim je de Rundetaarn, de beroemde toren uit de 17e eeuw, voor een prachtig uitzicht over de stad en het omliggende land. In de middag gaan we — nu zonder lokale gids — naar Peblinge So, een van de drie meren in het centrum van de stad. Dagboek van een verleider speelt zich deels af tegen de achtergrond van dit meer. We praten over het thema keuzes maken en betrokkenheid. Het diner gebruik je op eigen gelegenheid. De lokale gids kan je vertellen waar je leuk en lekker kunt eten. Overnachting in Hotel Hebron.

 

Dag 3: Bezoek aan de Hellingands Kirken en Christianshavn

Religie en het moderne leven in de stad

Na het ontbijt bezoeken we een aantal kerken, waaronder de Heilige Geestkerk (Hellingånds Kirken, 15e eeuw) en de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Vor Frue Kirke, 19e eeuw). In de eerste kerk werd Kierkegaard gedoopt, in de laatste nam ‘heel’ Kopenhagen na zijn dood afscheid van hem. De kerk speelt een belangrijke rol in zijn leven. Kierkegaard stond kritisch tegenover het instituut kerk, maar verdedigde het christendom. Ook ontmoette hij er Regine Olsen, met wie hij zich verloofde. Na een jaar verbrak hij zijn verloving, maar gedurende tien jaar bleven ze elkaar ontmoeten - onder meer in de kerk - zonder met elkaar te spreken. In 1855 zou Regine naar West-Indië verhuizen. Op de dag van haar vertrek maakte ze nog een laatste wandeling met als doel Kierkegaard te ontmoeten. Voor het eerst sinds tien jaar sprak ze tegen hem: ‘God bless you, ik hoop dat het goed met je zal gaan.’ Acht maanden later stierf Kierkegaard aan nerveuze uitputting. Naar aanleiding van deze liefdesgeschiedenis bespreken we de thema’s zoals liefde, angst en de zoektocht naar een religieus leven. Na de lunch wandelen we naar Christianshavn (Nyhavn), een wijk met oude pakhuizen uit de bloeitijd van Kopenhagen (18e eeuw). In de tijd van Kierkegaard waren deze pakhuizen vervallen. Het is nu een van de sfeervolste plekken van de stad. Kierkegaard stond hier vaak te mijmeren om vanaf deze plek naar zijn stad te kijken. ‘Als je aan de andere kant staat, in Christianshavn, dan lijk je ver, ver weg te zijn van Kopenhagen.’ We staan stil bij Kierkegaards ideeën over de stad en het moderne leven. Diner op eigen gelegenheid. Nyhavn telt vele terrasjes en restaurants waar je uitstekend kunt eten. Overnachting in Hotel Hebron.

 

Dag 4: Excursie naar Gilleleje in Seeland

Het leven buiten de stad

Na het ontbijt maken we een excursie van zo’n vijf uur om de omgeving van Kopenhagen te bezoeken. We gaan naar Gilleleje op slechts een half uur rijden van Kopenhagen. Hier verbleef de jonge student Kierkegaard na de dood van zijn moeder en enkele van zijn broers en zussen. Het is juist deze periode die van groot belang zijn geweest in het leven en werk van Kierkegaard met zijn reflecties op ziekte, dood, keuzes maken en het belang van religie. Gilleleje is een prachtig gebied waar je je gedachten over die belangrijke thema’s uit het werk van Kierkegaard kunt laten gaan. We nemen een picknicklunch mee voor onderweg. Weer terug in Kopenhagen heb je tijd om in je hotel uit te rusten of een wandeling te maken. Na het diner in het hotel gaan we naar een theatervoorstelling (Engels boventiteld). Kierkegaard wilde eigenlijk acteur worden en was mede daarom een groot liefhebber van theater. Hij bezocht onder meer het theater op Kongens Nytorv, een prachtig plein met het beroemde Hotel d’Angleterre, waar Kierkegaard vaak thee dronk en verhitte debatten voerde. Kierkegaard meent dat in ieder individu verschillende stemmen aan het woord zijn. Overnachting in Hotel Hebron.

 

Dag 5: Bezoek aan Assistens Kirkegard en het Tivolipark

Denken over leven, religie en vermaak

Na het ontbijt bezoeken we het bijzondere en indrukwekkende kerkhof Assistens Kirkegård waar vele belangrijke Denen liggen begraven, waaronder Søren Kierkegaard en Hans Christian Anderson. Dit lommerrijke en parkachtige kerkhof was een van de plekken waar Kierkegaard graag verbleef. Het is op deze plek waar we het thema ‘leven en sterfelijkheid’ behandelen. Wat heeft Kierkegaard hier over gezegd, hoe kunnen we dit terugkoppelen naar ons eigen leven? Je bezoekt ook het kleine, bijbehorende museum. Je kunt in deze omgeving heerlijk wandelen. Lunch en diner op eigen gelegenheid. De middag kun je naar eigen inzicht en behoefte invullen. In de avond staat het thema ‘vermaak’ centraal. Je bezoekt het bekende Tivolipark dat in 1843 is opgericht en tot de oudste attractieparken ter wereld behoort. Voor Kierkegaard waren deze parken typerend voor het verlangen van de moderne mens om vermaakt te worden. Hij was daar kritisch over en besprak de gevolgen. Overnachting in Hotel Hebron.

 

Dag 6: Terugvlucht naar Amsterdam

Reflectie en vrije tijd

Na het ontbijt sluiten we de reis gezamenlijk af. We praten over wat deze reis je heeft gebracht en met je heeft gedaan. Daarna kun je zelf nog even naar dat voor jou zo bijzondere plekje in Kopenhagen. Vervolgens transfer per touringcar naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Best Western Hotel Hebron***

Het Best Western Hotel Hebron ligt op slechts 5 minuten lopen van de Tivoli-tuinen, het Tycho Brahe...

Best Western Hotel Hebron***

Het Best Western Hotel Hebron ligt op slechts 5 minuten lopen van de Tivoli-tuinen, het Tycho Brahe Planetarium en het centraal station van Kopenhagen. Het hotel heeft compacte kamers voorzien van een kabel-t, badkamer met douche, haardroger, broekenpers en een bureau. Alle kamers hebben koffie- en theefaciliteiten. Er is gratis WiFi en biedt elke ochtend een Scandinavisch ontbijtbuffet. U kunt lekker ontspannen in de lobbylounge of fietsen huren en de stad verkennen. Het Best Western Hotel Hebron ligt in Vesterbro dat een uitstekende ligging heeft t.o.v. de vele bezienswaardigheden van deze stad.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Denemarken - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vlucht Amsterdam – Kopenhagen retour
 • Luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Transfer per bus luchthaven – hotel retour  
 • Transfer per bus naar Gilleleje retour
 • Verblijf in 3* Best Western Hotel Hebron
 • Verzorging op basis van logies met ontbijt, twee diners en één lunch in het hotel, één picknicklunch
 • Excursies volgens programma inclusief entreegelden
 • Een ochtend een gids in Kopenhagen
 • Deskundige begeleiding door Annette van der Elst

Niet inbegrepen

 • Eventuele verzekeringen
 • Persoonlijke uitgaven
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Theatervoorstelling

Overige informatie

Voorlopig vluchtschema (onder voorbehoud)

4 september Amsterdam – Kopenhagen 12.35 – 13.55 uur

9 september Kopenhagen - Amsterdam  19.00 – 20.25 uur

 

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief