Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Duitsland Bach achterna

Groepsrondreis, Busreis

In de voetsporen van Bach....

De “Thüringer Bach weken” is een van de meest vooraanstaande festivals van Barokmuziek in Duitsland. Ieder jaar rondom Pasen vinden in historische steden waar Bach gewoond en gewerkt heeft, circa 50 concerten plaats waar zijn werken ten gehore worden gebracht. Nog altijd, meer dan 250 jaar na zijn dood, inspireren zijn werken. Jaarlijks komen duizenden muziekliefhebbers naar Thüringen om dit bijzondere muziekfestival bij te wonen. En jij kunt er ook bij zijn van 20 t/m 25 april!

 

Onder leiding van theoloog, muziekwetenschapper, organist en Bach-kenner, Jan Luth, treed je in de voetsporen van Bach en bezoek je de belangrijkste plaatsen: Erfurt, Eisenach, Mühlhausen en Leipzig. En natuurlijk woon je een uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging in de Divi Blasii kerk bij.

 

Eisenach, de Wartburg-stad

Eisenach is de stad waar Johann Sebastian Bach is geboren. Veel herinnert nog aan het leven van Bach: het Bachhuis aan het Frauenplan, maar ook de Georgenkerk waar Bach is gedoopt. De kruisigingsgroep, het altaar en de preekstoel zijn nog altijd in tact. Maar Eisenach is ook verbonden met Luther. Luthers theologie en Bachs muziek kun je niet los van elkaar zien. Daarom ontbreekt een bezoek aan de Wartburg niet, de straat waar zowel Luther als Bach woonden en naar school gingen.

 

Erfurt

Geen enkele stad in Thüringen is zo verbonden met de familie van Bach als Erfurt. Het hele muzikale leven werd min of meer bepaald door de familie van Bach. Vele familieleden zijn in Erfurt gedoopt of getrouwd. Ook Bach was vaak in Erfurt te vinden om zijn familie te bezoeken. Bijzonder is dat Bach het orgel in de Augustinerkerk heeft uitgetest. Luister zelf naar de bijzondere klanken van dit orgel.

 

Mühlhausen

De middeleeuwse stad Mühlhausen gold als centrum van de protestantse kerkmuziek. Bach was organist in de hallenkerk Divi Blasii. Een prachtige kerk waar het koorraam, het laatgotische altaar, de preekstoel en het koorrek nog zichtbaar zijn zoals Bach ze zou moeten hebben gekend. En het is in deze kerk dat je een uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging kunt bijwonen.

 

Leipzig

Leipzig is dé muziekstad van Duitsland. Geen enkele andere stad kent zo’n grote muziektraditie. Vele bekende componisten waaronder Wagner, Mendelssohn en Schumann schreven hier hun belangrijkste werken. Ook de naam Bach klinkt vaak in Leipzig en dan vooral in de Thomaskirche, waar Bach begraven is, en de Nikolaikirche. Natuurlijk bezoek je ook het Bachmuseum met het bekende Bacharchief en de Bachbijbel. Ook in het Rathaus vind je veel informatie over zijn politieke en culturele leven.

 

Deze reis staat onder deskundige leiding van dr. Jan Luth

Jan R. Luth (1951, Groningen) studeerde theologie, orgel en muziekwetenschap. Was eerste prijs winnaar op drie orgelconcoursen en is sinds 1980 docent kerkmuziek en hymnologie en verbonden aan het Instituut voor Christelijk Cultureel Erfgoed aan de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is organist van de Grote Kerk te Harlingen.

 Alle organisten komen met de muziek van Bach in aanraking. De vraag waarom deze muziek zo overweldigend is, wordt vaak gesteld. Toen Jan Luth in Groningen werd benoemd, was zijn promotor bezig met een onderzoek naar de relatie tussen Bachs’ muziek en de teksten die daaraan ten grondslag liggen. Jan Luth is nauw betrokken geweest en mag zich hierdoor Bach-kenner noemen.

  

Afbeeldingsresultaat voor jan luth

 

 

 

Programma

Dag 1

Arnstadt

Vanuit Nederland reis je naar Arnstadt, een van de oudste plaatsen in Thüringen. Het is hier waar Bach zijn “wilde jaren” heeft beleefd. Hij werd hier verliefd op zijn eerste vrouw Maria. Op 18-jarige leeftijd werd hij organist van de Bonifatiuskirche (Bachkerk). In de geschriften zijn nog meer vele gebeurtenissen uit het leven van de jonge Bach terug te vinden; en niet altijd positief. Twee gedenkstenen in Arnstadt herinneren je aan zijn werk: het font van het  Wender orgel en de oorspronkelijke speeltafel in het Bachmuseum.  Samen met Jan Luth maak je een uitgebreide stadswandeling en leer je de jonge Bach kennen.

 

Erfurt

Aansluitend rijd je naar Erfurt, de stad in Thüringen die het meest verbonden is met de familie van Bach. Het hele muzikale leven werd min of meer bepaald door zijn familie. Vele familieleden zijn in Erfurt gedoopt of getrouwd. Ook Bach was vaak in Erfurt te vinden om zijn familie te bezoeken. Bijzonder is dat Bach het orgel in de Augustinerkerk heeft uitgetest.

 

’s Avonds na het diner rond 22:00 uur speelt Jan Luth graag op het Bachorgel. Geniet van de mooie klanken.

 

Je overnacht in het viersterren hotel Radisson Blu.

 

Dag 2

Eisenach

Eisenach is de stad waar Johann Sebastian Bach is geboren. Veel herinnert nog aan het leven van Bach: het Bachhuis aan het Frauenplan, maar ook de Georgenkerk waar Bach is gedoopt. De kruisigingsgroep, het altaar en de preekstoel zijn nog altijd in tact. Maar Eisenach is ook verbonden met Luther. Luthers theologie en Bachs muziek kun je niet los van elkaar zien. Daarom ontbreekt een bezoek aan de Wartburg niet, de straat waar zowel Luther als Bach woonden en naar school gingen.

Jan Luth en een lokale gids laten je alle plaatsen zien en vertellen je bijzondere verhalen.

 

Erfurt

Je rijdt terug naar Erfurt waar je samen met een gids een uitgebreide stadswandeling maakt.

 

Je dineert en overnacht weer in het viersterren hotel Radisson Blu.

 

Dag 3

Mühlhausen

De middeleeuwse stad Mühlhausen gold als centrum van de protestantse kerkmuziek. Bach was organist in de hallenkerk Divi Blasii. Een prachtige kerk waar het koorraam, het laatgotische altaar, de preekstoel en het koorrek nog zichtbaar zijn zoals Bach ze zou moeten hebben gekend. Jan Luth neemt je graag mee voor een uitgebreide stadswandeling en laat je alle bijzonder plaatsen zien.

 

Uitvoering Nederlandse Bachvereniging

’s Middags woon je in de Divi Blasii kerk een uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging bij onder leiding van Jos van Veldhoven: Choräle I.

 

Aansluitend door naar Leipzig voor de overnachting in het 4-sterren hotel Mercure Halle.

 

Dag 4

’s morgens kun je een viering bijwonen in de Thomaskerk in Leipzig, een bijzondere ervaring. Aansluitend gebruik je de lunch bij Auerbach’s keller.

 

Bachmuseum

’s Middags kun je een bezoek brengen aan het Bachmuseum. Hier is een interactieve multimedia tentoonstelling over het leven en de werken van Bach. De parel van het museum is de schatkamer met originele manuscripten en andere kostbare voorwerpen van de fameuze componist.

 

Dag 5

Thomaskerk in Leipzig

Geheel terecht promoot Leipzig zichzelf als de Bachstad! Op geen andere plaats heeft Bach zo lang gewerkt en zo veel beroemde werken gecomponeerd. De Thomaskerk was een van Johann Sebastian Bachs belangrijkste podia. Hij was als Thomascantor lange tijd in dienst van de stad Leipzig. En het was hier, in de Thomaskerk, dat de Matthäus Passion voor het eerst ten gehore werd gebracht. Je bezoekt deze beroemde kerk waar ook Luther zijn sporen heeft achtergelaten. Want in 1539 verkondigde Luther hier zijn nieuwe ideeën.

  

Nikolaikirche

Het oudste bouwwerk van Leipzig is de Nikolaikirche uit 1165 waar Maarten Luther preekte. De kerk dankt zijn naam aan de patroonheilige van kooplieden, Sint Nicolaas. De binnenzijde van de kerk is verrassend mooi: zuilen met palmbladeren en een plafond in roze, appeltjesgroen en wit.

 

Mendelsohnhaus

Leipzig is dé muziekstad van Duitsland. Vele beroemde componisten schreven hier hun prachtigste werken, waaronder ook Mendelsohn. Je bezoekt het Mendelsohnhas. Hier kom je meer te weten over het leven en werk van Felix Mendelssohn Bartholdy. Een gids leid je hier rond.

 

Je overnacht weer in Leipzig.

 

Dag 6

Per touringcar rijd je terug naar Nederland.

Accommodaties

Radisson Blu Hotel - Erfurt

Het Radisson Blu Erfurt is een ideale uitvalsbasis voor iedereen die Erfurt en omgeving wil leren...

Radisson Blu Hotel - Erfurt

Het Radisson Blu Erfurt is een ideale uitvalsbasis voor iedereen die Erfurt en omgeving wil leren kennen. Het hotel beschikt over vele faciliteitem. Alle kamers zijn modern en comfortabel ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is WIFI aanwezig.

 

 

 

terug

Mercure Hotel Halle-Leipzig, Landskroon

Het Mercure Hotel Halle-Leipzig is sfeervol gelegen naast een windmolen. En op korte afstand van...

Mercure Hotel Halle-Leipzig, Landskroon

Het Mercure Hotel Halle-Leipzig is sfeervol gelegen naast een windmolen. En op korte afstand van Leipzig en Lutherstad Wittenberg. Restaurant Mühlenstein heeft een terras en je kunt er genieten van Saksische en internationale gerechten. In de Mühlenbar kun je terecht voor drankjes en snacks. Alle klassieke kamers zijn van alle gemakken voorzien. Er is gratis WiFi.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Duitsland 6 dagen

Inclusief

 • Vervoer per comfort class touringcar

 • Overnachtingen in 2-persoonskamer in viersterren hotels o.b.v. halfpension

 • Zondagse lunch in restaurant Auerbach’s keller

 • Entrees

 • Categorie 1 ticket voor de uitvoering van de Nederlandse Bach-vereniging in de Davi Blasii kerk in Mühlhausen

 • Lokale gidsen

 • Begeleiding door Bach-kenner Jan Luth

 • DrieTour reisleiding

 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 125
 • Overige lunches

 • Persoonlijke uitgaven

 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Éénmalige poliskosten € 5,50

Overige informatie

 • De opstapplaatsen zijn Driebergen en Veenendaal.
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief