Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Duitsland - nog dichter bij Luther

Groepsrondreis, Busreis

Het aanslaan van de 95 stellingen in Wittenberg geldt als beginpunt van de Reformatie en is in 2017 uitbundig gevierd. Een minstens zo belangrijk moment is Luthers optreden op de rijksdag in Worms in april 1521. Op grond van zijn dagelijkse omgang met de bijbel en met een beroep op zijn geweten, houdt Luther vast aan zijn overtuiging. Die ene mens tegenover de ‘ganse christenheid’ is een keerpunt in de geschiedenis van Europa. Met deze reis volgt u Luther naar de plek van misschien wel het belangrijkste moment in zijn leven. Naast Worms bezoekt u Spiers, waar het woord ‘Protestanten’ zijn oorsprong heeft. Onderweg doet u Keulen en Marburg aan en heeft u verder alle tijd om de steden Mainz en Heidelberg in het spoor van Luther te verkennen.

Van dag tot dag

Dag 1, maandag: Nederland - Keulen - Mainz

Vanuit Nederland reist u naar Mainz, waar u het eind van de middag aankomt. Onderweg een bezoek aan Keulen, waar Maarten Luther op verzoek van Johann von Staupitz het kapittel van de augustijner orde bijwoonde in 1512. Luther vertelt later dat hij in Keulen de relikwieën van de Drie Koningen in de Dom heeft gezien. Ook drinkt hij daar een wijn, die zo krachtig is, dat hij tintelde tot in zijn vingertoppen. In Keulen is er tijd voor het bezichtigen van de beroemde Dom voordat de reis verder gaat naar Mainz.

 

Dag 2, dinsdag: Mainz

Zonder de boekdrukkunst hadden de ideeën van Maarten Luther nooit zo’n hoge vlucht kunnen nemen. De naam van Johannes Gutenberg uit Mainz is onlosmakelijk verbonden aan deze nieuwe techniek, die het geschreven woord vervangt door drukletters. U bezoekt het Gutenbergmuseum met de beroemde Gutenbergbijbel. Daarna maakt u een wandeling door de stad en bezoekt de Sint Martinus Dom. Ook bekijkt u de Sint Stefanuskerk met de prachtige gebrandschilderde ramen van Marc Chagall.

 

Dag 3, woensdag: Mainz - Heidelberg

Vanaf Mainz gaat de reis verder naar Heidelberg. De naam van deze stad is in Nederland vooral verbonden met de Heidelberger Catechismus, die een stempel heeft gedrukt op het Nederlandse protestantisme. Ook Luther heeft deze stad aangedaan en liet er zijn sporen na. In april 1518 spreekt hij voor de augustijner eremieten in Heidelberg over zijn stellingen. Niet alleen weet niemand hem te weerleggen, hij ontvangt ook bijval, sympathie en ondersteuning. Zijn stellingen verwoorden een wijd verbreid gevoel in Duitsland door de Romeinse curie uitgebuit en leeggezogen te worden. Daardoor hebben ze een explosieve kracht, die niet te voorzien was en ook Luther zelf verbaast. In Heidelberg maakt u een wandeling door het centrum, bezoekt de oudste universiteit van Duitsland en de Lutherse Heilige Geestkerk.

U overnacht in Schlosshotel Molkenkur.

 

Dag 4, donderdag: Worms - Spiers - Deidesheim

Niet ver van Heidelberg liggen de steden Worms en Spiers. Met name Worms is één van belangrijkste plaatsen van de Reformatie. U bezoekt het grootste Luthermonument in Duitsland, waar de (voor)geschiedenis van de Hervorming in steen is uitgebeeld. Aan de voet van Luther ziet u zijn voorgangers, zoals John Wyclif, Johannes Hus, Petrus Waldus en Girolamo Savonarola.

In Worms bezoek aan de Petrusdom en de Drievuldigheidskerk, de grootste Protestantse kerk van Worms. Naast Worms staat Spiers op het programma. Spiers was het toneel van diverse rijksdagen. Toen keizer Karel V in 1529 probeerde de beperkte godsdienstvrijheid weer in te tomen, kwam men in het geweer. Deze ‘protestatie’ is het begin van wat later ‘protestant’ is gaan heten. Na Spiers richting Deidesheim, het hart van het wijngebied Pfalz. Hier stopt u voor een wijnproeverij, die u misschien dezelfde tinteling doet ervaren als Luther in Keulen.

 

Dag 5, vrijdag: Heidelberg

’s Morgens naar het slot van Heidelberg, één van beroemdste ruïnes van Duitsland en symbool van de stad. U krijgt een rondleiding in het slot en daarmee een inkijkje in de geschiedenis. Na de rondleiding kunt u nog genieten van het prachtige uitzicht en een bezoek brengen aan het apothekersmuseum. Dat Christus werd gezien als heelmeester heeft een bijbelse achtergrond. Een bijzondere uitwerking daarvan is Christus als apotheker. Dit is een minder bekend thema uit de kunstgeschiedenis, waar dit museum u mee laat kennismaken.

De middag is vrij om Heidelberg op eigen gelegenheid verder te ontdekken. In de avond is het diner in een lokaal restaurant in de stad.

 

Dag 6, zaterdag: Heidelberg - Marburg - Nederland

De terugweg naar Nederland gaat via Marburg. Het slot van Marburg is de plek waar Luther op uitnodiging van Philips van Hessen een gesprek voerde met onder meer Huldrych Zwingli. We schrijven 1529 als een groep theologen van de reformatie met elkaar in debat gaat over de betekenis van het avondmaal en hoe de uitspraak van Jezus ‘dit is mijn lichaam’ moet worden uitgelegd. Waar Luther in Worms bewondering verdient voor zijn vasthoudendheid, speelt dat hem in Marburg parten. Tot groot verdriet van Zwingli komt het niet tot een vergelijk. Naast het slot bezoekt u de Lutherse kerk en de kerk van de Heilige Elisabeth van Thüringen. Wie in het spoor van Luther de Wartburg in Eisenach heeft bezocht, krijgt hier meer te horen over deze bijzondere vrouw, die ook bij een eerste kennismaking veel mensen weet aan te spreken.

Doorreis naar Nederland.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Duitsland - 6 dagen

Inbegrepen

 • Vervoer per comfort class touringcar
 • Verblijf in comfortabele viersterrenhotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner); diner laatste avond in een lokaal restaurant
 • Lunch op dag 3 en 6
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Duits- of Engelssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 149,-
 • Overige lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

 Overige informatie

 

Hotelovernachtingen (onder voorbehoud van wijzigingen)

2 – 4 juli 2018

Mainz

Intercity Hotel Mainz

2 nachten

4 – 7 juli 2018

Heidelberg

Schlosshotel Molkenkur

3 nachten

 

 

Totaal

5 nachten

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief