Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

SAM_1290
Leven zonder horloge
of agenda

Retraite Anselm Grün

5 dagen

Bijbelse groepsreis, Eigen vervoer

Terug naar jezelf, terug naar je leven


Een actieve retraite in het klooster van Anselm Grün

 

In de Benediktijner Abdij van Münsterschwarzach - het klooster van P. Anselm Grün -
leven de monniken aandachtig.
Een slordig en jachtig leven is er niet bij.
Hoe doen ze dat, leven in het moment, in het hier en nu?

 

Tijdens deze retraitedagen leven we in het ritme van de monniken en wordt er ingezoomd op je persoonlijke lifestyle, vooral ook in de bijdragen van P. Anselm Grün en enkele van zijn medebroeders: Wat is Benedictijns leven? Hoe zou jij zelf willen leven en werken?


De Benedictijnse spiritualiteit - ora et labora, bid en werk - is in álles te ervaren, o.a. ook in de ca. 20 ondernemingen die met het dynamische, levendige klooster verbonden zijn en waarmee je in een bijzondere rondleiding onder leiding van een van de broeders kennismaakt. Of in een stiltewandeling, een wijnproeverij die met name ook aandacht heeft voor de spirituele betekenis van wijn. Of weer heel anders door (licht) mee te werken in een van de activiteiten van het klooster, waardoor ook het labora tot leven komt.

Deze dagen laten je een leven in rust en balans voelen, je ook ontdekken hoe inspirerend de gewone dagelijkse dingen kunnen zijn en geven je nieuwe impulsen!

 

Leven in een andere tijd dan die van uw horloge of agenda

Anselm Grün schreef meer dan 300 boeken, vertaald in 30 talen met een oplage van 15 miljoen exemplaren. Hij houdt over de gehele wereld lezingen, is wijsheidsleraar en spiritueel begeleider van topmanagers. Ook beantwoordt hij zelf honderden e-mails en leeft hij met een zeer bescheiden budget per maand. Maar allereerst is Pater Anselm Grün monnik en op zoek naar God. Zijn productiviteit heeft hij te danken aan 'de kunst van het ophouden' en het stellen van prioriteiten.

  

Lees hier het hele artikel over Anselm Grün en zijn Life-balance

Programma

Dag 1, maandag:

’s Middags vanaf 14:30 uur word je in klooster Münsterschwarzach welkom geheten door Hermine Tien en maak je kennis met je mede - ‘kloostergangers’. Om 18:00 uur kan je in de Abdij de Vespers bijwonen en is aansluitend de avondmaaltijd. ’s Avonds vertelt een van de Paters over het Benedictijnse leven: hoe leven de monniken, wat is hun leef- en werkritme, hoe houden zij hun leven in balans?

 

Dag 2, dinsdag:

De dag begint voor de monniken al vroeg en als je wilt kan je ook aan de vroege vieringen deelnemen. Na het ontbijt leidt een van de broeders de groep in en rond het klooster rond en zal je de de bedrijvigheid van de monniken zien en ervaren: hun bakkerij, slagerij, uitgeverij, boek- en kunsthandel, school, etc. Om 12:00 uur is het middaggebed en daarna het Mittagessen. ’s Middags ga je zelf aan de slag en maak je onder leiding van Hermine Tien de vertaalslag naar jouw eigen ‘lifestyle’. Na de Vespers, de avondmaaltijd en de Kompleten ontmoet je Pater Anselm Grün, die op zijn bekende inspirerende wijze met de groep in gesprek gaat over het thema Work-Life-Balance.

 

Dag 3, woensdag:

Na het ontbijt an je de andere kant van het ora et labora (bid en werk) meebeleven en een ochtend (licht) meewerken in een van de kloosterbedrijven. Maak na het middaggebed en het Mittagessen een stiltewandeling in de omgeving. De dag sluit je af met de Vespers, de gezamenlijke broodmaaltijd en de Kompleten.

 

Dag 4, donderdag:

Vanmorgen kan je eventueel creatief aan de slag. Onder leiding van Pater Meinrad - een zeer artistieke monnik - ga je proberen jouw ervaringen tot dusver in een creatieve expressie te vertalen. ’s Middags is er tijd en ruimte voor jezelf. ’s Avonds, na de Kompleten, volgt een wijnproeverij met Bruder Linus, die ook over de ‘spirituele betekenis van wijn’ (volgens Anselm Grün) zal vertellen.

 

Dag 5, vrijdag:

Tot slot kijk je samen met de groep uitgebreid terug: wat heeft het verblijf in het klooster jou gebracht en met je gedaan? Wat neem je mee naar huis? En hoe kan je de balans en de inspiratie in je dagelijkse leven vasthouden en eventueel verder ontwikkelen?

Tegen het einde van de ochtend is het afgelopen en kunt u op eigen gelegenheid naar huis.

Lees hier het persoonlijke verslag van Bianca van Overveld, deelneemster van de Retraite afgelopen 24 oktober.

 

NB: Het programma kan wijzigen i.v.m. aanwezigheid Pater Anselm Grün

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
11-3-2019
 
Te boeken
539,-
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • 4 overnachtingen op basis van een éénpersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunch op dag 5)
 • 's Middags Kaffee met Kuchen
 • Inspiratielezing over ‘Benedictijns leven en werken’
 • Rondleiding over het kloosterterrein: het dagelijks leven van de monniken
 • Ontmoeting Pater Anselm Grün
 • Ochtend meewerken in een van de kloosterbedrijven
 • Spirituele betekenis van wijn aan de hand van een wijnproeverij onder leiding van Bruder Linus
 • Boek Anselm Grün: "Leven in balans"
 • DrieTour reisleider

Niet inbegrepen

 • Vervoer naar en van het klooster
 • Lunch op dag 5
 • Optionele workshop creatief met een van de broeders
 • Persoonlijke gesprekken met een van de broeders
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 • De meditaties zijn in het Duits, er kan vertaald worden
 • U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart

 

Vervoer

 • Reist u per auto? Houd dan rekening met een langere reistijd in verband met wegwerkzaamheden waardoor soms files kunnen ontstaan. Parkeren kan op de grote parkeerplaats, rechts voor het klooster. Tegenover de parkeerplaats is de ingang naar de receptie van het gastenverblijf.

   

  Reist u met het openbaar vervoer? Per trein kunt u naar station Würzburg of Kitzingen. Helaas rijden de bussen onregelmatig en niet frequent. Dan kan een taxi een beter idee zijn: Taxi Kitzingen:  0049 - 9321 - 33980.

   

De minimale groepsgrootte van deze reis is 15 personen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief