Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

SAM_1290
Leven zonder horloge
of agenda

Retraite Anselm Grün

5 dagen

Groepsreis vanuit één hotel, Eigen vervoer

Terug naar jezelf, terug naar je leven

In de Benediktijner Abdij van Münsterschwarzach, het klooster van Anselm Grün, leven de broeders vol mindfulness. Een slordig en jachtig leven is er niet bij. Genieten van het moment, van het hier en nu en mogen zijn wie je bent.

 

Loop tijdens deze retraite mee in het ritme van de monniken. Aan de hand van meditaties van Anselm Grün en zijn medebroeders, wordt er ingezoomd op persoonlijke lifestyle.

Op de agenda staan onder andere een wijnproeverij en een stiltewandeling. Er wordt (licht) meegewerkt in een van de activiteiten van het klooster en er is optioneel een creatieve workshop.

 

Een unieke en actieve retraite, die helpt om balans en inspiratie te beleven in het dagelijks leven.
Toegankelijk voor iedereen die de levenswijze van de monniken kan respecteren.

 

Leven in een andere tijd dan die van je horloge of agenda

Anselm Grün schreef meer dan 300 boeken, vertaald in 30 talen met een oplage van 15 miljoen exemplaren. Hij houdt lezingen all over the world, is wijsheidsleraar en spiritueel begeleider van topmanagers, beantwoordt zelf honderden e-mails en krijgt € 50,- zakgeld per maand. Maar allereerst is Pater Anselm Grün monnik en op zoek naar God.
Zijn productiviteit heeft hij te danken aan 'de kunst van het ophouden' en het stellen van prioriteiten.

  

Lees hier het hele artikel over Anselm Grün en zijn Life-balance

Programma

Dag 1

’s Middags vanaf 14:30 uur word je in klooster Münsterschwarzach welkom geheten door Hermine Tien en maak je kennis met je mede - ‘kloostergangers’. Om 18:00 uur kun je in de Abdij de Vespers bijwonen en is aansluitend de avondmaaltijd. ’s Avonds vertelt een van de Paters over het Benedictijnse leven: hoe leven de monniken, wat is hun leef- en werkritme, hoe houden zij hun leven in balans?

 

Dag 2

De dag begint voor de monniken al vroeg en als je wilt kun je ook aan de vroege vieringen deelnemen. Na het ontbijt leidt een van de broeders de groep in en rond het klooster rond en zul je de bedrijvigheid van de monniken zien en ervaren: hun bakkerij, slagerij, uitgeverij, boek- en kunsthandel, school, etc. Om 12:00 uur is het middaggebed en daarna het Mittagessen. ’s Middags ga je zelf aan de slag en maak je o.l.v. Hermine Tien de vertaalslag naar je eigen ‘lifestyle’. Na de Vespers, de avondmaaltijd en de Kompleten ontmoeten we Pater Anselm Grün, die op zijn bekende inspirerende wijze met ons in gesprek gaat over het thema Work-Life-Balance.

 

Dag 3

Na het ontbijt kun je de andere kant van het ora et labora (bid en werk) meebeleven en een ochtend (licht) meewerken in een van de kloosterbedrijven. Na het middaggebed en het Mittagessen maken we een stiltewandeling in de omgeving. De dag sluit je af met de Vespers, de gezamenlijke broodmaaltijd en de Kompleten.

 

Dag 4

Vanmorgen kun je eventueel creatief aan de slag: onder leiding van Pater Meinrad - een zeer artistieke monnik - ga je proberen je ervaringen tot dusver in een creatieve expressie te vertalen. ’s Middags is er tijd en ruimte voor jezelf. ’s Avonds, na de Kompleten, volgt een wijnproeverij met Bruder Linus, die ook over de ‘spirituele betekenis van wijn’ (volgens Anselm Grün) zal vertellen.

 

Dag 5

Tot slot kijken we uitgebreid terug: wat heeft het verblijf in het klooster je gebracht en met je gedaan? Wat neem je mee naar huis? En hoe kun je de balans en de inspiratie in je dagelijkse leven vasthouden en eventueel verder ontwikkelen?

Lees hier het persoonlijke verslag van Bianca van Overveld, deelneemster van de Retraite afgelopen 24 oktober.

 

NB: Het programma kan wijzigen i.v.m. aanwezigheid Pater Anselm Grün

Data & prijzen
Vertrek
Reisleider(s)
 
Status
Prijs
19-3-2018
Tien, Hermine
Te boeken
€ 499
Houd me op de hoogte
15-10-2018
Tien, Hermine
Te boeken
€ 539
Houd me op de hoogte
Prijsinformatie

Inclusief

 • 4 overnachtingen in een 1-persoonskamer in de Abdij Münsterschwarzach
 • 4x ontbijt
 • 3x warme middagmaaltijd
 • 4x broodmaaltijd 's avonds
 • 's Middags koffie / thee met koek
 • Lezing over leven als Benedictijnse monnik
 • Rondleiding klooster en abdij
 • Ontmoeting Pater Anselm Grün
 • Ochtend meewerken in een van de kloosterbedrijven
 • Wijnproeverij o.l.v. broeder Linus
 • Boek Anselm Grün: "Leven in balans"
 • Begeleiding drs. Hermine Tien

Exclusief

 • Vervoer naar en van het klooster
 • Middagmaaltijd vrijdag
 • Optionele workshop creatief met een van de broeders
 • Persoonlijke gesprekken met een van de broeders
 • Reis- en/of Annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten

Overige informatie

 • De meditaties zijn in het Duits, maar er is indien gewenst vertaling aanwezig.
 • U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart

 

 • Vervoer

  Reis je per auto? Houd dan rekening met een langere reistijd i.v.m. wegwerkzaamheden waardoor soms files kunnen ontstaan. Parkeren kan op de grote parkeerplaats, rechts voor het klooster. Tegenover de parkeerplaats is de ingang naar de receptie van het gastenverblijf.

   

  Reis je met het openbaar vervoer? Per trein kun je naar station Würzburg of Kitzingen. Helaas rijden de bussen onregelmatig en niet frequent. Dan kan een taxi een beter idee zijn: Taxi Kitzingen:  0049 - 9321 - 33980.

   

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor de nieuwsbrief