Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lutherreis Duitsland

Groepsrondreis, Busreis

Dichter bij Luther (ook in 2018 gaat de Reformatie verder)

De vele standbeelden die voor Maarten Luther zijn opgericht maken indruk op u. Al is het maar omdat hij steeds boven u uittorent. Maar is dat de echte Luther? De naam Luther roept bij de meesten van ons wel associaties op. Sommigen kennen een jaartal, 1517. En was er niet iets met 95 stellingen? Veel verder reikt de kennis vaak echter niet. Maar wie was Luther nou echt? En wat heeft hij allemaal teweeg gebracht? Op deze reis neemt Ds. Bert van der Woude u mee om kennis te maken met de man die ruim 500 jaar geleden de wereld voorgoed veranderde.

 

Een bron van inspiratie

Erfurt, waar Luther zijn eerste liefdesgedichten schreef, is nog steeds een gezellige studentenstad. Wandelend over de Krämerbrücke kunt u zich voorstellen hoe Luther in een duel gewond raakte. De weken die hij daardoor aan bed gekluisterd was, gebruikte hij om luit te leren spelen. Zo ontdekte Luther de muziek en de emotionele kracht ervan. Als u zo dichter bij Luther komt, ontdekt u dat zijn muziek en verhalen eeuwen later nog altijd een bron van inspiratie zijn.

 

Een weloverwogen levensgenieter

U ziet de plek waar Luther vele uren achter zijn schrijftafel zat om de Bijbel te vertalen. Maar ook het landschap waardoor hij meestal te voet van plaats naar plaats trok. Luther genoot van een goed onderkomen en een overvloedige maaltijd. Hij dronk graag bier uit Torgau of Rijnwijn, maar ook de wijn uit zijn eigen geboortestreek. Een wijnproeverij laat u ontdekken dat Luther het leven liefhad, maar het nooit zag als iets dat vanzelf spreekt. Het goede leven is onbetaalbaar. Dat is in wezen ook de kern van zijn 95 stellingen.

 

 

Bij boeking vanaf 1 augustus ontvangt u de biografie ‘Luther, een mens zoekt God’ van Prof. dr. H.J. (Herman) Selderhuis cadeau. Prof. Dr. Selderhuis is hoogleraar kerkgeschiedenis en kerkrecht aan de Theologische Universiteit Apeldoorn. 

Lees meer

 

 

Uw reisleider:

Ds. Bert van der Woude

“Als predikant van de Protestantse Gemeente Winschoten zet ik mij in voor vrijheid die leidt tot menselijkheid. Precies dat spreekt mij aan in Luther. Als middeleeuwer is hij mij vreemd, maar in zijn menselijkheid dichtbij. Luther was een streng vastende monnik en werd een levensgenieter, maar hij wist dat hij nergens recht op had. Goed leven is puur mazzel! (geluk dat je geschonken wordt). Daarom reis ik als reisleider bij DrieTour graag in zijn spoor en deel zijn inzichten met wie er ook maar meegaat. Daar horen mooie maaltijden bij en af en toe een goed glas wijn. Als vinoloog van de wijnacademie weet ik ook dat laatste op waarde te schatten en vertel u tijdens een proeverij meer over Luther en wijn.

 

 

Van dag tot dag

Dag 1 - maandag

Vanuit Nederland reizen we naar Erfurt waar we in de loop van de middag zullen aankomen.

U verblijft twee nachten in het uitstekend Mercure Altstadt Erfurt, een comfortabel en centraal gelegen hotel.

 

Augustijnenklooster

Na aankomst bezoeken we het kloostercomplex en de bijbehorende kerk van de Augustijner heremieten die rond 1300 gebouwd werden. Ter nagedachtenis aan Luther die in 1505 toetrad tot het klooster is hier de permanente tentoonstelling “Bijbel-Klooster-Luther”. Een gids laat u de mooiste plekken zien zoals de 14e-eeuwse Kapittelzaal en de gereconstrueerde Luther cel. Overigens dient het klooster sinds 1988 als oecumenische organisatie- en congrescentrum alsook als gedenkplaats voor Luther en herberg voor het Lutherpelgrimspad.

 

Dag 2 - dinsdag

Historisch Erfurt

De dag begint met een bezoek aan Erfurt waar Luther studeerde en enkele jaren als augustijner monnik in het klooster verbleef. U maakt een stadswandeling en kunt genieten van de middeleeuwse vakwerkhuizen op de unieke Krämerbrücke. Blikvanger van Erfurt is de schitterende gotische St. Mariendom op de Domberg. Er is volop gelegenheid om het hooggotische koor en de Romaanse torens met de grootste vrij bewegende middeleeuwse klok ter wereld, de Gloriosa, te bewonderen.

 

Aansluitend reizen we verder naar Eisenach, een van de meest bezochte Luthersteden in Thüringen.

 

Nog een Duitse beroemdheid

Na aankomst wandelt U door het sfeervolle centrum van Eisenach langs de Sankt Georgenkirche waar Luther preekte en de beroemde componist Johann Sebastian Bach is gedoopt. Overigens, de sporen van Bach zijn in Thüringen tastbaar aanwezig. Niet alleen is hij geboren en getogen in Eisenach, hij componeerde ook de melodie voor het bekende Lutherlied: “Een vaste burcht”.

 

Lutherhaus Eisenach

Na de lunch bezoeken we het recent gerenoveerde en gerestaureerde Lutherhaus in Eisenach. Hier woonde Luther tijdens zijn schooljaren van 1498 tot 1501. Nu herbergt het over drie verdiepingen een interactieve tentoonstelling “Luther en de Bijbel” gewijd aan de historische Bijbelvertaling van Luther. U vindt er vele (kunst)historische schatten zoals schilderijen van Cranach en de doopkaart van Johann Sebastian Bach.

 

De Wartburg in Eisenach 

U bezoekt de op een heuveltop gelegen Wartburg. Hier leefde Luther als jonker Jörg van 1521 tot 1522 en vertaalde hij het Nieuwe Testament uit het Grieks in slechts elf weken! Een ongeëvenaarde bijdrage aan het ontstaan van de moderne Duitse taal. Zijn werkkamer is in oude staat terug gebracht. Vanaf de burcht wandelen we (bij goed weer) via het Lutherbelevingspad vol prachtige beelden en spreuken naar het historisch stadshart van Eisenach.

 

Dag 3 - woensdag

Mansfeld

Niet lang na de geboorte van Luther verhuisde het gezin naar het rustige stadje Mansfeld. Destijds was Mansfeld een centrum van mijnbouw waar koperleisteen werd gewonnen. Luthers vader was in Mansfeld een man van aanzien. Binnen afzienbare tijd floreerde het familiebedrijf en betrok de familie een mooi woonhuis binnen de stadsmuren. U bezoekt het ouderlijk huis van Luther, ziet het schoolgebouw waar de kleine Maarten leerde lezen en schrijven, en de laatgotische St. Georgskirche waar de familie Luder ter kerke ging.

 

Luthers Geboortehuis

Aan het eind van de ochtend reizen we naar Eisleben. Martin Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. Na de lunch bezoekt U zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe dat nu als museum is ingericht. Hier komt u meer te weten over de familie van Luther en zien we o.a. een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept.

 

Luthers Sterfhuis

Luther heeft als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats Eisleben gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Zo ook in februari 1546. Luther stierf op 18 februari 1546 aan een hartkwaal, in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz. In het indrukwekkende museum dat hier nu gevestigd is, wordt het originele lijkkleed van Luther bewaard.

 

Wijnproeverij Mansfeld

 “Bier is mensenwerk”, zei Luther, “maar wijn is een geschenk van God!”. U bezoekt de wijngaard Alte Schrotmühle waar de Lutherwijn vandaan komt. U krijgt een rondleiding en kunt genieten van de heerlijke wijnen.

 

We reizen verder naar Leipzig waar we de komende dagen zullen verblijven in het comfortabele viersterren hotel Seaside Park Hotel Leipzig, centraal gelegen en op loopafstand van de vele bezienswaardigheden.

 

Dag 4 - donderdag

Thomaskerk in Leipzig

Vandaag staat Leipzig op ons programma. Geheel terecht promoot Leipzig zichzelf als de Bachstad! Op geen andere plaats heeft Bach zo lang gewerkt en zo veel beroemde werken gecomponeerd. De Thomaskerk was een van Johann Sebastian Bachs belangrijkste podia. Hij was als Thomascantor lange tijd in dienst van de stad Leipzig. En het was hier, in de Thomaskerk, dat de Matthäus Passion voor het eerst ten gehore werd gebracht. U bezoekt deze beroemde kerk waar ook Luther zijn sporen heeft achtergelaten. Want in 1539 verkondigde Luther hier zijn nieuwe ideeën.

 

Bachmuseum

Liefhebbers van de muziek van Johann Sebastian Bach kunnen een bezoek brengen aan het Bachmuseum. Hier is een interactieve multimedia tentoonstelling over het leven en de werken van Bach. De parel van het museum is de schatkamer met originele manuscripten en andere kostbare voorwerpen van de fameuze componist.

 

Oude Raadhuis

Aan de Markt ligt het Oude Raadhuis, een juweel uit de renaissancetijd. Tegenwoordig is het het Stadshistorisch Museum en tonen diverse tentoonstellingen de geschiedenis van de stad Leipzig. Ook vinden wee hier schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Reformatie. Zoals de authentieke trouwring van Katharina von Bora met wie Luther op 13 juni 1525 in het huwelijk trad.

 

Nikolaikirche

Het oudste bouwwerk van Leipzig is de Nikolaikirche uit 1165 waar Maarten Luther preekte. De kerk dankt zijn naam aan de patroonheilige van kooplieden, Sint Nicolaas. De binnenzijde van de kerk is verrassend mooi: zuilen met palmbladeren en een plafond in roze, appeltjesgroen en wit.

 

Een avondprogramma, muziek of cultuur, behoort de mogelijkheden en is afhankelijk van het programma aanbod en de wensen.

 

Dag 5 - vrijdag

Lutherstad Wittenberg

In de ochtend bekijkt u de prachtige Slotkerk met de wereldberoemde deur  waar zeer waarschijnlijk Luthers 95 stellingen tegen de aflaat zijn vastgespijkerd op 31 oktober 1517, bijna 500 jaar geleden. Dit was de start van de Reformatie wereldwijd.

 

Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (of Stadskerk) is het Reformatie-altaar uit 1547 geschilderd door Lucas Cranach de Oude. Op de zijvleugels, die waarschijnlijk door Lucas Cranach de Jongere zijn gemaakt, staan afbeeldingen van de door Luther erkende sacramenten: de doop en de biecht.

 

Lutherhaus

Het Lutherhaus staat in de binnenhof van het Augusteum. Het was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en zijn gezin. Op initiatief van burgemeester Schild van de stad Wittenberg werd besloten het gebouw in te richten als een museum voor de geschiedenis van de Reformatie. Het museum werd in 1883 geopend en bevat ca. 1.000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther. Hieronder zijn schilderijen van onder meer Lucas Cranach de Oude, maar ook gewone gebruiksvoorwerpen.

 

Panorama Assisi

In het jubileumjaar 2017 is dit bijzondere projekt ontstaan: Wittenberg ten tijde van de Reformatie. In een 360°-panorama van Yadegar Asisi gaat u in de Lutherstad terug in de tijd van Philipp Melanchthons, de Cranachs, Katharina von Boras, Martin Luther en Justus Jonas.

 

Dag 6 - zaterdag

Maagdenburg

Luther ging naar school in Maagdenburg en deed inspiratie op bij de “broeders van het gemene leven” (navolgers van Geert Groote uit Deventer). Hij had het niet breed en verdiende zijn brood met zingen langs de huizen en bedelen. Je bekijkt de imposante gotische Dom van Maagdenburg.

 

Terugreis

Aansluitend reist u terug naar Nederland. Aan het begin van de avond komen we aan bij de opstapplaats.

Accommodaties

Mercure Hotel Erfurt Altstadt ****

Het stijlvolle 4-sterrenhotel heeft 141 kamers en ligt in het historische stadscentrum van Erfurt...

Mercure Hotel Erfurt Altstadt ****

Het stijlvolle 4-sterrenhotel heeft 141 kamers en ligt in het historische stadscentrum van Erfurt. Ontspan in de sauna en het historische restaurant. De standaard kamers zijn perfect afgestemd op uw wensen: naast tv en telefoon beschikken de kamers over kwaliteitsbedden, comfortabele zitgelegenheid, een functionele werkplek met gratis WiFi en thee- en koffiefaciliteiten.

terug

Seaside Park Hotel**** - Leipzig

Seaside Park is een comfortabel 4-sterrenhotel gebouwd in Art Nouveau stijl.  Het is gelegen...

Seaside Park Hotel**** - Leipzig

Seaside Park is een comfortabel 4-sterrenhotel gebouwd in Art Nouveau stijl.  Het is gelegen tegenover het centraal station van Leipzig. De kamers en suites van het historische hotel zijn voorzien van airconditioning, design badkamers en een flatscreentelevisie. WiFi is gratis beschikbaar. Ook beschikt het hotel over een steakrestaurant en bistro.  

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Duitsland 6 dagen

Inclusief

 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele viersterren hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Lunch op dag 2 en 3
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Duits- of Engelssprekend) tijdens een aantal bezoeken en wandelingen
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 110,-
 • Overige lunches
 • Drankjes bij de gezamenlijke maaltijden
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Administratiekosten en Calamiteitenfonds

Overige informatie

 • De opstapplaatsen voor deze busreis zijn Driebergen (NS Station Driebergen-Zeist) en Veenendaal (Van der Valk Hotel, langs de A12).

 

De kennismakingsbijeenkomst is op zaterdag 20 oktober.

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen.

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren.

 

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 20 personen.

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief