Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Engeland, naar de wieg van de heilige Willibrord

Groepsreis vanuit één hotel, Midden-Europa, Busreis

Willibrord, verbreider van het Christendom in Nederland. Met lezingen van Emeritus Professor Joyce Hill

 

De heilige Willibrord

Dat de monnik Willibrord, uit het Engelse Ripon, Northumbrië, belangrijk is geweest voor ons christendom in Nederland, weet niet iedereen! We reizen af naar het stadje Ripon waar de grondlegger van ons christendom opgroeide en als monnik leefde. Al vanaf zijn zevende levensjaar groeide hij op in het Benedictijnenklooster van Ripon onder het abt van Sint-Wilfridus, de toenmalige bisschop van York. Op zijn 20e volgde hij Sint-Wilfridus naar Ierland waar hij tot zijn 32-jarige leeftijd verbleef.

Het was in het jaar 690 dat hij in Nederland aan land stapte ter hoogte van waar nu Katwijk aan Zee ligt. Via deze stad reisde Willibrord met elf gezellen naar Friesland om, zoals Jezus Christus, rond te trekken en heidense volken te bekeren tot het christendom. Als aartsbisschop van de Friezen heeft hij bijna vijftig jaar lang zich ingezet om ons land te kerstenen en in te lijven in het Rijk van Christus op aarde.

Aan het einde van zijn leven trok hij zich terug in de door hemzelf gestichte benedictijner abdij van Echternach, Luxemburg, waar hij in 739 overleed.

 

Het programma

Tijdens deze reis verkennen we het 1300 jaar oude stadje Ripon, een belangrijk religieus centrum van de Anglicaanse kerk in de 7e eeuw, gebouwd rondom een groot marktplein, waar elke donderdag kraampjes staan. Een wandeling door deze stad is een wandeling langs de vele historische en goed bewaard gebleven bezienswaardigheden. We  bezoeken uiteraard de prachtige kathedraal van Ripon, gebouwd in de 12e eeuw op fundamenten van de stenen kerk met klooster ten tijde van Willibrord.  Ook gaan we naar  Aldborough dat de stad van de Brigantes was aan het begin van onze jaartelling. Ripon is omgeven door het prachtig landschap van Nidderdale met in de buurt de World Heritage Site Fountains Abbey en Studley Royal Water Gardens. Hier maken we een mooie wandeling. Op de laatste dag van de reis gaan we naar de stad York met zijn prachtige Minster kathedraal.

 

Joyce Hill

Joyce Hill is Emeritus Professor aan de universiteit van Leeds en zij wil graag, in het Engels, haar kennis met ons delen en ons begeleiden tijdens het bezoek aan Alborough. Zij is lid van het abt van de kathedral van Ripon en is nauw betrokken bij alle aspecten van deze prachtige kathedraal. Zij heeft een internationale reputatie op het gebied van het uitdragen van kennis over de Anglo-Saksische cultuur, met meer dan 100 publicaties. Zo heeft zij ook onderzoek gedaan naar de heiligen van Ripon en de Benedictijnse regels in het vroeg-middeleeuwse Europa. Ripon was de eerste Benedictijnse plaats in Engeland, ten tijde dat Sint-Wilfridus bisschop was en Willibrord tot het klooster van Ripon behoorde.

 

Highlights

 • Kathedraal van Ripon
 • Lezingen (Engels) van Emeritus Professor Joyce Hill over het leven van de heilige Willibrord, Ripon en zijn omgeving
 • Fountains and Studley Royal Gardens
 • Minster van York

Van dag tot dag

Dag 1, maandag 18 september: Europoort Rotterdam – Hull

Op eigen gelegenheid reist u naar Europoort Rotterdam waar u aan het begin van de avond verwacht wordt. Vanaf deze haven vertrekken we met de nachtboot naar Hull. Na inchecken zullen we aan boord genieten van het diner. Overnachting aan boord in binnenhutten.

 

Dag 2, dinsdag 19 september: Ripon

In de vroege ochtend komen we aan in Hull waar we na het ontbijt van boord zullen gaan. Transfer naar de stad Ripon waar we deze reis overnachten in het Ripon Spa Hotel, gevestigd in een statig herenhuis omgeven door prachtige tuinen. Het hotel ligt op loopafstand van het centrum van Ripon en maken vanaf het hotel een eerste wandeling naar het centrum van Ripon. Allereerst bezoeken we , onder leiding van een lokale gids, de prachtige kathedraal. Na dit bezoek lunch op eigen gelegenheid; de gids kan vast een aantal leuke lunchadressen aanbevelen.

De rest van de middag kunt u naar eigen inzicht invullen. Ga bijvoorbeeld naar een van de musea die deze stad rijk is, zoals het Thrope Prebend House Heritage Centre,  gevestigd in een onlangs gerestaureerd pand waar voorname bewoners van de stad huisden. In dit museum vind je meer dan vijftig voorwerpen die de geschiedenis vertellen van de kathedraal en de stad Ripon. Of ga naar het Yorkshire Law and Order musea; hier vindt u drie musea, het Courthouse, de Gevangenis en Politie en het werkhuismusea.

 

Eerste lezing Joyce Hill

Voor het diner zal Joyce Hill ons een inleiding geven over het jonge leven van de heilige Willibrord. Zij zal vertellen over de jaren waarin hij het kloosterleven van Ripon bestudeerde, zijn paden die hij bewandelde en de hechte en langdurige vriendschap die hij kreeg met Sint-Wilfridus. Diner en overnachting in het hotel.

 

Dag 3, woensdag 20 september

2e lezing Joyce Hill

Deze ochtend zal Joyce Hill een tweede lezing geven over de kerk en gemeenschap van de heilige Willibrord. Op de eerste dag heeft u al de crypte bezocht die zich onder de huidige kathedraal bevindt. Het is een van de oudste overblijfselen van een Engelse kathedraal en sinds de tijd van Sint-Wilfridus nog steeds in gebruik. Joyce geeft u inzicht in de voormalige kerk op de plek van de huidige kathedraal, waarom Sint-Wilfridus deze kerk op een bepaalde manier liet bouwen en gebruik maakte van de opgravingen bij Aldborough. Ook vertelt zij over het leven van de heilige Willibrord, de 11 monniken die hem vergezelde en de Benedictijnse regels die in Engeland hier als eerste golden. Na de lunch op eigen gelegenheid zal Joyce ons begeleiden naar Aldborough.  

 

Aldborough

Aldborough was in het begin van de jaartelling een belangrijke stad, de 'hoofdstad' van de geromaniseerde Brigantes wat de grootste stam in Groot-Brittannië was. We zien o.a. de oude verdedigingswerken, aangelegd te midden van een Victoriaanse arboretum, en nog twee mozaïek trottoirs in hun oorspronkelijke positie. Het fascinerende museum heeft een uitstekende collectie Romeinse vondsten. Ook vinden we er de materialen die gebruikt zijn voor het bouwen van de stenen kerk van Ripon door Sint-Wilfridus. Aan het eind van de middag keren we terug naar Ripon voor het bijwonen van een mooie evensong in de kathedraal van Ripon. Aansluitend terug naar het hotel voor diner en overnachting.


Dag 4, donderdag 21 september: Fountains and Studley Royal Garden

In de ochtend bezoeken we Fountains and Studley Royal Gardens dat opgenomen is in de lijst van de World Heritage National Trust. In 1132 kwamen dertien monniken om hier een ​​eenvoudiger leven te beginnen. Na 400 jaar eiste Hendrik VIII de sluiting van de abdij en bleef een van een meest complete cisterciënzerabdijen van het land achter. In de 18e eeuw wilde John Aislabie bezoekers imponeren met zijn Yorkshire landgoed en veranderde de omliggende bossen en valleien in de Georgische watertuinen die we vandaag zien. Ontdek de verborgen pareltjes waaronder Fountains Mill gebouwd door de cisterciënzers in de 12e eeuw, een van de oudste gebouwen op het landgoed. Ook zien we een hertenkamp, ​​de kerk en de grote zaal. We maken ook een wandeling om dit prachtige landschap te verkennen. Na ons bezoek keren we terug naar Ripon. U heeft nog enige vrije tijd voor het diner in het hotel.

 

Ripon: stellen van de klok

Na het diner zullen we het stellen van de klok meemaken in het centrum van het stadje. Deze traditie van de Ripon hoornblazer heeft de eeuwen doorstaan, en sinds de Middeleeuwen blaast hij elke dag om 21.00 uur de hoorn op de vier hoeken van de obelisk van het Ripon Marktplein. De hoorn is uitgegroeid tot het symbool van de stad en vinden we terug in het wapenschild. 

 

Dag 5, vrijdag 22 september: York

Voordat we vandaag weer bij Hull het kanaal oversteken naar Nederland, reizen we nog naar York, de stad met meer van tweeduizend jaar levendige geschiedenis. York heeft veel bezienswaardigheden waarvan we een aantal zullen bezoeken. Zoals bijvoorbeeld de grootste, middeleeuwse kerk van Noord-Europa, de Minster, ook wel bekend als de St.Peter’s. Deze gotische kathedraal is gebouwd op de plaats waar in 627 de eerste christelijke kerk stond en is beroemd om haar gebrandschilderde ramen. We wandelen verder door het oude middeleeuwse stadscentrum en zien de ommuurde stad met de vier oude stadspoorten. We sluiten ons bezoek af met het Jorvik Viking Centre, het archeologisch museum in het centrum van York. Jórvík is de oude naam van de stad York en hier staat het thema Vikingen centraal. Het lijkt net alsof je teruggaat in de tijd als je door middel van een wagentje dat door het gebouw rijdt en daarmee de geschiedenis van de Vikingen. Dit museum bevat archeologische vondsten, informatie over de nieuwe Viking-ontdekkingen en een stad van de Vikingen zoals deze er toen uit zou hebben gezien. Aan het eind van de middag komen we aan in Hull en gaan weer aan boord van de ferry voor onze overtocht. Diner en overnachting aan boord in binnenhutten.

 

Dag 6, zaterdag 23 september: Europoort Rotterdam - thuisreis

In de vroege ochtend komen we aan in de haven Rotterdam waar we na het ontbijt van boord gaan. Hier nemen wij na een bijzondere reis weer afscheid van elkaar

Accommodaties

Ripon Spa Hotel***

Het Ripon Spa Hotel ligt op vijf minuten lopen van het centrale marktplein en de kathedraal, dicht...

Ripon Spa Hotel***

Het Ripon Spa Hotel ligt op vijf minuten lopen van het centrale marktplein en de kathedraal, dicht bij de spatuinen en het openbaar zwembad. Het biedt heerlijke gerechten uit  Yorkshire, real ale (bier), traditionele gastvrijheid en een knapperend haardvuur. Er wordt ook een bekroond ontbijt aangeboden. Gasten kunnen zich ontspannen en genieten van het comfort in de mooie openbare ruimtes die uitkijken op de prachtige tuinen die in elk seizoen een nieuwe aanblik bieden.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Engeland - 6 dagen

Inclusief

 • Bootovertocht per nachtboot Rotterdam – Hull
 • Verblijf in binnenhut, inclusief ontbijt en diner (excl. drankjes)
 • Drie overnachtingen in een tweepersoonskamer in het Ripon Spa Hotel op basis van halfpension
 • Vervoer per touringcar ter plaatse tijdens excursiedagen
 • Twee lezingen en begeleiding naar Aldborough door Joyce Hill
 • Lokale gids dag 1 tijdens het bezoek aan de kathedraal van Ripon
 • Entreegelden volgens programma
 • Fooien
 • Deskundige reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag éénpersoonskamer 120,-
 • Lunches
 • Drankjes
 • Persoonlijke uitgaven
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief