Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Orthodoxie reis o.l.v. Argyris Angelou

Groepsrondreis, Vliegreis

De term "Oosters-Orthodoxe kerk" wordt gebruikt voor alle Kerken die hun oorsprong in Constantinopel hebben. Orthodoxe kerken onderscheiden zich van de zogenaamde Latijnse kerk doordat zij zich baseren op de leer van de zeven eerste oecumenische concilies. Orthodox betekent "volgens het juiste geloof en de juiste aanbidding". Tijdens deze unieke reis door Noord Griekenland en Turkije onder leiding van de Nederlandssprekende gids, Argyris Angelou, maak je kennis met deze kerk in Griekenland en Turkije en ontmoet je de Patriarch van Constantinopel, een unieke belevenis.

 

Oosters en Orientaals Orthodoxe kerken

Spreekt men over de Oosters Orthodoxe kerken, dan bedoelt men alle kerken die hun oorsprong in het Patriarchaat van Constantinopel hebben. Dat zijn de Griekse , de Bulgaarse, de Servische, de Russische, de Roemeense kerk en alle kleinere Oosters Orthodoxe kerken in verschillende landen overal ter wereld. Spreekt men over de Orientaals Orthodoxe kerken, dan bedoelt men daarmee de zogenaamde Pre of niet-Chalcedonische kerken (4de Oecumenisch Concilie van Chalcedon in het jaar 451), dus de Armeense, de Koptische en enkele andere kleinere oosterse kerken. Er zijn enkele dogmatische verschillen tussen de Oosters en de Orientaals Orthodoxe kerken. Alle Orthodoxe kerken zijn onder elkaar gelijk. Ascese, mysticisme en spirituele beproeving zijn onmisbare elementen van de Orthodoxie.

                                                                                                                               

Orthodox of Katholiek

Oorspronkelijk was er geen Orthodox of Katholiek. Dit zijn nogal oude Griekse termen uit de tijd van de “onverdeelde kerk”, die toen een andere betekenis hadden dan nu. Zo betekent Orthodox niet “recht in de leer” maar “het ware geloof” en “de juiste aanbidding”. Een term die in de tijd van de “Oude Kerk” gebruikt werd om een verschil te maken tussen de aanhangers van de leer van de “officiele kerk” en die van de ketters (heterodoxen of andersdenkenden in het Grieks) die het anders brachten dan “normaal”. Dit allemaal in een tijd toen er nog geen dogma was.  

 

Oost en West

De grote splitsing of “Schisma” in het Grieks, vond plaats in 1054 na een lange machtstrijd tussen het (onder Germaanse invloed) Roomse Rijk en Constantinopel (Byzantijnse Rijk). Het grootste theologisch verschil tussen Oost en West was en blijft het zogenaamde Filioque en heeft met de natuur van de Heilige Geest te maken.Ook de pauselijke suprematie en het onfeilbare van de Paus zijn onopgeloste verschillen tussen Oost en West. In de loop der eeuwen, door allerlei historische ontwikkelingen en mentaliteitsverschillen, zijn die twee werelden sterk uit elkaar gegroeid. Zo zijn er verschillende vastgeroeste stereotypen en misverstanden ontstaan, met als gevolg dat er tegenwoordig weinig bekend is over de Orthodoxe Religie in de westerse wereld. Ook in de oosterse wereld is er weinig bekend over de Katholieke en de Protestantse realiteit.

 

De Patriarch van Costantinopel

De Patriarch van Constantinopel draagt nog altijd de ceremoniële titel van de Oecumenische Patriarch (Oecumene : wereld in het Grieks) en is daarmee de personificatie van meer dan 1600 jaar christelijke geschiedenis! Zijn zetel zit nog in Constantinopel, in de oude Griekse woonwijk Fanari. De Oecumenische Patriarch is het Ereprimaat van de gehele Oosters Orthodoxe Kerk. Hij heeft echter een moreel leiderschap, geen autoritair.                                                                                                          

 

Er is geen vergelijking met de Paus van Rome aangezien de Oosters Orthodoxe Kerk een nogal gedecentraliseerde structuur heeft. Zo kent deze kerk geen geografisch of administratief centrum. Het centrum is het hemelse Jerusalem.

 

Beleef deze reis o.l.v. Argyris Angelou

Tijdens uw reis naar Griekenland en Turkije wordt u begeleid door een Nederlandssprekende gids, Arjiris Angelou. Hij is al vele jaren onze vaste gids en is een expert op het gebied van Paulus. Arjiris Angelou is geboren en getogen in Athene. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en spreekt voortreffelijk Nederlands. Na terugkeer in Griekenland volgde hij de academische gidsenopleiding in Athene. Hij begeleidt religieus-historische en culturele reizen. Daarnaast verzorgt hij de laatste jaren wintercursussen voor HOVO in Nederland (Hoger Onderwijs Voor Ouderen).

 

 

Thessaloniki

Thessaloniki is een stad die rijk is aan laat romeinse, vroeg christelijke en byzantijnse monumenten. Daarom was het in 1997 de culturele hoofdstad van Europa. Jaren lang was Thessaloniki de tweede belangrijkste stad van het Oost Romeinse Rijk na Constantinopel.

 

Mount Athos

De Athos kloosters , nu Unesco monumenten,vormen een monnikenstaat. Ze zijn sinds de 10de eeuw verboden terrein voor vrouwen.Het zijn prachtige middeleeuwse complexen zeer rijk aan fresco’s, iconen en oude manuscripten. Het dagelijks leven in een Athos klooster is voor de bezoeker een unieke belevenis.

 

Philippi en Kavala

Philippi en Kavala (het oude Neapolis). Het is daar waar het Christendom, dankzij apostel Paulus, van Oost naar West overstak.

 

De Kosmosoteira kerk

De Kosmosoteira kerk in Thracie ligt dicht bij de grens met Turkije. Men spreekt in die noordoostelijke Griekse provincie over het Parthenon van Grieks Thracie. Een prachtige byzantijnse kerk uit de tijd van de eerste kruistochten, met fraaie fresco’s, onder andere enkele portretten van byzantijnse keizers uit de 11de eeuw.

 

Constantinopel

Byzantijns Constantinopel: Men staat vaak niet stil bij het feit dat “het Nieuwe Rome”, dat vrijwel in de hele moderne wereld nu als Istanbul bekend staat, twee keer zo lang christelijk als islamitisch is geweest. De stad werd gesticht door Constantijn de Grote in het jaar 330 en was tot 1453 een belangrijk christelijk centrum in het oosten. Dat is 1123 jaar christelijke geschiedenis terwijl de islamitische geschiedenis van de stad op dit moment 563 jaar telt.. Toen de kerk Aghia Sofia, als kathedraal van de hoofdstad en zetel van de Oecumenische Patriarch werd gebouwd (537), was er nog geen Islam ! In het oude gedeelte van Constantinopel is er veel dat aan het christelijk verleden van de stad herinnert. Een zeer beroemd byzantijns monument is het Chora klooster met z’n prachtige mozaieken en wandschilderingen.

Programma

Dag 1

Vlucht naar Thessaloniki

Rechtstreekse vlucht naar Thessaloniki. Na aankomst bezoek aan de bovenstad (Acropolis van Thessaloniki) om de bewaard gebleven Byzantijnse muren te bekijken, om van het uitzicht te genieten en om een eerste indruk van de stad te krijgen. Transfer naar het hotel. Diner en overnachting in Thessaloniki.

 

Dag 2

Byzantijns Thessaloniki

Kennismaking met Byzantijns Thessaloniki; bezoek aan het Byzantijns Museum en naar de kerken Agios Dimitrios en Agia Sofia. Diner en overnachting in Thesslonikil.

 

Dag 3

Mount Athos en Kavala

U rijdt naar Ouranoupolis Aansluitend rijdt u verder naar Kavala, het Oude Neapolis, de plaats waar de apostel Paulus in 49 na Christus voet aan land zette in Europa. Diner en overnachting in Kavala.

 

Dag 4

Philippi

In Philippi stichtte Paulus een christengemeente. Ook vandaag is nog veel te zien uit Paulus’ dagen. U bezoekt de opgravingen, het plaatselijke archeologisch museum en de doopkapel van Lydia, de eerste europese bekeerlinge van Paulus. Diner en overnachting in Kavala.

 

Dag 5

Op weg naar West Thracië

U gaat op weg naar West-Thracie. Wij stoppen bij het klooster Agios Nikolaos bij Porto-Lagos aan het Vistonida meer. Wij brengen een bezoek aan de Kosmosoteira kerk, een belangrijke byzantijnse kerk uit de 11de eeuw in het dorp Ferres dicht bij de grenzen. Dan komen wij Turkije binnen en rijden wij naar ons hotel in de stad Tekirdag. Diner en overnachting.

 

Dag 6

Naar Istanbul

Van Tekirdag rijdt u naar Istanbul.Hier ontmoet u uw Turkse gids en volgt een kennismaking met Byzantijns Constantinopel. U bezoekt het Chora Klooster, de Agia Sophia, de cisterne van Justinianus en de byzantijnse hippodroom. Diner en overnachting in Istanbul.

 

Dag 7

Istanbul en bezoek aan de theologische school

Met de boot naar het eiland Halki (Heybeli ada) in de Zee van Marmara. Daar bezoekt u de theologische school. Daarna vaart u terug naar Istanbul waar u de Blauwe Moskee bezoekt. Diner en overnachting in Istanbul.

 

Dag 8

Istanbul, bezoek aan de Patriarch

Vanochtend kunt u op eigen gelegenheid de markt Kapali Tsarsi bezoeken. ‘s Middags brengt u een bezoek aan het Oecumenische Patriarchaat waar u kennis kunt maken met de Patriarch van Constantinopel Bartholomeus. Een unieke belevenis! Diner en overnachting in Istanbul.

 

Dag 9

Terug naar Nederland

Transfer naar het vliegveld in Istanbul voor de rechtstreekse terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Griekenland en Turkije 9 dagen

Inclusief

 • Vliegreis

 • Vervoer ter plaatse

 • 2- persoonskamer

 • Alle maaltijden

 • Entrees

 • Fooien

 • Nederlandssprekende gids

 • Reisleiding

 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 150
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Poliskosten bij het afsluiten van een of meerdere verzekeringen € 5,50
 • Visum Turkije
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief