Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Een reis langs het Jodendom van Oost-Europa

Groepsrondreis, Vliegreis

Hongarije, Oekraïne en Slowakije: Een reis langs het Jodendom van Oost-Europa

Ooit – historisch gezien niet zo lang geleden – lagen de steden, die tijdens deze reis bezocht worden, binnen een staat, de Dubbelmonarchie van Oostenrijk en Hongarije. Ooit hadden deze steden een belangrijke joodse minderheid met een „rijk joods leven”. Ooit, maar niet meer. De Dubbelmonarchie is uiteengevallen – en daarom een bezoek aan nu drie landen - en in de Tweede Wereldoorlog werden bijna al deze joodse gemeenschappen verwoest.  Het is gedaan, deze Oost-Europese joodse cultuur is definitief verdwenen, zou men gemakkelijk de conclusie kunnen trekken. Maar – gelukkig! - het is niet zo! Er bestaat, enigszins verborgen, nog een fantastisch rijke erfenis van het joods verleden zoals synagogen, begraafplaatsen en bedevaartsoorden. In de laatste decennia schijnt er ook een toekomst te ontstaan, een terugkeer, een renaissance van de joodse cultuur. In deze acht dagen bezoekt u Boedapest, dat een soort Mokum van het geassimileerde Jodendom in Hongarije was en nog steeds is, en steden in Oekraïne en Slowakije, die kleinere en grotere hoofdsteden van de traditionele orthodoxie waren. U maakt kennis met deze wereld niet alleen door het bezoek van monumenten, maar ook persoonlijke ontmoetingen met mensen, die ons over het verleden, het heden en de toekomst kunnen vertellen. Verleden, heden en toekomst, kunt u meer in acht dagen verwachten?!

 

Meer te weten komen over het Jodendom in Oost Europa? DrieTour reisleider Gerard Geitenbeek vertelt in geuren en kleuren zijn verhaal. Voor meer informatie over Joodse gebruiken en tradities, lees het volgende artikel.

Programma

Dag 1 – dinsdag 16 oktober       

Amsterdam - Boedapest

Vliegreis van Amsterdam naar Boedapest. Transfer naar uw hotel. Na de lunch maakt u samen met uw  Nederlandssprekende gids een eerste verkennende wandeling door Boeda en Pest.

Diner en overnachting in Boedapest.

 

Dag 2 - woensdag 17 oktober   

Boedapest

’s Ochtends volgt een bezoek aan de twee belangrijkste synagogen van Boedapest: de Dohany hoofdsynagoge en die aan Kazinczy straat. Voor de Tweede Wereldoorlog  leefden in Boedapest meer dan tweehonderdduizend mensen van Joodse afkomst. Enkele beroemde joden van Hongaarse afkomst zijn Theodor Herzl, de vader van het zionisme, Imre Kertész, de Nobelprijs winnende schrijver en de acteur Toni Curtis. Er is nog steeds een van de grootste Joodse gemeenschappen van Europa, die uit zo’n tachtigduizend mensen bestaat. Sinds de val van het Communisme beleeft de stad een joodse renaissance. Er worden tientallen joodse scholen geopend en er ontwikkelt zich een nieuw zelfbewustzijn. 

Na de lunch ontmoet u rabbi Slomo Köves, een bekende persoonlijkheid uit de Joodse Gemeenschap. Hij vertelt u zijn boeiende levensverhaal, dat gelijk ook het verhaal van de Joden van Boedapest is.

Aansluitend bezoekt u de grootste Joodse begraafplaats van Boedapest. De grafmonumenten en familiecrypten zijn niet alleen informatiebronnen van het rijke joodse leven van voor de Tweede Wereldoorlog. Het zijn ook voorbeelden van  Jugendstil en andere begin 20e-eeuwse  architectonische stromingen. 

 

Dag 3 - donderdag 18 oktober  

Tokaij – Mád – Erdöbénye

Na het ontbijt vertrek naar Noordoost-Hongarije. Na een reis van zo’n drie uur arriveert u in Tokaj-Hegyalja, het gebied van de ‘wonder rabbijnen’. Hier loopt een bekende bedevaart langs onder meer de graven van deze rabbijnen.  Pelgrims leren er over hun met legendes omgeven levens, geschiedenis, tradities en rol van de joodse bevolking in deze streek. In Tokaij wordt de bekende Tokaijer wijn, Aszú, geproduceerd. Wat de joodse cultuur betreft, was het oosten van Hongarije een wereld van de orthodoxie, dit in tegenstelling tot Boedapest.

Na de lunch een bezoek aan de Synagoge van Mád, ooit een beroemde Joodse bedevaartplaats en begin- en eindpunt van de bedevaart. Aansluitend verder naar het hotel in Erdöbénye waar u in de wijnkelder kunt genieten van de lokale wijnen tijdens een wijnproeverij.

 

Dag 4 - vrijdag 19 oktober          

Sátoraljaújhely – Oezjhorod - Mukachevo

’s Morgens vertrek naar Sátoraljaújhely,  een bekend Joods bedevaartsoord. Sinds meer dan honderdvijftig jaar wordt hier  het graf van Mosche Teitelbaum, de stichter van het Hongaarse chassidisme, bezocht. Aansluitend reist u door naar Oezjhorod in Oekraïne.

Na de lunch verder naar Mukachevo. Voor de Tweede Wereldoorlog was Mukachevo samen met de stad Oezjhorod  een typisch voorbeeld van een sjtetl, een stad waar het percentage joden rond vijftig procent lag - met alle culturele invloeden van dien. Tijdens uw bezoek wordt getracht antwoord te krijgen op de vraag wat er van die wereld na de Holocaust overgebleven is. Ook maakt u een korte wandeling door de stad en bezoekt de burcht.

 

Dag 5 - zaterdag 20 oktober      

Lviv

Na het ontbijt vertrek naar Lviv, een rit van ongeveer 4 uur. In de laatste honderd jaar hoorde deze stad bij vier verschillende landen: de Dubbelmonarchie, Polen, de Sovjetunie en Oekraïne. Er zijn echter nog andere culturen en invloeden die het aanzien van de stad gevormd hebben. Zo was Lviv de geboortestad van Milo Anstadt, de van oorsprong Poolse schrijver en journalist en Leopold von Sacher-Masoch, een bekende Oostenrijkse schrijver.

Na de lunch in het hotel volgt een eerste kennismaking met de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden, zoals het Marktplein, het Oude Stadscentrum, het Stadhuis, de Opera, paleizen, kerken en kathedralen. 

 

Dag 6 - zondag 21 oktober         

Lviv

’s Morgens is er gelegenheid voor kerkbezoek in Lviv. Aansluitend lunch in het hotel. De verdere dag is ter vrije besteding. Bezoek bijvoorbeeld een van de vele musea.

In de avond volgt een ontmoeting met Michel Driebergen - correspondent van Trouw – en auteur van het boek ‘LVIV, stad van paradoxen’.

 

Dag 7 - maandag 22 oktober     

Lviv – Bardejov - Kosice

Vertrek naar Bardejov in Slowakije, een lange reis van ongeveer 5 uur. Bijna driehonderd jaar woonden er Joden in de stad Bardejov. Rond 1920 bestond vierendertig procent van de bevolking uit Joden. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog was bijna elk huis en bedrijf op het prachtige stadsplein eigendom of stond onder beheer van een joods gezin. In 1942, toen Slowakije een vazalstaat was van Hitler's Duitsland, werden meer dan drieduizend Joden uit Bardejov gedeporteerd naar concentratiekampen en vonden daar de dood. Bardejov, dat sinds enkele jaren op de Werelderfgoedlijst staat, is nu een ‘stad zonder joden’ maar blijft rijk aan joodse geschiedenis.

Lunchpakket van het hotel.

’s Middags verder naar Kosice voor uw afscheidsdiner en overnachting.

 

Dag 8 - dinsdag 23 oktober        

Boedapest - Amsterdam

In de ochtend is er nog tijd voor een kort bezoek aan Kosice. Aansluitend vertrek richting Boedapest. Onderweg wordt geluncht voordat u aankomt op de luchthaven van Boedapest. Terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis per KLM
 • Luchthavenbelastingen
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele 3/4* hotels
 • 2-persoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; afscheidsdiner in een lokaal restaurant)
 • Lunches (lunchpakket op dag 7)
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlandssprekend)
 • Fooien
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 235,-
 • Ruimbagage € 50,- retour
 • Drankjes (behalve tijdens de lunch op dag 3 en diner dag 7)
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelinformatie (alle hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen):

Dag 1-3

Boedapest

Hotel Bencur***

2 nachten

Dag 3-4

Erdöbénye

Hotel Magita***

1 nacht

Dag 4-5

Mukachevo

Premier Hotel Star ***

1 nacht

Dag 5-7

Lviv

Hotel Chopin***

2 nachten

Dag 7-8

Kosice

Hotel Bristol****

1 nacht

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief