Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

IJsland

Groepsrondreis, Vliegreis

Adembenemend vind ik IJsland met zijn sluimerende en soms uitbarstende vulkanen, tafelbergen, lava, watervallen, geysers, gletsjerrivieren, hete bronnen, hooglanden, diepe fjorden, zwavelbronnen, regenbogen, IJslandse paarden, snelstromende rivieren, sneeuw op de bergen, walvissen, vogels en papegaaiduikers.

 

IJsland, uitgestrekte gebieden waar ik kilometers lang rijd en waar geen huis te bekennen is. Af en toe een eenzame fietser, een enkele auto; veel loslopende schapen met lammetjes op en langs de weg.

 

En als ik dan zo hier en daar een groepje boerderijen zie, waar de wind vrij spel heeft, vraag ik me af hoe moet je in elkaar zitten om hier te kunnen leven, misschien wel overleven?

 

Een verlatenheid die me stil maakt, waar ik klein van word, deemoedig. De kracht van de natuur en van de elementen zijn overweldigend. En werken op me in tot in het diepst van mijn ziel. Wat heb je hier als mens in te brengen?

 

Ik blijf kijken, naar de grillige vormen van de bergen met hun vele rivieren en kleine watervallen. Ik blijf kijken, rijdend door lavalandschappen die begroeid zijn met mossen en gras in zachtgroene kleuren. Ik blijf kijken en ben een en al verwondering. Een verwondering die vreugde en blijdschap oproept. Ik ontdek dat ik op momenten opgetogen word als een kind en wel kan springen, zoveel schoonheid….

 

Joke Litjens - Werkplaats voor de Ziel

Programma

Dag 1

We vliegen van Amsterdam naar Keflavik op IJsland. Transfer naar het hotel in Reykjavik. Er is tijd voor een kort eerste bezoek aan deze mooie stad. Overnachting in Reykjavik.


Dag 2

Via Bogarnes en de fraaie Borgarfjördurfjord rijden we naar Holar. Ondanks dat Holar een kleine nederzetting was, werd het al snel een van de twee belangrijkste geestelijke, literaire, politieke en culturele centra op IJsland. Door de prachtige Skagafjördurvallei bekend om de paardenfokkerijen, gaan we verder naar Akureyri. Overnachting in Akureyri. Het hotel alhier heeft kamers met gedeelde faciliteiten.

Dagafstand ca. 385 km

Dag 3

De dag begint met een bezoek aan de prachtige "waterval van de goden" Godafoss. Van daaruit rijden we naar Tjörnes en wordt een wandeling door de imponerende kloof Asbyrgi gemaakt. Ook het bezoekerscentrum is de moeite waard voor wie liever niet wandelt. Daarna gaat het via een mooi uitzichtpunt over de Noordelijke Atlantische Oceaan en de kliffen naar de pittoreske vissersplaats Husavik. Op deze dag is er een bezinningsmoment op de daartoe geschiktste plaats. Overnachting in Husavik.

Dagafstand ca. 275 km

 

Optionele excursie: Indien gewenst kun je vandaag per boot het fjord uitvaren om walvissen te zien. De kosten (ca. € 35,- p.p.) zijn niet bij de reissom inbegrepen.

 

Dag 4

Op het programma staat een verkenning van het vulkanische gebied rond het Myvatnmeer. Je zult je verbazen over de wonderbaarlijke pseudokraters, de geothermische krachtcentrale Krafla, de lavaformaties van Dimmuborgir (hier is een lava ‘kathedraal’) en de kokende modderpoelen en zwavelbronnen van Namaskard. Overnachting in Myvatn.

Dagafstand ca 110 km

 

Dag 5

De dag begint met een bezoek aan het Nature Bath in Myvatn. Geniet van een ontspannen bad in de geneeskrachtige warmwaterbaden. Aansluitend rijden we naar de krachtigste waterval van Europa, de Dettifoss, die met luid geraas 44 m in de diepe kloof stort. Voorts naar het Lagarfljott meer en Skriduklaustur. Als de tijd het toelaat maken we tot besluit van deze mooie dag een wandeling naar de Hengifoss waterval. Overnachting in Egilsstadir.   

Dagafstand ca 310 km

 

Dag 6

We reizen verder door groene valleien en langs de grillige fjordenkust in het oosten met indrukwekkende rotsformaties en schitterende vergezichten o.a. op de Vatnajökullgletsjer. Aan de voet van de Vatnajökull vind je het gletsjermeer Jökulsarlon. We maken een boottocht tussen de afgebroken brokstukken van de gletsjer die in deze ijslagune drijven. Heel bijzonder. Ook maken we een fraaie wandeling bij een nabijgelegen meer om de indrukwekkende stilte te ervaren. Overnachting in Hnappavellir.

Dagafstand ca. 285 km

 

Dag 7

In Skaftafell Nationaal Park kun je genieten van het natuurschoon van zandvlakten, gletsjers, mooie watervallen zoals de Svartifoss en de uitbundige flora. 's Middags gaan we naar Reynisdrangar. Je ziet hier zwarte 66 m hoge basaltzuilen in zee en de kans is aanwezig dat je papagaaiduikers kunt zien! Een mooie plek voor een meditatie. Door de lavavelden en Kirkjubaejarklaustur rijden we tenslotte naar de Skogafoss waterval. Overnachting in Hvollsvollur.

Dagafstand ca. 400 km

 

Dag 8

De dag start bij de bekende vulkaan Eyjafjallajökull waar we in het bezoekerscentrum een korte film bekijken over de uitbarsting in 2010. Dan zetten we koers naar Geysir, zonder twijfel de bekendste springbron van IJsland, en de gouden waterval Gullfoss, ook een van de natuurwonderen in dit fascinerende land. ’s Middags bezoeken we Thingvellir, de plaats waar het oude Vikingparlement in de open lucht bijeen kwam en waar de Midden-Atlantische Rug heel duidelijk zichtbaar is. Overnachting in Reykjavik.

Dagafstand ca. 230 km


Dag 9

In de loop van de middag volgt de transfer naar de luchthaven en de terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • Alle maaltijden
 • Entrees
 • Fooien
 • Nederlands- of Engelssprekende gids
 • Reisleiding namen Werkplaats Voor de Ziel, Joke Litjens
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 480
 • Optionele excursies
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

 • U dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart
 • Liever op eigen gelegenheid naar IJsland? Ook dat kan met DrieTour! Vraag vrijblijvend naar de mogelijkheden
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief