Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Beleef Noorwegen en stap in de voetsporen van de Middeleeuwse Vikingkoning St. Olav

Groepsrondreis, Vliegreis

Een reis die u altijd al had willen maken!

Beleef dit prachtige, ongerepte land en ontdek het echte Noorwegen met zijn fjorden, natuur, bijzondere Viking geschiedenis en cultuur.

 

Om meer te weten te komen over de Noorse geschiedenis en cultuur treedt u tijdens deze reis in de voetsporen van de Noorse Viking St. Olav. Hij is een belangrijke koning die in de Middeleeuwen het christendom naar Scandinavië heeft gebracht. De route voert van Oslo naar Trondheim en daarna verder langs de mooiste fjordenkust naar Ålesund. De reis wordt per touringcar en boot gemaakt, en delen van de beroemde St. Olav pelgrimsroute worden te voet afgelegd. In het weekend is het verblijf op Tautra – een eiland in de Trondheimfjord – in het gloednieuwe, moderne Benedictijner klooster. Op dit eiland heeft, tot de reformatie, altijd een belangrijk klooster gestaan. In de Noorse literatuur komt dat veel terug.

 

In de voetsporen van St. Olav

Ook in Noord-Europa loopt een Pelgrimsroute: de St.Olavsroute. In de Middeleeuwen behoorde deze route, met die naar Santiago de Compostela, Rome en Jeruzalem, tot de vier belangrijkste bedevaartsroutes. Wie (een deel van) de route loopt, bewandelt de paden van middeleeuwse pelgrims die op weg waren naar het graf van de heilige Olav. Er zijn overigens meerdere St. Olavsroutes. Al die routes hebben hetzelfde eindpunt – Trondheim, het vroegere Nidaros. Er zijn dus vele wegen die naar Trondheim leiden, maar de route van Oslo naar Trondheim is de bekendste.

 

De Lutherse staatskerk verbood na 1544 de pelgrimstochten; men wilde geen ‘katholieke fratsen’, maar sinds 1997 is deze route opnieuw toegankelijk gemaakt. In vergelijking met de route naar Santiago is deze route een oase van rust. U loopt door een land vol zuivere lucht en eindeloze natuur: door boerenland, langs prachtige meren, door bossen, en over ruige hoogvlaktes.

 

Over St. Olav

Olav Haraldszoon was een middeleeuwse Vikingkoning die strijdend door Europa trok. Hij voer naar Engeland, Frankrijk en Rusland, maar kwam onderweg bij zinnen. In Engeland bekeerde hij zich tot het christendom en vond zijn levensdoel. Zijn doel was om een groot en christelijk Scandinavisch rijk te vormen. Het St. Olavspelgrimspad is de route die Olav zwaar bewapend (!) richting Trondheim volgde met dit plan voor ogen.

Programma

Dag 1 – maandag 25 juni: Heenreis naar Oslo

Vliegreis Amsterdam - Oslo per rechtstreekse lijnvlucht. Na aankomst transfer naar het hotel, dat circa 10 minuten per bus van het centrum van Oslo ligt.

In de middag is er tijd voor een wandeling door Oslo, die leidt naar ondermeer het ‘Middelalderparken’; de belangrijke herdenkingsplaats aan St. Olav in Oslo en Åker Brygge, een centrale, gezellige plek aan de Oslofjord met winkels en terrasjes.

 

Dag 2 – dinsdag 26 juni: Ontdek de historie en de cultuur van Oslo

Vandaag is er ruim de tijd om alle belangrijke bezienswaardigheden van Oslo onder leiding van een lokale gids te bekijken. Deze bijzondere stad heette vroeger Christiania en Kristiania. Sinds 1925, na de onafhankelijkheid van Denemarken, is de naam Oslo. De stad ademt overal de bijzondere Noorse geschiedenis, één van overheersing en overheerst worden.

Bezoek aan het markante stadhuis dat volledig in Art Deco is ingericht, het Vigelandparken’ met zijn beroemde beelden en het Munch museum. Munch is de beroemde Noorse schilder van onder andere het  iconische schilderij ‘de Schreeuw’.

‘s Middags is er tijd om er zelf op uit te gaan. Natuurlijk heeft uw reisleider adviezen en tips en gaat zij graag met u mee.

 

Dag 3 – woensdag 27 juni: Hamar – Lillehammer, Ruige natuur en cultuur

Na het ontbijt een tocht van 100 km door een ruige streek naar Hamar. Bezoek daar aan het gezellige centrum, met restaurantjes en winkeltjes. Daarna zet u de eerste stappen in de voetsporen van St.Olav en volgt een deel van 8 km van het St. Olavspad; een wandeling van ongeveer 40 minuten. U loopt door een prachtig landschap met vergezichten langs het Mjøsa-meer naar Domkirkeodden met het Hedmarksmuseum. Het is bijzonder te beseffen dat St. Olav en vele pelgrims u hier voor gingen.

Aan het einde van de wandeling een bezoek met gids aan de ruïne van de middeleeuwse Kathedraal van Hamar en het museumpark met openlucht tentoonstellingen. Daarna per bus naar Lillehammer.

Diner en overnachting in het hotel in Lillehammer.

 

Dag 4 –  donderdag 28 juni: Lillehammer – Hjerkinn – Oppdal; wandeling in de natuur

Bij het ontbijt maakt u uw eigen lunchpakket waarna de bus u naar Hjerkinn brengt.

Vanaf de Eysteinskyrkja kerk in Hjerkinn gaat het vervolg op het St. Olavspad naar Jøroskloppa - een wandeling van ongeveer 8 km. Onderweg een picknick zodat u volop kunt genieten van de schoonheid van de omgeving.

Aan het einde van de wandeling per bus van Jøroskloppa naar Oppdal. Het kleine centrum van Oppdal ligt op loopafstand van het hotel.

                              

Dag 5 – vrijdag 29 juni: Oppdal – Trondheim;  Wandeling, stilte en cultuur

Bij het ontbijt maakt u weer een lunchpakket waarna uw touringcar u naar Kastberga brengt.

Vanaf hier vervolgt u het St. Olavspad naar het Sverresborg Museum. Vergaap u onderweg aan de natuur en het ruige landschap en geniet van de oorverdovende stilte. Tijdens deze rustgevende wandeling van ongeveer 9 km komt u tot uzelf. Onderweg is er weer een picknick.

Na een bezoek aan het Sverresborg Museum brengt de bus u naar Trondheim.

 

Dag 6 – zaterdag 30 juni: Trondheim – Frosta en Tautra; Rust, stilte en weidse uitzichten

Trondheim is een zeer interessante, prachtige Hanzestad aan de enorme Trondheimfjord.

De stad ligt als het ware  net om de bocht van zuid Noorwegen. Hierdoor heeft het een droger en milder klimaat en regent het er veel minder dan in andere delen van Noorwegen. Trondheim is een middeleeuwse Vikingstad n de plaats waar St. Olav l begraven ligt. Het is een levendige universiteitsstad met een rijk verleden dat weerspiegeld wordt in een mooi oud, authentiek centrum met interessante bezienswaardigheden.

’s Morgens een stadswandeling met lokale gids door de bijzondere binnenstad. Hierbij wordt de Nidarosdomen bezocht, de wereldberoemde kathedraal waar St. Olav begraven ligt. Ook neemt u een kijkje de bijzondere Erkebispegården buiten de kathedraal.

 

Na de lunch rijdt de bus langs de weidse Trondheimfjord naar het schiereiland Frosta. Hier heeft u tijd om een heerlijke wandeling te maken.

 

Dag 7 – zondag 1 juli: Tautra – kloosterbezoek op vogeleiland

Na het ontbijt naar het eiland Tautra waar u in het Maria Kloster de viering kan bijwonen. Na de dienst is er koffie met de zusters. Indien gewenst kunt u ook de middag op het kloosterterrein blijven en de gebedsdiensten bijwonen. Maar ook bijvoorbeeld de lunch gebruiken in de enige gelegenheid op het eiland; een authentiek Noors restaurantje, in een voormalige boeren hoeve. Dit etablissement ligt aan de voet van de ruines van het voormalige klooster.

 

Op het eiland Tautra is in de tijd van St. Olav een klooster gebouwd dat na de reformatie is verdwenen. 15 jaar geleden is er een nieuw, prachtig Benedictijner klooster gebouwd. Zusters uit verschillende delen van de wereld hebben daar samen een nieuwe gemeenschap opgebouwd. Er woont ook een Nederlandse zuster.

Het gebouw heeft diverse architectuurprijzen gekregen. Dankzij een glazen achterwan is er overal – ook in de kapel, uitzicht over de fjord. Het kloostergebouw heeft een aantal binnentuinen – patio’s. En patio is ingericht als herdenkingsplaats voor de Monniken die in 1990 in Algerije zijn omgebracht (Des hommes et des Dieux; film 2010) en een andere patio is een herdenkingsplaats voor de jongeren die op 22 juli 2011 op het eiland Utøya zijn vermoord.

 

U bepaalt zelf wanneer u het eiland wilt verlaten. U wandelt over de dijk, die het eiland Tautra verbindt met het schiereiland Frosta, terug naar het hotel. Daarna is er nog een extra wandelmogelijkheid in de prachtige omgeving van het hotel.

 

Dag 8 – maandag 2 juli: Langs de prachtigste fjorden van de westkust naar Kristiansund

Vandaag een lange, maar indrukwekkende bustocht. De route voert langs de fjordenkust, die na iedere bocht weer anders is. Onderweg wordt er regelmatig gestopt om van het uitzicht te genieten of omdat per pont een fjord moet worden overgestoken.

Tegen de avond aankomst in Kristiansund waar vast nog wel tijd is voor een wandeling en een terrasje.

 

Dag 9 – dinsdag 3 juli: Ålesund – Atlantische kust, fjorden, de Alpen van Sunnmøre en architectuur

Na het ontbijt wordt de prachtige, afwisselende tocht langs fjorden, de Atlantische oceaan en door bergen, vervolgd naar Ålesund; een stad die op de werelderfgoedlijst staat.

U maakt er een stadswandeling onder leiding van een lokale gids.

Ålesund is begin 1900 geheel afgebrand, waarna het in de stijl van toen is herbouwd. Zo heeft staat het nu bekend om haar architectuur in Art Nouveau-stijl. Ook de omliggende fjorden en de hoge toppen van de Alpen van Sunnmøre dragen bij aan de schoonheid van de stad.

 

Dag 10 – woensdag 4 juli: Terugreis Ålesund –  Amsterdam (overstap in Oslo)

’s Morgens is er nog tijd voor een wandeling of om nog even te winkelen.

In de loop van de ochtend transfer naar het vliegveld van Ålesund voor de terugreis via Oslo naar Schiphol.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Noorwegen 10 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Scandinavia Airlines met een tussenstop in Oslo op de terugreis incl. luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus en overtochten per boot
 • Verblijf in comfortabele 3- en 4-sterren hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner; enkele diners in een lokale taverne)
 • Lunchpakket op dag 4 en 5
 • Entreegelden volgens programma (Munchmuseum, Domkirkeodden, Sverresborg, Folkemuseum, Nidarosdomen)
 • Lokale gids ter plaatse (Engelssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 289,-
 • Overige lunches
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Hotelinformatie (alle hotels zijn onder voorbehoud van wijzigingen)

Dag 1-3

Oslo

Thon Hotel Ullevål

2 nachten

Dag 3-4

Lillehammer

Clarion Collection Hotel Hammer

1 nacht

Dag 4-5

Oppdal

Quality Skifer Hotel Oppdal

1 nacht

Dag 5-6

Trondheim

Nidaros Pilegrimsgård

1 nacht

Dag 6-8

Frosta

Valberg Slekgård

2 nachten

Dag 8-9

Kristiansund

Quality Hotel Grand Kristiansund

1 nacht

Dag 9-10

Ålesund

Hotel Brosundet

1 nacht

 

 

Totaal

9 nachten

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief