Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief.

Rome Advent
Kerstreis
Rome

Kerstreis Rome

Groepsreis vanuit één hotel, Vliegreis

Kerst in Rome

Het hele jaar is Rome een stad die een bezoek meer dan waard is. Het kerstfeest maakt een verblijf in Rome nog specialer. Pelgrims van over de hele wereld komen naar de Eeuwige Stad om samen het geboortefeest van Jezus te vieren. De ontmoetingsplaats is het St. Pietersplein. Tijdens deze reis verblijft u in het eenvoudige Residenza Madri Pie, een voormalig klooster, uitgerust met alle moderne gemakken, gelegen in het hart van de eeuwige stad, op slechts 150 meter van het Pietersplein. Deze kloosteraccommodatie is een uitstekende uitvalsbasis om de stad Rome alsook Vaticaanstad te ontdekken. 

 

St. Pietersplein

De St. Pieter en het St. Pietersplein, vernoemd naar de apostel Petrus, zijn de centrale punten van de reis. Dagelijks komt u op dit imposante plein, omgeven door de bekende zuilengalerijen van Bernini. Het hotel, de kloosteraccommodatie Residenza Madri Pie, ligt er naast.

Hier spreekt paus Franciscus op Eerste Kerstdag z’n Urbi et Orbi uit; de traditionele zegen voor de stad en de wereld en de bekende kerstgroet. Om de bijzondere rol van het plein in de kersttijd te benadrukken, mag ieder jaar een andere Italiaanse regio een enorme kerstboom aanbieden, die midden op het plein wordt neergezet. Vanaf half december worden de lichtjes ontstoken. Behalve de grote boom, schenkt de verkozen regio nog veertig kleinere bomen, die de pauselijke vertrekken opsieren en verlichten. Kerst is op en rond het plein letterlijk het feest van  het Licht!

 

Kerk der Friezen

Aan het St. Pietersplein ligt nog een kerk: de Friezenkerk. Het is de kerk voor de Nederlandse gemeenschap in Rome.  Hier viert u samen met andere Nederlanders kerst. Zo zijn er vieringen op Kerstavond en op Kerstmorgen.

 

Presepi (Kerststallen)

Op veel plekken in Rome vinden we de kerststallen, of Presepi op z’n Italiaans. U vindt een hele grote op het St. Pietersplein. Speciaal is een bezoek aan de tentoonstelling “100 Presepi”. Hier staan bijna 200 kerststalletjes uitgestald. Ze komen uit alle Italiaanse windstreken. De variatie in stijlen en tradities is groot, maar elke stal is een eerbetoon aan Maria, Jozef, het kindje Jezus, herders, engelen, koningen en alle andere figuren die de Italiaanse kerststallen bevolken.

 

Romeinse culinaire kersttradities

Voor Italianen zijn maaltijden een wezenlijk onderdeel van het leven. Kerst kent dan ook z’n eigen tradities. Zo eet men op Kerstavond geen vlees. Alle maaltijden worden bereid op basis van groenten, pasta en visgerechten. Ook “ fritti”  zijn belangrijk. Dit zijn allerlei stukjes groenten die door een papje worden gehaald en dan worden gefrituurd. Zoals bijv. bloemkoolroosjes, artisjok, peentjes en courgette. Heerlijk!

De lunch is met kerstmis de hoofdmaaltijd. Er staat dan onder meer “Abbacchio” (lamsvlees uit de oven met aardappeltjes) op het menu. Een gezamenlijke kerstmaaltijd is een middag- en maagvullend programma!

Op Tweede  kerstdag is de maaltijd lichter van samenstelling. Men eet dan dikwijls een soepje.

 

Kerstconcert

Kerst en muziek gaan goed samen. Op Eerste Kerstdag woon je ’s avonds een kerstconcert bij. De magie van kerst komt  tot leven in een programma  waar aria’s, duetten en trios van Puccini, Verdi, Rossini  en Mozart in afwisseling met beroemde Napolitaanse liederen ten gehore worden gebracht. De liederen, begeleid door een professioneel muzikaal ensemble, worden uitgevoerd door solisten, die verbonden zijn aan verschillende Italiaanse gezelschappen.

Programma

Dag 1 – vrijdag 22 december

Met een directe Alitalia vlucht reist u van Amsterdam naar Rome. Na aankomst de transfer naar hotel Madri Pie, op steenworpafstand van het St. Pietersplein.

 

Trastevere

Aansluitend gaan we te voet naar de gezellige “volkswijk” Trastevere, een eerste kennismaking met de stad waar alle winkels in Kerstsfeer zijn en de straten sierlijk verlicht. We lopen langs het Sint Pietersplein en nemen een eerste kijkje op het prachtig verlichte plein met z’n stal en boom en de façade van waarschijnlijk ’s werelds bekendste basiliek. Verder via della Conciliazione en de Engelenburcht en steken hier de Tiber over, het centrum in richting Piazza Navona, geheel in Kerstsfeer, en Campo de’ Fiori. Hier gaan we wederom de Tiber over richting Trastevere. Geniet van het echte Italiaanse leven, dat zich hier deels op straat afspeelt. Je dineert in Trastevere bij La Trattoria de Gli Amici. Dit restaurant wordt beheerd door de Sant’ Egidio gemeenschap. Deze is ontstaan in Rome en werkt inmiddels wereldwijd om de zwakkeren en kansarmen in de samenleving perspectief te bieden. In Gli Amici werken mensen met een verstandelijke beperking, die het pas naar hun zin hebben als u als gast het ook naar uw zin heeft!

 

Dag 2 – zaterdag 23 december

St. Pieter

Samen met de gids gaat u naar de St. Pieter en omhoog naar de koepel. U kunt of vanaf het dak van de basiliek of vanaf het topje van de koepel genieten van het uitzicht over het plein en de “Eeuwige Stad”. Hierna bewondert u de St. Pieter van binnen. Extra bijzonder want de basiliek is al helemaal versierd voor het naderende kerstfeest.

 

Vaticaans Museum en Sixtijnse kapel

Na de lunch verkennen we Vaticaanstad verder en bezoeken het wereldberoemde Vaticaans Museum. Uw gids leidt u, al vertellend rond, langs verschillende hoogtepunten, om tenslotte aan te komen in de Sixtijnse kapel. Vooral de fresco’s die Michelangelo op het plafond schilderde zijn indrukwekkend.

 

Vanaf vanavond dineren we telkens in het restaurant Osteria Venerina al Mascherino, een authentiek restaurant met lekkere Italiaanse gerechten, gelegen op loopafstand van Residenza Madri Pie.

 

Dag 3 – zondag 24 december

In de ochtend lopen we naar de Kerk der Friezen waar u de vieing kunt bijwonen. Aansluitend gaan we te voet naar het restaurant Ostaria Venerina al Mascherino voor een heerlijke lunch.

 

 “100 Presepi”

Na de lunch gaan we naar de Piazza del Popolo, niet alleen één van de mooiste Romeinse pleinen, maar ook de plaats waar de Sale di Bramante staat. Hier bezoeken we de expositie “100 presepi” (kerststallen). Inmiddels zijn er al veel meer dan 100 verschillende kerststallen, wel bijna 200…  Volgens de traditie gemaakt door onder meer Napolitanen, Sicilianen en Romeinen. De variatie in stijlen en tradities is groot, maar elke stal is een eerbetoon aan de boodschap van Kerst. Kortom, een must rond de kerstdagen.

 

Na dit bezoek maken we een korte wandeling onder leiding van een Nederlandstalige gids en lopen vanaf het Piazza del Popolo naar Piazza di Spagna, het 2000 jaar oude Pantheon en natuurlijk de Trevi fontein. Vergeet niet om over de schouder een muntje in de Trevi fontein te gooien. U komt dan zeker terug in Rome! De gids brengt de verschillende bezienswaardigheden in z’n verhaal tot leven.

 

Nachtmis

Na het diner in Romeinse traditie, kunt u de nachtmis in de Kerk der Friezen bijwonen. Samen met andere Nederlanders viert u de geboorte van Jezus.

 

Dag 4 – maandag 25 december

Kerstdienst in de Kerk der Friezen en Urbi et Orbi
’s Morgens bieden we de mogelijkheid de kerstviering in de Friezenkerk bij te wonen. Na een kop koffie of beker chocomel, kunt u op het St. Pietersplein, de paus het Urbi et Orbi en z’n kerstgroet aan de wereld horen uitspreken.

 

Kerstlunch

De belangrijkste maaltijd voor Italianen op Kerstdag is de lunch. En dan het liefst met de hele familie daarbij. De traditie van een uitgebreide, gezamenlijke lunch houden we in ere. In de beste Romeinse gewoonte luncht u ’s middags uitgebreid en in goed gezelschap.

 

Misschien blijft er in de middag nog tijd over de Kerstmarkt op Piazza Navona, ca. 25 minuten te voet via de tunnel vanaf het hotel. Dit plein is omgetoverd tot een kerstmarkt in de beste traditie! Vooral kopen: een attribuut van de heks Befana (in een vergelijkbare rol als Zwarte Piet), de gesuikerde appel op een steeltje en de Romeinse donut.

 

Kerstconcert

Tot slot van Eerste Kerstdag kunt u een kerstconcert bijwonen. Kerst komt  tot leven in de Methodistenkerk, waar aria’s, duetten en trios van Puccini, Verdi, Rossini  en Mozart op het programma  staan in afwisseling met beroemde Napolitaanse liederen (prijzen nog niet bekend; exclusief).

 

Dag 5 – dinsdag 26 december

Deze dag maken we een uitgebreide bustour door Rome. De gids is ook van de partij om tekst en uitleg te geven. U ziet onder meer Mure Aureliane, de Gianicolo heuvel, de Aventino (sleutelgat), Circo Massimo, het Forum Romanum, Colosseum, Palatijn en een aantal van de prachtige kerken en basilieken die Rome rijk is. De dag wordt onderbroken voor een gezamenlijke lunch en eindigt aan het eind van de middag bij Madri Pie.

 

Dag 6 – dinsdag 27 december

Alvorens we naar de luchthaven rijden, bezoeken we de opgravingen van Ostia Antica, gelegen aan de riviermonding van de Tiber. Deze ruïne stad was ooit de belangrijkste havenstad van het oude Rome. Aansluitend naar de luchthaven van Rome voor de directe Alitalia vlucht terug naar Amsterdam.

Accommodaties

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De...

Residenza Madri Pie

Residenza Madri Pie is een zeer centraal gelegen hotel, vlakbij het St. Pietersplein. De kloosteraccommodatie is eigendom van het Instituut Madri Pie di Nostra Signora della Sapienza, een religieuze orde, die werd gesticht in de 18e eeuw te Genua. Het doel is om jeugd van allerlei sociale achtergronden te onderwijzen. Tegenwoordig zijn de zusters vooral werkzaam in Peru. Een groot deel van de inkomsten van Residenza Madri Pie is bestemd voor het missiewerk in Peru. Met je verblijf in Madri Pie steun je dus indirect dit mooie werk!

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inclusief

 • Vliegreis per Alitalia incl. luchthavenbelastingen en ruimbagage
 • Vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer met ontbijt
 • Diners in lokale restaurants (behalve op 25 december)
 • Kerstdiner op 24 december
 • Kerstlunch op Eerste kerstdag
 • Overige lunches
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Nederlandssprekend)
 • Fooiengeld
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Exclusief

 • Toeslag éénpersoonskamer € 110,-
 • Diner op 25 december
 •  Drankjes
 • Kerstconcert 25 december
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
Blijf op de hoogte

Schrijf u in voor de nieuwsbrief