Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Lutherreis Duitsland

Groepsrondreis, Busreis

Dichter bij Luther

De vele standbeelden die voor Maarten Luther zijn opgericht maken indruk op je. Al is het maar omdat hij steeds boven je uittorent. Maar is dat de echte Luther? De naam Luther roept bij de meeste van ons wel associaties op. Sommigen kennen een jaartal, 1517. En was er niet iets met 95 stellingen? Veel verder reikt de kennis vaak echter niet. Maar wie was Luther nou echt? En wat heeft hij allemaal teweeg gebracht? Op deze reis nemen Ds. Bert van der Woude en kunsthistorica Davita van der Woude je mee om kennis te maken met de man die 500 jaar geleden de wereld voorgoed veranderde.

 

Een bron van inspiratie

Erfurt, waar Luther zijn eerste liefdesgedichten schreef, is nog steeds een gezellige studentenstad. Wandelend over de Krämerbrücke kun je je voorstellen hoe Luther in een duel gewond raakte. De weken die hij daardoor aan bed gekluisterd was, gebruikte hij om luit te leren spelen. Zo ontdekte Luther de muziek en de emotionele kracht ervan. Als je zo dichter bij Luther komt, ontdek je dat zijn muziek en verhalen eeuwen later nog altijd een bron van inspiratie zijn.

 

Een weloverwogen levensgenieter

Je ziet de plek waar Luther vele uren achter zijn schrijftafel zat om de Bijbel te vertalen. Maar ook het landschap waardoor hij meestal te voet van plaats naar plaats trok. Luther genoot van een goed onderkomen en een overvloedige maaltijd. Hij dronk graag bier uit Torgau of Rijnwijn, maar ook de wijn uit zijn eigen geboortestreek. Een wijnproeverij laat je ontdekken dat Luther het leven liefhad, maar het nooit zag als iets dat vanzelf spreekt. Het goede leven is onbetaalbaar. Dat is in wezen ook de kern van zijn 95 stellingen.

 

Dit zijn je reisleiders:

Ds. Bert van der Woude

“Als predikant van de Protestantse Gemeente Winschoten zet ik mij in voor vrijheid die leidt tot menselijkheid. Precies dat spreekt mij aan in Luther. Als middeleeuwer is hij mij vreemd, maar in zijn menselijkheid dichtbij. Luther was een levensgenieter, maar hij wist dat hij nergens recht op had. Goed leven is puur mazzel! (geluk dat je geschonken wordt). Daarom reis ik als reisleider bij DrieTour graag in zijn spoor en deel zijn inzichten met wie er ook maar meegaat. Daar horen mooie maaltijden bij en af en toe een goed glas wijn. Als vinoloog van de wijnacademie weet ik ook dat laatste op waarde te schatten.”

 

Davita van der Woude – kunsthistorica

“Museum Catharijneconvent help ik mee aan de Luthertentoonstelling van 2017. Hier houd ik me bezig met zijn geschriften en zijn invloed op de beeldende kunst. Wat mij vooral fascineert aan Luther is de vernieuwende manier waarop hij alle “sociale media” die in zijn tijd bekend waren – woord, geschrift, prentkunst, schilderkunst, muziek – doelbewust inzette om zijn boodschap aan zoveel mogelijk mensen over te brengen. Dit was niemand voor hem zo goed gelukt. De sporen hiervan zijn in Duitsland nog in overvloed aanwezig en ik ga graag met je op reis om deze te ontdekken.”

Programma

Dag 1, maandag

Eisenach, bezoek aan de Wartburg

Vanuit Nederland reis je naar Eisenach, een van de meest bezochte Luthersteden in Thüringen. Je bezoekt de op een heuveltop gelegen Wartburg. Hier leefde Luther als jonker Jörg van 1521 tot 1522 en vertaalde hij het Nieuwe Testament uit het Grieks in slechts elf weken! Een ongeëvenaarde bijdrage aan het ontstaan van de moderne Duitse taal. Zijn werkkamer is in oude staat terug gebracht. Vanaf de burcht wandel je (bij goed weer) via het Lutherbelevingspad vol prachtige beelden en spreuken naar het historisch stadshart van Eisenach.

 

Friedrichroda

Je verblijft 2 nachten in het uitstekende en prachtig gelegen Ahorn Berghotel in Friedrichroda tussen Eisenach en Erfurt. Een comfortabele en rustige uitvalsbasis voor diverse excursies.

 

Dag 2, dinsdag

Lutherhaus Eisenach

De dag begint met een bezoek aan het recent gerenoveerde en gerestaureerde Lutherhaus in Eisenach. Hier woonde Luther tijdens zijn schooljaren van 1498 tot 1501. Nu herbergt het over drie verdiepingen een interactieve tentoonstelling “Luther en de Bijbel” gewijd aan de historische Bijbelvertaling van Luther. Je vindt er vele (kunst)historische schatten zoals schilderijen van Cranach en de doopkaart van Johann Sebastian Bach.

 

Nog een Duitse beroemdheid

Je wandelt door het sfeervolle centrum van Eisenach langs de Sankt Georgenkirche waar Luther preekte en de beroemde componist Johann Sebastian Bach is gedoopt. Overigens, de sporen van Bach zijn in Thüringen tastbaar aanwezig. Niet alleen is hij geboren en getogen in Eisenach, hij componeerde ook de melodie voor het bekende Lutherlied: “Een vaste burcht”.

 

Historisch Erfurt

In Erfurt studeerde Luther en verbleef hij enkele jaren als augustijner monnik in het klooster. Je maakt een stadswandeling en kunt genieten van de middeleeuwse vakwerkhuizen op de unieke Krämerbrücke. Blikvanger van Erfurt is de schitterende gotische St. Mariendom op de Domberg. Er is volop gelegenheid om het hooggotische koor en de Romaanse torens met de grootste vrij bewegende middeleeuwse klok ter wereld, de Gloriosa, te bewonderen.

 

Augustijnenklooster

Het kloostercomplex en de bijbehorende kerk van de Augstijnse emeriti werden rond 1300 gebouwd. Ter nagedachtenis aan Luther die in 1505 toetrad tot het klooster vind je hier de permanente tentoonstelling “Bijbel-Klooster-Luther”. Een gids laat je de mooiste plekken zien zoals de 14e eeuwse Kapittelzaal en de gereconstrueerde Luther cel. Overigens dient het klooster sinds 1988 als oecumenische organisatie- en congrescentrum alsook als gedenkplaats voor Luther en herberg voor het Lutherpelgrimspad.

 

Dag 3, woensdag

Luthers Geboortehuis

Martin Luther werd op 10 november 1483 geboren in Eisleben in een vrij welgestelde boeren- en later mijnwerkersfamilie. Je bezoekt zijn prachtig herstelde geboortehuis aan de Lutherstraβe dat nu als museum is ingericht. Hier kom je meer te weten over de familie van Luther en zie je o.a. een doopsteen uit 1518 die Luthers band met Eisleben onderstreept.

 

Luthers Sterfhuis

Luther heeft als kind slechts een half jaar in zijn geboorteplaats Eisleben gewoond. Als volwassene keerde hij regelmatig naar de stad terug. Zo ook in februari 1546. Luther stierf op 18 februari 1546 aan een hartkwaal, in een patriciërswoning aan de Andreaskirchplatz. In het indrukwekkende museum dat hier nu gevestigd is, wordt het originele lijkkleed van Luther bewaard.

 

Mansfeld

Niet lang na de geboorte van Luther verhuisde het gezin naar het rustige stadje Mansfeld. Destijds was Mansfeld een centrum van mijnbouw waar koperleisteen werd gewonnen. Luthers vader was in Mansfeld een man van aanzien. Binnen afzienbare tijd floreerde het familiebedrijf en betrok de familie een mooi woonhuis binnen de stadsmuren. Je bezoekt het ouderlijk huis van Luther, ziet het schoolgebouw waar de kleine Maarten leerde lezen en schrijven, en de laatgotische St. Georgskirche waar de familie Luder ter kerke ging.

 

Weingut Alte Schrotmühle

“Bier is mensenwerk”, zei Luther, “maar wijn is een geschenk van God!” Je bezoekt wijngaard Alte Schrotmühle waar de Lutherwijn vandaan komt. Je krijgt een rondleiding en kunt genieten van de heerlijke wijnen.

 

Landsberg OT Peißen

Je verblijft drie nachten in het comfortabele Mercure Hotel Halle-Leipzig in Landsberg OT Peißen, op geringe afstand van de Luthersteden Wittenberg en Leipzig.

 

Dag 4, donderdag

Thomaskerk in Leipzig

Geheel terecht promoot Leipzig zichzelf als de Bachstad! Op geen andere plaats heeft Bach zo lang gewerkt en zo veel beroemde werken gecomponeerd. De Thomaskerk was een van Johann Sebastian Bachs belangrijkste podia. Hij was als Thomascantor lange tijd in dienst van de stad Leipzig. En het was hier, in de Thomaskerk, dat de Matthäus Passion voor het eerst ten gehore werd gebracht. Je bezoekt deze beroemde kerk waar ook Luther zijn sporen heeft achtergelaten. Want in 1539 verkondigde Luther hier zijn nieuwe ideeën.

 

Bachmuseum

Liefhebbers van de muziek van Johann Sebastian Bach kunnen een bezoek brengen aan het Bachmuseum. Hier is een interactieve multimedia tentoonstelling over het leven en de werken van Bach. De parel van het museum is de schatkamer met originele manuscripten en andere kostbare voorwerpen van de fameuze componist.

 

Oude Raadhuis

Aan de Markt ligt het Oude Raadhuis, een juweel uit de renaissancetijd. Tegenwoordig is het het Stadshistorisch Museum en tonen diverse tentoonstellingen de geschiedenis van de stad Leipzig. Ook vind je hier schilderijen en voorwerpen uit de tijd van de Reformatie. Zoals de authentieke trouwring van Katharina von Bora met wie Luther op 13 juni 1525 in het huwelijk trad.

 

Nikolaikirche

Het oudste bouwwerk van Leipzig is de Nikolaikirche uit 1165 waar Maarten Luther preekte. De kerk dankt zijn naam aan de patroonheilige van kooplieden, Sint Nicolaas. De binnenzijde van de kerk is verrassend mooi: zuilen met palmbladeren en een plafond in roze, appeltjesgroen en wit.

 

Een avondprogramma (muziek of cultuur, afhankelijk van het programma aanbod) behoort de mogelijkheden.

 

Dag 5, vrijdag

Torgau, de voedster van de Reformatie

In het sfeervolle renaissancestadje Torgau zetelden de keurvorsten van Saksen, zoals Frederik de Wijze. Deze Frederik was katholiek in hart en nieren. Desalniettemin steunde hij de Reformatie en trad op als Luthers schutspatroon toen hij voor de Rijksdag van 1521 werd gedaagd. Wittenberg wordt de moeder van de Reformatie genoemd, maar Torgau de voedster.

 

Luthers steun en toeverlaat, zijn geliefde vrouw Katharina, die hij met zachte spot en evenveel respect ook wel “Herr Käthe” noemde, ligt hier begraven. In de Mariakerk vind je het grafmonument van Katharina von Bora. Ook bekijk je Slot Hartenfels dat bekend staat om de Slotkapel die in 1544 door Luther zelf werd ingewijd.

 

Lutherstad Wittenberg

Je bekijkt de prachtige Slotkerk met de wereldberoemde deur waar zeer waarschijnlijk Luthers 95 stellingen tegen de aflaat zijn vastgespijkerd op 31 oktober 1517, bijna 500 jaar geleden. Dit was de start van de Reformatie wereldwijd.

 

Het pronkstuk van de Onze-Lieve-Vrouwekerk (of Stadskerk) is het Reformatie-altaar uit 1547 geschilderd door Lucas Cranach de Oude. Op de zijvleugels, die waarschijnlijk door Lucas Cranach de Jongere zijn gemaakt, staan afbeeldingen van de door Luther erkende sacramenten: de doop en de biecht.

 

Lutherhaus

Het Lutherhaus staat in de binnenhof van het Augusteum. Het was van 1524 tot aan zijn overlijden in 1546 het woonhuis van de reformator Maarten Luther en zijn gezin. Op initiatief van burgemeester Schild van de stad Wittenberg werd besloten het gebouw in te richten als een museum voor de geschiedenis van de Reformatie. Het museum werd in 1883 geopend en bevat ca. 1.000 voorwerpen uit het leven van Maarten Luther. Hieronder zijn schilderijen van onder meer Lucas Cranach de Oude, maar ook gewone gebruiksvoorwerpen.

 

Dag 6, zaterdag

Maagdenburg

Luther ging naar school in Maagdenburg en deed inspiratie op bij de “broeders van het gemene leven” (navolgers van Geert Groote uit Deventer). Hij had het niet breed en verdiende zijn brood met zingen langs de huizen en bedelen. Je bekijkt de imposante gotische Dom van Maagdenburg.

 

Terugreis

Aansluitend reis je terug naar Nederland. Aan het begin van de avond kom je aan bij je opstapplaats.

Accommodaties

Ahorn Berghotel Friedrichroda

Het Ahorn Berghotel in kuuroord Friedrichroda aan de rand van het Thüringer Woud is de ideale...

Ahorn Berghotel Friedrichroda

Het Ahorn Berghotel in kuuroord Friedrichroda aan de rand van het Thüringer Woud is de ideale locatie voor een heerlijk verblijf in Thüringen. Het hotel is gelegen dichtbij fraaie Luthersteden als Eisenach en Erfurt. In het panoramarestaurant op de 12e verdieping worden regionale gerechten geserveerd. De Ludowinger Lounge biedt tal van drankjes en snacks. Het hotel beschikt o.a. over een verwarmd buitenzwembad met heerlijk zonneterras en een binnenzwembad. De kamers zijn van alle gemakken voorzien. Er is gratis WiFi.

terug

Mercure Hotel Halle-Leipzig, Landsberg

Het Mercure Hotel Halle-Leipzig is sfeervol gelegen naast een windmolen. En op korte afstand van...

Mercure Hotel Halle-Leipzig, Landsberg

Het Mercure Hotel Halle-Leipzig is sfeervol gelegen naast een windmolen. En op korte afstand van Leipzig en Lutherstad Wittenberg. Restaurant Mühlenstein heeft een terras en je kunt er genieten van Saksische en internationale gerechten. In de Mühlenbar kun je terecht voor drankjes en snacks. Alle klassieke kamers zijn van alle gemakken voorzien. Er is gratis WiFi.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Duitsland 6 dagen

Inclusief

 • Busreis
 • 2-persoonskamer
 • Ontbijt en diner
 • Lunches dag 3 en 5
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale gidsen
 • Deskundige reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Overige lunches
 • Toeslag 1-persoonskamer € 120
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

OVERIGE INFORMATIE

 • De opstapplaatsen voor deze busreis zijn Driebergen (NS Station Driebergen-Zeist) en Veenendaal (Van der Valk Hotel, langs de A12).
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief