Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Macedonië

Groepsrondreis, Vliegreis

Indrukwekkende hoge bergen, beboste heuvels, helderblauwe meren en rivieren, een eeuwenoude cultuur, authentieke dorpjes en historische steden. Macedonië is een ware culturele en historische schatkist, met eeuwenoude orthodoxe kerken en afgelegen kloosters, iconen en fresco’s.

 

De reis start in Ohrid, gelegen aan het adembenemende meer met hoge rotspartijen. De door vele kloosters en kerken gesierde stad wordt ook wel het Jeruzalem van de Balkan genoemd. Vissersbootjes varen rustig langs, krekels zoemen en de geur van bloemen drijft voorbij.

 

Via bergen, nationale parken, langs afgelegen kloosters zoals St. Naum, Vadioca en Veleusa, bezoeken we lieflijke dorpjes waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Uiteraard bezoeken we ook de hoofdstad Skopje waar je het immense standbeeld van Alexander de Grote kunt bewonderen.

 

Maar dat is nog niet alles. Onderweg proeven we lokale wijnen en gerechten, maak je kennis met het dagelijkse leven van de Macedoniërs, luistert naar traditionele zigeunermuziek en ontmoet de schaapherders die hun schaapkuddes laten grazen in de bergen en valleien.

 

Niet voor niets wordt Macedonië ook wel de ‘verborgen parel’ van de Balkan genoemd.

Programma

Dag 1

Vlucht met Arkefly van Amsterdam naar Ohrid. Transfer naar het hotel in Ohrid.

 

Dag 2

Vandaag bezoeken we het door de UNESCO als werelderfgoed erkende historische centrum van de museumstad Ohrid, gelegen aan het gelijknamige meer. Ohrid is een ware culturele schatkist. Niet voor niets wordt Ohrid ook wel het “Jeruzalem van de Balkan” genoemd. Er wordt gezegd dat Ohrid ooit eens 365 kerken en kloosters bezat, voor ieder dag van het jaar één.

 

Dag 3

De dag start met een bijzondere boottocht over het helderblauwe meer van Ohrid. We varen langs de kust met hoge rotspartijen en een fantastisch uitzicht op Nationaal park Galicica naar het 16e eeuwse klooster van St. Naum. Dit klooster, een van de oudste kloosters van Macedonië, bezit indrukwekkende fresco’s en biedt een fenomenaal uitzicht. Tot slot maken we een roeiboottocht langs de bronnen van de rivier de Zwarte Drim zodat je het klooster ook vanaf het water kunt ontdekken. We overnachten in Ohrid.

 

Dag 4

Na het ontbijt rijden we via de bergpas Livada (1568 m) naar het meer van Prespa. Hier bezoeken we het kleine kerkje van St. Georgius in het schilderachtige dorpje Kurbinovo, dat met Byzantijnse fresco’s uit 1191 is gedecoreerd. Geniet je van de steeds weer wisselende uitzichten. In de loop van de middag keren we terug in Ohrid.

 

Dag 5

Allereerst naar Bitola waar we een bezoek brengen aan de oude stad Heraclea Lyncestis, met haar goed bewaard gebleven mozaïekvloeren en Romeinse gebouwen. Tevens bezoeken we het oude Gymnasium van Bitola, waar eens Kemal Ataturk studeerde. De rest van de dag is gereserveerd voor Prilep, gevestigd onder aan de heuvel Markovi Kuli. Met het vele graniet lijkt de omgeving zowel op Meteora in Griekenland als op Cappadocië in Turkije. We bezoeken het klooster van Aartsengel in Varos en het centrum van de stad met de beroemde Klokkentoren uit 1858. Hier lees je de Perzische tekst: “Met elke slag van de klok is je leven een uur korter”. We overnachten in Prilep.

 

Dag 6

De reis zet zich voort richting het zuidoosten. In Stobi maken we kennis met een van de oudste steden van Europese beschaving. Vervolgens langs de geroemde Tikves wijngaarden rondom Kavadarci waar je de oude wijntraditie kunt ontdekken en de lokale wijn kunt proeven. Tot slot via de nauwe kloof van Demir Kapi, waar de Vardarrivier zich door een kalkrug boort, naar Strumica voor de overnachting.

 

Dag 7

’s Morgens hebben we de gelegenheid de ochtendliturgie bij te wonen in de plaatselijke Orthodoxe kerk van de Vijftien Martelaren van Tiveriopolis. In het complex van deze pelgrimskerk zijn de resten van de oudste fresco’s in Macedonië gevonden. Tevens is er een iconengalerij ingericht met plaatselijke iconen uit de 19e eeuw. De rest van de dag is ter vrije besteding. We overnachten in Strumica.

 

Dag 8

Vandaag ontdekken we de beroemde kloosters Vadioca en Veleusa. Het klooster Vadioca heeft naast een kerkelijke betekenis ook een historische waarde voor Macedonië. Op deze plek zijn in de 11e eeuw, 14.000 soldaten van het Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en naar hun koning terug gestuurd. De dag eindigt met een (vroeg) diner in de plaatselijke boerderij. Na afloop kun je luisteren naar traditionele zigeunermuziek; een luisterrijke ervaring. Tot slot naar Berovo dat eenzaam in een dal ligt.

 

Dag 9

Deze dag staat de hoofdstad Skopje centraal. We bezoeken enkele belangrijke culturele en historische bezienswaardigheden waaronder: het immense standbeeld van Alexander de Grote, de bazaar, de Spaskerk en het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa.

 

Dag 10

Per bus rijden we dwars door het Bistragebergte naar de zuidzijde van het massief tot aan het bergdorpje Galicnik. Dit dorp is beroemd om zijn traditionele bruiloftsfeesten en de uitstekende schapenkaas. Herders trekken sinds mensenheugenis met hun schapenkuddes deze bergen in om de zomerse hitte van de valleien te ontvluchten. Uiteraard is er gelegenheid deze herders te ontmoeten. In de loop van de middag zet de reis zich voort langs de rivier Radika tot aan het mystieke St. Jovan Bigorski klooster dat zijn naam aan het Bigorgesteente leent. Bezichtiging van het klooster en aanliggende kerk met één van de meest waardevolle iconostases van Macedonië. Een smalle weg brengt ons net buiten Struga.

 

Dag 11

Vandaag staat Struga en haar omgeving centraal. In de loop van de ochtend bezoeken we Kalista en Radozda, twee grotkerkjes waar ooit lang geleden de monniken teruggetrokken en afgesloten leefden om zich volledig over te kunnen geven aan hun geloof. Vervolgens naar Struga, een dorp half zo groot als Ohrid. We slenteren over de Poëta-brug, waaronder het water uit het meer in de rivier de Drim stroomt. Je maakt kennis met het werk van de meest bekende Macedonische schrijvers, de gebroeders Miladinovi. En wie weet kun je genieten en luisteren naar de dichters die op één van de vele bruggen hun gedicht voorlezen. De reis naar Macedonië wordt afgesloten met een heerlijk muzikaal diner in Vevani.

 

Dag 12

Transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie - Macedonië 12 dagen

Inclusief

 • vliegreis
 • vervoer ter plaatse
 • 2-persoonskamer
 • alle maaltijden
 • traditioneel diner in boerderij met zigeunermuziek
 • afscheidsdiner met traditionele muziek
 • entrees
 • boottocht meer van Ohrid
 • roeiboottocht Zwarte Drim
 • fooien
 • Nederlandssprekende gids
 • reisleiding
 • kennismakingsbijeenkomst

Exclusief

 • Toeslag 1-persoonskamer € 185
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering
 • Poliskosten
Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief