Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Maria Hemelvaart, Berovo

Groepsrondreis, Vliegreis

Het verhaal van deze bijzondere reis  gaat over het feest “Maria ten Hemelopneming” oftewel Maria-Hemelvaart en de daarbij horende tradities.  U beleeft het in Macedonië waar religieuze gebruiken  tot en met vandaag vermengd zijn met elementen van de oudheid. Zo zijn heidense en Christelijke rituelen min of meer samengesmolten.

 

Maria Hemelvaart, zoals het bij ons wordt genoemd, is zowel in de Orthodoxe als de Katholieke kerk belangrijk. Het is het feest van de opneming “met lichaam en ziel” van Maria in de hemel. Waarschijnlijk is het ontstaan uit de jaarlijkse viering van de wijding van een Maria-kerk in het Heilige Land. Daar werd deze gebeurtenis al ruim 400 jaar gevierd toen het werd overgenomen door de Katholieke Kerk. Sinds zo’n 700 jaar wordt het gevierd als een hoogfeest. In de Oosters Orthodoxe kerken dateert de viering van Maria Hemelvaart van nog langer terug. Het geloof in de ten hemelopneming van Maria dateert al uit de begintijd van het Christendom. In de Orthodoxe Kerken wordt deze gebeurtenis traditioneel aangeduid als het "Ontslapen van Maria" of "Ontslapen van de Moeder Gods." Bij de viering worden drie gebeurtenissen uitgebeeld: het inslapen van Maria met de apostelen rond haar sterfbed, de eigenlijke ten-hemel-opneming en de kroning van Maria in de hemel.

 

In de Orthodoxe Kerken wordt het feest gevierd op 28 augustus.

 

Tijdens deze reis hoort u verhalen en ervaart u zelf op welke wijze men in Macedonië dit religieuze feest viert. U bezoekt authentieke dorpjes, afgelegen kloosters, luistert naar de oorspronkelijke muziek en proeft de traditionele wijnen en gerechten.

Programma

Dag 1, maandag: Heenreis – Berovo

Vliegreis Amsterdam via Wenen naar Skopje. Transfer naar Berovo, een stadje gelegen in het oosten van Macedonië. Diner en overnachting in Berovo.

 

Dag 2, dinsdag: Malesevski Lanini

Vandaag gaat u de bergen van Malesevski Planini in, ook wel bekend als “Klein Zwitserland”. U maakt een korte wandeling door dit bijzondere landschap en ontmoet de lokale bevolking. Zij vertellen u over hun dagelijks leven. Lunch op een plaatselijke boerderij.

 

Dag 3, woensdag: Mariahemelvaart

Vandaag is het Maria-Hemelvaart; een bijzondere dag in het leven van veel Macedoniërs. ’s Morgens bezoekt u het klooster en de kerk waar u deel uit maakt van de voorbereidingen voor dit belangrijke feest. Wat direct opvalt, is dat in de kerktuin het eten alleen door mannen wordt bereid. Het overheerlijke eten wordt uitgedeeld aan iedereen die langskomt. En er is veel eten, zeker als u in gedachten houdt dat meer dan 50.000 mensen langs kunnen komen. Eet u ook een hapje mee?

 

’s Middags start het officiële gedeelte. Dan nemen ook de vrouwen hun lekkernijen mee. De priester zegent de maaltijd, waarna gegeten kan worden. Na de gezamenlijke dorpsmaaltijd komen plaatselijke muzikanten en wordt in de tuin van de kerk gezamenlijk gedanst. In de stad zijn diverse presentaties van handgemaakte producten en volksdansmuziek.

 

Kortom, een indrukwekkende dag die u niet snel zult vergeten.

 

Dag 4, donderdag: Strumica en omgeving – Demir Kapija

Vandaag ontdekt u de beroemde kloosters Vadioca en Veleusa. Het klooster Vadioca heeft naast een kerkelijke betekenis ook een historische waarde voor Macedonië. Op deze plek zijn in de 11e eeuw, 14.000 soldaten van het Macedonische leger door de Byzantijnen blind gemaakt en zo naar hun koning terug gestuurd. Aansluitend naar het bergdorpje Gabrovo waar een traditionele zeer uitgebreide lunch op u wacht, die door de lokale bevolking is klaargemaakt. Tot slot naar Demir Kapija, een klein dorpje gelegen net voorbij de kloof van Vardar rivier. De dag eindigt met een wijnproeverij bij Popova Kula. De uitgebreide en late lunch vervangt het diner.

 

Dag 5, vrijdag: Stobi – Skopje

De reis gaat verder naar het zuidoosten. In Stobi maakt u kennis met een van de oudste steden op het Europese continent. Dan is het tijd voor een heerlijke lunch bij een lokale wijnproducent waar u uiteraard een glaasje mag proeven. Tot slot door naar Skopje voor de overnachting. 

 

Dag 6, zaterdag: Skopje – Nerezi

Vandaag staat een uitgebreid bezoek aan Skopje, de hoofdstad van Macedonië, op het programma. Skopje is een waar openluchtmuseum en heeft prachtige culturele en historische bezienswaardigheden. Zo bezoekt u onder meer de Sveti Spas Kerk die deels ondergronds gebouwd is en een bijzondere beeldenwand heeft, die in Byzantijnse kerken de altaarruimte scheidt van het schip van de kerk. Maar ook het monument ter nagedachtenis aan de in Skopje geboren moeder Theresa en het immense standbeeld van Alexander de Grote zijn indrukwekkend.

 

Na de lunch naar het 12e-eeuwse Panteleimonklooster in Nerezi met bijzondere muurschilderingen. In de vorige eeuw zijn schilderingen uit de stichtingsperiode van de kerk ontdekt.  

 

Dag 7, zondag 1 september: Zondag

Zondag. ’s Morgens kunt u in de lokale kerk St. Kiril i Metodi een viering bijwonen. Lunch in het hotel en middag vrij.

 

Dag 8, maandag 2 september: Terugreis

Transfer naar Skopje voor de terugvlucht, met overstap in Wenen naar Amsterdam.

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Wenen – Skopje retour
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen in een 4-sterrenhotel op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunch dag 8 en diner dag 4)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlandssprekende gids
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 150,-
 • Drankjes
 • Lunch dag 8
 • Diner dag 4
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 15 personen.

 

Vluchtinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
26 augustus 2019 Amsterdam Wenen OS 378 07.00 uur 08.55 uur
26 augustus 2019 Wenen Skopje OS 779 10.10 uur 11.45 uur
           
02 september 2019 Skopje Wenen OS 780 12.50 uur 14.25 uur
02 september 2019 Wenen Amsterdam OS 373 15.05 uur 17.00 uur

 

Hotelinformatie (wijzigingen onder voorbehoud)

Dag 1-4 Berovo Hotel Monastir 3 nachten
Dag 4-5 D. Kapija Popova Kula Hotel 1 nacht
Dag 5-8 Skopje Hotel Karpos 3 nachten
    Totaal 7 nachten

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 26 augustus staat gepland voor zaterdag 3 augustus

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief