Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Orthodox Mariafeest - Berovo Macedonië

Groepsrondreis, Vliegreis

Deze speciale reis gaat naar het oosten van Macedonië waar religieuze tradities tot en met vandaag vermengd zijn met elementen uit de oudheid. Heidense en Christelijke rituelen zijn met elkaar vervlochten.

 

Centraal in deze reis staat het feest “Maria ten hemelopneming”. Zowel in de Orthodoxe als Katholieke Kerk de feestdag van de opneming "met lichaam en ziel" van Maria in de hemel. De bekendere naam voor deze dag is Maria-Hemelvaart. Het feest lijkt ontstaan te zijn uit de jaarlijkse viering van de wijding van een Maria-kerk tussen Jeruzalem en Bethlehem. Dit lokale feest werd zeker al 430 jaar gevierd toen het werd overgenomen door de Katholieke Kerk, waar het sinds ongeveer 700 jaar gevierd als een hoogfeest. In de Oosters Orthodoxe kerken werd dit feest al ruim al ruim een eeuw eerder bekend. Het geloof in de ten hemelopneming van Maria dateert uit de begintijd van het Christendom en is al sinds de 6e eeuw gedocumenteerd. Voor de Oosterse Kerk geldt geen specifieke dogmatische formulering van de tenhemelopneming en wordt dit traditioneel aangeduid met het "Ontslapen van Maria" of het "Ontslapen van de Moeder Gods." In de Orthodoxe Kerken worden bij deze voorstelling vaak simultaan drie gebeurtenissen uitgebeeld: het inslapen van Maria met de apostelen rond haar sterfbed, de eigenlijke tenhemelopneming en de kroning van Maria in de hemel. In de Orthodoxe Kerken wordt het feest gevierd op 28 augustus.

 

Uw reis begint op de luchthaven van Skopje en voert naar het oosten van Macedonië. Via de wijnstreek keert u terug naar hoofdstad Skopje. Tijdens deze reis bezoekt u authentieke dorpjes, afgelegen kloosters, luistert naar de oorspronkelijke muziek en proeft de traditionele wijnen en gerechten.

 

Meer te weten komen over het Orthodox Mariafeest? Lees verder

Programma

Dag 1- vrijdag 24 augustus

Vliegreis Amsterdam – Skopje (met overstap). Transfer waar u in de middag aankomt in Demir Kapija, een klein dorpje gelegen net voorbij de kloof van de Vardar rivier. Lunch op de wijnboerderij Popova Kula. De rest van de dag is vrij.

 

Dag 2- zaterdag 25 augustus

Een bezoek aan de historische bezienswaardigheden van Strumica en directe omgeving, met onder meer twee beroemde kloosters: Vadioca en Veleusa. Vadioca heeft naast een kerkelijke betekenis ook een historische waarde voor het land. Op deze plek zijn in de 11e eeuw 14.000 Macedonische soldaten door de Byzantijnen blind gemaakt en zo naar hun koning teruggestuurd. ‘s Middags verkent u het Belasica –gebergte met het dorpje Gabrovo. Hier staat een traditionele lunch voor u klaar bij plaatselijke bewoners. Doorreis naar Berovo in het uiterste oosten.

 

Dag 3- zondag 26 augustus

Een vrije dag in Berovo met de mogelijkheid tot een bezoek aan een viering in de plaatselijke kerk.

 

Dag 4 – maandag 27 augustus

Vandaag beleeft u een bergavontuur in de “Malesevski Planini”, bij de plaatselijke bevolking bekend als “Klein Zwitserland”. U loopt door het bijzondere landschap en maakt kennis met de bewoners en hun dagelijkse leven. Lunch op een plaatselijke boerderij.

 

Dag 5 – dinsdag 28 augustus

Maria Hemelvaart. Deze belangrijke dag wordt in twee delen gesplitst. Het ochtenddeel bestaat uit een bezoek aan het lokale klooster en de plaatselijke kerk waar de voorbereidingen voor het feest plaatsvinden. Opvallend is dat in de tuin van de kerk eten uitsluitend door mannen wordt bereid. Het voedsel  is een geschenk van de rijken aan een ieder die deze dag langs komt. Regelmatig zijn er meer dan 50.000 bezoekers. In de middag begint het officiële gedeelte wanneer ook de vrouwen verschillende lekkernijen meenemen. Niemand mag eten voordat de priester iedereen gezegend heeft. Na de gezamenlijke dorpsmaaltijd komen plaatselijke muzikanten en wordt in de tuin van de kerk gezamenlijk gedanst. In de stad zijn diverse presentaties van handgemaakte producten en volksdansmuziek.

 

Dag 6 – woensdag 29 augustus

Na het ontbijt verlaat u Berovo en rijdt naar Skopje. Hier volgt een uitgebreide kennismaking. In Skopje bekijkt u het prachtig gelegen museum voor hedendaagse kunst bij de burcht, de oude stad met de bazaar en de vele moskeeën. Ook bezoekt u de Sveti Spas kerk met de bijzondere beeldenwand die in Byzantijnse kerken de altaarruimte scheidt van het schip van de kerk. Vervolgens gaat u door naar het oude treinstation dat in 1963 getroffen werd door een aardbeving en tegenwoordig een museum is. Als afsluiter staat het monument ter nagedachtenis aan moeder Theresa (geboren in Skopje) op het programma. Lunch in de oude stad van Skopje.

 

Dag 7 – donderdag 30 augustus

Breng vandaag een bezoek aan het 12e-eeuwse Panteleimon klooster te Nerezi. In de vorige eeuw zijn muurschilderingen uit de stichtingsperiode van de kerk ontdekt. Dit heeft de kunstwereld zeer geraakt. Hieruit werd duidelijk dat de basis van de westerse Renaissance terug te voeren is naar Ohrid en haar omgeving. De grote kunstenaars van de vroege Renaissance zijn vrijwel zeker op de hoogte geweest van wat in Macedonië in de 12e en 13e eeuw is geschapen. De rest van de dag is gereserveerd voor de Nieuwe Wijnen uit de Oude Wereld. U rijdt naar Demir Kapija waar u kennis maakt met twee wijnproducenten (Stobi en Popova Kula). Bij een van de wijnboerderijen wordt geluncht. Na de lunch bezoekt u de vroegchristelijke opgravingen van Stobi. De dag wordt besloten met een diner en wijnproeverij bij Popova Kula.

 

Dag 8 – vrijdag 31 augustus

Transfer naar Skopje. Terugvlucht naar Amsterdam (met overstap).

Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie Macedonië - 8 dagen

Inbegrepen

 • Vliegreis per Austrian Airliness met een tussenstop in Wenen naar Skopje

 • Luchthavenbelastingen

 • Ruimbagage

 • Vervoer ter plaatse per comfortabele bus
 • Verblijf in comfortabele 3*+ en 4* hotels
 • Tweepersoonskamer op basis van halfpension (ontbijt en diner)
 • Lunches (m.u.v. de vertrekdag)
 • Entreegelden volgens programma
 • Lokale gids ter plaatse (Engelssprekend)
 • Fooien
 • DrieTour reisleiding
 • Kennismakingsbijeenkomst vooraf

Niet inbegrepen

 • Toeslag 1-persoonskamer 149,-
 • Drankjes
 • Optionele excursies
 • Persoonlijke uitgaven
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Eenmalige poliskosten
 • Calamiteitenfonds

Overige informatie

 

Vluchtinformatie

Datum

Van

Naar

Vertrek

Aankomst

Vluchtnr.

24-08-2018

Amsterdam Schiphol

Wenen Schwechat

07:00

08:55

OS 378

24-08-2018

Wenen Schwechat

Skopje

10:10

11:45

OS 779

 

 

 

 

 

 

31-08-2018

Skopje

Wenen Schwechat

12:55

14:30

OS 780

31-08-2018

Wenen Schwechat

Amsterdam Schiphol

15:05

17:00

OS 373

Alle vluchttijden zijn onder voorbehoud van wijzigingen

 

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief