Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Malta - Pasen, Processies en Paulus

Bijbelse groepsreis, Vliegreis

Pasen en processies

Malta is een eiland, waar vooral het Katholieke geloof nog een grote rol speelt in het dagelijks leven. Het belangrijkste religieuze feest is de Semana Santa, oftewel de Heilige Week rond Pasen. Al ruim voor het paasweekend is men druk in de weer om de kerken schoon te maken en te versieren. Op Goede Vrijdag wordt in vele dorpen het passieverhaal nagespeeld. Processies, waarbij beelden door het dorp worden gedragen, vinden plaats in een sombere sfeer. In de optocht lopen vaak dorpelingen verkleed als figuren uit het passieverhaal mee. De processie gaat vergezeld van droevige muziek. Uiteraard woont u een van deze processies bij. Op Paaszondag bent u te gast in de Dom van Mosta om het feest van de Opstanding mee te vieren. Tevens bent u wederom getuige van een processie, maar deze is geheel anders van toon. Paaszondag staat in het teken van de wederopstanding en dit wordt uitbundig gevierd. Een beeld van de herrezen Christus wordt door de straten gedragen en ditmaal klinkt vrolijke muziek. Een uitgebreide familielunch volgt op de feestelijke processie.

 

Malta en Gozo

Tussen Sicilië en Tunesië ligt een aantal stipjes in de Middellandse Zee. Met een scherpe blik, ziet u dat het hier om de unieke eilanden Malta en Gozo gaat, die samen met het nog kleinere eilandje Gomino de republiek Malta vormen. Het is niet alleen de zuidelijkste maar ook kleinste lidstaat van de EU. Hoewel de eilanden klein zijn, bieden ze veel: een rijke en lange historie, prachtige uitzichten op een azuurblauwe zee, die nooit ver weg is, een vriendelijke en gastvrije bevolking en bijna altijd een stralend blauwe hemel. Door de strategische ligging kent Malta een lange, bewogen geschiedenis. De eerste resten van een beschaving dateren van ver voor Christus. Een uniek voorbeeld zijn de tempels van Hagar Qim, gebouwd uit enorme rotsblokken die er nu verlaten bij liggen aan de ruige kust. Na de Romeinse tijd waren de Arabieren er lange tijd de baas. Hun invloed is goed te merken in het Maltees, een taal doorspekt met Arabische klanken. Ook de Arabieren vertrokken en zo rond 1500 arriveerden de kruisridders. De Maltezer Orde heeft Malta en vooral Valletta, de hoofdstad, voor een groot deel haar huidige aanblik gegeven. Het werd versterkt met imposante vestingwerken, zowel aan de land- als zeezijde, die tot vandaag het gezellige Valletta omringen. Deze indrukwekkende forten en wallen verkent u zowel wandelend als vanaf het water. Rond 1800 viel Malta in Britse handen en bleef dat tot het in 1964 onafhankelijk werd. Engels is de tweede officiële taal. Engelse invloeden zijn terug te vinden in het links rijdend verkeer, de typisch rode brievenbussen en telefooncellen.

 

Paulus

Een interessant historisch feit is dat de apostel Paulus, tijdens zijn reis naar Rome, schipbreuk leed op Malta (Hand. 27). Hij verbleef er ruim drie maanden en sporen van dat verblijf zijn terug te vinden in St. Paul’s Bay en de Pauluscatacomben in Rabat. Tijdens uw reis wordt dan ook aandacht geschonken aan het verhaal van Paulus en Malta.

Programma

Dag 1, woensdag: Amsterdam – Malta

 Vlucht Amsterdam – Malta. Transfer naar uw hotel aan de boulevard te Qawra.

 

Dag 2, donderdag: Valletta, per schip en te voet

Havenrondvaart

Een bezoek aan de hoofdstad Valletta. ´s Morgens maakt u een boottocht door de natuurlijk gevormde havens rond de stad. Vanaf het water krijgt u een goede indruk van de schoonheid van de baaien en kolossale verdedigingswerken, die vijanden moesten weren. 

Valletta

U vervolgt uw dag al wandelend door Valletta. Zo bezoekt u de Upper Barrakka Gardens met een prachtig zicht op de Grand Harbour. Hierna bezichtigt u de rijk gedecoreerde St. Johns Co. Kathedraal. In deze kerk ziet u talrijke praalgraven van grootmeesters van de Maltezer Orde en twee schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Caravaggio.  Hoe deze schilder op Malta verzeild raakte, vertelt uw gids in geuren en kleuren.  Na de lunch bekijkt u het audiovisuele spektakel ‘Malta Experience’, een boeiende vertelling over de bewogen en rijke geschiedenis van het eiland.

Dag 3, vrijdag: Marsaxlokk – Hagar Qim en Goede Vrijdag processie.

Een verkenning van het zuiden, die begint met een bezoek aan het 3600 jaar oude tempelcomplex Hagar Qim, een indrukwekkend bouwwerk, dat vrij in het landschap ligt en op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Hierna gaat het naar het vissersdorpje Marsaxlokk met z’n typische vissersbootjes, de luzzu, geverfd in helder rood, blauw en geel. U kunt hier op het gemak wat rondkijken en aan de haven een kopje koffie of iets anders drinken, voordat u teruggaat naar uw hotel. Lunch op eigen gelegenheid.

 

Goede Vrijdag Processie

Halverwege de middag gaat u naar Zebbug in het binnenland van Malta. Hier bent u getuige van een indrukwekkend religieus schouwspel: de Goede Vrijdag processie. In talrijke Maltese gemeenschappen wordt op Goede Vrijdag het Lijdensverhaal uitgebeeld. Tijdens de processie worden Heiligenbeelden door Zebbug gedragen, waarbij de sfeer ingetogen en de muziek droevig is. In de optocht lopen dorpelingen, die gekleed gaan als personen uit het Passieverhaal mee.  Zo worden op een waardige wijze het lijden en sterven van Christus invoelbaar gemaakt.

 

Dag 4, zaterdag: op zoek naar Paulus

Een duik in het verleden met een bezoeken aan Mdina, voormalige hoofdstad van Malta en ook wel “stille stad” genoemd. U wandelt over de imposante stadsmuren, die constant wisselende panaroma’s bieden. In de fraaie St. Paul´s kathedraal, die Mdina domineert, kunt u eventueel een korte overdenking verzorgen. Hierna gaat u op zoek naar Paulus. In Rabat, gaat u naar de grot waar hij na zijn schipbreuk enige maanden verbleef en bekijkt u de vroeg christelijke catacombe van St. Cataldus. Tot slot vaart u per luzzu naar de plek, waar de apostel schipbreuk leed, St. Paul´s Island, dat gedomineerd wordt door een enorm beeld van Paulus.

 

Dag 5, zondag: Paasviering in Mosta

Op deze Paasmorgen bieden we de mogelijkheid de misviering bij te wonen in de Dom van Mosta. Deze kerk met z’n enorme koepel is gebouwd naar het voorbeeld van het Pantheon in Rome en een feestelijke locatie om het feest van de Opstanding mee te vieren. Vervolgens per touringcar terug naar het hotel, waar de paaslunch wacht. Middag vrij en ’s avonds diner in het hotel.

 

Dag  6, maandag: Gozo

Dagexcursie naar Gozo. Per boot naar dit qua sfeer heel anders aandoende buureiland. Tijdens uw tour bezoekt u het Ta Pinu klooster, de citadel van Victoria, Xlendi baai en het Dwerja Point met de bekende ‘Fungus Rock’. Door de hoogteverschillen verrast het uitzicht steeds opnieuw.

 

Dag 7, dinsdag: ambachten, tuinen en kliffen

Vandaag begint met een bezoek aan Ta Qali Crafts Village waar u lokale ambachtslieden bezig kunt zien. Ta Qali is als militair vliegveld gebruikt tijdens de Tweede Wereldoorlog. De barakken en hangars zijn omgebouwd tot werkplaatsen waar lokale handwerklieden hun ambachten beoefenen: zoals beeldhouwen, pottenbakken, glasblazen en vele andere ambachten. Hierna een wandeling door de exotische tuinen van het presidentiële paleis. Tot slot van deze ochtend een kijkje bij de Dingi kliffen voor een weids zicht over het eiland en de zee. Transfer terug naar het hotel. Lunch op eigen gelegenheid. Diner in het hotel.

 

Dag 8, woensdag: Malta – Amsterdam

Na het ontbijt volgt in de loop van de ochtend de transfer naar de luchthaven en terugvlucht naar Amsterdam.

Accommodaties

Hotel Qawra Palace****

Verblijf in het 4-sterren hotel Qawra Palace in Qawra/St. Paul’s Bay, een sfeervolle badplaats. Het...

Hotel Qawra Palace****

Verblijf in het 4-sterren hotel Qawra Palace in Qawra/St. Paul’s Bay, een sfeervolle badplaats. Het hotel beschikt over een binnen- en buitenzwembad, restaurant en bar. De kamers zijn verzorgd ingericht en beschikken over alle faciliteiten om u een prettig verblijf te bezorgen. In het hotel is gratis Wifi beschikbaar. Tegen een toeslag is het mogelijk een kamer met zeezicht te boeken.

terug
Data & prijzen
Deze reis is op dit moment niet (meer) boekbaar.
Prijsinformatie

Inbegrepen

 • Vliegreis Amsterdam – Malta – Amsterdam
 • Luchthavenbelastingen en overige heffingen
 • Ruimbagage 20 kilo
 • Vervoer ter plaatse
 • 7 overnachtingen op basis van een tweepersoonskamer
 • Alle maaltijden (behalve lunches op dag 1, 3, 7 en 8)
 • Entrees
 • Fooien
 • Lokale Nederlandssprekende gidsen
 • DrieTour reisleider
 • Kennismakingsbijeenkomst
 • 100% CO₂-compensatie van uw vliegreis via GreenSeat

Niet inbegrepen

 • Toeslag éénpersoonskamer 160,-
 • Toeslag tweepersoonskamer met zeezicht 135,- pp
 • Lunches dag 1, 3, 7 en 8
 • Reisverzekering
 • Annuleringsverzekering

Overige informatie

De minimale groepsgrootte voor deze reis is 12 personen.

 

Vluchtschema (onder voorbehoud van wijzigingen)

Datum Van Naar Vluchtnummer Vertrek Aankomst
17 april 2019 Amsterdam Malta KM 395 11.50 uur 14.50 uur
           
24 april 2019 Malta Amsterdam KM 394 07.40 uur 10.50 uur

 

De kennismakingsbijeenkomst voor de reis met vertrek op 17 april staat gepland voor zaterdag 30 maart

Deze vindt plaats in Nieuw Salem, De Lei 86 te Driebergen

(datum en tijd onder voorbehoud van eventuele wijzigingen)

Een uitnodiging met de definitieve datum en tijd ontvangt u ongeveer 2/3 weken van te voren

Dé nieuwsbrief vol reisinspiratie!

Schrijf u in voor de nieuwsbrief